Kép forrása: tarsasozz.blog

PARKS – egy kimondottan szép társasjáték dilemmája [tarsasozz.blog]

A PARKS egy 2019-ben megjelent társasjáték, amelyben túrázók bőrébe bújva Észak-Amerika nemzeti parkjait látogatjuk meg. Azonban szó sincs teljesítmény túráról – ez inkább egy kellemes séta a szabadban, ahol időt szánunk a természet szépségeire.

Áttekintés

A PARKS-ban minden játékos két túrázóval megy végig ugyanazon az útvonalon, amely az első évszakban 6, majd 7, 8 és végül pedig a 4. fordulóban 9 helyszínből áll. A helyszínek nem maguk a parkok, csupán általános kirándulóhelyek, kvázi akciómezők, ahonnan elsősorban erőforrásokat gyűjtünk azért, hogy az utunk végén (az utolsó lapkán) meglátogathassunk egy parkot, vagyis beváltsuk őket egy 3-5 pontot érő park kártyára. A játék bőségesen jutalmazza a kényelmes tempóban túrázó játékost – minél lassabban mész, tehát minél több mezőn megállsz, annál több erőforrásod lesz. A játékban nem csak parkokat látogatsz meg, hanem vásárolhatsz felszereléseket (iránytű, hálózsák, vizespalack, napszemüveg), kulacsokat, sőt, fényképeket is készíthetsz az utad során.

Külcsíny és minőség

Na ez az, amiről beszélni érdemes! Először is, a játék doboza már magában egy műalkotás, és itt nem csak a borítóra gondolok: van-e inzert? Miazhogy! Itt aztán szó szerint mindennek megvan a helye az utolsó tokenig, sőt az erőforrásokat szuper kis kivehető tárolóban tarthatjuk. Praktikus és szép a tálalás, nem beszélve a doboz belsőről – még ez is pazarul illusztrált.

[Cikk folytatása]

PARKS - egy kimondottan szép társasjáték dilemmája

A PARKS egy 2019-ben megjelent társasjáték, amelyben túrázók bőrébe bújva Észak-Amerika nemzeti parkjait látogatjuk meg. Azonban szó sincs teljesítmény túráról - ez inkább egy kellemes séta a szabadban, ahol időt szánunk a természet szépségeire. A PARKS-ban minden játékos két túrázóval megy végig ugyanazon az útvonalon, amely az első évszakban 6, majd 7, 8 és végül pedig a 4.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • RGCarter

    2021-02-15 11:11:31

    Abszolút nem értek egyet a cikknek azzal a részével, hogy a játék unalmas lenne, gyengék a mechanikái, vagy ne lenne benne taktikázás. Főleg 2 játékosnál van óriási taktika, mivel próbálod az ellenfeledet meggátolni abban, hogy oda léphessen, ahol te vagy, illetve belekényszeríted, hogy döntsön a tábortűz elhasználása és valaminek a megszerzése között, ami különösen a kameránál fontos.

    "A bónusz célkártyák pedig egyenesen röhejesek: indokolatlanul nagy elvárásaik vannak, pl. hogy fényképezz 5-öt és gyűjts össze olyan PARK kártyákat, amiken összesen 10 nap szimbólum található… és ez a végén 3 pontot ér. Na ne. Inkább vegyél még egy parkot, még jobban is jársz, minthogy ezekre menjél, aztán végül elszalassz egy értékesebb parkot."

    Ez a rész egész egyszerűen nem igaz. Aki ezt gondolja, az nem látta át azt a fontos pontot, hogy a célkártya leginkább egy bónusz azokért a parkokért, amiket összeszedtél. Az esetek legnagyobb részében kell lemondanod "még egy parkról", hogy teljesítsd a célkártyádat, csak két - nagyjából egyenlő értékű - park közül kell mindig azt választanod, ami a célodhoz kapcsolódik. Azaz nem a céllal nem kapcsolatos parkok lesznek gyengébbek, hanem a célhoz hozzájárulók lesznek erősebbek. A legtöbb játék 3-nál kevesebb pontos különbséggel zárul, tehát igenis rengeteget számít a célkártya.

    "Az első évszakban van egy erőforrás-cserélős, kulacs szerzős, illetve egy fényképezős mező, de tényleg ennyi az izgalom."

    Ez sem teljesen igaz, az első évszakban az a különleges lapka van bent, amelyiket kisorsolod a négyből, nem mindig a cserélős. A kulacsszerzős pedig megegyezik a fényképezőssel.

    Szóval a PARKS egy agyon tesztelt, minden felesleges mechanikát és letisztulatlanságot nélkülöző játék, minden menet kiegyensúlyozott, de szoros, néhány ponton múlik. Ha valakinek ez unalmas, hát sajnálom. :(

  • ar.csaba

    2021-02-10 17:32:32

    Nem tudom, én cska egyszer játszottam vele, de szerintem azért volt benne taktika. Főleg mikor már esetleg a kezedben is van még nem meglátogatott nemzeti park, nem csak a közösből válogathatsz. Meg a tábortüzet is meg kell fontolni mikor használd. Szóval azért szerintem vannak apróbb izgalmak a mechanikában is, nem csak egyszerű lépegetés. Bár való igaz, hogy jobbára az és az aránylag könnyű nyersanyagcsere miatt nem is feltétlenül számít, hogy milyen nyersanyagot szerzel, vagy az állatok gyűjtése. De a fotózás egy tök jópofa ötlet benne.

  • hierroo

    2021-02-04 17:36:05

    Én már próbálkoztam a PARKS-al, de ugyanez az érzésem volt nekem is. Nagyon szép a kidolgozása, a grafikája, de van valami furcsa ebben a játékban. Az hogy van egy kis túrista csalogató hatása, az vagy hat, nem hat. Amerikába mondjuk nem fogok menni valószínűleg. De nekem egy kicsit lapos, kevés a lépés, Nem valami izgalmas, kicsit olyan lineáris. Jó azért azt vegyük figyelembe, hogy a szóló verzió ilyen. Többen biztos érdekfeszítőbb a parti. Összességében amit a szépségén nyerünk, úgy az egyszerűségén kicsit vesztünk. De nem biztos, hogy ezt mindenki így gondolja.

  • mateklesz

    2021-02-04 12:22:26

    Örök dilemma, hogy a külcsíny, vagy a belbecs a fontosabb. Több olyan unalmasabb mechanikájú társassal is játszottam már, amit csak a hangulat és a kidolgozottság vitt el a hátán, ugyanakkor lehet akármilyen izgalmas a játszma, ha silány minőségűek a lapok, tokenek, alkatrészek az azért elég illúzióromboló tud lenni. Mindenesetre a cikk nem győzött meg, hogy azonnal rendeljem meg, akármilyen szépen is néz ki :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • PARKS