Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Fergeteges elegyek - Candy Crush a laborban

Keverj bájitalokat unikorniskönnyből, sárkányfüstből, ogretakonyból és tündérkorpából, hogy a Borzalorum Varázslóakadémia záróvizsgáján te szerezd meg az Év Diákja díjat!

A Candy Crush mobiltelefonos játék rajongóit nem fogja meglepni a társas működése: egy golyó elvételével átrendezzük a pályát, és ha azonos színű összetevők ütköznek, azok felrobbanva pontot hoznak a házhoz.

Unikorniskönny 🦄

"Eme lények mindig lehangoltak. Keress egyet, gúnyold ki a szarvát, és már záporozik is a könnye."

A Fergeteges elegyek előkészületei során hat tetszőleges elixírtípusból öt húzópaklit képzünk. Az összetevőgolyókat az adagolóba öntjük, és visszaszámlálás kupacot alkotunk játékosszámnak megfelelő számú jártasságjelzőből. A többi jártasságjelzőt a kissegítség-jelzők kíséretében elérhető helyre tesszük. Minden játékos kap egy asztaltáblát két Bunsen-égővel és egy lombik tárolóval és két kezdő elixírlapkát.

Sárkányfüst 🐉

A körömben elveszek egy összetevőgolyót az adagolóból, aminek hatására a felette lévő golyók legurulnak, feltöltve a keletkezett üres helyet. Ha két egyforma összetevő összeütközik, akkor azok felrobbannak, és az összes hozzájuk kapcsolódó azonos színű golyóval együtt megkapom őket. A robbanás is okozhat újabb robbanást, a láncreakciók pedig rengeteg golyóhoz juttathatják a szemfüles diákokat. 

A megszerzett összetevőket a főzés alatt álló két elixírünk azonos színű lyukaiba, a kimaradtakból maximum hármat pedig a tároló lombikunkba helyezhetünk. A többit vissza kell raknunk az adagoló fedelére, ahonnan a műanyag vájatok véletlenszerű sávokba visszagurítják a golyókat. Hogyha elkészült egy bájital – vagyis minden lyukba került golyó -, akkor a felhasznált összetevőket is visszarakjuk a tárolóba, az elixírt pedig megfordítva magunk elé helyezzük. Az elkészültek helyére újakat választunk a kínálat öt kupacának tetejéről.

Hogyha elkészültünk az ötödik különböző vagy a harmadik azonos típusú főzetünkkel, kapunk egy jártasságjelzőt a visszaszámlálás-kupacból. Hogyha elvesszük a kupac utolsó jelzőjét, az adott kör befejeztével véget ér a játék. Összeszámoljuk a kész bájitalaink pontszámait, és a legtöbbel rendelkező játékos lesz az Év Diákja!

Ogretakony🤧

Egy kis mélységet és taktikázási lehetőséget visz a játékba, hogy körünk során a szokásos elvételen túl van még két lehetőségünk. Kérhetünk segítséget a professzortól: elvehetünk egy tetszőleges golyót a tárolóból, viszont ekkor robbanás nem következik be, és egy kissegítség-jelzőt is kapunk, ami a játék végén két ponttól fog megfosztani minket.

Ennél izgalmasabb, és pontlevonással nem járó lehetőségünk, hogy segítségül hívjuk a mágiát az elkészült elixírjeink elfogyasztásával. A bölcsesség varázsitalával egy tetszőleges golyót vehetünk el az adagolóból. A mágneses vonzerő italával kettő szomszédos, de különböző színű összetevőhöz juthatunk, a határtalan ragacsosság balzsamával pedig kettő vagy több szomszédos azonos színűhöz. A mélység üledékével az adagoló sávjainak legalsó sorából vehetünk el legfeljebb egy golyót színenként. A lávamágus elegyével átrendezhetjük az adagolót: egy sávból legfeljebb öt azonos színű összetevőt visszaguríthatunk. Bár ezek az esetek sem váltanak ki robbanást, a szokásos elvétel akciónk előtt felhasználva szuper golyóállásokat tudunk előidzéni magunkat a segítségükkel - vagy az akciónk után megfoszthatjuk ellenfelünk egy jó lehetőségtől. A szerelmi vakság bájitala egy kis konfrontáció csempész a játékba: az elixír felhörpintésével egy ellenfelünk készletéből lophatunk. A szivárványos derű mixtúrája megengedi, hogy a saját készletünk golyóit színüktől függetlenül használjuk fel, az idő homokja pedig aktivál egy már felhasznált bájitalt.

