Kép forrása: https://tarsasozz.blog/static/e655e6f8f49d3e9a35181ac2b33df2ea/8c459/Nottingham-biraja-tarsasjatek-12.jpg

Nottingham bírája: társasjáték a blöffölés mestereinek [tarsasozz.blog]

A játék egyszerű szabályainak és a rá olyannyira jellemző vidám hangulatnak köszönhetően ideális családi vagy party játék lehet minden korosztálynak.

Nottingham bírája: társasjáték a blöffölés mestereinek

A Nottingham bírája a blöffölés és a megvesztegetés játéka 2014-ből. A játék egyszerű szabályainak és a rá olyannyira jellemző vidám hangulatnak köszönhetően ideális családi vagy party játék lehet minden korosztálynak. Hogy jobban képet kapjatok erről a társasjátékról, tartsatok velem Nottinghambe, ahol csak a legfondorlatosabb csempészeknek sikerülhet a bíró megtévesztése!

Sherwood csempészei egyesüljetek! - Nottingham bírája

Ismertető, 2019.07.17. 10:00:00

A Nottingham bírája társasjáték 2014-ben látott napvilágot és azóta is töretlenül előkelő helyen szerepel a BGG partijáték listáján is. De mire fel ez a nagy szeretet?

Társasjáték adatlap

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

06Márc

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.03.06. 17:02:00

A Bonszai egy lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben igazi bonszaiokat legózunk össze hatszögek segítségével. Ráadásul a fa tényleg akármilyen irányban/stílusban nőhet, csak néhány alapvető szabályt kell betartanunk...

28Márc

Megjelent Hajnóczy Soma új játéka – kipróbáltuk, milyen lett a Dűlőre jutunk [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.28. 14:35:00

Hajnóczy Soma megint borral játszik, ám a Dűlőre jutunkban nem szódával kell kevergetnünk, hanem eleve el kell készítenünk a palackokat.


