Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dobble Disney – 100. évfordulós kiadás

A Dobble a leghíresebb gyorsasági társasjáték, amely nagyon rövid játékidejével, és még annál is könnyebb szabályaival lopta be magát az emberek szívébe. A nagy népszerűségnek köszönhetően 2009 óta rengeteg változata látott már napvilágot: a család legújabb tagja a Disney 100. évfordulós limitált kiadás.

Dobble

Minden Dobble tartalmaz egy kártyapaklit, ahol bármelyik két lapot összehasonlítva mindig pontosan egy közös ábrát fogunk találni. A játék lényege elsőként megtalálni az azonos szimbólumokat a kártyapárokon, és bekiabálni annak a nevét. A játékszabály öt különböző játékmódot -avagy minijátékot- kínál, ahol különböző előkészületek után, hol legelsőként kell megszabadulni a lapjainktól, hol a legtöbbet kell összegyűjtenünk.

A játék különlegessége, hogy kettőtől nyolc főig akárhányan és akárkik élvezhetik a játszmát. Amilyen remek partijáték nyolc fővel, olyan szórakoztató kettesben is. Felnőttek iszogatásán, kisiskolások gyerekzsúrján, de egy nyári szüneti szülő-gyerek társasozásán is ugyanolyan népszerű. A gémerekből és kezdőkből, valamint a felnőttekből és az apróságokból álló csoportok minden tagja egyszerre élvezheti a menetet – nem, nem lesznek sem a gémerek, sem a felnőttek előnyben. Ezen felül fejleszti a koncentrációt és a reflexeket, valamint a különböző kiadásai miatt mindenki találhat számára szimpatikus témát, verziót.

Disney

A The Walt Disney Companyt 1923. október 16-án alapították meg a Disney fivérek (Walter Elias és Roy Oliver), amely 100. évfordulója tiszteletére idén megérkezett a Dobble Disney – 100. évfordulós kiadás. Ebben a verzióban a pakli 55 helyett 90 kör alakú lapból áll, a kártyák pedig az előző kiadásokhoz képest nagyobbak, és nyolc helyett tíz különböző képecskét ábrázolnak. Ebből következtetni is lehet rá, hogy a lehetséges szimbólumok száma is nőtt: 91 Disney karakter köszön vissza ránk. Ez eddig jól is hangzik, na de a fekete leves… A már megszokott kör alakú fém doboznak búcsút inthetünk, helyette egy szokásos társasjátékos dobozt kapunk.

A dobozra pillantva egyből elönt a nosztalgia. Bár alig vártam anno hétvége reggelente, hogy Stitch felbukkanjon a tévében, kedvenc oroszlánomnak, Simbának örültem meg a legjobban. Hófehérkének szerintem jót tett az újrarajzolás - nektek is jobban tetszik Dobble-stílusban, mint az eredeti valójában?

A dobozt kinyitva egyből látszik, hogy a készítők nem csak a klasszikusokból válogattak szereplőket, például a 2021-es Encanto szereplők vagy 2022-es Pirula Panda is helyet kapott, valamint olyan arcok is megjelennek, akikre hirtelen nem is gondolnánk – mint a Pixar hires szörnyei és játékai. (Persze ezen nem kéne meglepődni, hiszen a Walt Disney a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társaságává nőtt, és ma már a Walt Disney Pictures, a Walt Disney Animation Studios, a Pixar, a Marvel Studios, a Lucasfilm, a 20th Century Studios, a 20th Century Animation, illetve a Searchlight Pictures cégekből áll, és a mai napig készítenek új meséket.) Bár már jelentek meg különböző Disney-szereplős Dobblék, attól még, hogy egy-egy szereplő feltűnt a Pixar, Jégvarázs vagy Disney Princess változatok valamelyikében, nem lettek kiközösítve a limitált kiadásból sem.

