Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Oriflamme, a megszentelt zászló

Az oriflamme a középkorban Franciaország megszentelt zászlaja volt. A lándzsára függesztett lobogó 1124-től ismert, de csak akkor került elő, ha lázadók vagy eretnekek fenyegették a királyságot.

A játék története szerint a király utód nélkül halt meg. Így előkerül a zászló, hogy a legbefolyásosabb családok küzdjenek meg a trónért, te is az egyik ilyen család feje vagy és célod, hogy a legnagyobb befolyásra tegyél szert végül. De nem lesz könnyű, senki nem fog a másikkal kesztyűs kézzel bánni, sőt sorra hullanak majd a jelöltek és a te családod tagjai is. Mindez köszönhető a sok csetepaténak és intrikának, melyeket nem fogsz tudni elkerülni. Felnősz a feladathoz és magadhoz ragadod az irányítást vagy alul maradsz?

A játék 3-5 fővel játszható (BGG szerint 4-en a legjobb), 15-30 percig tart. Az lesz a nyertes, aki a legtöbb befolyás pontot szerezte (tokenek formájában). Mindenkinek ugyanaz a 10 db-os kártyakészlete van, a saját családja színében.

Ebből a játék kezdete előtt el kell dobni három véletlenszerű kártyát. Így marad hét, amiből mindenki gazdálkodhat, de persze nem tudjuk, hogy kinek melyik hét maradt meg.

Minden kör az alábbiakból áll:

  • kijátszol egy kártyát képpel lefelé, az asztal közepére már ott lévő(k) elé vagy mögé szép sorjában, vagy akár már ott lévő saját kártyádra – ez a kártyasor lesz a befolyás sor. Az összes többi játékos is kijátszik egy-egy kártyát
  • A befolyás sor összes kártyáján egyesével, sorban végighaladunk, Az adott kártya tulajdonosa 2 dolog közül választhat,
    • aktiválja a kártyát (felfedi azt) és használja annak képességeit, és magához veszi az addig rajta felhalmozott befolyás tokeneket (továbbiakban BT).
    • rátesz a lefordítva maradt kártyájára egy BT-t.

A játék megértéséhez beszélnünk kell arról a bizonyos 10 kártyáról, amivel mindenki rendelkezik a játék kezdetekor.

6 karakterkártya (amíg élnek a karaktereid, minden körben használhatod a képességüket, ha sorra kerülnek):

  • Íjász: a befolyássor első vagy utolsó kártyáját kiiktatod (ha sikerrel jársz kapsz 1 BT-t), akár a sajátot is, pl. ha te vagy a sor mindkét végén.
  • Katona: szomszédos kártyák iktathatóak ki vele (ha sikerrel jársz kapsz 1 BT-t). Itt is akár saját kártya is áldozatul eshet.
  • Kém: a befolyássorban szomszédos családok egyikétől ellophat egy BT-t (a már megszerzett készletből).
  • Trónörökös: ha te vagy az egyetlen trónörökös a sorban, akkor kapsz 2 BT-t.
  • Álcamester: egy szomszédos felfedett karakter képességét tudod vele lemásolni.
  • Fejedelem: 1 BT a jutalmad, valamint minden szomszédos családtag után további BT-t kapsz.

4 intrikakártya (ellentétben a karakterkártyákkal, csak egyszer használhatóak, utána el kell dobni):

  • Merénylet: egy tetszőleges kártyát kiiktathatsz a sorból (1 BT a jutalom).
  • Királyi dekrétum: egy tetszőleges kártyát a sorban felvehetsz és átmozgathatsz bárhova.
  • Csapda: ha az ellenfél megpróbálja kiiktatni a kártyád, akkor a csapda kiiktatja azt, aki ezzel próbálkozott (a fagyi visszanyal :) ).
  • Összeesküvés: ha aktiválod, minden olyan BT-t duplán kapsz meg, amit addig rajta gyűjtöttél.

Szóval a játékszabályok nagyon egyszerűek, de sokféle módon nyerhető meg vagy veszíthető el a játék. A játék előrehaladtával, egyre több információd lesz a többi családról: egyre több kártya kerül felfedésre, és az is végig nyílt infó, hogy kinek melyik kártyája esett ki a játékból. Kiiktathatsz lefordított és felfordított kártyát egyaránt. Az utóbbival biztosra mész, az előbbivel kockáztatsz, mert lehet, hogy az adott lap egy csapda.

