Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Cluedo: Harry Potter átalakuló játékostáblával

A játékban eltűnik egy tanuló. Nekünk kell megfejteni a rejtélyt, hogy ki a gyanúsított, milyen helyszínen és milyen eszközzel követte el a tanuló eltűnéséhez vezető bűntettet. 3-5 játékos fejtheti meg a talányt, minél többen játszunk, annál izgalmasabb, mindenki igyekszik a másik előtt kitalálni a megoldást. Az átlagos játékidő 45-60 perc, ennyi idő elég is szokott lenni egy feladvány megfejtésére. A játék különlegességét a folyamatosan átalakuló, változó játéktábla adja.

A játék tartalma:

  • 1 db Játéktábla
  • 6 db tanuló kártya
  • 4 db kerék + 4 db műanyag szegecs az összeszereléshez
  • 6 db bábu
  • 33 db Mentőkártya
  • 33 db Sötétkártya
  • 21 db Rejtély kártya (6 gyanúsított, 6 eszköz, 9 helyszín)
  • 1 db jegyzetfüzet
  • 40 db házpont zseton
  • 6 db gyanúsított zseton
  • 6 db Eszköz zseton
  • 1 db boríték
  • 2 db dobókocka
  • 1 db Roxfort dobókocka

 A játék elején mindenki húz egy tanuló kártyát. Ennek a kártyának megfelelő színű bábuval fog lépni a játék során. Belebújhatunk Harry Potter, Hermione Granger, Neville Longbottom, Ginny Weasley, Luna Lovegood vagy Ron Weasley bőrébe. A 6 tanuló kártyából, a játékosok számának megfelelően eltűnik 1-3 db kártya, ezek a tanulók kerültek bajba. A játék során sötét erők fenyegetik a küldetést, de azért segítségre is számíthatunk.

6 db tanuló kártya, 6 db bábu, 2 db dobókocka, 1 db Roxfort dobókocka.

A játék elején a játékosok számától függően mindenkinek kiosztásra kerül megfelelő mennyiségű házpont zseton (3-játékos: 60 HP, 4-játékos: 70 HP, 5-játékos: 80 HP).

házpont zsetonokról, 4 fős játék esetén a játékosok részére kiosztott 70 HP.

A 21 db Rejtély kártyát 3 kupacba kell szétválogatni: eszköz, gyanúsított és helyszínek szerint. Mindhárom kupacot össze kell keverni, fejjel lefelé az asztalra tenni. Mindhárom kupac tetejéről 1-1 lapot el kell venni és beletenni a sárga borítékba! Fontos, hogy ezeket a lapokat senki nem nézheti meg. A játék során a rejtély megfejtéséhez a boríték tartalmát kell kitalálni.

Sárga boríték - 3 db Rejtély kártyát tartalmazza.
Rejtély kártyák – Gyanúsítottak.
Rejtély kártyák – Eszközök.
Rejtély kártyák – Helyszínek.

A maradék 18 db Rejtély kártyát egyenlő arányban szét kell osztani a játékosok között. Mindenki csak a saját kártyáit nézheti meg. Ki fog maradni néhány kártya, ezek Dumledore irodájába kerülnek, a tábla közepére, fejjel lefelé.

A játéktáblán a kerekeket először a START mezőre kell forgatni. Ez a kiindulási helyzet. A játéktáblán a 4 különböző házhoz (Griffendél, Hugrabug, Hollóhát, Mardekár) tartozó kerék folyamatos mozgásban van, így állandóan változik a játéktábla.

Játéktábla – kiindulási pont.

A játék során sötét varázsigék és egyéb veszedelmek nehezítik meg a rejtély megfejtését. A sötét erők ellen a házpont zsetonjainkat veszítjük el, vagy éppen az összegyűjtött Mentőkártyákból egy eszköz, varázsige vagy szövetséges kártyánk elvesztésébe kerül, hogy még játékban maradjunk. Szerencsére a Sötétkártyák meghatározott szereplőkre vonatkoznak: csak lányok, csak fiúk - nem a játékos neme szerint, hanem a tanuló kártyán szereplő neme szerint - csak a folyosón tartózkodó szereplők, vagy valamelyik teremben található szereplő, vagy éppen a kártyát húzó szereplő, de sajnos az is előfordulhat, hogy mindenkire vonatkozik a sötét varázslat. Ha elfogy a játék elején kiosztott házpont zseton, akkor sajnos a játékos/tanuló kiesik a játékból és ő már nem tudja megfejteni a rejtélyt.

Sötétkártyák.

A sötét varázslatok ellen Mentőkártyákkal védekezhetünk.  A Mentőkártyák között varázsigék, szövetségesek és eszközök találhatóak. Mentőkártyát szerezhetünk, ha a Roxfort dobókockával csillagot dobunk, vagy a játéktáblán csillaggal megjelölt mezőre lépünk. Ekkor azonnal meg kell állni és húzhatunk egy Mentőkártyát.

Mentőkártyák.

A játéktáblán vízszintesen és függőlegesen haladhatunk, átlósan nem. Ha egy másik játékos áll előtted egy mezőn áthaladhatsz felette, de fontos szabály, hogy egy mezőn egyszerre csak egy játékos tartózkodhat.

