Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Bakancsot fel, irány az erdő: Fungi játék bemutató

Szeretsz a természetben barangolni? Érdekelnek a gombák? Ezek a rendszertanilag teljesen különc kis élőlények bizony nem csak esztétikai, de kulináris élményekhez is juttathatnak minket, főleg ha a túra közben a birtokunkban vannak az elkészítésükhöz szükséges eszközök és alapanyagok. Ha meghoztam a kedved, tarts velem, megpróbálom prezentálni a Fungi című zseniális társasjátékot, ahol még csak egy kiadósabb esőzésre sem kell várnod, hogy jól megpakold a gombászkosarad!

A Fungi egy remek, csupán két fővel játszható kártyajáték. Brent Povis szerző klasszikusa a 2012-es megjelenést követően több Golden Geek Awards jelölést is kapott, nem véletlenül. Tíz évvel később, 2022 májusában magyarul is megérkezett, az amúgy teljesen nyelvfüggetlen játék, így talán szélesebb körben kapja meg a hazai közönségtől is azt a figyelmet, amit megérdemel.

Áttekintés:

A játék előkészületei során először szeparálnunk kell a különböző kártyatípusokat. Kezdésként a nappali pakli megkeverése után nyolc lapot kell a játéktér közepére helyeznünk, ezzel elkészítve magát az „erdőt”. A bakancspárt ábrázoló kártyát az erdő jobb szélére helyezzük, ez fogja megmutatni éppen merre járunk a rengetegben. Az éjjeli paklit is jól megkeverjük és a játéktér mellé helyezzük. Kiválasztjuk a kezdőjátékost és három-három lapot osztunk fejenként mindenkinek, illetve egy-egy serpenyőt is, ami azonnal elénk kerül. A játéktér jobb szélén létrehozzuk a komposztáló telepet, ide fognak kerülni az erdőből eldobott lapok, még egy rövid ideig elérhetők innen, mielőtt a dobópakliba vándorolnának. Az akciók taglalása előtt lássuk, milyen típusú kártyák jelennek meg a játék során:

Kártyatípusok:

1. Erdő kártyák (nappali pakli):

  • 10 db tuskógomba
  • 8 db fafül gomba
  • 6 db gyapjas tintagomba
  • 5 db shiitake gomba
  • 5 db bokros gomba
  • 4 db barna érdestinóru
  • 4 db ízletes vargánya
  • 4 db sárga rókagomba
  • 3 db ízletes kucsmagomba
  • 5 db légyölő galóca
  • 3 db vaj
  • 3 db almabor
  • 13 db serpenyő
  • 5 db kosár
  • 8 db Hold
  • 18 db gombászbot

2. Éjszaka kártyák (éjszakai pakli)

  • 8 db egy-egy mindegyik gombafajból

Játékmenet, információk a kártyákról:

A gomba kártyák felső sarkaiban láthatjuk a megsütésük után kapható győzelmi pontok számát (serpenyő ikon), valamint az eladásukért járó gombászbotok számát (bot ikon). Minél ritkább egy adott faj az erdőben, annál több pontot és botot lehet vele szerezni. A galócák csúnya mérgezést tudnak okozni, melynek leküzdése során 4 db kártyára csökken a kézlimitünk, az eredeti 8 darabról. Annak függvényében, hány kész ételünk hever előttünk, ha egy sincs csak egy alkalommal érvényesül a hatás, ha mondjuk kettő, akkor a következő két körben is szenvedni fogunk a méreg hatásától. A kosarak plusz két lappal növelik a kézlimitünket, melyre a galóca toxinok sincsenek hatással. A serpenyő szükséges lesz az ehető gombák megsütéséhez. Ételeinket vajjal, vagy almaborral is feldobhatjuk, ha megfelelő számú gombát tudunk elkészíteni (vajnál 4 db a minimum, a cider esetében 5 db). A gombászbotok a tőlünk távolabb eső kártyák megszerzésében lesznek a segítségünkre, Hold lapok esetén választhatunk egyet az éjszakai pakli kártyái közül.

Az éjszaka leszedett kalapos egyedek duplán számítanak, tehát önmagukban eladhatóak, vagy a pontszámításnál kétszeres értékkel lesznek jelen, a kézlimit esetében viszont csak egy helyet követelnek maguknak.

Akciók:

1. Egy kártya megszerzése az erdőből

Ezt az akciót csak abban az esetben választhatjuk, ha azt a kézlimitünk megengedi, mely a játék kezdetén maximum 8 db kártya. Vagy ingyen felkapjuk a lábaink előtt heverő két lap egyikét, vagy megfelelő számú gombászbot beadásával az erdő távolabbi csücskeiből is szerezhetünk lapokat (a bal szélső legtávolabbi például 6 botunkba kerül). A kosár és galóca kártyák egy pillanatig sem számítanak a kézlimitbe, azokat egyből magunk elé kell helyeznünk. A Hold kártya kiválasztásával az éjszakai pakli legfelső lapját kaparinthatjuk meg.