Van benne egy kis „push your luck” faktor is: még gyűjtöd tovább a befolyás jelzőket a kártyádon és reménykedsz, hogy élve megúszod ezt a kört is (mert ha valaki a lefordított kártyádat kiiktatja, akkor elvesznek a rajta addig összegyűjtött tokenek), vagy learatod a gyümölcsöt, begyűjtöd azt, amit addig felhalmoztál.

Érdemes külön kiemelni sokak kedvencét a csapda kártyát, ami ellenfélként, könnyen összetéveszthető az összeesküvés kártyával, mert mindkettőn csak gyűlnek a tokenek. De ha nem számolsz le időben egy összeesküvéssel, az könnyen megfoszthat téged a tróntól (egy jó kis összeesküvéssel ellenfeled megduplázhatja a kártyán összegyűlt BT-ket), de ha melléfogsz csattan a csapda rajtad és azzal szintén az ellenfeledet segíted. Főleg a kezdő játékosok szeretik a csapda kártyát az elején kijátszani, így megfosztva magukat attól a képességtől, hogy blöffölhessenek. 

Ha a játékosok kiismerik az Oriflamme nyújtotta taktikai és stratégiai lehetőségeket, akkor az esetek többségében nagyon szoros, az utolsó pillanatig izgalmas meccsek alakulnak ki. Minden percben egy újabb váratlan fordulat vár rád. Ezért érdemes alaposan végiggondolni a kialakult szituációt, és hogy abból hogyan lehet a legtöbbet kihozni. Vagy csak dőlj hátra, ármánykodj és nevess egy jót, a kialakult lehetetlen helyzeteken.

Gyors, pörgős játék, akár többet is lehet egymás után játszani belőle. Én eddig minden partit élveztem, de 4-5 fővel adja ki az igazi ízét a játék. Könnyen megsértődő játékosoknak nem való, mert elég sok az adok-kapok benne. De, aki szereti ezt, valamint érti, hogy a játék és a helyzet sajátja az intrika, annak tetszeni fog. Ha egy sok interakción alapuló fillert keresel - ami ráadásul nagyon szórakoztató - akkor megtaláltad.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Kommentek

  • sitatom

    2022-05-18 20:46:11

    Richard köszi az infót.

    Ha szeretsz kicsit gonoszkodni a másikkal illetve a többiekkel akkor minden képpen próbáld ki az Imhotep-et parádés játék.

    Nem is értem miért nem lett népszerűbb a játékosok körében.

  • umfuhrerrichard

    2022-05-18 19:40:34

    pár ezer forintért minden játékot meg kell venni 😅
    én az általad említett másik két játékot nem ismerem, de szerintem elég direkt a kibabrálás!

    te döntöd el, hogy mikor melyik ellenfelednek akarsz alávágni és ezt akár minden körben meg is teheted, persze az is lehet hogy visszefelé sül el 😬

  • sitatom

    2022-05-08 22:29:23

    Én hüle!!!!

    Ez a játék volt valamelyik hipermarketben pár ezer forintért és én be is raktam a kosárba, de lebeszéltem maga, mondván van már másik játékom. Meg tuti azért ilyen olcsó mert nem olyan jó. De így leírás alapján tetszik.

    Az nem egészen jött át a leírásból, hogy mennyire lehet direktbe kibabrálni a másikkal mint pl az Imhotepben ott a kihajózásokkal nagyon-nagyon gonosz dolgokat lehet művelni és én azt mennyire imádom :D.

    Nekem első olvasásra inkább a Hős Börzére hasonlít. Jól érzem vagy nagyon más ez a játék?

  • MaRo

    2022-03-23 22:43:22

    Abszolút egyet értek veled és másokkal is. Emberek vagyunk, hibázunk, ez az oldal és a társasozás hobbi emellett még kismillió impulzus és információ ér mindenkit napi szinten így nem csoda ha átlépünk valami felett még akkor is ha alapvetően érdekelne is. Én nem tudom emiatt hibáztatni a patreonokat mert abszolút üzemeltetői feladat ennek a megoldása ha ez egy vagy több valakit zavar azt nyilván panaszként kell kezelni és a vevő az első.

