Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tölgy – A druidák misztikus élete

Egy sűrű, sötét erdő mélyén áll egy öreg varázserejű tölgy. Körülötte az égő fáklyák fényében druidák tánca vet árnyat a rúnákkal vésett kövekre. Druidák egy csoportja hatalmas üstökben rotyogtatja főzeteit, mások pedig mitikus lények megszelídítésén fáradozik.

Lassan pirkad, ideje továbbállni. Az éjszaka után csak a füstölgő fadarabok, és a kitaposott fű jelzi, hogy történt itt valami. De ma éjjel újra visszatérnek és fáklyáikkal ismét fénybe borítják az erdőt.

A 2022-ben a Delta Vision kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven a Tölgy című társasjáték, mely a druidák világába vezet be minket. Az egyébként nyelvfüggetlen játék a kártyamenedzsmentet ötvözi a munkáslehelyezéssel, melyben a munkásokat specializálhatjuk különböző feladatok elvégzésére.

Játékmenet

Játékosaink egy-egy druida kolóniát irányítanak, melynek tagjait a tölgy körüli akcióhelyekre téve, a megfelelő kártyát kijátszva, és a szükséges költségeket kifizetve bírják munkára.

A játék legfőbb motorjai a gyűléskártyák, melyek adott akcióhelyhez kapcsolódnak (tollas, rúnás és fagyöngyös). A kártyákon többféle akció közül választhatunk, és minden akciónak eltérő ára van. Hogy kicsit érdekesebb legyen, a kártya azt is megmondja, hogy az adott akciót pontosan melyik mezőn tudod végrehajtani.

Miután kiválasztottad a megfelelő kártyát, letetted a druidádat, és kifizetted az előírt költséget végrehajthatod az akciódat. Befoghatsz varázserejű lényeket, főzetet készíthetsz, fejlesztheted egy druidádat, megszerezhetsz ereklyéket, emelhetsz építményeket, erősítheted a mágiádat, vagy éppen fára mászhatsz, vagy erőforrást gyűjthetsz. Elsőre sok lehetőségnek tűnik, de a játék közben ezt annyira nem fogod érezni.

A fáramászás meghatározó lesz a játék végi győzelmi pontok megszerzésében, ugyanis az ágakon találhatók a különböző játékelemek győzelmi pont szorzói, illetve további erőforrások is gyűjthetők.

Lehet új gyűléskártyát venni, aminek az árai kedvezőbbek, de természetesen ehhez hozzájutni szintén nem egyszerű.

A mágia fejlesztésénél a kis háromszögletű jelölődet fogod előre mozgatni, és ezzel válik lehetőség több építményt emelni és varázslényt befogni. Természetesen ahhoz, hogy varázserőd fejleszd a kártya költségén túl további erőforrásokat is be kell majd fizetned.

A játék leglátványosabb elemei a druidák és azok felszerelései. Hatféle druidát hozhatsz létre: fő-, bárd-, látnok-, remete-, karommester- és ősdruida. Amikor fejlesztünk egy druidát, akkor rá kell tennünk a megfelelő felszerelést. Ezek kis kiegészítő tárgyak, melyek szépen ráillenek a figurákra. Ettől lesz a játék igazán egyedi és látványos, mi több, különleges szakértelemmel is felruházzuk varázslónkat. Képességeiket minden játékos egy segédletkártyán tudja nyomon követni.

Megkülönböztetünk aktív és passzív druidákat. A passzív druidáid a fa körül gyűlnek, velük nem tudsz kártyás akciót végrehajtani. Az aktív druidákat a kunyhótáblán szállásoljuk el a forduló végén. Fő akciót csak velük hajthatsz végre, így fontos, hogy a tábládon kunyhókat építs, mert így több akciót tudsz végrehajtani.

Vannak különöző ereklyék melyekből kettőt használhatsz egyszerre, ezek valamilyen plusz forrást biztosítanak. Viszont három használat után „tönkre mennek”, és mínusz pontot adnak, de ha jól használod őket, akkor ez a pontveszteség sokszorosan megtérül. Egy főzet elkészítéséért további dolgokat kaphatsz, de természetesen ehhez is erőforrásokat kell felhasználnod. Egyébként, ősdruidát, és gyűléskártyát csak főzettel állíthatsz elő, már ha az adott üst játékba kerül.

A játék hat forduló után véget ér, ilyenkor pontot számolunk, és a legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz a győztes.

