Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Rókanyomon - Ravasz csapat a ravaszdi nyomában

Baj van, valaki ellopta Nagymama különdíjas süteményét! Sajnos Nagyi is csak annyit látott, hogy egy róka volt a tolvaj, úgyhogy lurkók kicsiny csapatára hárul a nagy feladat, hogy kinyomozzák, ki lehetett a csibész!

A Rókanyomon egy kifejezetten kisgyerekeknek készült kooperatív játék, amiben némi szülői segítséggel egy csapatként fogunk nyomokat keresni, és kideríteni, melyik csalafinta róka csente el a nagyi rétesét (és itt most jótékonyan eltekintünk attól az egyszerű ténytől, hogy nagyi simán süthet egy újabb adag sütit). A Rókanyomont 5 éves kortól ajánlják, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a játék dedukciós és összedolgozós jellege miatt érdemes felnőttek résztvételével játszani, az első pár alkalommal legalábbis mindenképp.

Róka Rudi és a 16 rabló

A játék célja, hogy felfedjük a tolvaj kilétét. 16 gyanúsított róka közül kell rámutatnunk, ki volt a tettes, ezt pedig a tipikus egyéni jellemzők folyamatos kizárásával érhetjük el. Minden róka három tárgyat visel magán (esernyő, kalap, sál, táska, ing, szemüveg, stb.), a nyomok keresése közben pedig olyan információkat kapunk majd, hogy az adott tárgy az enyveskezű édesszájú vörösbundáshoz tartozik-e, vagy sem. A konkrét mechanizmusért egy nyomfejtőnek nevezett műanyag ablakocska felel, ami jótékonyan elrejti a tolvajt, és mindig csak azon részét fedi fel, amelyik tárgyra éppen rákérdezünk.

A játékmenet pofonegyszerű. Adott egy jópofa városka térképe, mezőkre osztva, rajta épületekkel, ahol nyomokat lehet keresni, és egy úttal, ahol a tettes rókánk igyekszik egérutat nyerni. Minden játékos kap egy nyomozósapi jelölőt, ezzel lépkedhet a városkában. A játék körökre osztott, minden körben a soron lévő játékos bejelenti, hogy gyanúsítottat akar-e felfedni, vagy nyomok után kutat.

A felfedés során a 16 képpel lefelé fekvő gyanúsított közül felfordítunk kettőt, hiszen ha nincs gyanúsított, nincsen tettes sem. A nyomkeresésnél húzunk egy képregényes szövegbuborék formájú nyomot, és azt a nyomfejtőnk ablakába helyezzük, majd kihúzzuk a csibészt elfedő lapkát, és ha a feltáruló lyukon zöld pöttyöt látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tolvaj visel ilyen tárgyat. Ha fehér marad a lyuk, akkor pedig nincs nála ilyen, vagyis a felfedett gyanúsítottak közül kivehetjük azokat, akikről elterelődött a gyanú árnyéka.

Szemfülesek előnyben

Nem ilyen egyszerű azonban a rókanyomozók élete: sajnos a szerencse is közbeszólhat dobókockák képében. Ahhoz ugyanis, hogy végrehajthassuk a választott akciónkat, három dobókockával ki kell dobni a hozzá tartozó ikonokat. Nyomozás esetén mancsokat, gyanúsítottak felfedéséhez pedig szemeket. Összesen három dobásunk lehet, és mivel a dobókocka 3 oldalán mancs, a másik hármon pedig szem látható, nem nehéz feladat három egyformát dobni. Időnként sajnos így is előfordulhat, hogy különböző jelek jönnek ki, ekkor a tolvaj megiramodik, és lép hármat a táblán. Ha eléri az út végén lévő rókalyukat, meglépett, és a játékosok veszítenek.

Versenyfutásról van tehát szó, sikerül-e a gyerkőcök csapatának előbb kiokoskodni a nyomokból, hogy ki volt a sütitolvaj, mielőtt az kereket oldana. Szerencsére alapjáraton könnyű a játék, a róka lassan lépked csak, van tehát idő bőven minden gyanúsítottat felfedni, és leszűkíteni a kört egyetlen rókára. Az ráadásul még növel is az izgalmakon, ha az utolsó lépés előtt sikerül megnyerni a játékot, de ha mégsem, akkor sincs gond, 20-30 perc alatt bőven lemegy egy parti, és lehet kezdeni egy újat.

