Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kuruzsló és Tsa. társasjáték – Etesd a csacsit és nyomás!

Légy te az első, aki eljut Quedlinburg híres városába az évente megrendezésre kerülő vásárra. A versenyben segítségedre lesz egy 4 lábú barát, akit te választasz: szamár, bárány, malac vagy tehén hátán vágtatsz el a célba. Gondoskodj a kis társadról kellő figyelemmel, tápláld finomabbnál finomabb falatokkal: alma, saláta, áfonya, kukorica, szilva, répa, cukorrépa… így nekiiramodva meg sem áll majd a célegyenesig, hogy tiéd legyen a győztest megillető dicsőség és a fődíj: az aranyüst.

ELŐKÉSZÜLET

Mivel a dobozban mindennek van saját tárolórekesze, amit a játék során is használunk, így ha már egyszer elrendeztük a játékelemeket, akkor az előkészület minimális. A játéktáblát kihajtjuk, ennek az egyik oldala rövidebb játékidőt, a másik hosszabbat biztosít, így dönthetünk annak tekintetében, hogy épp mennyi időt szánunk a játékra. Majd választunk egy állatot és a hozzá tartozó táblát és zsákot: szamár, bárány, malac vagy tehén segítségével veszünk részt a futamon. A táblánk hátulján lévő eledelekkel feltöltjük a zsákunkat. Az akciókártyákat hernyós vagy pillangós oldalukkal kipakoljuk, előbbi a kezdő, utóbbi pedig a haladó játékmódot jelenti. A kezdő módhoz a fehér, haladóhoz a natúr színű dobókockára lesz szükségünk. Az aranyüst a futam végére kerül, ez lesz a győztes jutalma. A kezdőjátékos az lesz, aki legutóbb látott szamarat.

A JÁTÉK MENETE

Minden körben húzunk egy tokent a zsákból. Amennyiben eledelt húztunk, akkor azt rátesszük a táblán lévő állatunkra, ezzel jóllakatjuk, így sebességbe kapcsol: annyit lép, amennyi a jelzőn van. Majd rápillantunk az akciókártyára és bezsebeljük a jutalmunkat. Az első játék során érdemes elől hagyni a segédletet, ami részletezi, hogy pontosan mit is kapunk. A későbbiekben erre már nem lesz szükség, a lapkák ikonjai alapján tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk. Változatos bónuszokat kaphatunk: egyes tokenek rubinhoz juttatnak, mások a pályán való előrehaladást segítik, van amivel eledelt kapunk vagy a dobókockával dobhatunk, így Fortuna dönt arról, hogy mi lesz a jutalmunk. A spirálos mezőre érkezéssel bizonyos esetekben extra lépésre vagy rubinokra tehetünk szert. A segédlet részletes tájékoztatást ad a két különböző nehézségű készlet akciókártyáinak a hatásáról.

Ha álomfüvet húzunk, akkor elalszik a jószágunk, a jelölőt a felhőre tesszük és a következő játékos következik. Ha ebből már a 3. helyet is feltöltöttük, akkor a rubinok felhasználásával eledelt vásárolhatunk. Egyszerre többet is, de csak különböző színűeket. Vásárlás során az összes rubint el kell költsük, ami megmaradna, azt el kell dobni. Amennyiben épp az utolsó helyen állunk a versenyben, akkor plusz 1 rubin értékben költekezhetünk, így egy kis kárpótlást kapunk és értékesebb ellátmányhoz juthatunk. Végezetül minden eledeljelölő és álomfű visszakerül a zsákunkba. Így megy ez addig, amíg valaki elsőként eljut Quedlinburg városába és ezzel megnyeri a játékot.

VÉLEMÉNY

A modern társasjátékokkal való ismerkedésem során viszonylag hamar találkoztam a Kuruzslók Quedlinburgban című játékkal, ami azonnal be is lopta magát a szívembe. A gyógyitalok kotyvasztása közben mindenféle különleges összetevőt dobunk az üstbe, de ha túl vakmerőek vagyunk, akár fel is robbanhatunk! Nagyon szeretem, de van pár ismerősöm, akinek a hideg futkos a hátán az óriási szerencsefaktor miatt. Ennek a sokszorosan díjnyertes társasjátéknak a kistestvérét, vagyis gyerekverzióját ismerhetjük meg 25 percben a Kuruzsló&Tsa.-ban. Ebben sokkal kisebb szerepet kap a szerencse, hiszen nincs robbanásveszély, a legrosszabb esetben álomfüvet húzunk és akkor abban a körben nem lépünk. Ha pedig ebből már a harmadikat tesszük le, akkor vásárolhatunk új ellátmányt az állatunknak. Így szinte minden körben kapunk valamit, szépen haladunk előre, nincs visszalépés, nincs kiszúrás a játékostársakkal. A vásárlások során bővítjük a zsákunk tartalmát, ezáltal egyre több esélyünk lesz arra, hogy értékesebb jelzőt húzunk. A döntés a kezünkben van: egy nagyobb értékű, így több lépést adó, de bónuszt nem biztosító eledelt választunk, vagy pedig több kisebb értékű tokenre áldozunk, amivel kevesebbet fogunk lépni, viszont általuk extra jutalmat kapunk. A zsákból való húzás izgalmas eleme a játéknak és micsoda boldogság, mikor sikerül kihúzni az egyetlenegy zsákban lévő nyolcas értékű cukorrépát a számtalan egyes alma és kettes saláta közül!