Vélemény

Manapság népszerű kombináció a kártyavezérelt munkáslehelyezés, csak hogy pár példát említsünk, ilyen az Arnak elveszett romjai, a Luna Maris, vagy épp a Tölgy is. Ezekben a játékosoknak nem csak arra kell figyelniük, hogy egy akciómező szabad legyen, hanem arra is, hogy van-e olyan kártya, amivel jogosultak, az adott helyet elfoglalni. A Luna Maris és a Tölgy továbbment, és kártyán túl az akció végrehajtásáért még valamilyen költséget is felszámol. De a Tölgy szerzőjének még ez sem volt elég és azt mondta, hogy ha valamit megveszel, azért is fizetned kell, hogy le tudd tenni a tábládra. Ezzel egyetlen mozzanatnak annyiféle költsége van, hogy egy kívánt akció előkészítésére sokszor rámehet egy egész forduló.

Ráadásul a játékban minden mindennel összefügg, ettől nagyon analízis-paralízis érzékeny lett. Ha menet közben elszámoltunk valamit, vagy egy másik játékos elvitt egy szükséges kártyát, akkor kezdhetjük előről a tervezgetést. A Tölgy szólóban, vagy két fővel még kezelhető 60-90 perces játékidőt eredményez, de három-négy fővel egy partira 2-3 órát lehet számolni.

A tábla elég szellős, ezért a druidák nem takarják ki a lényeges részeket, de a színek kicsit egybeolvadnak. A lénykártyák nekünk túl sötétek, és szerintünk elüt egymástól az ikon és a grafika. A látvány összességében szép, a druidák felszerelései igazán egyedi játékká teszik.

Rengeteg alkatrésszel találkozhatsz a dobozban, mint a táblakiegészítés, vagy a tölgykártyák, de az ősdruidákat is ide sorolhatjuk. Ezek csak bizonyos üstök játékba kerülésekor kerülnek táblára. Tulajdonképpen olyan, mintha már a dobozba tettek volna pár kiegészítő modult. Ezzel nagyon változatos lett a játék, mi több azt az érzést kelti, hogy sokkal több mindent kapsz a pénzedért.

Érdekes témát választottak a játéknak, ami viszonylag jól át is jön. Azonban a játék elég szűk ahhoz, hogy inkább azt figyeljük, lesz-e helye a következő unikornisunknak, mint azt hogy milyen jól passzol a történethez az ereklyék elavulása.

Mindemellett jó élmény vele játszani a nehézségei ellenére is, különös hangulatot, atmoszférát teremt.

Összegzés

A druidák felszerelései által elnyert különleges képességei igazán érdekes játékmenetet biztosítanak, ráadásul nagyon látványosak is, mint ahogy az ereklyék elhasználódása is szépen illeszkedik a játékmenetbe.

A Tölgy nagyon szép, hangulatos, közepesen tematikus játék, ami kicsit túlfeszített. A játékélményt tekintve nekünk már sok volt benne a halmozódó fizetési tétel és az emiatt kialakult szűkösség. 

Mi leginkább a heavy euró játékokat kedvelő játékosoknak ajánljuk, elsősorban két fővel, olyanoknak, akik nem bánják, ha egy játék nem adja könnyen magát, mely igazán súlyos, ugyanakkor szórakoztató darab.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.


Kommentek

  • qgtanton

    2023-10-08 21:17:37

    Érdekes koncepció. Veszélyes az elhúzódó játékidő szempontjából, ha analízis-paralízisre fogékony játékosok ülnek az asztal mellett. Vagyis válogatott társasággal szabad leülni mellé.

    Az Arnak elveszett romjai szintű tematikus euró játékokat én is nagyon szeretem. A druidás tematika itt is tetszik.

  • szirom.niki

    2023-10-05 16:48:55

    Köszi a szuper összefoglalót! Régóta szemezgettem már a tölggyel, úgyhogy kifejezetten örültem neki.

    Olvasás alapján vegyes érzelmeim lettek, egyrészről külsőre egyből levett a lábamról, első ránézésre azonnal beleszerettem, viszont közelebbről megnézve valóban beleolvad egy egy ikon vagy a játék elemei a háttérbe. A témája első olvasásra nagyon hangulatos, bár ahogy írtad is hogy analízis paralízis veszélyes, félek hogy játék közben teljesen absztrakttá válna számomra.

    Első olvasásra azonnal meghoztad a kedvem hozzá: szép, jó mechanizmusokkal dolgozik, kellően összetett. Ha lesz rá lehetőségem biztosan kipróbálom majd!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tölgy