Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Köpetmentes lámasímogató – Lámák földje

Ellepték a lámák az Andok lankáit. Gazdátlanul tengetik mindennapjaikat arra várva, hogy talán benned gazdára találjanak. Könnyű őket magadhoz édesgetni, csak legyen nálad kukorica, kakaó, vagy krumpli és máris a karámodba találod őket.

Phil-Walker Harding Lámák Földje című játéka, a szerző által igen kedvelt – hasonlóan a Medvepark és a Gingerbread House játékához – poliomino lapkalehelyező mechanizmusra épít. A játékban az Andok hegyeit építgetjük lapkáról lapkára, miközben erőforrásokat gyűjtünk és igyekszünk minél több lámát megetetni.

Ez még lámából is sok

A játékosok egy 4x4-es kezdőlapkát kapnak, amire és ami mellé a klasszikus tetrisz/poliomino lapkákat helyezik le. Amikor építkezel – vagyis vertikális irányban helyezel le lapkát –, akkor megkapsz minden letakart erőforrást. Az erőforrások lehetnek „takarmányok” vagyis kakaó, kukorica és krumpli, szerezhetsz ezüstöt és felfogadhatsz falusiakat, akik valami jutalmat adnak.

Amikor terjeszkedsz – ilyenkor horizontális síkra teszel le lapkát –, akkor nem kapsz erőforrást, viszont az egyik célkártyára lerakhatsz egy jelölőt. Sokféle cél van, a legtöbb a lámák elhelyezkedésére, vagy a lámakártyákra, esetleg a takarmányokra vonatkoznak. Ezeket a játék végéig kell teljesítened, és sok ponttal járulnak hozzá a végső győzelmipont mennyiségedhez.

Miután építkeztél, és megfelelő számú takarmányod áll rendelkezésre megetethetsz egy lámát. Minden láma 4 azonos fajtájú takarmányt fogyaszt, ami a kártyák tetején látható. Miután megetettél egy lámát, a kártyát tedd a készletedbe, ez már biztos győzelmi pont a játék végén, majd vegyél el egy láma figurát, amit a birtokod egy üres legelő mezőjére kell letenned. Ezt a lámát innentől nem rakhatod át, és persze nem is takarhatod le, ők egyfajta akadályként fognak lébecolni a földeden.

Falusiakat is érdemes felfogadni, ők valamilyen plusz képességet biztosítanak a játék végéig. Van, aki plusz erőforrást ad bizonyos helyzetben, van, aki ezüstöt ad, némelyik pedig jó átváltási lehetőséget biztosít a tulajdonosának.

A játéknak akkor van vége, hogyha már csak egyféle láma kártya vagy négy darab területlapka van a készletben. Ilyenkor a kör befejezése után pontot számolunk, és az a játékos győz, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Ajándék lámának ne nézd a fogát!

Már szabályolvasás közben éreztük, hogy ez a játék nem a kusza döntési lehetőségei miatt lesz érdekes vagy épp szerethető, hanem az egyszerű és bájos játékmenete miatt. Bár a játékban versengünk a minél értékesebb lámákért, és a célkártyák pozícióiért, de valahogy mégsem éreztük egymást olyan lelketlen vetélytársnak. Az egész játék nagyon kellemes hangulatot áraszt és egy tökéletesen jóleső, baráti versengésre lehet számítani.

Ezt az egyszerűséget erősíti a grafikai megvalósítás is. Valljuk be a doboz grafikája kissé alul marad a mai trendektől, de ne ítéljünk a külső alapján, hiszen mindannyian találkoztunk már gyönyörű de annál kevésbé élvezhető játékokkal is a piacon. Pont ez a grafikai egyszerűség és sallangmentesség köszön vissza a könnyen tanulható és lineáris szabályokon. A lapkák szép nagyok, a rajzok bár kissé groteszkek, de kedvesek, a lámák pedig nagyon aranyosak. Ráadásul lehet kapni promóciós matricaívet, mellyel lámáinkat bájos vigyorral és divatos pokrócokkal öltöztethetjük fel.

