Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Res Arcana - Esszencia mix

A Res Arcanáról akkor hallottam először, amikor hatalmas lendülettel indult meg a BGG-n fölfelé. A hírt nem sokkal később követte a magyar verzió bejelentése. Ekkor kezdtem el jobban utánanézni a játéknak és a leírások alapján nagyon megtetszett. Amikor többen is úgy nevezték, mint az Évszakok szellemi utódja, akkor már tudtam, hogy be kell szereznem - és írnom kell róla.

Res Arcana - Esszencia mix

A sötét tekintetű nekromanta ökölbe szorítja bal kezét, befejezve ezzel szentségtelen varázslatát. A föld megremeg, ahogy az eddig élettelenül fekvő sárkány súlyos teste oldalra gördül, majd talpra ugrik. Az élőhalott lény néhány szárnycsapással a levegőbe emelkedik, majd szájából sötét tüzet fúj...

A cikkben megtalálható társasjáték adatlapja

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

06Júl

Kipróbáltuk: Perseverance - Castaway Chronicles

Kedvcsináló | 2020.07.06. 21:00:00

A Mindclash Games új dínós játéka, a Perseverance csak holnap indul Kickstarteren, de mi már kipróbálhattuk belőle a bétetesztelőknek szánt verziót.

07Aug

Családi játékok a Piatniktól – Tubyrinth [Társalgó]

Kedvcsináló | 2020.08.07. 11:00:00

Összekötni A pontot a B-vel elméletben az egyik legszimplább feladat. Ha azonban rafinált alakzatokkal kell ezt megtenni, miközben az idő is ellenünk dolgozik. Nos, máris nehezebb.


Kommentek

 • armad0r

  2020-07-06 13:15:03

  A fekete mágia mestereként esszenciákat kell gyűjteni a játékban sárkányok és lények összehívására, ereklyék felhasználására, világcsodák építésére és hatalommal bíró helyek meghódítására.

  Minden játékos mágusát nyíltan maga elé helyezi, és a játék kezdetén minden játékos három lappal rendelkezik a kezében. Ezután minden játékos kiválaszt egy varázstárgyat az asztal közepéből (ezek egyedi funkcióval rendelkeznek - minden forduló után más a tulajdonosuk). Az esszenciákból (hév, nyugalom, élet, halál, arany) minden játékos kap egy-egy erőforrást a saját készletébe.

  Minden forduló három szakaszból áll:

  Az 1. szakaszban a játékosok új esszenciákat kapnak. Esszenciát adhat mágus, varázstárgy, ereklye, hatalommal bíró hely, világcsoda).

  A 2. szakaszban a játékosok egymás után lépéseket tesznek mindaddig, amíg minden játékos passzol. Amikor a játékos soron következik, pontosan kiválaszt egy akciót, amelyet végrehajt. Aztán a következő játékos lesz soron. A következő műveletek érhetők el:

  - A játékos egy kijátszik egy ereklyét. Ezenkívül a költségeket is fizeti

  - A játékos eldobhat egy tárgyat (amelyet nem használ) a kezéből (arccal felfelé helyezi a húzópakli alá) cserébe esszenciát vagy aranyat kap.

  - A játékos világcsodát vagy hatalommal bíró helyet vehet.

  - A játékos használhatja az egyik kijátszott kártya funkcióját (egyes funkciók állandóan rendelkezésre állnak, mások viszont kimerítik a kártyát (ezt a kártyát az adott fordulóban nem lehet használni másra).

  Az ereklyék között szerepelnek sárkányok és lények. Egyes tevékenységek kifejezetten ezekre a kártyákra vonatkoznak. Ezek között támadókártyák is találhatók, amelyek arra késztetik a játékosokat, hogy életerő veszteséget okozzanak. Ha ezt nem tudja megtenni, fizethet bármely két eszközt a készletéből - vagy a legjobb esetben van egy reakciókártya a kijelzőn, hogy megvédje magát a támadástól.

  - A játékos passzolhat. Aztán visszahelyezi az erre a körre kiválasztott varázstárgyát középre, és kiválaszt egy újabbat, amely még elérhető. Húzz egy új kártyát a húzópakliból, és már nem aktívan vesz részt ebben a körben a játékban. Az első átadott játékos megkapja a "Passzolt" jelzőt, amely 1 győzelmi pontot ér, és a következő forduló kezdőjátékosává teszi.

  Ha az összes játékos passzolt, a 3. szakasz következik. Most minden játékos ellenőrzi, hogy van-e legalább 10 győzelmi pontja (a győzelmi pontokat piros háttérrel jelölt körök és a megfelelő számok jelzik, részben a gyűjtött esszenciáktól függően). Ebben az esetben a játék véget ér, és a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer (ha döntetlen van, akkor a fennmaradó erőforrásokat számolják). Ha egyik játékos sem érte el a 10 pontot, akkor a következő kör kerül lejátszásra.

  A játék nagyon szép, fordulatos, sokféle stratégiai, illetva pakliépítési lehetőség közül választhatunk, a játék szerencsére kiegészítőt is kap, melyben megjelenik a démon, mint úl ereklyetípus, kapunk 4 új mágust, új hatalommal bíró helyeket, világcsodákat, új funkció érkezik tekercsek néven, és már akár 5 személyes partit is játszhatunk.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Res Arcana: A hatalom alkímiája