A játék során a folyosókon barangolhatsz, vagy bemehetsz a 9 helyiség egyikébe amennyiben nyitva van az ajtó. Zárt ajtón keresztül nem lehet bemenni a terembe, kivéve ha rendelkezel Alohomora Varázsige kártyával. Sokáig nem maradhatsz bent a termekben, a következő körben mindenképpen el kell hagynod az adott helyszínt. Az adott termekben megteheted gyanúsítási szándékodat, egy eszközre, és egy gyanúsítottra valamint a helyiségre, amiben tartózkodsz. Például bemész a gyengélkedőbe és elmondhatod a gyanúdat, miszerint szerinted Draco Malfoy követte el a bűntettet a Zsupszkulccsal a Gyengélkedőben.  

Gyanúsítás.
Gyanúsított zsetonok.
Eszköz zsetonok.

A gyanúsítást a megfelelő Gyanúsított és Eszköz zsetonokkal tudod jelölni az adott teremben. Ekkor balra haladva a körben, az a játékos, akinél van a gyanúsításban szereplő 3 kártya közül egy vagy több, megmutat neked EGYET. Fontos, hogy csak neked mutathatja meg a kártyát, a többi játékos elől titokban tartva. Valamint ha egy játékosnál a gyanúsításban szereplő 3 kártya közül több is van, ezt ügyesen tartsa titokban és csak EGYET válasszunk, amit megmutatunk, ezzel is megnehezítve a játékosok dolgát. Balra haladva, ha valakinél nincs a 3 kártya közül egy sem, akkor a következő játékos következik, addig megy így a kör, amíg valaki nem tud mutatni egy kártyát, ekkor viszont megállunk. Ha több játékosnál is lenne kártya, akkor is csak a sorban elsőként következő mutathatja meg a lapját. Az is előfordulhat, hogy senkinél nincs a 3 gyanúsított lap közül egysem, ekkor mindenki passzol és folytatódik tovább a játék.

Így teremről-teremre járva tudod szép lassan kizárni a lehetőségeket és közelebb kerülni a megfejtéshez. A gyanúsításból kiderült eszköz, személy vagy helyszínt a játékhoz mellékelt jegyzetlapon tudod jelölni. Itt mindenki saját magának szokta kialakítani a számára legmegfelelőbb jelölési módot.

Jegyzetlap.

A játék során először dobni kell a 3 db dobókockával. Elsőként meg kell nézni a Roxfort dobókockát. Ha csillagot dobtál húzhatsz egy Mentőkártyát, ha sötét jegyet mutató figurát dobtál, akkor húznod kell egy Sötétkártyát, ha valamelyik ház címerét dobtad ki, az annak megfelelő kereket kell elforgatni, így változik folyamatosan a játék tábla.

Kerék forgatás, átalakul a játék tábla.

A forgatás hatására újabb ajtók nyílhatnak meg előtted vagy éppen záródhatnak be. De akár titkos átjáró is előbbukanhat, amin keresztül a következő körben csendben át tudsz osonni egy másik terembe. De azonban az is előfordulhat, hogy egy Sötét jelet tartalmazó figura bukkan elő, ekkor húznod kell egy Sötétkártyát.

A számozott kockák dobásának megfelelő lépést tehetünk, ettől kevesebbet is léphetünk, de többet nem. Vagy kint maradunk a folyosón vagy bemegyünk egy terembe gyanúsítani vagy éppen meglátogathatjuk Dumbledore irodáját.

Dumbledore irodájában is vannak Rejtély kártyák, a játékosok számától függően 1, 2 vagy 3 db. Egy körben bemehetsz megnézni egy darab lefordított kártyát, így közelebb kerülsz a megfejtéshez. A következő körben el kell hagynod az irodát és csak az azt követő körben mehetsz vissza újra.

Dumbledore irodája.

Ha valaki már minden helyiségben járt, sokat gyanúsított és úgy gondolja, hogy biztosan tudja a megfejtést akkor vádat emelhet. Ehhez be kell mennie Dumbledore irodájába, ott elmondja, hogy szerinte melyik eszközzel, melyik gyanúsított és melyik helyszínen követte el a bűntényt. Ekkor megkapja a sárga borítékot, mely tartalmazza a 3 db rejtélykártáyt. A sárga boríték tartalmát csak az éppen vádló játékos nézheti meg a többieknek nem szabad megmutatni. Ha a játékos ügyesen gyanúsított és eltalálta a borítékban található 3 db kártyát (1 eszköz, 1 gyanúsított, 1 helyszín) akkor MEGNYERTE a játékot! De ha tévedett, akkor sajnos kiesik a játékból, ekkor a nála lévő rejtély kártyákat meg kell mutatnia a játékban maradt tanulók részére. A többi játékos pedig folytathatja a játékot.

Addig folytatódik így a játék, míg valaki sikeresen nem vádol, kitalálva ezzel a megfejtést. De az is előfordulhat, hogy a játék során elfogy a ház zsetonod, ekkor idő előtt kiesel a játékból. Ha minden játékos kiesik, akkor sajnos a sötét erők nyernek.