    És a kommentek is azért születtek mert vsn akit ez zavar amit valahol szintén megértek hiszen van egy kínált szolgàltatás a pénzért amit részben kap meg.

    Jelenleg más megoldást nem nagyon látok erre minthogy próbáljunk ill. Próbáljatok egymásra tekintettel lenni és remélhetőleg a problémát megoldják hamarosan.

  • godzsakattila

    2022-03-23 16:52:34

    Meg nyílván nem azért van az időzítés, hogy a patreonoknak jó legyen, ez csak egyféle kellemeset a hasznossal dolog volt, gondolom én a szerkesztőség részéről. Hisz ha a patreonok miatt lenne kitalálva, akkor egyrészt ugyanannyi időre lennének időzítve, ami nincs így, mert néha egyetlen óra, máskor meg egy nap, a "nyilvánosságra kerülés", másrészt meg sok-sok oldal időzített írásokkal működik, csak ugye itt a plusz előzékenységük miatt tud kilógni a lóláb 😁

  • mrsa4

    2022-03-23 16:25:09

    Igen, ez így igaz. Én sem a plusz juttatások miatt vagyok Patreon, hanem, hogy ez a nagyszerű oldal továbbra is megmaradjon nekünk. Attól még nem szeretek másoknak kár okozni, és most a figyelmetlenséggel ez történt. De a figyelemfelhívó szövegkörnyezetből kivehető, hogy nem az első eset. Akkor is sorry. És ugyanúgy fenntartom, hogy ezt az anomáliát fejlesztői oldalon kellene kiküszöbölni.

  • kvarclovag

    2022-03-23 16:06:17

    Aha, kettő:

    Oriflamme: Ablaze (2020)
    Oriflamme: Alliance (2022)
    Oriflamme: The General (2020) Exclusive promo cards for the launch of Oriflamme: Ablaze

    Ezek önállóan is játszhatók (a prómókártya persze nem), de keverhetők is egymással és az eredetivel is.

  • nyomivirag

    2022-03-23 15:15:29

    Vannak folytatásai?

  • kvarclovag

    2022-03-23 13:32:56

    A folytatásaival játszott már valamelyikőtök?

  • godzsakattila

    2022-03-23 11:16:15

    Én személy szerint egyébként ha akarnék se tudnék élni "előjoggal" mivel úgy is több napos késéssel tudom elolvasni a cikkeket általában, nem is azért adom a havi egy korsó sör árát ide. De van akit érinthet érzekenyebben, meg akkor ha így zajlik a szokásrend, feleslegessé válik időzítgetni, mint írod, amit csinálnak a szerkesztők. Egyébkent mivel este kikerült egy átvett cikk, talán jelen esetben ez az eredetileg tervezett időzítés oka. Két saját közé egy átvétel, statisztikailag szebb és változatosabb. Viszont így más lett a sorrend. Bár lehet ezt csak a hírportálos múltam mondatja velem 😁 ami azért más stílus elismerem.

  • csongrady.p

    2022-03-23 07:40:23

    Egyetértek azzal, hogy a Patreonok valószínűsíthetően nem azért támogatják az oldalt, hogy egy nappal előbb elolvashassák a cikkeket. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ha ez a dolog a csomag része, akkor jogos lehet a felvetés, hogy ez egy hiba a rendszerben. Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy az adminok tudnak róla, mivel Attila üzenetére sem érkezett kommunikáció.

    Félreértés ne essék, szerintem sem nagy dolog az az egy nap, viszont így totál értelmét veszti ez az egész feature.

    Részemről én is az oldal működését kívánom támogatni. Ha valakinek fontos az az egy nap én szívesen várok a hozzászólásommal 😉

  • kvarclovag

    2022-03-22 22:04:55

    Köszönöm, így már érthető. És hát tényleg elég mókás kiváltság 😃

  • MaRo

    2022-03-22 21:50:25

    A patreon tagok hamarabb látják a cikkeket mint akik nem támogatnak. Privilègium, hogy a közkinccsé tétel előtt elolvashassák ezeket.

    A cikk 24 óráig nem jelenik meg számunkra azonban ha bármelyik patreon felhasználó az idő letelte előtt ír alá egy kommentet az bekerül a fórum témái közé ezáltal mindenki számára "felfedi" a cikket és oda az előjog. Legallábbis az adott cikk esetében.

