Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Minigolf designer: Minigolf tervező Alban Nanty-tól

Ez a játék lényegében egy lapka lehelyezős játék, ahol mindenki készít egy saját minigolf pályatervet. Sajnos országunkban nem annyira népszerű ez a szórakozási forma, mondhatni több golfpálya van, mint minigolf pálya, így nehéz beleképzelni magunkat abba a helyzetbe, hogy megkeres minket két megrendelő, akiknek a kedvében járva kell tervezzünk egy ilyet. Annyit mindenképp tudnunk kell, hogy egy minigolf pálya 9 lyukból kell álljon és az összesített nehézségi szintje a lehető legközelebb legyen a 36-hoz, vagyis átlag 4-es nehézségű lyukakat kell tartalmazzon. Érdekességképpen ezt a nehézségi szintet (Par) úgy mérik, hogy egy profi golfjátékos hány lökésből tudja teljesíteni a lyukat. Na, de nézzük is a játékot.

A játék célja

Egy minigolf pályát kell terveznünk, amire a végén különböző szempontok szerint, beleértve egyedi megrendelői igényeket is, elégedettségi pontokat kapunk. Aki a legtöbb pontot szerzi, és ezáltal a legjobb golfpályát építi, az nyer.

Előkészületek

Választunk véletlenszerűen két megrendelőt (egy férfit (kék) és egy nőt (piros) ) és tegyük őket az asztal közepére, ami alá helyezzük a három sor táblát.

Válasszanak a játékosok maguknak egy színt. (Érdemes a színeknek megfelelő jelölőket és a 9 lyuk sorszám lapot együtt tárolni.) A legfelső sorban véletlenszerű sorrendben tegyük le a játékosok legmagasabb hengereit. Minden játékos kap 3 terület kártyát, amiből egyet kell válasszon. Ha épp most lett kicsomagolva a játék, akkor a hatalmas zsákból ki kell válogatni azokat a lapkákat, amiknek nincs szám a hátulján. Helyezzük az asztal közepére a vizes lapkákat, ezzel tudjuk majd jelölni a területünkön nem használható vizes részeket. (A kézfogás lapkákra csak a haladó játékban lesz szükség.) A zsákot jól megrázzuk és húzunk belőle egyet, majd játékosonként egyet, szépen sorban. (Vagyis 3 játékos esetén 4 lapkát) Ezeket a hátlapjuk alapján sorban helyezzük a középső sávra. Egyenlőség esetén a húzási sorrend alapján. Ezt ismételjük meg a legalsó sávval is. Mindenki elveszi a saját színének megfelelő bejáratot, és leteszi maga elé a terület kártyájának megfelelően. Kezdődhet is a játék.

A játék menete

A játék körökből áll, ami addig folytatódik, míg mindenki úgy nem dönt, hogy befejezte a tervezést. Ha valaki már befejezte a tervezést, de még folytatódik a játék, akkor a kör sorrendnek megfelelően ő is választ egy lapkát, de nem helyezi le a pályára, hanem mellette, lefordítva gyűjti őket, amik a játék végén pontot érnek. Szóval nem érdemes sokáig építkezni úgy, hogy valaki már befejezte azt.

Választás

Minden körben a legfelső sáv sorrendje alapján választhat mindenki egy lapkát a középső sávról és a helyére teszi a jelölőjét.  Ha valaki nem szeretne választani az adott sávról, akkor a pad legjobboldali részére teszi a hengerét. (A padon is számít a sorrend, és balról az első játékos kezd.)

Lehelyezés

A megszerzett lapkát mindenki beilleszti a pályájára úgy, hogy illeszkedjen, de elég akár a sarkával. Ha új lyuk kezdő lapkát tettünk le, akkor rá teszünk egy számot, majd az ehhez tartozó sorban lerakunk a piros zászlón látható számnak megfelelő kockát. Ha elfogytak a saját kockáink, akkor fekete kockát kell használni.

Kör vége

Amikor mindenki készen van, húzunk új lapkákat a zsákból, amiket sorba rendezünk, majd a legfelső sorról a maradékokat betesszük a zsákba és átrakjuk az üres sávot alulra, majd feltöltjük a már rendezett elemekkel.