Azon viszont meglepődtünk, hogy ez a játék mekkora helyet foglal. Négy fő esetén nagyobb ebédlőasztallal nyugodtan számoljatok, dohányzó asztalon nem fogtok elférni. Úgy tűnik ebben az esetben beáldozták a könnyű kezelhetőséget, a méret rovására.

Nekünk mind tematikailag, mind mechanikailag nagyon tetszik, hogy a megetetett lámák figurák formájában is mellénk szegődnek, és mint ahogy egy rosszcsont kiskutya is mindig a gazdája lába elé áll, úgy ezek a lámák is rossz helyre kerülhetnek a táblánkon, ha rossz döntést hozunk.

Játékosszámot tekintve, két fővel túl könnyen felosztható a játék, nincs benne szinte semmi versengés, egyszerűen túl nagy a játékosok mozgástere. Mi azt ajánljuk, hogy ezt a játékot három, de még inkább négy fővel vegyétek elő, úgy adja a legteljesebb élményt.

Újrajátszhatóságot nézve teljesen rendben van, minden lapka más, nem nagyon alakul ki dejá vu érzés. Viszonylag sokféle a falusi és 8 különböző kezdőlapka variáció van a játékban, így nincs két egyforma helyzet.

A játék nehézségi szintje remekül skálázható, több szintű célkártya van a dobozban, melyek színekre vannak csoportosítva, sőt, ha gyerekekkel, vagy kezdőkkel, esetleg egy hosszú nap zárásaként játszátok, akkor a célkártyákat ki is hagyhatjátok a játékból.

Nálunk négy fővel, célkártyák nélkül 45 perc alatt lemegy egy parti, a célkártyák még nagyjából 10 perccel nyújtják meg a játékidőt. Egy kifejezetten gyors, haladós játék, analízis-paralízis előfordul játék során, de nem jellemző jelenség.

Csúcsra fel!

A Lámák Földje egy remek családi játék. Ugyan nincsenek benne nagy mélységek, vagy komoly összefüggések, egyszerűen kellemes játszani, jól esik a szemnek és a léleknek. Leginkább családi játékként ajánljuk gyerekekkel, vagy kezdő játéksoknak, esetleg haladóknak filler játékként.

A(z) Lámák földje társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Kommentek

  • szabo.bernadett0712

    2023-12-01 15:37:54

    Köszönöm szépen!

  • ARduel

    2023-11-28 14:12:00

    Szia! A játék 10 évessel működött. E mellett a szabály kínál egy családi változatot is 8 éves kortól, amiben nem kell használni a célkártyákat.

  • szabo.bernadett0712

    2023-11-22 21:29:04

    Sziasztok! Hány éves kortól ajánlanátok?

  • armin.d.ivan

    2023-10-16 09:06:11

    Köszi, ezek alapján valóban nem hiszem, hogy zavarnák egymást a polcon 😄

  • ARduel

    2023-10-15 22:25:23

    Nekünk megvan az Altiplano is. Teljesen más a két játék. Ez egy cuki lapkalehelyezős könnyed családi játék, az Altiplano pedig egy komplex, akciótervező, zsáképítő erőforrásmenedzsment. Hogy mennyire fér meg a kettő egymás mellett? Ha tetszik ez a zsáner és a szint akkor simán.

  • armin.d.ivan

    2023-10-11 15:50:15

    Nálunk az Altiplano akkora sikert aratott, hogy amikor megláttam ennek az érkezését, azt hittem valami folytatás/kiegészítő. Furán nézne ki két lámás játék is a polcon, úgy, hogy nem éppen a leggyakoribb állatról van szó 😅

    Valaki próbálta már mindkettőt?

  • sztimcsii

    2023-10-06 12:35:06

    Az első "drága" játékunk volt, nagyon szeretjük. Könnyen tanítható, és olyanok is élvezték akik nem nagy társasjátékosok.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Lámák földje
  • Medvepark
  • Gingerbread House