Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

A Karakban egy hős bőrébe bújunk és a Karak-kastély kazamatáját fedezzük fel, miközben szembe kell néznünk a hirtelen felbukkanó, az utunkat megakadályozó szörnyekkel. Ha a velük folytatott harc során győzünk, akkor mindig valami értékes jutalmat kapunk, ha azonban veszítünk, akkor sérülünk és veszítünk az életerőnkből. Óriáspatkányok, pókok, mindenféle csontvázszerzetek, múmiák és denevérek várják azt, hogy rajtunk üssenek és megakadályozzák a kincskeresésünket.

A játék célja

A játék során mindenki egy hőst alakít, akinek két különleges képessége és öt életereje van. Így indulunk a kezdőlapkáról felfedezni a kazamatát és a célunk az lesz, hogy mi gyűjtsük a legtöbb kincset. Ehhez a legfőbb fegyverünk a dobókocka lesz, aminek a kiszámíthatatlanságát tudjuk majd enyhíteni azokkal az eszközökkel, amiket a menetelésünk során szerezhetünk: különféle fegyverek és varázstekercsek. A földalatti barangolásra addig lesz lehetőségünk, míg a sárkány - aki a legerősebb ellenfél - előkerül a zsákból és valakinek sikerül legyőznie. Azonban a játék győztese nem ő lesz, hanem aki a legtöbb kincset gyűjtötte össze.

Előkészület

A térképlapkákat megkeverve és lefelé fordítva kialakítjuk a húzópaklit, ezekből fog kirajzolódni a kazamatarendszer. A zsákba beletesszük az összes szörny és láda tokent, ezekből fogunk húzni a játék során, így előre nem látott kihívások várnak a hőseinkre. Már a kezdőjátékos kiválasztását is a szerencsére bízzuk: kockadobással döntjük el.

Játékmenet

A játék során új lapkákkal fogjuk bővíteni a kazamatát, már felfedezett lapkákon lépkedünk, szörnyekkel harcolunk és fegyvereket, felszereléseket, kincseket gyűjtünk. Mindig négy lépést tehetünk meg, azonban ez lerövidülhet, így nem minden körünkben fogunk ennyit haladni. Az ismeretlen területekre lépéskor új lapkákat húzunk, és ha ez folyosó, akkor egyszerűen áthaladunk rajta. Ha terembe érkezünk, akkor a zsákból húzunk rá egy tokent és kiderül, hogy mi rejtőzik a kazamata sötétjében. Amennyiben szörny, akkor összemérjük az erőnket: ő támad a lapkán látható erővel, mi pedig dobunk a kockával, és aki erősebb, az nyeri a csatát. Ha győzünk, megkapjuk a hátulján lévő jutalmat és azt a játékostáblánk szűkös polcára helyezzük. A szorgosan gyűjtögetett fegyverekkel növelhetjük az erőnket, a varázstekercsek pedig mindig egyszer használatos bónuszt nyújtanak nekünk. Ha kulcsot szerzünk, azzal ládát nyithatunk ki, így megszerzünk egy kincset.

Ha a szörnyike a földbe döngöl minket, akkor sajnos vissza kell vonuljunk, és elvesztünk egy életerőt. Szerencsére tudunk gyógyulni is: varázstekercs felhasználásával vagy varázskút lapkára érkezéssel. A kazamatában történő haladást meggyorsíthatjuk, ha teleport lapka kerül felfedésre, ezeken keresztül rövidíthetünk és közöttük egy lépéssel közlekedhetünk. Ha valaki szembekerül egy múmiával és felülkerekedik rajta, akkor Karak átka lesúlyt: egy általa választott játékostársnak gyengül a hőse, mert nem használhatja a különleges képességeit. Gyógyulással szerencsére meg lehet szabadulni az átoktól.

Hősök és lidércek kiegészítő

A 2017-ben megjelent, majd 2022-ben magyar kiadást kapott Karak első kiegészítője a Hősök és lidércek.

Érkezik a dobozban négy új hős és két szörny, akiknek a legyőzéséért új tárgyakat zsebelhetünk be. Az Óriásdenevér legyőzésével a Sötétség tövise jutalmat kapjuk, ami csak egyszer felhasználható, és ha aktiváljuk, akkor az egyik játékostársunk veszít egy életet. A Csontvázvarázsló legyőzésével a Jégökölhöz jutunk hozzá, ami szintén csak egyszer használható és plusz 2 támadóerőt jelent a harc során.

Ezen felül 18 új térképlapkával bővül a játék, amiből két típus (10 lapka) teljesen új, extra tulajdonsággal bíró terem lesz:
A Küzdőarénában lehetőségünk lesz egy játékostársunkat párbajra hívni. Itt is egymás támadóerejét kell túlszárnyalni, aki győz, ő elvehet a másiktól egy kincset, varázstekercset vagy fegyvert. Aki veszít ő viszont elveszít egy életet. 
Az Elátkozott kamrában a saját szerencsénkben bízhatunk, a kockadobás dönt arról, hogy átkozottá válunk-e vagy sem. 1-3 közötti eredmény esetén balsors sújt le ránk, 4-6 között viszont megússzuk az átkot. 

