Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A munka édes nedüje – Viticulture Esszenciális kiadás

Egy pohár bor a toszkán napsütésben. Hosszú az út, míg a puszta dűlőkről, a poharunkig jut a tőkék könnye. Metszeni kell, kötözni, és szüretelni. Sok a munka és kevés a kéz, de a végeredmény minden verítéket megér.

A 2013-ban kiadott Viticulture, igazi csillaga a munkáslehelyező játékoknak, mely mára kultikussá vált. Érthető is, hiszen témája miatt egyedi színfoltja a társasjátékok világának. 2015-ben elkészült a Viticulture esszenciális kiadása, melyben maga Uwe Rosenberg is közreműködött. A Delta Vision kiadó nagy örömünkre elhozta a hazai játékosoknak. A játék nyelvfüggő, így nagyon elkelt már a magyar kiadás.

A Viticulture-ben szőlősgazdákat alakítunk, akik igyekeznek a leghatékonyabban működtetni borászatukat. A játék célja, hogy elérjünk legalább 20 győzelmi pontot.

Vincellérképző

A játékosok 1-1 saját táblán menedzselik birtokukat. Itt vannak a dűlők, ahová a szőlőket ültetjük, erre húzzuk fel a különböző épületeket, itt találhatók a pincék, melyben a bort tároljuk, és erre a táblára érkezik a leszüretelt szőlő is. A játékosok a kezdővagyonukat a „Papától” és a „Mamától” öröklik, akiket kártya formájában húznak ki. Minden játékos rendelkezni fog munkásokkal és egy főmunkással, amiket a játéktábla helyszíneire küldenek el, hogy akciókat hajtsanak végre.

A játékostábla, vagyis a gazdaság

Minden kör (év) tavasszal kezdődik, a játékosok ekkor döntik el, hogy mikor akarnak ébredni, vagyis hányadikként kezdik a kört.

A játéktáblának van nyári és téli fele, itt mindig csak az évszaknak megfelelő akciókat használhatjuk. Nyáron szőlőt ültetünk, építkezünk, borászatlátogatást szervezünk, vagy nyári idénymunkásokat fogadhatunk fel. Télen szüretelünk, bort csinálunk, növeljük a munkásaink számát, teljesítjük a borrendeléseket és téli idénymunkásokat játszunk ki. A játékosok a körükben lehelyeznek egy bábut, majd végrehajtják az akciót.

A helyszínekre játékosszámtól függően küldhetünk munkásokat, így alapesetben minden akciót korlátozott számú játékos vehet igénybe. Ezen a szűkösségen javít a főmunkás, amit lerakhatunk betelt helyszínekre is.

Az utolsó téli akció után eljön az év vége. Ilyenkor a bor és a leszüretelt szőlő is érik, ezáltal értékesedik.

A játéktábla

A játékosok győzelmi pontokat sokféleképpen szerezhetnek: borászatlátogatás szervezésével, szőlő vagy dűlők eladásával, nyári és téli idénymunkásokkal, de legnagyobb bevételi forrás a megrendeléskártyák teljesítése. Ehhez meghatározott mennyiségű és minőségű bort kell beadni a pincénkből.

Persze azért ez nem ilyen egyszerű! Ahhoz, hogy a leghatékonyabban gyűjtsük a pontokat, építkeznünk kell, amihez viszont pénzre van szükségünk, pénzt akciókkal és követelésekkel szerezhetünk, de ehhez bor kell, amihez meg szőlő. Az értékes borhoz nagy pince kell, de abba legalább már lehetőség van rozé bort is eltárolni, a legnagyobba meg már pezsgőt is. Mindezt úgy kell menedzselni, hogy a játékosok 3 munkással, pár lírával és néhány kártyával kezdik a játékot. A játékosoknak okosan kell tervezniük, és megfelelően kell időzíteniük az akcióikat, hogy mindenből jól jöjjenek ki. Ebben lehetnek nagy segítségre az idénymunkásaik. Őket úgy fogadhatjuk fel, ha a tábla megfelelő akciómezőire munkásbábukat küldünk. Így ugyan 1 akcióba kerül kijátszani az idénymunkás kártyákat, de nagyjából 2 értékű akciót biztosítanak.

