Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Res Arcana - Esszencia mix

A Res Arcanáról akkor hallottam először, amikor hatalmas lendülettel indult meg a BGG-n fölfelé. A hírt nem sokkal később követte a magyar verzió bejelentése. Ekkor kezdtem el jobban utánanézni a játéknak és a leírások alapján nagyon megtetszett. Amikor többen is úgy nevezték, mint az Évszakok szellemi utódja, akkor már tudtam, hogy be kell szereznem - és írnom kell róla.

Res Arcana - Esszencia mix

A sötét tekintetű nekromanta ökölbe szorítja bal kezét, befejezve ezzel szentségtelen varázslatát. A föld megremeg, ahogy az eddig élettelenül fekvő sárkány súlyos teste oldalra gördül, majd talpra ugrik. Az élőhalott lény néhány szárnycsapással a levegőbe emelkedik, majd szájából sötét tüzet fúj...

A cikkben megtalálható társasjáték adatlapja

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Kommentek

  • armad0r

    2020-07-06 13:15:03

    A fekete mágia mestereként esszenciákat kell gyűjteni a játékban sárkányok és lények összehívására, ereklyék felhasználására, világcsodák építésére és hatalommal bíró helyek meghódítására.

    Minden játékos mágusát nyíltan maga elé helyezi, és a játék kezdetén minden játékos három lappal rendelkezik a kezében. Ezután minden játékos kiválaszt egy varázstárgyat az asztal közepéből (ezek egyedi funkcióval rendelkeznek - minden forduló után más a tulajdonosuk). Az esszenciákból (hév, nyugalom, élet, halál, arany) minden játékos kap egy-egy erőforrást a saját készletébe.

    Minden forduló három szakaszból áll:

    Az 1. szakaszban a játékosok új esszenciákat kapnak. Esszenciát adhat mágus, varázstárgy, ereklye, hatalommal bíró hely, világcsoda).

    A 2. szakaszban a játékosok egymás után lépéseket tesznek mindaddig, amíg minden játékos passzol. Amikor a játékos soron következik, pontosan kiválaszt egy akciót, amelyet végrehajt. Aztán a következő játékos lesz soron. A következő műveletek érhetők el:

    - A játékos egy kijátszik egy ereklyét. Ezenkívül a költségeket is fizeti

    - A játékos eldobhat egy tárgyat (amelyet nem használ) a kezéből (arccal felfelé helyezi a húzópakli alá) cserébe esszenciát vagy aranyat kap.

    - A játékos világcsodát vagy hatalommal bíró helyet vehet.

    - A játékos használhatja az egyik kijátszott kártya funkcióját (egyes funkciók állandóan rendelkezésre állnak, mások viszont kimerítik a kártyát (ezt a kártyát az adott fordulóban nem lehet használni másra).

    Az ereklyék között szerepelnek sárkányok és lények. Egyes tevékenységek kifejezetten ezekre a kártyákra vonatkoznak. Ezek között támadókártyák is találhatók, amelyek arra késztetik a játékosokat, hogy életerő veszteséget okozzanak. Ha ezt nem tudja megtenni, fizethet bármely két eszközt a készletéből - vagy a legjobb esetben van egy reakciókártya a kijelzőn, hogy megvédje magát a támadástól.

    - A játékos passzolhat. Aztán visszahelyezi az erre a körre kiválasztott varázstárgyát középre, és kiválaszt egy újabbat, amely még elérhető. Húzz egy új kártyát a húzópakliból, és már nem aktívan vesz részt ebben a körben a játékban. Az első átadott játékos megkapja a "Passzolt" jelzőt, amely 1 győzelmi pontot ér, és a következő forduló kezdőjátékosává teszi.

    Ha az összes játékos passzolt, a 3. szakasz következik. Most minden játékos ellenőrzi, hogy van-e legalább 10 győzelmi pontja (a győzelmi pontokat piros háttérrel jelölt körök és a megfelelő számok jelzik, részben a gyűjtött esszenciáktól függően). Ebben az esetben a játék véget ér, és a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer (ha döntetlen van, akkor a fennmaradó erőforrásokat számolják). Ha egyik játékos sem érte el a 10 pontot, akkor a következő kör kerül lejátszásra.

    A játék nagyon szép, fordulatos, sokféle stratégiai, illetva pakliépítési lehetőség közül választhatunk, a játék szerencsére kiegészítőt is kap, melyben megjelenik a démon, mint úl ereklyetípus, kapunk 4 új mágust, új hatalommal bíró helyeket, világcsodákat, új funkció érkezik tekercsek néven, és már akár 5 személyes partit is játszhatunk.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Res Arcana: A hatalom alkímiája