Amire figyelni kell:

  • Egy lyuk egy kezdőpontból és egy végpontból áll.
  • A piros zászlón szereplő számok összege adja ki az adott lyuk nehézségi szintjét. (Ennyi saját színű kocka van a táblánk megfelelő lyukánál.)
  • A lyukak sorrendjét kedvünk szerint változtathatjuk, de figyeljünk a táblára is, hogy a kockákat is átrendezzük ennek megfelelően.
  • Érdemes legalább 3 és maximum 5 nehézségű lyukakat tervezni úgy, hogy az összesített nehézség a lehető legközelebb legyen a 36-hoz. 
  • Érdemes minél több olyan elemet használni, amin emberek láthatóak, hiszen pontot érnek.

Játék végi pontozás

Elégedettségi pont jár azért, ha a pálya megfelel általános követelményeknek: a bejárattól indul és ott ér véget, egymás után jönnek a lyukak, és a nehézségi szintek is rendben vannak. Levonást kapunk, ha nem stimmel a lyukak száma, hiszen pontosan kilencnek kell lennie és a félbemaradt lyukakat hagyunk vagy épp a nem használtuk a területünket vagy éppen a területen kívül is építettünk. Ezeken kívül még a megrendelők egyedi igényi is pontokat érnek. Végül aki a legtöbb elégedettségi pontot kapta, nyerte meg a megrendelők bizalmát és a játékot.

Haladó mód

Van egy haladó módja is a játéknak, ami lényegében arról szól, hogy mindenki választ egyet a hét játék végi pontozásból, egy ígéret kártyát, és az így választott pontozásoknál az első 10 pontot kap és az utolsó -10 pontot, illetve játékosszámtól függően a középmezőny is kap vagy veszít pontokat. 

Továbbá játékosszámtól függően valamennyi kézfogás lapka is bekerül a zsákba, amit ha kihúzunk, akkor mindenki választhat magának még ígéret kártyát, vagy kártyákat. Ezeket a játék végén értékeljük majd ki. Fontos, hogy ígéret kártyát cserélni, vagy eldobni nem lehet.

Csak azokban a pontozásokban vesz részt egy játékos, amelyhez tartozó ígéret kártya nála van.

Összegzés

A grafika teljesen rendben van, és a játék alkatrészeinek a minősége is kiváló. A haladó játékmód nekünk nem vált be annyira, épp elég hosszadalmas a játék végi pontozás a normális játékmódban is. A játék vége felé még inkább előtérbe kerül a szerencse. Nem mindenki fogja tudni az ideális minigolf pályát megközelíteni, hiszen elég lutri pont megfelelő lapkát kapni a befejezéshez.  A terület kártyák különböző pontot érnek, de némelyiket kifejezetten nehéz minden követelménynek megfelelően beépíteni. Szóval maximalistáknak okozhat némi csalódottságot is, de mivel mindenki egy folyamatosan épülő minigolf pályát lát maga előtt, amit jó érzés fejleszteni, a játék végén az embernek szinte kedve volna kipróbálni saját minigolf pályáját. Mi folyamatosan figyeltünk arra, hogy a saját területünkön maradjunk és ne csináljunk hibás lyukakat, így kicsit lassabb volt a játékmenet, de jó élménnyekkel gazdagodva pakoltuk el a játékot. Akik nem idegenkednek egy lapka lehelyezős játéktól, annak mindenképpen ajánlom.

A fejlesztők szerint, még minigolf pályán is lehet vele játszani :)

írta -- Eyesis

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • Adney

    2021-05-22 19:15:08

    Nekem erről a játékról a Csőrendszerek jutott eszembe, azzal a különbséggel, hogy ez a minigolfos tetszik. A design egyértelműen jobb, van benne kreativítás, ahogy a lapkákon összekapcsolódnak az ábrák. A szinezés retrosnak tűnik, bár ez lehet csak a képek miatt. Ami tuti nem tetszene benne az a pontszámítás, néha fárasztó tud lenni. Egyébként sose golfoztam, egyszer próbáltam az ütővel ütni, de nem ment. :)

  • godzsakattila

    2021-05-22 15:52:05

    Pont erre gondoltam én is. Valamiért a témája teljesen hidegen hagy engem is, pedig a cikk jó reklám, mert jól bemutatja, de valamiért nem kelti fel még így sem az érdeklődésem, sem a minigolfhoz, sem a minigolf pálya menedzsmentehez.

  • porcine

    2021-05-22 11:35:21

    Nagyon szép,összeszedett cikk. Bár továbbra sem hozta meg a kedvem a minigolfoz (sem játékban, sem az életben), de olvasni róla nagyon élvezetes volt.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Minigolf Designer