Sztárpár

A játékszabály egy különleges, minimum hárman játszható minijátékot is tartalmaz, ahol a világ legismertebb egereinek különleges szerep jut. A játékosok egyenlően elosztják egymás között a paklit egy-egy képpel felfelé néző húzópaklira, és igyekeznek elsőként megszabadulni lapjaiktól. Aki elsőként látja meg az azonos szimbólumot saját és egy másik játékos kártyáján, kimondja a szereplő nevét, és átteszi a lapját ellenfele kupacának tetejére. Viszont ha egy kártyán Mickey vagy Minnie szerepel egy csillaggal, akkor az a lap védett, és a többi játékos csak az egerekkel alkothat párt - a lap tulajdonosa továbbra is párosíthatja bármelyik képecskéjét.

Miért pont a Disney 100. évfordulós kiadást válaszd?

Hogyha szereted a Dobblét, és nagyobb kihívásra vágysz, válaszd a Dobble Disney – 100. évfodulós kiadást! Mivel a lehetséges és az egy lapon szereplő ábrák száma is nőtt, jobban meg kell dolgoztatni a szemünket és az agyunkat a parti közben. A több kártya pár perccel hosszabb partit kínál, a játék továbbra is nagyon rövid, és szerintünk így sem lehet egynél megállni. Bár a doboz kevésbé érdekes, mint a fémből készült köralakú elődök, könnyebb helyet találni neki a polcon, és jól hangzik, hogy limitált kiadás. Mese-rajongóként remek verziónak tartom ezt a kiadást, október 16-án mi biztosan elő fogjuk venni kedvenc meséink és a Disney tiszteletére.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

15Júl

Asztali csúzli - Léghoki ujjal

Ismertető | 2023.07.15. 14:37:00

Ha szereted a léghokit és az ahhoz hasonló gyorsasági-ügyességi játékokat, de pont nincs egy játéktermed, akkor az Asztali csúzli lehet számodra a megoldás, hiszen az élmény hasonló, a helyigény pedig jóval kisebb.

30Szep

Csavargódal - Túlvilági viszontagságok

Ismertető | 2023.09.30. 13:00:00

Nem kellett volna felszállni a vonatra, de most már késő! Vegyétek fel a kesztyűt és náspángoljátok el a kísértetvonat összes kóválygó rémségét, hogy ép bőrrel megúszhassátok a kalandot!


Kommentek

 • mzsemlye438

  2023-09-18 22:41:56

  Imádjuk a Dobble játékot. Minden verzió amit találunk megvan már. Egyértemű, hogy ez is kell.
  Nagyobb és több kártya ezzel hosszabb játékidő. Kicsit meglepődtem mikor nem a megszokott fém doboz köszönt vissza, de ez is nagyon jó, főleg a polc elhelyezésénél különösen kényelmesebb.

 • Bea89

  2023-08-23 06:15:11

  Ez a Dobble annyira népszerű, de én még sosem játszottam egyik verziójával sem sajnos. Disney mániásként, azt hiszem éppen eljött az ideje. :)

 • feketegabi

  2023-07-30 00:18:02

  Az én érdeklődésemet is felkeltette, hogy 6-8 helyett 10 kép van egy kártyán, viszont mi nem vagyunk hatalmas nagy disney-sek (de természetesen nem is idegenkedünk a világtól, és nem is teljesen ismeretlen számunkra), szóval egy tanulási folyamat is része lenne annak, hogy ráálljunk a pörgős játékra.

  Mindenesetre kíváncsi lennék, milyen a gyakorlatban, valószínűleg figyelgetni is fogom, és ha egyszer elérhető lesz valamilyen akció keretében is, esélyes, hogy beruházok rá.

 • pnehandi87

  2023-07-29 23:54:14

  Szuper ezaz évfordulós kiadás, szeretjük a Disney meséket, így nagyon tetszik, hogy a Dobble társasjátékon keresztül is visszaköszönnek a már jól ismert figurák, játékosan keresgélhetjük a kedvenc mese szereplőinket.

  Hiába hogy már van itthon egy Dobble játék, de ezekkel a közkedvelt gyermekkorunkat idéző mesefigurákkal még tetszetősebb, szórakoztatótabb lehet a játék, így be kell szereznem a 100. évforduló tiszteletére megjelent Dobble Disney – 100. évfordulós kiadását.

  Könnyen tanulható szabályának köszönhetően kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a játékot egy kellemes délutáni kikapcsolódás során.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Dobble Disney – 100. évfordulós kiadás