A köröm előtt felhasználhatom a határtalan ragacsosság balzsamát, hogy elvegyem ezt a két fekete golyót, így az akcióm során a sárga golyó elvételével három kéket felrobbanthatok.
De a határtalan ragacsosság balzsamával akár ehhez a hat piros összetevőhöz is hozzájuthatok.
Ha az utánam következő ellenfelem sárga golyókat gyűjt, nekem pedig semmi szükségem rájuk, ezért nem veszem el, de keresztbetehetek neki úgy, hogy a fekete golyó elvételével megfosztom őt a robbantás lehetőségétől a bölcsesség varázsitala felhörpintésével.

Tündérkorpa🧚‍♀️

Bár az adagolóból sorban kiguruló golyók miatt nekünk egyből a Kütyük jutott eszünkbe, és a láncreakciók is mind a két partiban fontos szerepet töltenek be, a két játék teljesen más élményt nyújt. A Kütyük szintén egyszerű szabályokkal és fél óránál alig hosszabb játékidővel dolgozik, de a bonyolult láncreakciók kiépítésével igazi agyégetés vele az időtöltés.

A Fergeteges elegyek egyszerű, laza és szórakoztató játék. Mivel a nyolc változatos képességgel rendelkező elixírtípusból minden partiba csak hat kerül be, valamint a bájitalok és a golyók véletlen sorrendje miatt az újrajátszhatóság óriási. A játék során versengünk egymással, és végig igyekszünk nem előkészíteni szuper golyóállást az utánunk következő ellenfelünknek, de a szerelmi vakság bájitallal egy kis üdítő csipkelődés is bevezethető. Imádom a műanyag adagolót: a tetején a vájatok biztosítják, hogy a golyók sávba irányítását a játékosok ne befolyásolhassák, elpakolásnál pedig fiókrészében az összetevők biztonságban tárolhatóak. A játékszabály, az összetevők és a bájitalok nevei igazán mókásak, az asztalkép pedig színes és látványos. Bárkivel is vettük elő a Fergeteges elegyeket, kivétel nélkül mindenkinél sikert aratott: a szabálymagyarázás pár perc alatt letudható - hála az egyszerűségnek és az egyértelműségnek -, a játék épphogy csak gondolkodós és taktikázós, látványos, és ki ne imádná a golyókat pakolni?! Ahogyan a Candy Crush is, ez a játék is kikapcsolja, és beszippantja játékosát. Egy mozgalmas nap végére kellemes lenyugvást, baráti összejövetelekre pedig jó aláfestést biztosít a beszélgetésekhez.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • adrianbalazs1991

    2022-10-21 11:27:08

    Egy kicsit sokallom az árát, viszont szerintem nagyon szuper a játék, végig fenntartja a figyelmem és az egész családnak nagyszerű szórakozást kínál.

  • MaRo

    2022-10-09 02:59:44

    Nem tudom, hogy a candy crush 2022-ben mennyire népszerű még de az vitathatatlan, hogy telefonon és pc-n is rendkívül élvezetes volt.

    Lehet bennem a hiba de már párx elolvastam a cikket de még mindig nem 100% hogy ez mi is....

    Az alapár nem gyenge de ha végtetlenhez közeli újrajàtszhatóságot biztosít akkor talàn van létjogosultsága.

    Nálunk viszont 99% hogy nem kesz polcon, hasonló befektetèssel van jobb is számunkra, persze ez nem törvény, úgy gondolom, hogy részben a mobil app hatására születet főleg profit szempontból.

  • mesanyi

    2022-10-07 07:43:16

    Nekem is egyből egy telefonos játék jutott róla eszembe :D
    Jópofa ötlet, tetszik, hogy kézzel fogható és igényesnek tűnő eszközöket lehet használni, de nekem kicsit magas az ára :(

  • tomi.fehervari

    2022-09-21 16:07:34

    Eddig teljesen érdektelen volt számomra ez a játék, de látva a képeket és a leírást, szerintem nagyon tetszene feleségemnek, szereti az ilyen húzogatós játékokat, egy időben több is volt telóján. Köszi az ismertetőt, ha lehetőségünk lesz rá, mindenképp kipróbáljuk. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fergeteges elegyek