Rókasztikus élmények

A könnyűsége ne riasszon el senkit: több fronton is növelhetjük a nehézséget, például gyorsabban halad a róka, vagy lassabban fedődnek fel a gyanúsítottak, esetleg a megtalált nyomokat fejjel lefelé kell lerakni, így egy kis memóriajátékot is belecsempészve a játékmenetbe. Komoly dedukcióra azért ne számítsunk, ha szorul a hurok, általában 2-3 róka közül kell választani, az pedig jobbára tippelés, de mint említettem, rövid a játékidő, egy vesztes parti nem feltétlenül kell, hogy letörje a mindenképpen nyerni akaró kicsit. Az mindenképpen óriási pluszpont, hogy csapatmunkára neveli a gyerekeket, az együttműködés minden előnyével és hátrányával – minden bizonnyal van olyan gyerkőc, aki ebben is első akar majd lenni, nos, a Rókanyomon nem neki lett kitalálva.

Az alkatrészek nagyon jó minőségűek, pofás a grafika, remek stílust képviselnek a rókák, valóban mind egyedi színfolt, még felnőtt szemmel is megnyerő. A műanyag nyomfejtő ablak pedig telitalálat, minden alkalommal izgalmas, ahogy eltűnik benne a csibész róka kártyája, és indulhat a találgatás, vajon ezúttal ki lesz a tolvaj. Emiatt felnőttek számára is élvezetes lehet a Rókanyomon, ami könnyedén teszi szórakozássá a kötelező gyermekfelügyeletet, nem véletlen hát a BGG ötödik helyezése a gyerektársasok között.

A(z) Rókanyomon társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • hierroo

    2022-02-06 08:16:59

    Nagyon jópofa kis játék ez, és még én is élveztem, amikor játszottem egy kislánnyal. Ő is nagyon szereti, és jópár parti lejátszottunk. Kicsit statikus a pálya, bár nagyon nincs jelentősége ennek, mert a rétes tolvajnak az elkapása a lényeg. És ez a kis kártyás dobozka is ötletes.

  • motkany91

    2022-02-04 19:03:10

    5 éves lányom nagyon élvezi, több kört is képes vele lejátszani egymás után. Nagyon jól fejleszti a gyerekek megfigyelő képességét, ugye a nyomokat is memorizálni kell, hogy majd később felfedett gyanusított kártyáknál, melyik az ami lekerül, melyik az ami marad. Mindenféleképpen ajánlom aki gyerek társast keres.

  • Clio

    2022-02-02 08:18:51

    Ezt a játékot az ovis csoportomnak vettem meg karácsonyra. A gyerekek 5-6 évesek, és az első próbajátékot követően nagyon megszerették. Gyakran önállóan előveszik, saját maguk setupolják már a játékot, és csak a legvégén kérnek felnőtt segítséget, amikor fel kell olvasni a kártyán szereplő nevet! Könnyen tanulható, viszonylag gyors játék. Jól fejleszti a gyerekek figyelmét, szabálytudatuk kialakulását, emlékezetét, és a szociális készségek fejlődését is nagyban támogatja. Számukra a "szerencse" faktor nem hátrány, hiszen jól szórakoznak akkor is, ha valaki nem tudja kidobni a 3 kiválasztottszimbólumot. 5 éves kortól már bátran tudom ajánlani!

  • veerzoltan80

    2022-01-20 12:18:58

    Ez a játék tökéletes belépő a koop játékok világába, mi a Pónilegelő mellett tartjuk. Bármikor előkerül nagyon jól szórakoznak a kicsik is és nekünk sem a legyünktúlrajta érzés van játék közben. Az hogy ritkább vendég az asztalon az a Dínó mentőakció hibája amiben több kihívást találtunk, és a figurák is jobban vonzzák a lányok figyelmét.

  • Zsomboo

    2022-01-20 11:26:42

    Remek kis játék. Ajándékba vásároltuk egy 5 éves gyerkőcnek a családban. Vegyes reményeket fűztem hozzá, hogy mennyire tud majd sikert aratni a sok távirányítós autó, akciófigura és PS mellett, de pozitívan kellett csalódnom. A visszajelzések alapján nagyon szereti a gyerkőc, és leköti a figyelmét, jó választás volt.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Rókanyomon