A régi és az új hősök

Ha már sokszor játszottatok az alapjátékkal és extra kihívásra vágytok, akkor próbáljátok ki a Karak ura játékváltozatot is. Ha ezt választjátok, akkor amint felfedezésre kerül az ötödik piros terem (ezek az új termek, amiket a kiegészítővel kapunk), akkor a legkevesebb kinccsel rendelkező játékost megszállja Karak ura. Ő megkapja az összes többi játékos különleges képességét, a sajátjait viszont elveszíti. 

A kiegészítő nem növeli a játékosszámot, továbbra is 5 fővel ülhetünk le, hogy megküzdjünk a szörnyekkel, majd végül a sárkánnyal. Ami jelentős változtatás az az, hogy ebben már egymást is tudjuk támadni, így tudunk fegyvert, kincset vagy varázstárgyat elcsenni a másiktól. Mi pont ezt hiányoltuk az alapjátékból, el is hangzott az asztalnál, hogy: "Egymást támadni nem lehet?". Szóval igazán üdvözítő, hogy a készítők is érezték ezt a lehetőséget a játékban.

A szörnyek és a legyőzésükért kapott jutalmak

Vélemény

Nem kertelek az első találkozásom a Karakkal pocsék élmény volt. Egy klubnapon próbáltam ki és nem kedvezett nekem a szerencse, még a legkisebb értékű szörnyet sem tudtam legyőzni, így esélyem sem volt a többiekkel szemben. Nagyjából minden köröm a kudarcról szólt, míg a játékostársak sorra gyűjtötték a fegyvereket, kincseket, varázstárgyakat. El is könyveltem magamban, hogy ez a játék nem jöhet haza, mert ha a fiamnak lesz ekkora balszerencséje, biztos, hogy megutálja nem csak a játékot, de az egész társasjátékozást. Simán előfordulhat, hogy az egyik játékos vért izzad, hogy kidobja két kockával a hatos értékű pókot, míg a másik sorra dobja meg a kilences értékűeket, és lazán konstatálja, hogy nem nagy cucc ez a játék.

De a kíváncsiság ott motoszkált folyamatosan a fejemben, fiús anyukaként érdekelt, hogy családi körben hogyan működne ez a típusú játék. Nos, azóta már nem utál annyira a kockadobás istene, egész jókat dobok. Persze még mindig sehol nem vagyok a 8 évesemhez képest, aki sorozatosan egyest vagy hatost dob és mindkettő aktiválja a speciális képességét. Persze, így könnyű szeretni egy játékot, ha a szerencse mindig mellé áll... 

A családi próbák során összességében egész kiegyensúlyozott játszmák zajlottak, így a kisebb kudarcok nem törték meg a hangulatot, nagyon kedvelt játékunkká vált. A felfedezés, a hősök megtestesítése és a szörnyekkel való megküzdés igazán testhezálló feladat egy 8 éves fiú számára, így mindig örömmel vágunk neki a kazamata feltérképezésébe.

Két játszma garantáltan sosem lesz egyforma: a sokszínűséget a kazamata lapkák, a zsákból húzott tokenek és a kockadobás véletlenszerűsége garantálja. Annak fényében is változhat a játékélmény, hogy melyik hőssel vágunk neki a kalandnak, mindegyik más-más képességekkel tarkítja a partit. A Karak önmaga is elég változatosságot kínál, ezt fejeli meg még pluszban a Hősök és lidércek kiegészítő: az új választható hősök, a felfedezésre váró új lapkák, az eddig ismeretlen szörnyek és a legyőzésükért kapott jutalmak. Az egymás elleni csaták pedig kifejezetten jól illenek a játékhoz, növelik az interakciót.

Kinek tetszhet?

Szerintem sikeres lehet a lapkalerakó játékok kedvelőinek, főleg azoknak, akik Carcassonnen nevelkedtek. Akik bírják a vakszerencsét, szeretnek kockáztatni, élnek-halnak a váratlan helyzeteketért és kihívásokra vágynak, azok mindenképp tegyenek egy próbát a Karakkal. Olyanoknak is érdemes asztalra tenni, akik szeretnék összemérni az erejüket a csontvázkirállyal, vagy gyakorta birkóznak múmiákkal. A kiegészítő pedig garantálja, hogy még változatosabb játékélményt és extra izgalmakat kapunk, melyek által igazi harcedzett hősöknek érezhetjük magunkat.

A(z) Karak társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Karak: Hősök és lidércek társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

08Máj

Mutasd a nyelved! - Memóriatorna egy doboznyi mopsszal

Ismertető | 2024.05.08. 14:00:00

Ezek a nyavalyások befalták az összes nyalókát! Lássuk ki lesz a legügyesebb és leplezi le az éhenkórász kutyusokat. A Mutasd a nyelved! egy pofonegyszerű memóriajáték, aminek a sikere garantált lesz a gyerekek körében.


Kommentek

  • szilagyigabor74

    2024-04-19 08:30:11

    Szerintem a Karak egy remek "kapudrog" a komolyabb dungeon crawlerek világába. Kisebb gyermekekkel vigyázni kell, mert akik rosszul bírják a kudarcélményt, azoknak a kockadobás kiszámíthatatlansága miatt komoly frusztrációt okozhat. Érdemes ilyenkor kicsit "besegíteni" szülői oldalról és nem optimalizálni. Én 11 évesemmel szoktam játszani, amikor gyors élményre várunk és nincs kedvünk/időnk kirakni a Gloomhavent. Mivel nem egy drága játékról van szó, ideális az ár/érték arány.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Karak
  • Karak: Hősök és lidércek