    Megindulhat a kommentelés, olvashatóság mindenki számára csak úgy mint ennél a cikknél.

    Remélem így érthető, legalábbis én így értelmeztem a korábbiakat szóval azt is remélem, hogy nem félre informállak 😅😂

  • MaRo

    2022-03-22 21:43:58

    Azt értem, hogy ezek a cikkek a fizető vendégek előjoga de szerintem a többség nem azért támogatja az oldalt, hogy egy nappal előbb olvashassa a cikkeket hanem főleg azért mert szimpatizál az oldal szellemiségével. Én legalábbis ezért gondolkodom a patreon tagságon.

    A másik ami szerintem lehetséges ok az a plussz pont amit kap és ezáltal könnyebben részt vehet a sorsoláson.

    A magam részéről az az 1 nap igazán nem oszt és nem szoroz szóval valamilyen szinten értetlenül állok a kialakult beszélgetés előtt.

    Egyébkènt kvarclovaggal értek egyet, ha ezt az oldal üzemeltetői tènyleg ilyen fontos kiváltságnak gondolják vagy akár a patreon tagok ennyire ragaszkodnak ehhez az előjoghoz azt biztos meg is lehet oldani.

    A játékról meg annyit, hogy a korábbi beszélgetésekkor már megvett magának a játék. Nem is éreztem szükségét komolyabban utánanézni mert nem volt kèrdés, hogy kell.

    Most viszont a cikket elolvasva ez mèg tovàbb nőtt az érdeklődés. Úgy érzem a lehetőségek és szivatások tárháza végtelen így örökké szórakoztató marad kicsit a colt expresshez tudnám hasonlítani a fordulatokat bár ez azért sokkalta több rejtvényt hordoz magában mert nem tudunk semmit a másik lapjairól.

    Jó volt betekintést nyerni részletesen a kártyák adta lehetőségekbe ezzel felismerve az eszméletlen újrajátszhatóságot és megunhatatlanságot.

    De ha már lapok érdemes megjegyezni, hogy szerintem egész szépek a grafikák és a családi házak szimbólumai különösen jókra sikerültek.

    Azt nem tudom, hogy minőségèben mennyire tartós de őszintén remélem, hogy hosszú időre tervezték.

  • kvarclovag

    2022-03-22 19:51:11

    De ha nem látható a cikk, hogy lehet kommentelni? Na, mindegy, nem kell nekem mindent érteni 😃

    Ajándék lesz, most hétvégén, remélem jut idő a kipróbálásra is. Ha igen, elmondom milyen sikere volt.

  • umfuhrerrichard

    2022-03-22 19:49:48

    Köszi, remélem a játék is fog tetszeni, ha majd egyszer kirpóbálod 😊 Várom, ha lesz élménybeszámoló!

  • csongrady.p

    2022-03-22 18:55:37

    Villámkomment = épp hogy megjelent a cikk és ott a komment jelen esetben 🙂

    Egyébként szerintem nincs tragédia talán. Adminok szerintem 0 perc alatt törölni tudják a topicot a fórumból. Amúgy meg én sem néztem a dátumot.

    Kvarclovag, majd írj pár mondatot milyen volt az első benyomás 🙂

  • kvarclovag

    2022-03-22 18:48:54

    Hogy mikor kommentel egy fórumos, arra biztos nem neki kell figyelnie. Ha fontos, meg kell oldani fejlesztői oldalon. Ha meg nem fontos, akkor mi a baj vele? (Mi az a villámkomment?)

    Amúgy megjött a játék 😃 Már csak játszani kell majd vele. A cikk is jó, de már korábban is volt róla szó, nekem akkor jött meg rá a gusztusom.

  • mrsa4

    2022-03-22 18:34:37

    Persze, értem én, de amennyi e-mail jön tőlük nap, mint nap (igen, még nem volt időm megkeresni, hogy egyáltalán be lehet-e állítani, hogy mire kérek e-mail értesítőt...)... fene se nézte, csak az Oriflamme-ra csillant fel a szemem, és balga módon nem csekkoltam én semmit, csak olvastam és kommenteltem. Az e-mailből meg egyből nem a Patreonra kerültem, hanem ide. So.. sorry. 😂 Basszus, most miattad megint kommenteltem. 😂😂😂 A bókot meg köszi. 😍 Na, de most tényleg, stratégiai nyugalomba vonulok innen még pár órára. 😁

  • godzsakattila

    2022-03-22 18:22:42

    Technikailag nyílván ők tudnának kitalálni valamit rá.

