Kép forrása: https://fakockakesminik.blog.hu/

Olvasónapló: Tabannusi - Builders of Ur [fakockakesminik]

A Tabannusi: Builders of Ur a középnehéz eurók itáliai származású királyának, Daniele Tascininek a legújabb játéka. Az úriembernek köszönhetjük részben vagy egészében a Marco Polo I és II-őt, a T'zolkint, a Teotihuacant és a Turczi Dáviddal közösen jegyzett Tekhenut is.

A társasjátékos eseményekre odafigyelő olvasók talán emlékeznek rá, mekkora vihart kavart idén januárban Tascini egy egyesek által rasszistának, mások által pedig teljesen ártatlannak ítélt megjegyzésével, aminek következtében a Board & Dice elállt a vele való további munkától - kivéve persze azokat a játékokat, amikre már leszerződtek. A játék, aminek a sorsa a legtovább billegett a levegőben, pont a Tabannusi volt, ám a héten a kiadó bejelentette, hogy idén októberben megjelentetik a társast.

A Board & Dice bejelentése szerencsére még egy nagyon fontos dolgot tartalmazott: az angol szabályt, amit elolvasva el tudtam dönteni, hogy vajon ÉRDEKTELEN, EGYSZER TESZTELEM vagy EZ KELL NEKEM kategóriájú a játék. Ha érdekel titeket, hogy mire jutottam, olvassátok el az alábbi bejegyzést!

[Cikk folytatása]

Olvasónapló: Tabannusi - Builders of Ur

A Tabannusi: Builders of Ur a középnehéz eurók itáliai származású királyának, Daniele Tascininek a legújabb játéka. Az úriembernek köszönhetjük részben vagy egészében a Marco Polo I és II-őt, a T'zolkint, a Teotihuacant és a Turczi Dáviddal közösen jegyzett Tekhenut is. A társasjátékos eseményekre...

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Kommentek

  • harnas1207

    2021-08-16 15:06:47

    .

  • harnas1207

    2021-08-16 15:06:29

    Igen értem! 🙂

    Uwe játékai ebben a tekintetben még rosszabbak is. Mivel azok egymás átdolgozásai. Itt viszonylag különböző játékokról van szó, melyek témája ugyanaz vagy nagyon egy kaptafa.

  • Alleira

    2021-08-16 13:52:04

    Értem, hogy érted. Valahogy vannak szerzők akiknek berögzül valami és attól nem tudnak szabadulni. Mint Uwe Rosenberg meg az állattenyésztés :D Viszont ez legalább nem Dél- vagy Közép-amerikai népeket vett alapul, hanem a Mezopotámia térséget, amivel én keveset találkoztam (de tudom, hogy van a Babylonia pl.), vagy legalábbis egyik sem lett széles körökben ismert.

    Kipróbálás nélkül is elképzelhetőnek tartom, hogyha most egyszerre jellenne meg az összes ilyesmi játék, akkor is ez tűnne az egyik legunalmasabbnak és nem csak afféle "remake" jelenség miatt, hogy a régi mindig jobb.

    Ezt most nem sikerült jobban megfogalmazni, de remélem érthető :D

  • harnas1207

    2021-08-16 11:04:24

    Itt a sokadik ugyanolyan filingen van a hangsúly. Lehet nem itatja át a téma a játékot teljesen, de akkor is unalmas, pont úgy mint az ezredik vikinges társasjáték.

  • hierroo

    2021-08-16 10:21:17

    Igen, az eurók egy része tényeg olyan, hogy téma alapjában véve nincs, és ezért olyan száraz az egész. Azért vannak olyan euró alapú játékok, amelyek a mechanika miatt attól függetlenül élvezetesek. Én most csak szubjektív vélemény tudok mondani ezzel kapcsolatban. Én azt is tapasztaltam, hogy ha vannak a játékban szereplők, emberkék vagy élőlények, esetleg történet is, és a szépen van tálalva, akkor a száraz játékélmény kivirágozhat. Persze ehhez érteni is kell. Emellett akinek Ur városa semmit sem mond, annak szintén száraz lesz, de ha már van valamilyen forrásunk róla, meg tudjuk is hova tenni, ezzel úgymond magunkévá tesszük a témát, akkor az is javít a helyzeten.
    Lehet, hogy hülyének gondoltok, de ha például a játék alkatrészei, esetleg nem csak fa vagy műanyag szines kockák lennének, hanem azoknak is nevük lenne (mondjuk 'x' kovács háza, vagy 'y' kocsma, vagy ilyenek), akkor akár még történet is létrejöhetne a száraz mechanikából.

  • Alleira

    2021-08-15 22:02:11

    Szerintem nem lenne unalmas és szàraz a téma, ha tényleg benne lenne. De ez egy olyan száraz eurónak tűnik, ami az iskolapéldája annak, hogy bármi témával helyettesíthető lenne. Ráadásul ami az eurojàtékok téma/hangulat megalapozáshoz számomra sokat tud jelenteni, hogyha a külső legalább szolgáltat némi alapot neki. A doboz az összes T betűs játékánál tetszetős, de a játékostábla szerintem nem a 2020as évek szintjén áll, egy ilyen ókort idéző dizájn is lehetne "modernebb", ennek olyan 90es 2000es évek stratégiai PC jàték érzete van számomra :(

  • harnas1207

    2021-08-15 11:23:20

    A Tabannusi kívánságlistán van már jó ideje, bár még a Tekhenu és a Tawantinsuyu se került tesztelésre. A T betűs játék sorozatban nagy a potenciál, legalább egytől az várom, hogy megüti a Tzolkin szintjét. Ettől függetlenül ez az ókori maya, kaja, egyiptom, sumér, inka, dinka téma nagyon unalmas és száraz.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tabannusi: Builders of Ur