Ha valaki eléri a 20 pontot, az aktuális évet még lejátszuk, ekkor a többieknek még van lehetősége behozni a lemaradást, vagy akár megelőzni az első helyen álló játékost.

Borban az igazság

A játékmenetet ebben a bemutatóban csak nagyon felszínesen érintettük. Ennek oka, hogy sok szabály és sok összefüggés van a játékban. Összességében nem bonyolult játék, viszont nehéz és hosszú tanítani.

Ami minket elsőre meglepett, az a viszonylag kis doboz. A benne található alkatrészek hasonló meglepetést okoztak: minden alkatrész prémium minőségű és kidolgozottságú, extra vastag kártyák, csodálatos üveg és fa alkatrészek fogadtak. Nem spóroltak semmin. Az idénymunkás és a megrendelés kártyák is mind egyediek. Az illusztrációk alapvetően szépek, viszont némelyik arcot kissé esetlennek találtuk.

Papa és mama kártyák

A játék üteme az elején lassabb: nem nagyon haladunk, kicsit építkezünk, ültetgetjük a tőkéket. A legtöbb pontot az utolsó harmadában gyűjtjük. A borászkodás amúgy is inkább a türelemről, az érésről szól és nem a kapkodásról. Ezt a filozófiát jól közvetítette számunkra a Viticulture.

Többször előfordult, hogy valaki a játék végéig utolsó helyen állt, a záró körben pár akcióval 10-12 pontot szerzett és beelőzött mindenkit. Kezdőként gyakori volt, hogy a játék elején kijátszottunk minden megrendelést, amivel kifogyunk a borból, szőlőből, így tulajdonképpen mindig újrakezdhettük a termelést.

Bár a játék kiválóan tematizált, jó hangulatú, borászatban járatosabb játékosoknak szembetűnhet egy-két „apróság”. A játékban a rosét és a habzóbort fehér és vörösbor összekeverésével készítjük, ami szakmailag – hogy úgy mondjam – nem szabályos. A követelések rendszere sem teljesen logikus, és fura, hogy a leszüretelt szőlő, ha nem csinálunk bort belőle, akár 9 éven át érhet, ahelyett hogy tönkre menne. Ezek zavaróak lehetnek, de játéktechnikailag teljesen érthető, és jó megoldások.

A játék két, három fővel is működik, de nem az igazi. Négy-hat fővel ugyan kicsit hosszú, akár 2-3 óra is lehet (az első pár játék alkalommál még hosszabb is) mégis így működik a legjobban. Üdítő, hogy egy stratégiai játék ilyen nagy létszámmal is élvezetes.

Az ébredési sáv

Bár a magányos borozgatás nem a mi világunk, megkóstoltam a játék szóló módját is. Az automa rendszer elegáns, letisztult, a nehézsége jól skálázott. Egyáltalán nem volt hiányérzetem, teljes élményt nyújtott. A kártyák felcsapása és a kártyahúzás sok randomitást ad, de a stratégiai útvonalakkal jól lehet tervezni, mivel előre tudjuk, hogy hova kerülnek az automa munkásai. A játékideje kb.: 30-45 perc. Nekem kicsit jobban is tetszett, mint 2-3 játékossal.

Van egy negatívum – a borászati elemeken túl –, ami miatt, nem mindenkinek fog tetszeni. Ez a szerencsefaktor, ami eldöntheti a játék kimenetelét. Gyakori, hogy egy játékos végig fehérszőlő kártyákat húz, és csak vörösbor megrendeléseket kap, emiatt nem tud nagy pontokat szerezni így lemarad. Vagy, hogy az utolsó körben valaki pont jó idénymunkást húz, amivel 2-3 pontot összeszedhet. A Tuscany kiegészítőt még nem próbáltuk, de sokak szerint ez nagyban csökkenti ezt a problémát, reméljük, hamarosan erről is beszámolhatunk.

