Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hamupipőke - hamu közt a lencsét

Biztos mindenki emlékszik gyerekkorunk mesevilágokat ábrázoló memóriakártyáira, ahol az adott meséből - legtöbb esetben valamilyen Disney klasszikusból - kellett minél több párt megszereznünk egy parti alatt. A 2020-as megjelenésű Hamupipőkének is ez képzi az alapját, melyre egy kis csavarral kooperatív játékmenetet varázsoltak.

Abrakadabra, ügyelj szavamra, csiribi-csiribá-bó.

A játék nagyon esztétikus, a design kellően megalapozza a mesevilágbeli kaladunkat. A dobozban található dobókocka, valamint a kartonpapírok jó minőségűek, előbbi kellően nagy "chunky", míg utóbbi kellően vastag. Amire, lássuk be szükségünk lesz, tekintettel arra, hogy a társas már négy éves kortól is játszható. Külön ki kell emelnem, a dicséretcunamiból a szabályfüzetet mely számos példán keresztül magyarázza el a legapróbb szabályokat is, így nagy valószínűséggel azok a szülők/nagyszülők se lesznek elveszve, akik az Unonál vagy a Gazdálkodj okosan!-nál több ismerettel nem rendelkeznek a társasjátékok világáról. Szintén nagy örömet okozott, hogy a társas több nehézségi szintet is tartalmaz, mellyel nem csak a négy évesek, de akár nagyobb gyerekek figyelme is könnyen leköthető.

Most abrakadabra hipp,...

A társas célja, hogy megtaláljunk minden olyan szükséges varázslatos tárgyat és/vagy élőlényt, amire Hamupipőkének szüksége lehet, hogy eljusson a bálba. Az alap nehézségben ezekből a varázslatokból 12 db kartonkártyát kell összegyűjtenünk, melyek név szerint a következőek: 2 egér, 2 ló, 2 cipellő, ruha és kesztyű, patkány és kocsis, valamint a tök és a hintó. A játék előkészületénél ezeket megkeverjük, és lefordítva egy 4x3-as játékteret képzünk. Miután ezzel megvagyunk, be kell állítanunk a dobozban található órát is, úgy, hogy a mutató 12-nél álljon, ami ebben az esetben delet fog jelenteni. Fontos, hogy amint a játékban az óramutató újra eléri a 12-t, azaz az éjfélt, a varázslat szertefoszlik, és ha eddig nem sikerült minden párt megtalálni, az adott kört elvesztettük. 

A játékmenete roppant egyszerű; minden körben más játékos alakítja Hamupipőkét, aki dob a dobókockával, és az ott található szimbólum alapján cselekszik:

- Üst: a játékos kiválaszt egy tetszőleges kártyát és megnézi, de úgy, hogy a többiek ne lássák, majd lefordítva visszateszi a helyére. (Fontos, hogy a többieknek nem lehet elmondani, mit láttunk!)

- Varázspálca: a játékos megfordít egy kártyát, úgy, hogy mindenki láthassa, majd visszafordítja.

Homokóra: a játékos megpróbál egy kártyapárt megkeresni. Az első lap felfordítása után a többiek segíthetnek neki a keresésben, mutogatással - a valóságban inkább kakofón bekiabálással. A második lapot a játékosnak úgy kell megnéznie, hogy azt a többiek ne lássák. Ha sikerült megtalálni a párt, akkor, a játékosok megtarthatják a kártyákat, ha nem akkor vissza kell fordítani/helyezni a lapokat. Mindenesetre akár sikerrel vagy kudarccal végződött a párkeresésésünk, egyet fordítanunk kell az órán.


Ha valaki végrehajtotta az akcióját, a soron következő játékoshoz vándorol a Hamupipőke figura, jelezve ezzel, hogy ő lesz az új kezdőjátékos, majd az akciók kezdődnek elölről... Ezt egészen addig ismételjük, míg valaki meg nem találja az utolsó párt, vagy éjfélt nem üt az óra.

A nehezebb verziókban ezt a 4x3-as játékteret 4x4-esre tudjuk bővíteni pár haszontalan lap segítségével, de a lurkók a játék elején egy-egy varázstárggyal is gazdagodhatnak, melyek segíthetik a keresést a játék során. Ezt és a legnehezebb verzió szabályainak felfedezését azonban meghagyom a kedves olvasókra, hogy legyen egy kis meglepetés nektek is. :)

...,majd abrakadabra hopp!

A játék tényleg gyerekeknek készült, a felnőtteknek nem sok kihívást fog okozni, de talán 4 éves korban nem annyira elvárható, hogy a szülők is tövig rágják a a körmüket izgalmukban. Ha valaki ilyenre vágyik, annak kifejezetten ajánlanám a gyorsasági játékokat, hidd el, ebben kihívóidra találhatsz... A Hamupipőke szabályai egyszerűek, de nagyszerűek, képes több hasonló korú 4-6 éves gyereket viszonylag hosszan lekötni, ha vevők a memóriajátékokra.

A(z) Hamupipőke társasjátékot a Jatekmakettcentrum.hu biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Máj

Mutasd a nyelved! - Memóriatorna egy doboznyi mopsszal

Ismertető | 2024.05.08. 14:00:00

Ezek a nyavalyások befalták az összes nyalókát! Lássuk ki lesz a legügyesebb és leplezi le az éhenkórász kutyusokat. A Mutasd a nyelved! egy pofonegyszerű memóriajáték, aminek a sikere garantált lesz a gyerekek körében.

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Kommentek

  • esze.gergo

    2022-06-22 19:47:05

    Abszolút aláírok mindent, ami a cikkben van. Nekünk megvan a játék és a majdnem négyéves nagyobb lányom szokta élvezni vele a játékot. Igazából egy memória játék leborítva pár apró kooperatív mechanikával meg gyönyörű külcsínnel. Könnyen megérthető, könnyen követhető és amúgy könnyen is nyerhető. Nálunk az szokott nagy élmény lenni, amikor valamit a gyerek tud csak és ezzel az infóval be tud segíteni a mi körünkben. Szülőknek nem mondom, hogy túl élvezetes, de őszintén ebben a korban szerintem már az jó érzés, hogy tudtok együtt játszani, és talán így már kis korban meg lehet ismertetni őket a hobbival.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hamupipőke