2. A komposztáló telep kártyáinak felvétele

Minden akció után a telephez legközelebb eső lap átkerül a komposztba. Ezek a kártyák addig elérhetők, amíg négy kártyára nem duzzad a telep, ezután átkerülnek a dobópakliba. Fontos szabály, hogy az itt elérhető összes kártyát kötelesek vagyunk felvenni, amennyiben azt megengedi a kézlimitünk.

3. Gombasütés

Minimum három azonos fajú gombát megsüthetünk egy serpenyő lap segítségével. Ezt egy már korábban kijátszott kártyával is megtehetjük, de a gombákkal együtt is letehetjük sütőeszközünket. Egy körben csak egy sütésre van lehetőség, és utólag már nem adhatunk serpenyőink tartalmához semmit sem!

4. Eladás

Minimum két megegyező gombát eladhatunk gombászbotokért cserébe (szintén körönként egy alkalommal). A botok készlete szinte végtelen, és az így szerzett segédeszközök nem számítanak a kézlimitünkbe sem, egyszerűen csak helyezzük őket magunk elé.

5. Egy üres serpenyő kijátszása

Lehetőségünk van akár üresen is letettünk a játéktérre serpenyőinket, később ezek felhasználhatóvá válnak a sütés során. 

Minden kör után a játékosoknak el kell végezniük bizonyos módosításokat, előkészítve az erdőt ellenfelüknek. Elsőként a komposztálóhoz legközelebbi kártyát át kell tenni a komposztba, majd a megüresedett helyeket a jobbra csúsztatás után fel kell tölteni az erdő pakliból (egy vagy két lappal).

Végső pontozás:

Mikor kiértünk az erdőből (tehát ha az utolsó kártya is eltűnik a játéktérről), össze kell számolnunk a játék során szerzett pontjainkat. Sem a kezünkben maradt lapok, sem a gombászbotok nem számítanak a játék végén, csak és kizárólag a sütés során begyűjtött pontjaink. Összeadjuk a serpenyő ikon alatti számokat, megduplázva az éjszakai gombák pontjait, valamint a cider és a vaj biztosította extra pontokat. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte bezsebeli a győzelmet. Döntetlen esetén a megsütött kártyák darabszáma oldja fel az egyenlőséget.

Személyes vélemény:

A Fungi zsenialitása véleményem szerint a három alap mechanizmus tökéletes egyensúlyában rejlik. A nyitott draft rengeteg lehetőséggel áld meg minket, de nagyon kell figyelnünk, hogy menedzseljük a kezünket. A szettek gyűjtése során a türelem nagyon kifizetődő tud lenni, de könnyen tudunk váltani játék közben a taktikánkon, ha mégsem terveink szerint alakulnának a dolgok. A játék grafikai világa, képi megvalósítása lenyűgöző, kellően egyedi és művészi. A szabályrendszer mentes az apróbb nehezítő mini kitételektől, ezzel könnyű áramlást biztosítva az eseményeknek. Nagyon kedvelem az ilyen egyszerűbb, de furfangos megoldásokkal és lehetőségekkel teli kétszemélyes játékokat. Kifejezetten ajánlanám pároknak, olyan játékosoknak, akik leggyakrabban két főre optimalizált játékokat kedvelnek/keresnek, de igazából bárkinek nyújthat kellemes pillanatokat, ha szereti a gombák lélegzetelállítóan színes világát.  Kalandra fel, ha meghoztam a kedveteket a játékhoz, bátran vágjatok bele a gombák mesés világának felfedezésébe!

"*A szabályok bemutatásához a játék angol nyelvű szabálykönyvét, és a Pernye László féle rajongói fordítást használtam. "

írta -- Maszlag Ádám

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • szabolcs.kelemen27

    2022-09-26 13:03:47

    Remek játék: nagyon hangulatos és könnyen tanulható!

  • maszlagadam27

    2022-09-03 09:29:40

    Mi amióta megvan az összes nyaralásra elvittük magunkkal, illetve fillerként komplexebb játékok után is nagyon jó kis levezetés tud lenni. Mélységében nem egy 7 csoda párbaj vagy egy Watergate-ügy, de nagyon szórakoztató, kedves darab. Örülök ha az irományom meghozta a kedved hozzá! ;)

  • ryuk669

    2022-09-03 02:03:42

    A Fungi igazán kedves nekem témájában is. Már nézegettem, mert kártyajáték és két fős amit aztán főleg nagyon szeretek, úgyhogy nem kizárt hogy beszerzésre kerül. Valahogy ezekre többször jut idő, és jól jön a változatosság az alapkedvencek mellett.

  • maszlagadam27

    2022-09-01 19:09:11

    Örülök, hogy tetszett, valóban jó kis ajándék lehet, nem kér nagy anyagi befektetést, de minőségi játékélményt nyújt! ;)

  • Bneevi

    2022-09-01 17:21:20

    Köszönöm az ismertetőt! Mivel leggyakrabban ketten játszunk (7 Csoda párbaj, Schotten Totten 1-2, Kingdomino duell), szeretjük a kártyajátékokat, mindenképpen felkerül az ünnepváró ajándéklistára!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fungi