Kommentek

  • armad0r

    2020-07-07 13:35:26

    Ennyi volt! Nehéz időket élünk, az uralkodók annyi adót róttak ki, hogy a kereskedelem szinte lehetetlen. Szóval hogyan kellene túlélni? Ha csak a bíró nem lenne... De egy kis megvesztegetéssel elnézi, ha szabályokat szegünk!
    A kártyák mindegyike ábrázolja azokat az árukat, amelyeket a kereskedők szállítanak, mindig a bíró mellett. Vannak teljesen legális áruk (zöld szegély), normál csempészett áruk (nem legálisak és piros szegély) és királyi áruk (egyáltalán nem legálisak és piros csík). Az áruk tényleges értéke a kártyák jobb felső sarkában látható. Jobb alsó sarokban van a büntetés, amelyet bármilyen csalásért fizetni kell. A királyi javak kártyaleírásában szintén szerepelnek a sikeres csempészet előnyei.
    Az asztal közepén található a jól kevert, rejtett húzópakli. Két oldalt piac, zsákok. A bank kezeli a pénzt. Minden játékos 50 aranydarabot kap az elején. Az egyik játékost kinevezik a Nottingham bírájának kezdőjátékosává. Gazdag, kövér és kapzsi, és egyértelműen többet akar. De ő is az, aki meghatározza, hogy áruink eljutnak-e a város saját piacához, vagy sem. Az összes többi játékos kereskedő, és elveszi az egyik színes kereskedő táskát. Minden játékos húz 6 árukártyát a sorsolásból. A játék elindulhat. Pontosan öt rögzített fázist játsszunk mindig.
    A játék a piaccal kezdődik. Itt a játékosok megnézhetik a kézikártyájukat, és legfeljebb 5 kártyát dobhatnak el (tegyék félre, és a húzás után tegyék a dobólapra), vagy távolítsák el őket a dobott rakás felső lapjaiból, vagy lefelé húzzuk a húzóhalomból. A végén minden játékos újra 6 kártyát tart.
    Most a zsákok kitöltése következik. Mindenki legfeljebb öt kártyát (legalább egyet) választhat ki a kezéből, és behelyezheti a táskába. Kérjük, ellenőrizze, hogy senki sem látja, mi van a táskában. A zsák bezárása után senki sem változtathat.
    A nyilatkozat az a szakasz, amelyben a játékosok regisztrálják áruikat a bírónál. Ehhez a játékos megadja az áruk típusát és a regisztrált számot (Figyelem, itt tudsz csalni!) pl. 4 alma. Átadja a táskát a bírónak.
    A bíró most ellenőrizheti a táskát, és ellenőrizheti az árut, de ... El is nézhet, ha például a játékos egy kis megvesztegetést javasol (a saját kártyáin kívül bármilyen játékos birtoklás megengedett!). Attól függ, hogy a bíró úgy gondolja, hogy a kereskedő hazudik. Ha a bíró úgy gondolja, hogy a kereskedő (vagy a megvesztegetés működött), a bíró a jelenlegi állapotban visszaküldi a zsákot. Most a kereskedő megmutatja a többi árut minden más játékos számára. A legális áruk a kereskedő bárba (piaci bódé) érkeznek, mindig a megfelelő pozíciókon nyitva. Illegális áruk azonban arccal lefelé kerülnek a csempészés legfelső pontjába. Aztán a következő játékos követi az üzletelést.
    Ha az osztó elmondta a bírónak az igazságot, akkor indokolatlanul ellenőrizték, és megkapja a táskában lévő összes kártya büntetési értékét, amelyet kompenzációként a bíró személyesen fizet.
    Ha az osztó csalt, az attól függ, hogy miként hazudott. Minden becsületesen regisztrált árut elhelyezhet a saját piacán. Az összes olyan terméket, amelyet nem regisztráltak, a bíró elkobozza, és az általa meghatározott sorrendben helyezi a dobóhalomba. Ezenkívül a bírónak büntetést kell fizetni, amely megegyezik az összes elkobzott kártya büntetési értékének összegével.
    A forduló akkor ér véget, amikor a bíró ellenőrzi az utolsó játékost. A bíró pozícióját továbbadják. A következő forduló tőle kezdődik. A játék akkor ér véget, amikor minden játékos azonos számú alkalommal (kétszer vagy háromszor) tartotta a bíró pozícióját. Ez már pontot ér. Pontot kapnak minden legális árucikkre, minden illegális árura, minden aranydarabra és a speciális bónuszokra a legtöbb fajta áruért, a királyi áruért stb. Aki a legtöbb pontot összeszerezte, ő nyeri a játékot.
    Azt is be kell vallanom, hogy a csempészet nagyon jó, szórakoztató és mulatságos.
    De ha őszinte vagy, az is kifizetődő lehet.
    Mindenki ugyanolyan alkalommal bíró. A játék tisztességes. De mit hozol ki belőle? Ez azt jelenti, hogy szorosan figyelni kell a csapattársakat, felismerni az arckifejezéseket, amikor csalnak vagy jól blöffölnek. Ez szórakoztató, és némi kihívást jelent. Vannak olyan játékosok, akik túlságosan nyíltan mutatják meg, mit terveznek, vagy nem ismerik fel a csapattársak tevékenységeit. Itt az egészet jó gyakorlatnak tekintheti, vagy dühösen elhagyhatja a játékot. Ezen a ponton egyértelmű kérés: a haragnak nincs helye a játékasztalon, éppúgy, mint értelmetlen vita a szabályokról. A játék mindenki számára csak akkor szórakoztató, ha mindenki szórakoztató, és a játék folyamatos áramlása a tényleges játékgyőzelem fölé kerül. Nem igazán számít, ki nyer, a lényeg az, hogy a játék kellemes időtöltést nyújt!
    A játékot különösen jól fogadják azok, akik szeretnek blöffölni, szeretnek taktikázni és a sok közvetlen beszélgetést igénylő játékokat. A gyors ütemű kerek sorrend, a könnyen érthető szabályok és a vicces játék története sok újrajátszási esélyt ad. Egyetértek azonban a kiadóval: Csak 14 éves kortól ajánlott.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nottingham bírája