Sárga borítékban a megfejtés.

Szerintem a játék összetett, fejleszti a gondolkodást, logikai képességet. Harry Potter rajongóknak kifejezetten jó időtöltés lehet egy kisebb baráti társaságban. De az sem baj, ha valaki nem kedveli a Harry Pottert, ettől elvonatkoztatva is jól játszható, hiszen Cluedo, kitalálós rejtélyre alapul a játék.  Szerencsére mindig van, aki megfejti a rejtélyt, eddig nálunk még nem fordult erő, hogy a sötét erők nyertek volna.

Gyakori használat esetén a lapokat érdemes kártyavédővel ellátni, hogy megóvjuk az idő előtti elhasználódástól, kopástól. Mi nagyon szeretjük ezt a játékot, gyakran lekerül a polcról!

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • pnehandi87

    2023-06-15 18:08:48

    Mi is nagyon szeretjük a Harry Potter Cluedot, igaz más cludot még nem is próbáltunk. De mivel a Harry Potter könyveket, filmeket szeretjük, így a társasjáték is jó választásnak bizonyult.

    Valóban érdemes figyelni az apró információ morzsákat, hiszen a cél, hogy minél előbb kitaláljuk a megfejtést. Már csak azért is érdemes iparkodni, mert a házpont zsetonok gyorsan fogynak ha a sötét jegy gyakran feltűnik a dobókockán vagy a kerék forgatás során.

    És ha vészesen fogy a HP, idő előtt, pontos megfejtés hiányában tippelni kényszerülünk, ha pedig téves vádat emelünk, kiesünk a játékból.

    Összességében egy jó gondolkodós, taktikázós, családi, baráti játék, nálunk gyakran előkerül a polcról.

  • pnehandi87

    2023-06-15 17:13:07

    Hmm. Köszönöm az észrevételt, akkor mi eddig rosszul játszottuk! Aki rosszul tippelt, megmutatta a lapjait. Valószínűleg átsiklottunk ezen a szabályon.

    Megnéztem a játékszabályt, ami pontosan így szól:

    "Ha a vádad helytelennek bizonyul, kizárnak a játékból. Továbbra is válaszolnod kell majd a többi játékos kérdéseire, de már nem nyerhetsz. Jól gondold meg, hogy vádemelést kezdeményezel-e."

    Aki rosszul tippelt továbbra is meg kell, hogy mutassa a kártyáit a többi játékosnak, persze csak gyanúsítás során.

  • szirom.niki

    2023-06-13 21:59:30

    Gyerekkorom játéka a Harry Potteres Cludeo, már több mint 10 éve a polcon van nálunk, rengetegszer előkerült, mostanában azért egyre kevesebben, mert nem mindenkinek megy ez a fajta gondolkodás, amit kér a játék.

    Nem elég a saját körömre odafigyelni, hanem mindenkiére kell, egy- egy félmondatból vagy gyanusításból olyan összefüggésre lehet rájönni, ami nagy előnyhöz jutattja a többi játékost is.

  • kalmannemmasz

    2023-06-11 17:23:21

    kis helyesbítés. téves vádemelés esetén nem kell felfedni a lapokat, továbbra is úgy kell mutogatni mint előtte ha rákérdeznek(ugye ilyenkor lehet még dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon játszani). ha elfogynak a házpontok akkor kell csak megmutatni őket.

    és egy javaslat. célszerű mindenhárom pakliból 1-1 lapot adni mindenkinek mielőtt összekeverjük és leosszuk a maradékot. eléggé agyon tudja ütni a játékot ha valakinek nincs egy se a kezében valamelyik változóból.

  • Skatus89

    2023-04-05 20:58:10

    Nekünk megvan a régebbi kiadàs. Őszintén megmondva nekem csak maga a Harry Potter téma miatt jön be, amúgy a Cluedo nekem nem megy, a végére mindig belezavarodok. :D

  • ryuk669

    2023-04-05 20:40:08

    Hmm..hmm........

    Nem vagyok Cluedo fan, de már a kártyaverziót is nézegettem barátnőmnek, aki viszont oda van érte, de a családja már nem hajlandó játszani vele. :D Ám, azonban, ellenben, viszont(!!!)...odáig vannak a Harry Potter világáért. Látom, azért akad elég változtatás, hogy ne csak a megszokott Cluedot kapjuk, de azért mégis ott az alap koncepció. Termeszetesen a Harry Potteres Cluedo is csak egy újabb bőr az amugy is nyúzott társasjáték piac hátáról, de akinek még nincs meg, és szereti a nyomozós tematikát , s legfőképp a Harry Potter világot, annak biztos tetszeni fog, bár gondolom egy idő utan ez is annyira unalmassá tud valni mint az agyonjászott cluedo. Megfontolandó, hogy ezt kapja e idén szülinapra, vagy tartsam magam a 4 éve jól bevált jubileumi Harry potter kötet legújabb részéhez xD már ha idén is november körül kiadják.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cluedo: Harry Potter