    "hé, jóasszony, please ne kommentelj már a Patreonos cikk alá megjelenéstől számított 24 órán belül" épp, hogy nem belül, hanem kívül 😜 A "jóasszony" is tudja csekkolni, hogy cikk fejlécben a megjelenés "2022. márc 23. 9:08".

    És tényleg személyeskedésnek vedd, pont azért írtam, hogy hátha mind tanulunk belőle, valami célja biztos van az időzítésnek (egyébként így működnek a hírportálok is), esetenként pl. hogy ne egymás után kerüljön ki két anyag, de így megy a levesbe a szerkesztők részéről a terv. A "jóasszony" (egyébként én totál bírlak az elmúlt időszakból azalapján amit "megismertem" belőled, szóval tényleg jóasszony vagy nekem 😉) pedig kapott a támogatásért egy kis "pluszt", a hamarabbi beletekintést, ami így elveszlik, persze aki jószívű az megosztja mással is helyzeti előnyét 😄

  • godzsakattila

    2022-03-22 18:15:37

    Pontosan, a fórumban nyilvánossá válnak, mert ugye a link megosztódik ez által, csak a főoldalra nem kerül ki, mert a honlapszerkezetben (vagy nem is tudom erre milyen szót használunk) még rejtve tartja az időzítővel. Megoldás talán az lehetne, hogy a komment lehetősége is az időzítővel egyszerre "oldana" fel.

  • mrsa4

    2022-03-22 17:42:35

    Próbáltam rákeresni, és igazából csak a főoldalon a komment szekcióból lehet elvileg ráakadni. Tehát, igazából a kommenteléssel tartjuk fenn, úgyhogy most többet nem is írok ma már ide. :D

  • csongrady.p

    2022-03-22 17:36:49

    Van benne igazság. Úgy tűnik, hogy ez egy mellékhatás, vagy inkább egy hiba az oldalon.

    Mindenestre azt is megértem, hogy fusztráló lehet, hogy előbb megjelenik mint ahogy az adminok szerették volna. Kommunikációról én is lemaradtam, ha volt ezzel kapcsolatban

  • csongrady.p

    2022-03-22 17:32:40

    Ohh, erről én le is maradtam :O
    Szóval azt mondod, hogy ha megjelenik egy cikk és valaki kommentel, akkor az automata nyilvábossá válik? Ez érdekes.
    Ahhoz van köze, hogy a cikkhez írt kommentek a fórum alatt megjelennek egyből?

  • mrsa4

    2022-03-22 17:12:49

    Értem, amit mondasz, és nem kötekedésből, de nem a honlap szerkesztőinek kellene ezt úgy megoldani, hogy ne a felhasználó legyen egy ilyenért a hibás? Mert mondjuk abszolút nem szándékos a dolog, és szembe se jött sehol, hogy hé, jóasszony, please ne kommentelj már a Patreonos cikk alá megjelenéstől számított 24 órán belül... Vagy valamit kihagytam?

  • csongrady.p

    2022-03-22 11:11:11

    Na most került fel a kívánságlistámra :)

  • godzsakattila

    2022-03-22 11:09:39

    Nem kötekedésből, de erről egyszer már volt szó, közel 24 órával a honlap szerkesztőinek terve előtt vált nyilvánossá a holnap délelőttre időzített cikk a villámkommentelés miatt...

  • batik.balazs

    2022-03-22 10:59:42

    Gratulálok a cikkhez, nagyon jó lett, már régóta vártam egy ilyen írást a játékhoz. Azt hiszem, feljebb is priorizálom a beszerzési listámon.

  • kvarclovag

    2022-03-22 10:36:58

    Te nyertél. Nekem csak ma délután hozzák.

  • mrsa4

    2022-03-22 10:30:20

    Már a birtokomban van a játék, igaz, sajnos még nem volt időm kipróbálni, de az ismertetőnek köszönhetően feljebb pozícionálta magát a kipróbálásra várók kupacán. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Oriflamme