Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Katapult csata - Kétfős bombázás

A Katapult csata kétszemélyes társasjáték, amiben először várat építünk, majd az lesz a célunk, hogy minél ügyesebben célozva leromboljuk az ellenfél várát és lesöpörjük a harcosait.

- Tábornok úr! Jelentem! Készen állunk a csatára!
- Mit merészelsz, katona?! Épp csak pirkad! Hogy van bátorságod a reggeli kávém közben zargatni?! A fejedet vétetem!
- De...uram, az ellenséges csapat gúnyolódik rajtunk... a nyelvüket nyújtogassák ránk!
- Nyavalyások! Azonnal készítsétek a katapultot és zúzzuk porrá őket!...

Előkészület

A csatára készülést kétféle módon kezdhetjük meg, attól függően, hogy rapid vagy haladó játékra készülünk. Mindkét esetben várat kell építenünk a játékostáblánkra a rendelkezésünkre álló 16 téglából és 1 kapuból, majd fel kell állítanunk az 5 fős sereget. Az egyik csapat a sárga Chaufort (gúnyolódós), a másik a szürke Cunningfield (kávézós) csapat játékelemeit kapja meg. A támadást 1-1 katapulttal és 4 sziklával fogjuk kezdeni.

Játékmenet

A játék során felváltva fogjuk bombázni egymást és igyekszünk minél hamarabb kilőni az ellenfelünk várát és katonáit. A csata győztese az lesz, aki tovább tudja talpon tartani az öt fős csapatát. 

A gyors verziót választva az építkezés után elengedjük a gyeplőt és felváltva bombázzuk egymást, míg a fenti győzelmi feltételt valamelyik játékos teljesíti.

A nyelvnyújtogatós banda

A haladó játékmód során kicsit szigorúbbak az építési szabályok, valamint az akciókártyák is megfűszerezik a csatát, amikkel lehetőségünk lesz apróbb taktikai döntéseket hozni. Ezekből 6 áll a rendelkezésünkre és minden lövés előtt egyet játszhatunk ki. Segítségükkel újjáépíthetünk három leomlott téglát vagy átmozgathatunk három figurát. Valamelyik lap segít elcsenni egy kártyát az ellenféltől, míg egy másikkal klónozhatunk egy már kijátszott lapot. Ha akarjuk, akár két lövést is leadhatunk egy körben, esetleg lőhetünk az ellenfelünk ágyújával, így közeli csapást mérve a várára.

A katapultot lehet mozgatni a területlapkánk körül, de mindig bizonyos távolságon belül kell maradnia, amit a játékhoz adott mércével vagy az egyik tégladarabbal tudunk ellenőrizni.

Kávézgatós társaság

Vélemény

Társasjáték beszerzésnél sok szempontból lehet lefuttatni a gondolatainkat, ezek közül az egyik szinte mindig az ár. Ez az egyetlen tényező, amit szájhúzást eredményez a Katapult csata kapcsán és nyilván lehet azt mondani, hogy ugyanezt le lehet játszani Jenga hasábokkal és gumilabdákkal... De itt az élmény jócskán kárpótol: tartós elemeket, figurákat, katapultot és taktikai lapokat kapunk a pénzünkért, no meg önfeledt szórakozást. Ezért azt gondolom, ha valaki ajándékba keres társasjátékot, ami szórakoztató és minimális szabályai vannak, akkor kitűnő választás lehet. Ha épp a nagymama nem tudja mit ajándékozzon az unokáknak, akkor felkerülhet a kívánságlistára. A Katapult csata sikerességét nem lehet figyelmen kivül hagyni, számos országban megjelent az alapjáték, ráadásul kiegészítőket is kapott. Nálunk is megunhatatlan egyelőre, nem lehet egy játszma után elpakolni, jöhet máris a visszavágó.

Akciókártyák

A Katapult csata nagy előnye, hogy bárkivel le lehet ülni játszani, akár egy 7 éves is játszhat a nagypapával, de az osztálytársainak is simán át tudja adni azt a pár szabályt, amit szükséges. Minimális olvasgatás után kezdődhet a lövöldözés, ami nem is tart a dobozon jelzett 20-30 percnél tovább, sőt azt gondolom nagyjából 10 perc alatt eldől egy csata. A 2 játékosra tervezett Katapult csatát kipróbáltuk négyen is, két-két fős csapatot alkotva, így is szuper élményt nyújtott. Nem igényelt hosszas tervezgetést, de azért kellően komolyan vettük, így üdítő lezárása volt egy társasjátékos estének.

Eleinte tartottunk a lövésektől, védtük a szemünket és igyekeztünk biztonságos helyen játszani, de szerencsére a célt tévesztett gumilövedékek nem okoztak sérülést vagy kárt, mert puhák és nem is röpülnek el messzire. Pár kör után a célzások is egész jól mentek és egyre több sikeres találatot vittünk be egymásnak.

Kinek tetszhet?

Kifejezetten azoknak ajánlom, akik szeretik a kétfős, párbaj játékokat, de képesek elrugaszkodni a gémer vonalról és egy kötetlen csihi-puhira kaphatóak. Gyerekes családok számára remek választás lehet. Felnőttekben nosztalgikus érzést kelthet, főleg ha valaki szeretett katonákkal várvédőset, csatákat játszani. A gyors partik kedvelői is örömüket lelhetik benne, és arra is kiválóan alkalmas, hogy kicsit kikapcsoljunk és játszunk valami frissítőt egy-egy nehezebb társasjáték után.

A film forgatása játék tesztelése közben egyetlen állat játékos sem sérült meg.

A(z) Katapult csata társasjátékot a Gamewiz biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Júl

Hupp - Cuki agyégetés

Ismertető | 2024.07.20. 14:00:00

Cuki cicák, mosolygó macska a dobozon, steppelt szövet játéktábla, aranyos elnevezés, boldog ugrándozás az ágyon. Ez biztos valami egyszerű gyerekjáték. De miért van a dobozon, hogy "Megtévesztően cuki, meglepően cseles taktikai játék két főre"?

18Júl

Hangzavar - Tervezett káosz

Ismertető | 2024.07.18. 14:00:00

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!


Kommentek

  • pnehandi87

    2024-03-10 21:09:51

    Nagyon tetszik ez a játék, különösen hogy a szokásos síkbeli játéktáblák helyett igazi térbeli várakat építhetünk. Majd az építkezés után jöhet a még izgalmasabb rombolás fázis, kiderülhet ki a talpraesettebb katona, ki használja ügyesebben a katapultot és nyeri meg a csatát.

    Előnyős, hogy minden korosztály számára egy kis kikapcsolódást nyújthat, egészen kis gyerekektől, a gyermeklelkű felnőttekig, szerintem ezzel a játékkal garantált a szórakozás. Szívesen kipróbálnám.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Katapult csata