A grafika barátságos, szép, színes, kedves karakter a 4 állat, akikkel lépdelünk a táblán. Szuper a doboz belső tárolója, könnyedén átlátni, hogy mi hova való és mennyibe kerül. A zsákok eléggé nagyra sikerültek és fura tapintásuk van, nagyon merevek. Én mindössze ennyi negatívumot tudok megemlíteni róla. A Kuruzsló&Tsa. már 6 éves kortól játszható és nagyon jól szintezhető az akciókártyák hernyó/pillangó készletével, így kisebb és nagyobb gyerekekkel is jó szórakozást biztosít. A játékidő is csökkenthető vagy növelhető a kétoldalú tábla által. 2-4 fő számára tervezték és sikerességét mutatja, hogy 2022-ben az Év gyerekjátékának jelölték. A szabályok egyszerűek, az akciókártyák hatásai pár alkalom után rögzülnek és nem szükséges a segédletet böngészni. Szívből ajánlom azoknak, akik sokat játszanak családi körben, főleg gyerekekkel és a következő lépcsőfokot keresik a dobok-lépek szintű társasok után.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

06Dec

Bűvös kulcsok - Dark chest of wonders

Ismertető | 2023.12.06. 14:17:00

Minél mélyebbre merészkedsz a varázserdőbe, annál nagyobb lehet a jutalmad! De vigyázz, ha nem neked kedvez a kocka, a többi játékos próbálhat szerencsét a bűvös ládikával!

18Okt

Pandemic: Szükségállapot - Fertőzött majmok bolygója

Ismertető | 2023.10.18. 20:20:00

Ha azt gondoltad, hogy csak a denevérek okozhatnak gondot az embereknek, akkor nagyon tévedtél. Sőt, ha a disznók és majmok problémája nem lenne elég, felütötte a fejét egy elég körülményesen kezelhető szupervírus.


Kommentek

 • qgtanton

  2023-10-20 07:12:30

  Egyetértek, jól összefoglalja a játékot a leírás. A játékok változatossága gyönyörködtet, minél több a szélesebb kör számára is elérhető (megérthető) és élvezhető játék, ami a gyerekeket is be tudja vonni, annál több lesz a hobbi híve. Én sajnálom, hogy kivették a robbanást, a gyerekek is élvezni tudták volna, bár így nagyon barátságosra alakították a játék alapmechanizmusát.

 • szirom.niki

  2023-10-12 16:31:36

  Szuper kis összefoglaló lett!

  Bár számomra nem annyira releváns megjelenés, mégis örülök neki, hogy megjelent a Kuruzslók Quedlinburgban gyerek verziója. Az alapjáték nagy kedvencem, nagyon aranyos, barátságos módon merít az alapjáték mechanizmusaiból, úgy hogy adó természetű játék legyen.

  Okosan tanít, hogy nem csak az olcsó vagy csak a drága eledelek vezethetnek nyeréshez, meg kell találni itt is egy egészséges összhangot, de még azért ott van az a bizonyos szerencse faktor.

  Kisgyermekes családoknak kifejezetten szórakoztató lehet és nem csak gyerekeknek! Emellett gyönyörű grafikával rendelkezik.

 • pnehandi87

  2023-10-10 11:59:21

  Nagyon jó kis játéknak tűnik, nem túl bonyolult, családi körben, kisebb-nagyobb gyerekekkel is izgalmas élmény lehet. Aranyosak a szamár, bárány, malac és tehén figurák, esztétikusan kidolgozott társas, csupa öröm vele a játék.

  A cikk szerintem jól bemutatja a játékot, érthető a játékszabály, képeken keresztül is látszik a szép kivitelezés. Kisgyerekek mellé alap darab. ☺️

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Kuruzsló és Tsa. - Quedlinburgi Futam