Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Megjelent a JEM magazin 88. száma!

Játékos Emberek Magazinja (JEM) egy ingyenes, online társasjáték-magazin, ami 2013. április 1. óta megjelenik minden hónap 1-jén. A JEM magazin célja a társasjátékozás élményének terjesztése, a társasjátékos kultúra népszerűsítése.

Megjelent a JEM magazin 88. száma! - JEM - Játékos Emberek Magazinja

Játékismertetők: PortolanoNewtonLighthouse RunBarrageGalactic WarlordsK215 kalózCaverna: Cave vs CavePirates of the 7 SeasM/S BatoryTrial of the Temples Retro Játék Kalauz: VarázsfazékJátékelmélet: Tematika vs Mechanika: KalózokInterjú: A karantén alatti szokásaink Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, "Mentés másként..."

A magazinban megtalálható társasjátékok akciós árai

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

15Júl

Darwin nyomában [Tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.15. 15:00:00

Ma a Darwin nyomában című társasjátéknak ugrottunk neki, hogy asztalra tesszük, és megtanuljuk, mert a barátaink voltak olyan kedvesek, és itt hagyták nálunk.


Kommentek

  • kemonszt

    2020-08-04 23:54:00

    Nem teljesen tiszta számomra, hogy a JEM magazin csupán virtuális formában érhető el, vagy esetleg papír alapú folyóiratként is elérhető?

    Amúgy nagyon klassz kis játék bemutatót írtál, viszont én nem igazán értem hogy a JEM az egy társasos folyóirat lényegében?
    Milyen gyakorisággal jelenik meg, illetve mennyibe kerül, hogyha esetleg én szeretnék előfizetni rá?
    Milyen témák szoktak általában előfordulni a JEM-ben?

  • armad0r

    2020-07-07 10:55:13

    Nekem a 15 kalóz tetszett ezek közül, remélem hamar a polcomra kerül...

    A 15 kalóz

    A játék nem igényel túlzott időt az előkészületekhez. A játéktáblát az asztal közepére helyezzük, és a 29 tagú legénység 15 tagját terítjük ki (kalózkártyák). Minden játékos kap egy színt, valamint a színéhez korongot. Végül azt a hajót, amelyen a kalózok vitorláznak, véletlenszerűen meg kell határozni és ki kell húzni a 7 kártya közül. Ha a hajókártya feltétele nem teljesül, akkor a bosszú hajót kell használni hajózhatóként. Egy lehetséges feltétel a tengeri oroszlán hajó: Csak akkor használja ezt a kártyát, ha legalább öt angol kalóz vesz részt a játékban. Ha ezzel a hajóval játszik, akkor a legtöbb angol kalózzal rendelkező játékos 4 további győzelmi pontot kap a játék végén.

    Egy játékban minden játékos titkos szerepet kap. A kapitány, a lojalista vagy az egyik lázadó. Természetesen ezt lefelé fordítják, és a kapitány kivételével minden játékos titokban tartja meg a szerepét. A szereplőktől függően a szereplők különböző célokat követnek el. A kapitány megpróbál megvesztegetni, és elegendő bandatagot állít át az oldalára, leleplezi a lázadókat és kiüti őket. Őt a lojalista támogatja, aki elrejtőzik a lázadók között, és nem tárja fel magát. Ellenben vannak olyan játékelemek, akik mindent megtesznek, hogy lázadást kezdeményezzenek, hogy elegendő bandatagot húzzanak az oldalukra, és átvegyék a hajó irányítását. A hajó legénysége a 15 kalózkártya által jelenik meg.

    A fő játékmotívum a fedélzeten lévő 15 ember egyikének megvesztegetése. Ehhez a játékos pontosan egy érték kétszeresét helyez egy kalózra, és megnézheti ezt a kártyát. Ha itt már létezik egy duplók, akkor az értéket természetesen csak egy duplán kell túllépni. A kettőspontok értéke 1-3-tól különbözik. A megvesztett kártyán kívül a játékos megnézheti a közvetlenül szomszédos kártyák egyikét is. Ha a játékos „Felfedés” képességgel rendelkező kalózokat irányít, akkor ezt a képességet felhasználhatja a művelet előtt vagy után. Az egyik lehetséges szöveg Daniel Montbar kártyája: Jelenítse meg, hogy azonnal készítsen egy kalózot arccal felfelé (használja az ágyúját).

    Amikor az összes kétszeres szétosztást vagy átadást megtörténik, megjelenik egy leszámolás. Most minden játékos megengedheti, hogy egyszer lőjön egy szomszédos kalózra, mindaddig, amíg van ágyúgolyója. Előfeltétele, hogy a lövöldözős kalózt a játékos, a célpontot az ellenfél irányítsa. A kalóz természetesen továbbra is felhasználhatja a képességeit a játék kimenetelének manipulálására.

    A leszámolás befejezése után minden frakció feltárja magát. Ki lojalista és lázadó. A kapitány szerepe a kezdetektől volt ismert és nyitott. A kapitány és a lojalista összegyűjti a legénység tagjait, és összeadja a kalózon látható győzelmi pontokat. A kalózkártyák és a hajókártyák bónuszai is módosíthatók. A játékosok alkotják az ellenfél csapatát, és a kapitányokhoz hasonlóan összeadják az összes pontot és módosítót. A legtöbb ponttal rendelkező csapat győztes, és átveszi a hajót.

    A tapasztalt játékosok számára a játék fejleszthető jelenetkártyákkal. A játék kezdete előtt a 4 kártya egyikét véletlenszerűen húzzák és hangosan olvasják el. Egy lehetséges forgatókönyv-térkép a Tortuga: Tortuga partja mentén fegyverszünet van a kalózok között. A játék kezdetén minden játékos ráteszi a korongját erre a kártyára. Minden játékos megvásárolhatja korongját játékonként egyszer a kalóz megvesztegetése helyett.

    Grafikailag teljes siker: A játék egy táblából, 49 játékkártyából és 40 korongjelzőből áll. A játékot egy kicsi, de teljesen szépen kialakított dobozban szállítják. Kis nyomtatott kartonbetéttel van felszerelve, amelyben a játék anyagát el lehet helyezni. A játékkártyák stabilak és szabványos formátumban vannak. A 29 különböző kalózkártya különösen szép és említésre méltó. Minden karakter egyedi és a történetünk része. Részben fikcióból, mint John Flint, vagy egy történelmi korszakból, mint például a Feketeszakáll.

    Ahogy fent olvasott, ez a játék túllépés, levonás, képességek felhasználása és legfontosabb az Érdekesnek találom azokat a játékokat, amelyek felveszik ezt a témát, jól alkalmazzák, vagy megpróbálják megvalósítani. Határozottan pozitívan szeretném kiemelni a játék anyagát.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Newton
  • Duzzasztómű
  • Caverna: Cave vs Cave
  • 15 kalóz
  • Lighthouse Run
  • Pirates of the 7 Seas
  • Galactic Warlords
  • M/S Batory
  • Portolano