Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Amikor a családi társasjáték felér egy akciófilmmel - Bemutatunk két tiltott játékot

Összecsapnak a fejed felett a hullámok, rád omlik minden, késlelteted a véget, de a kincset nem akarod ereszteni, végül az utolsó pillanatban megtaláljátok a hiányzó alkatrészt, és felszáll a léghajó. Ti pedig megkönnyebbülten álltok fel a társasjátékasztaltól. Gáspár Merse Előd játékmesterünk kalauza két új kooperatív játékhoz. [QUBIT]

Amikor a családi társasjáték felér egy akciófilmmel - bemutatunk két Tiltott játékot - Qubit

Összecsapnak a fejed felett a hullámok, rád omlik minden, késlelteted a véget, de a kincset nem akarod ereszteni, a lábad alatt már süllyed a talaj, alig látsz a homokviharban, végül az utolsó pillanatban megtaláljátok a hiányzó alkatrészt, és felszáll a léghajó. Ti pedig megkönnyebbülten álltok fel a társasjátékasztaltól.

A cikkben megtalálható társasjátékok adatlapjai - akciós árak -

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

07Máj

Két kiváló játéktervező összeállt egy kétfős A Gyűrűk Ura játék megalkotásához...[gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.07. 15:36:00

A Gyűrűk Ura: Párbaj Középföldéért ráadásul Vincent Dutrait rajzaival jelenik meg.

11Ápr

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.11. 16:24:00

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-26 19:28:29

    Nekem személy szerint eddig tetszettek Matt Leacock azon játékai, amikhez volt szerencsém valamikor. A Pandemic-et nagyon szeretjük, mert elég komoly kihívás tud lenni.

    A cikkben is említve van, hogy a Tiltott Sivatag és a Tiltott Sziget mennyi ponton hasonlítanak a Pandemic-re. Én egyelőre csak a Pandemic-kel játszottam, viszont Tiltott sorozat játékai rengeteg ponton emlékeztetnek rá, nem véletlenül. Nem kell sokat gondolkodni, hogy az egyes működésbeli elemei a játékoknak mivel vonhatók párhuzamba. Az egyféle nyerési és sokféle vesztési feltétel, a szerepek, az extra kártyák, az állítható nehézségi szint, az elemek randomizációja és az ebből fakadó sokszori újrajászthatóság stb. Igazából mikor először találkoztam mélységeiben a Tiltott Szigettel, nem tudtam, hogy ki a készítője, de az elemek miatt volt egy erős gyanúm, ami aztán be is igazolódott.

    Egyébként én ezt a sok hasonlóságot és párhuzamot nem feltétlenül mondanám negatívumnak, hiszen mindegyik darab szuper kooperációs játék, és mindegyik behoz néhány újdonságot működésben is, felépítésben is, és elsősorban tematikában. Inkább olyan oldalról közelíteném meg a rengeteg párhuzamot a játékok között, hogy ha az egyiket megvetted, akkor nem feltétlenül akarod a többit is megvenni. Ugyanis elég komoly pénzeket ki kell fizetni egy-egy újabb darabért, és nem biztos, hogy annyi újdonságot adnának, amennyiért veszed őket. Mi is gondolkodtunk egy időben a Tiltott sorozat darabjain, de a már említett indokok miatt inkább más irányba indultunk el, hiszen bőven elég a Pandemic is.

    A grafika és a kivitelezés egyébként a Tiltott játékoknál is magas színvonalúnak tűnik, a játék története, elemei ötletesek.

    A Pandemic-nek talán annyi előnye még van a Tiltott részekhez képest, hogy vannak kiegészítői, amik bonyolultabbá tehetik és új elemeket hoznak be a játékba. Persze azokkal is kifizetünk újból egy Pandemic-nyi forintot, szóval mindenki maga mérlegelje, hogy inkább kiegészítők vagy tematikában eltérő, de hasonlóan működő játékok felé indulna el. Illetve ki tudja, a későbbiekben akár a Tiltott játékoknak is jöhetnek kiegészítői...

  • crazyoh

    2020-02-03 08:31:27

    Bár én személy szerint a Tiltott sivatagot jobban szeretem, de mindkét játék izgalmas és természetesen nagyon nehéz. Ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne megnyerni, csak azt, hogy pár fordulót le kell játszani hozzá.

    Alapmechanizmusukat tekintve ugyanaz a két játék, csak más-más környezetet teremtenek. Az egyikben egy steampunk sivatagban rekedt (lég)hajótöröttek vagyunk, a másikban pedig egy varázslatos, de gonosz szigetről próbálunk elmenekülni helikopterrel. Nagyon nagy szerepet játszik az, hogy a játékosok az egyedi képességeiket kihasználva, milyen döntéseket hoznak a játék során. Sokszor be kell áldozni egy kis életet, azért hogy megtaláljunk egy alkatrészt vagy éppen hagyni magunkat betemetni homokkal a jó ügy érdekében. Nagyon sokféleképpen alakulhat egy játék, és ezért lesz újrajátszható (vagy azért, mert nem tudjuk megnyerni :D ).

    Nagyjából ugyanazon akciólehetőségek közül választhatunk az említett két társasjátékban. Mozoghatunk, területet oldhatunk fel, felfedezhetünk, speciális kárytát használhatunk vagy éppen a kincseket/alkatrészeket vehetjük fel, illetve cserélhetjük. A vereség mindkét helyen ugyanúgy többféleképpen történhet, ami csak még jobban megnehezíti a játékosok dolgát.

    Attól eltekintve, hogy ezek kooperatív játékok, előfordulhatnak nézeteltérések a játékosok között a komolyabb döntéseknél, de ettől nem lesz rosszabb a játékélmény. Sőt! Véleményem szerint még kell is a játékba, hogy fokozza a feszültséget.

    Egy szó mint száz, nehéz de ugyanakkor nagyon szórakoztató és izgalmas társasjátékokról beszélünk. Nem mindenkinek fog bejönni, de a legtöbbeknek igen. Aki fél egy kis kudarctól, annak nem ajánlott, mert ebben van bőven (de nyugi, leginkább azért, mert gonoszak tudnak lenni ezek a játékok).

    Ui.: jól keverjétek meg a paklit mindig!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Tiltott Sziget
  • A Tiltott Sivatag