Fotó: Nádori Gergely / Telex

Az űrben nincs főnök [Telex.hu]

Miközben a társasjátékok egyre nagyobbak, egyre összetettebbek, és egyre többet várnak el a játékosoktól (időben, polcban és persze árban is), az utóbbi idők egyik sztárja egy olyan játék lett, amihez csak egy kártyapakli kell (plusz pár korong), és alig kerül többe, mint két Big Mac menü.

 A The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz ráadásul kooperatív játék, hasonlóan a társasjáték toplisták éléről kirobbanthatatlan Homályrévhez, de szinte semmi más közös nincsen benne és a közel tízkilós játék monstrumban. Olcsó, kicsi, könnyedén magunkkal vihetjük a kocsmába vagy barátokhoz, egy játék ritkán több tíz-tizenöt percnél, és a ráaggatott témának szinte semmi köze nincsen a játékhoz. És mégis az utóbbi idők egyik legjobb játéka.

A játék sztorija szerint a titokzatos kilencedik bolygó (ami ugyebár nem a Plútó) felkutatására induló űrhajó legénysége vagyunk, és egyre nehezedő feladatokat kell megoldanunk az út során. Azon túl, hogy a játék során a kommunikáció erősen limitált, nagyon másban a téma nem jelenik meg, ennyi erővel lehetnénk természetfilmesek is, akik szurikátákról készítenek filmet, és nem akarják elijeszteni az állatokat, de szerencsére itt nem a sztori a lényeg, hanem a játék élménye. A játék az ütésvivős kártyajátékok nagy családjába tartozik, rokona tehát az ulti, a tarokk vagy a bridzs, de attól, hogy nem egymás ellen játszunk, hanem együtt, nagyon más lesz az élmény. A dobozt kinyitva két pakli kártyát kapunk, a nagyobbal fogunk játszani, a kisebbek pedig majd a célokat jelölik ki. Mindkét pakliban négyféle színben vannak lapok egytől kilencig számozva, a nagyban ezenfelül még négy rakéta lap, egyfajta adu is található. A lapokat egyenlően osztjuk ki a játékosok között, akik hárman, négyen vagy öten lehetnek. A lejátszás szabályai mindig azonosak, a hívó lerak egy lapot, és ebbe kell sorban lapokat rakni, lehetőleg olyan színben, amilyen a hívott lap volt, ha valakinek nincs abból a színből, akkor rakhat más színt vagy rakétát. A kört az viszi el, aki a hívott színből a legnagyobbat rakta, vagy ha rakéta is van az ütésben, akkor, akié a legnagyobb rakéta volt. A következő körben az lesz a hívó, aki vitte az ütést. Jellemzően egy ütésvivős játékban ilyenkor mindenki megszámolja az ütéseit, és valaki nyer. Ebben a játékban viszont együtt vagyunk, vagy mindenki nyer, vagy együtt bukunk, ez pedig azon múlik, hogy sikerül-e a célokat teljesítenünk.

[Cikk folytatása]

Az űrben nincs főnök

A The Crew nevű társasjátékban egy-egy parti jellemzően tizenöt-húsz percig tart, de fokozottan érvényesül a csak még egyet hatás. Ha valakinek nem a győzelem a fontos, hanem a játék, és szereti a fejtörőket, biztosan élvezni fogja ezt a játékot, ami az egész családnak is remek mulatság lehet.

A cikkben megjelent társasjátékok adatlapjai

forrás -- telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Okt

Fagybérc: ha Everdell idillje már nem elég, itt a nehezítés [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2021.10.17. 09:00:00

Egy jó adag nosztalgiával ültünk le újra Everdellezni, a tavaly tavaszi ajánlónk óta ugyanis nem volt rá lehetőségünk. Ezúttal a most megjelent Fagybércet is bevontuk a játékba.

16Okt

Családi játékok a Piatniktól – Kokopelli [Társalgó]

Kedvcsináló | 2021.10.16. 09:43:00

Rituális pontgyűjtés az egész családnak, egy könnyed taktikázós-szettépítős kártyajátékben – ez a Kokopelli.


Kommentek

 • soetigabor

  2021-10-07 18:48:20

  Én nagyon érzékeny tudok lenni a harmóniára a játékok terén (is), így az én szememet először nagyon szúrta az, hogy a ráaggatott témának semmi köze a játékmenethez. Sőt, alcímet is kapott, ami még nyomatékosít is. Aztán ahogy olvastam az érdekes mechanikáról, a kommunikáció módjáról, kicsit jobban felkeltette az érdeklődésemet. Belenéztem a "hajónaplóba" is, és igazából úgy látom, hogy kihozták a témából, amit lehetett, vagy kellett. Az egyes küldetésekhez egészen jópofa, rövid háttérszorikat találtak ki, és ha jól értem, az 50 küldetésen keresztül átível egy nagy sztori. Ettől függetlenül a tematika így látatlanban is sántít a játékmenet mellett, de a kártyák grafikáiból úgy látom, hogy nem is veszi igazán komolyan magát a játék. Nekem felkerült a kívánságlistámra.

 • godzsakattila

  2021-10-07 14:38:09

  Igen a csapból is ez folyik most és igazából nem tűnik rossznak, de nem fogott meg, nézegettem a játékszabályt is és az sem. De ez a leírás egy picit felkeltette az érdeklődésem. Ilyen jó áron se venném meg ugyan, de bármikor kipróbalnám, ha szembe jönne a lehetőség.

 • armin.d.ivan

  2021-10-07 12:21:25

  Mostmár annyi helyről jön szembe ez a játék, hogy muszáj lesz beszereznünk egyet. Próbálunk mostanában a nagy társasok felé menni (Hamár űr: Hexpanse), de néha jó beszerezni egy kisebb partyra valót is.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz
 • Die Crew: Mission Tiefsee