Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Asztali csúzli - Léghoki ujjal

Ha szereted a léghokit és az ahhoz hasonló gyorsasági-ügyességi játékokat, de pont nincs egy játéktermed, akkor az Asztali csúzli lehet számodra a megoldás, hiszen az élmény hasonló, a helyigény pedig jóval kisebb.

Először is nézzük meg, mit tartalmaz a doboz. Gyakorlatilag egy játéktáblát, két szett korongot, csúszóport és játékszabályt. A játéktábla egy fa aréna két térfélre osztva. Mindkét térfélen van egy lövőgumi, valamint a térfélelválasztó közepén van egy kapu.

Az előkészületek során csupán annyi a dolgunk, hogy elővesszük az arénát, leülünk a két végéhez, választunk korongszínt, majd kiszórjuk az összes saját színű korongot a térfelünkre.

Ezután azonnal elkezdünk ész nélkül (vagy ésszel, ízlések és pofonok) lövöldözni, ugyanis az a célunk, hogy átjuttassunk minden korongot az ellenfél térfelére. Ezt csak a középső kapun keresztül tehetjük meg szabályosan. Ezen kívül arra kell még odafigyelnünk, hogy a korongokat csak csúsztathatjuk a pályán, nem emelhetjük fel azokat. Ha egy korong kirepül a pályáról, vagy a lövőgumi mögé kerül, akkor ettől a szabálytól eltekinthetünk a visszahelyezésig.

Ha valaki flexelni szeretne a haverok előtt azzal, hogy egyszerre több koronggal lő egyszerre, akkor a szabályok szerint megteheti, de valószínűleg csak beégés lesz a vége - persze próbálkozni szabad. Apropó lövés: a folyamat úgy néz ki, hogy rátesszük (és rajta tartjuk) az ujjunkat (vagy ujjainkat) az egyik nálunk lévő korongra, a lövőguminkhoz csúsztatjuk, becélozzuk a kaput, majd elengedjük azt, és imdákozunk, hogy a másik játékoshoz kerüljön a folyamat végére.

Amint valakinek elfogytak a korongok a térfeléről, egy "KÉSZ!" csatakiáltással jelzi az ellenfelének, hogy megvan a győztes.

Egy bemelegítést igénylő társasjáték

Az ígéretnek megfelelően egy hihetetlenül pörgős, szórakoztató játékmenetben lesz részünk Asztali csúzlizás közben. Valószínűleg össze-vissza fognak repülni a korongok, amíg meg nem tanuljuk koordinálni őket, és egyre többet fogunk hibázni, amint látjuk, hogy az ellenfél térfelén kezdenek fogyni a lövőeszközök, de ha csupán egészséges versenyszellemben játszunk, nagy nevetésekre számíthatunk.

A szabályok nagyon egyszerűek és gyorsan elsajátíthatóak, a lövések pontossága pedig idővel fejleszthető. A kis helyigény kifejezetten előnyös ebben a kategóriában, hiszen nem kell neki külön szoba, elég egy darab asztal. A játékmódoknak pedig csak a képzeletünk szab határt. A játékidő változó az ügyességünk és a szerencsénk függvényében, de alapvetően nem túl hosszú - és állítható is a korongok számának változtatásával.

Mivel kétfős darabról beszélünk, ezért akár pároknak is jó lehet, de klubokban, játékesteken is jól működik a pörgős menetek miatt. Rendezhetünk bajnokságot is, ahhoz is tökéletes alapként szolgál.

A szabály végén van egy szekció hasznos tippekkel arra vonatkozóan, hogy hogyan óvhatjuk meg a példányunk állagát.

Az Asztali csúzli koncepciója természetesen nem új, találkozhatunk vele SlingPuck, Le Passe-Trappe, Fastrack és sok más néven is. A Vagabundos verziónak viszont annyi előnye van még a könnyű beszerezhetőségen kívül, hogy a Crokinole korongjait használja. Ezek a korongok egyszerűen pótolhatóak, de még lövőgumit is vásárolhatunk külön a kiadónál - legalábbis a szabálykönyv szerint.

A cikk tesztalanya a 2023-as kiadású Asztali csúzli, de a legjobb tudomásom szerint nincs jelentős különbség a 2022-es modellhez képest.

Góóóóóóóóól!

Aki tehát egy helytakarékos gyorsasági-ügyességi játékot keres, mely egy léghoki élményével vetekedik, annak mindenképpen érdemes az Asztali csúzlit fontolóra vennie.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • peti1212

    2023-07-21 14:26:42

    Igen, beugrott, sokat játszottam én is , de inkább kapálódzás volt. Annyira nem fogott meg ez sem, szerencsére.

  • kvarclovag

    2023-07-21 13:46:22

    Nem is ismered? Manapság is sok helyen van. Egy korong van, és a pálya két végén van két kapu, gólra megy a játék. 7 gólnál vagy 5 perc után volt vége a menetnek, és újabb 2 (vagy 5?) forintot kellett bedobni.

  • peti1212

    2023-07-21 13:24:54

    Azt nem próbáltam, bár megfelelő társasággal egy bulinak jó, de kicsiben túl primitív. Kisgyerekeknek talán érdekes és szórakoztató lehet.

  • kvarclovag

    2023-07-21 13:21:43

    A Vidámparkban a rendes nagy asztalon, a mexikói szombreróval ütve a korongot nagyon szerettük. Jelentős összeget hagytunk ott szombatonként, de megérte. Ez a picike változat nekem se tűnik hosszú távon szorakoztatónak. Igazából röviden se nagyon, pláne a te tapasztalatoddal megerősítve.

  • peti1212

    2023-07-21 09:11:17

    Szerencsém volt kipróbálni ezt a játékot, de nem mondanám társasjátéknak, inkább társas játék. 2-3 játék után unalmassá vált. Ötletnek jó, de nagyon nem jött be.

  • Macso11

    2023-07-18 15:51:14

    Szia! Honnan rendelted, tudnál segíteni privátban? :)

  • totyapeti

    2023-07-15 19:20:29

    Nagyon király játék, AliExpressen fillérekből megvan, meglepően jó minőségben.

Népszerű

Friss

Címkék