Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

LIDÉRC-NYOMÁS!

Képzeljük el, hogy egy régi kúria boldog tulajdonosai lettünk! Ahhoz, hogy birtokba vegyük vágyott otthonunkat, ki kell űznünk a hosszú évek alatt oda betelepedett rémségeket. Viszont nem csak mi jártunk ám szerencsétlenül, hanem a szomszédaink is! Pontosan egy éjszakánk van arra, hogy megtisztítsuk a szörnyek fészkét (a kriptát), majd a kastélyunkat is a betolakodóktól.

LASSAN LEMEGY A NAP

Első lépésként nyissuk ki a játékdoboz fedelét és hajtsuk ki az asztalra, ez lesz a játékterünk. A kihajtott fedél a temető, a doboz belseje rejti a Kriptát (közös húzópakli), amit éjfél előtt ki kell üríteni. Az előkészületek során megkeverjük a szellemkártyákat, és mindenkinek kialakítunk egy kastélyt (saját húzópakli). Fontos, hogy senki nem nézheti meg, hogy milyen szellemek lapulnak abban a bizonyos pakliban! Majd osztunk mindenkinek négy kártyát, amit a játékosok a kezükbe vesznek és megnéznek. A maradék szellemkártyák lefordítva bekerülnek a Kriptába.

SZELLEMŰZÉSRE FEL!

A játéknak két fázisa van, az éjfél előtt és az éjfél után. Éjfél előtt a kriptát pucoljuk ki, amikor pedig az óra elüti a tizenkettőt, rátérhetünk a saját kastélyunk kitakarítására.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy szörnyeket, szellemeket, zombikat ábrázoló számozott kártyákat játszunk ki felváltva a temetőbe. Minden kijátszott kártyának azonos vagy magasabb értékűnek kell lennie, mint az utolsó lerakott lapnak. Ha kettő vagy három azonos szellemet játszunk ki, újra mi kerülünk sorra. Amennyiben a körünkben sikerül négy vagy több azonos szellemet kijátszanunk, azt értéktől függetlenül letehetjük a temetőbe, nem számít a lent lévő lap értéke. Amikor egy ilyen nagyobb szellemcsapat landol a temetőben, minden ott lévő lapot a dobópaklira (a dobozbelső második rekesze) helyezünk, így kikerülnek a játékból. Abban az esetben, ha nem tudunk érvényes akciót végrehajtani, a kezünkbe kell vennünk az összes kijátszott lapot. Ha a temető üres, bármilyen értékű szellem kijátszható rá.

A körünkben több akció közül is választhatunk. Minkét fázisban kijátszhatunk egy vagy két lapot a temetőbe, vagy felvehetjük onnan a kártyákat. Éjfél előtt szerencsét próbálhatunk felhúzva a kripta legfelső lapját. Ha a lap érvényesen letehető, akkor letesszük és a következő játékos jön, ha nem tudjuk kijátszani, felvesszük a temetőbe dobott lapokat. Ebben a fázisban mindig négyre egészítjük ki a kezünkben lévő kártyákat. Éjfél után, ha nincs lap a kezünkben, szellemet űzhetünk a kastélyunkban: felhúzzuk és megnézzük a saját húzópaklink legfelső lapját. Kijátszhatjuk érvényesen, vagy megkapjuk a temető lapjait.

HALLOWEEN VÁROS LAKÓI

A játék még néhány különleges szellemkártyát is tartogat számunkra.

Találkozunk sárga hátterű rettenthetetlen szellemekkel, amelyek bármikor kijátszhatóak, akár magasabb értékű szellemekre is. Rosszel 1-es értékű „jokerlap”, Kipurcicó kijátszásakor pedig az utánunk jövő játékos marad ki a körből.

A piros hátterű ijesztő szellemeket csak egy másik ijesztő vagy rettenthetetlen szellem, esetleg egy szellemkvartett űzheti el.

A különleges szellemeket kék hátterük különbözteti meg. Kópiannának nincs számozása, magában nem ér semmit, de sikeresen másolja a vele együtt lerakott lap értékét. A Fordulat lap megváltoztatja a kör irányát, Csonti pedig elűzi az összes szellemet a dobópakliba.

A JÁTÉK VÉGE

A játék befejeződik, amikor egy játékos kiürítette a kastélyát és a kezében sincs már több kártya, megnyerte a játékot.

Három vagy több játékos esetén érdemes több fordulót is játszani, ehhez a játék tartalmaz úgynevezett „Húú!” jelölőket és egy útmutatót a pontozáshoz. Aki utoljára bennmarad, az kap egy „Húú!” jelölőt, a játék pedig addig tart, amíg valaki meg nem szerzi a második jelölőjét. A nyertes az a játékos, aki a legtöbb pontot gyűjtötte. Azt hiszem itt lesz igazán érdekes a játékmenet, ugyanis ilyenkor nem az kapja a magasabb pontszámot, aki előbb megszabadul az összes lapjától, hanem aki utolsó előttiként kitartott.

VÉLEMÉNY

A grafika nálam telitalálat. Nagy rajongója vagyok Tim Burton mesefilmjeinek, és a Lidérc-nyomás! karakterei a kedvenceimre emlékeztetnek, egyszerre hátborzongatóak és szerethetőek.

Ötletes az doboz játéktérként való használata, de a kivitelezéssel már akadtak problémáim. A felnőtt játékosoknak sehogy sem sikerült a kripta utolsó lapjait kiszedni az inzertből. A sokadik partinál már inkább a temető mellé raktuk a húzópaklit.

A játék a kiadó ajánlása szerint már 8 éves kortól játszható. Ez a korhatár besorolás talán egy kicsit megtévesztő lehet. A szabályok megértése és maga a játék is kíván egy kis gyakorlatot.

Néhány játékostársam kifogásolta a kastélypakli kártyáinak véletlenszerűségét. Az éjfél utáni szakaszban előfordult, hogy a játék végére eléggé beragadtunk, és egymásnak adogattuk ugyanazokat a lapokat arra várva, hogy egyikünknek sikerüljön új lapokat behozni a paklijából. Ha csak egy alkalommal játszottam volna vele, engem sem nyert volna meg, de mivel a gyerekeimnek nagyon tetszett, elővettük újra és újra. Megéri a befektetett energiát, és amennyire az elején zavart az elhúzódó játék lehetősége, most annál több módot látok a taktikázásra.

Nem túl komoly, nagyon hangulatos filler Richard Garfield (Tokió királya, Kincsvadász) Halloween témájú kártyajátéka, a Lidérc-nyomás!

írta -- Ruta

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Júl

Hangzavar - Tervezett káosz

Ismertető | 2024.07.18. 14:00:00

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • vacogi

    2021-10-18 18:33:52

    Wow! Nagyszerűnek tűnik. Vadászom az ilyen játékokat, mivel három gyerekem van (7, 10, 12) és elég nehéz őket összehozni egy családi társashoz. Imádják a szellemes témát és ezen biztosan jól szórakoznánk. Felteszem a kívánságlistámra, köszönöm a bemutatását.

  • godzsakattila

    2021-10-17 20:06:51

    Köszönöm a bemutatót, a grafikája tényleg jó, nekem is tetszik és szerintem a lányaim tetszését is elnyerné, ahogyan ismerem őket. Nem kizárt, hogy egyszer beszerzem, ha éppen lehetőségem lesz rá.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Lidérc-nyomás társasjáték (Ghooost!)