Ennek ellenére pont a randomitásnak – és persze az egyedi kártyáknak – köszönhetően az újrajátszhatóság nagyon jó.

A sommelier ajánlata

A játékhoz előételként a Bor, mámor Provance című filmet ajánljuk, mellé pedig egy száraz fehérbort a hegyi lankákról, taleggios pirítóssal, egy kellemes francia sanzon, vagy ha már úgyis Itáliában járunk olasz bordalok kíséretében.

A(z) Viticulture: Esszenciális kiadás társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • zkbali

    2021-05-10 21:33:03

    Szerintem is nagyjából ugyanazt mondjuk. Nyilván ha bármennyi pénzt is sajnálnánk játékra, akkor nem lennénk itt az oldalon. :)

    A takaró viszont tényleg mindenkinél más meddig ér, ezért a számokon nincs értelme vitatkozni. Én is csak a saját limitemet fogalmaztam meg, hogy nekem egy 35-50 ezres játék már sok. Persze nekem nem is relevánsak ezek, mert nem a hiper-szuper gémer játékokra pályázok, hanem a családi vonalon mozgok. Ebben a kategóriában szerencsére 20 ezer alatt is akad bőven, ami meg tudja hozni a kívánt élményt.

  • godzsakattila

    2021-05-10 20:16:34

    Nagyjából szerintem mind egyetértünk, csak egyrészt az általad említett takaró különbsége, másrészt (talán mégfontosabb) a mentalitásbeli különbség. Amikor mondjuk én (mert zkbali vagy akárki más nevében nem beszélhetek) azt mondom, hogy nem szívesen költök hobbira vagy hasonlóra 40-50 ezreket, akkor a hallgatóság (olvasóság) nem ismeri a mögöttes vagy "mellettes" tartalmakat, pl. hogy ruhára vagy az egészségemre sőt ételre (amit én én ennék meg, mert ha a gyerekek az teljesen más és az előbbi két kategóriára is értendő ez a dolog) még 20-at (talán 10-et) se szívesen. Szóval minden relatív alapon (egy személy általi kiadások relatív összhangja egy másik személyével összevetve az arányokat vizsgálva), lehet, hogy egy nominálisan kevesebbet költő költ arányértékileg sokkal többet 😁 Szóval nem feltétlen arról van szó, hogy valaki sajnálná magától a szórakozást, vagy önkényeztetést, élményeket. (Ciprusra pl. akkor se mennék el, ha 20 e. lenne a repülő+hotel+étkezés egyben, mert egyszerűen annyira nem vonz a tengerpart és egyéb ilyen dolgok, a skótfelföld, vagy Alaszka már pl. totál más lenne 😋 )

    Bocsánat mindenkitől, 5 órát nyírtam a füvet, meg locsoltam a veteményt, hasonlóak, szóval a nap kiszívta az agyam.

  • Csiracsirke

    2021-05-10 19:09:50

    Ha azt nézzük hogy ez a hobbi összehozza a családokat vagy a barátokat és minőségi időt töltesz el velük ebben a rohanó világban az számomra felbecsülhetetlen értéket képvisel nyilván ezt is lehet túlzásba vinni de szerintem 1-2 havonta egy játék az nem nagy dolog persze kinek hogy fér bele én sem tartom egészségesnek azt ha valaki megvon magátol egy olyan dolgot ami boldoggá teszi és nem a költekezésre gondolok hanem a játék nyújtotta élményre 😊

  • Kellernita

    2021-05-10 18:30:25

    Teljesen egyetértek veled ebben. Arról nem is beszélve, hogy azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor játékot veszel, élményt veszel. Fizikailag lehet csak papír és műanyag, de lényegében az élményt fizeted ki és egy szellemi terméket, amit hónapok vagy évek munkája alatt készített el valaki. Egyénileg változó kinek meddig ér a takaró, és hogyan priorizálja a kiadásait. Én abban hiszek, ha valakinek futja a hobbijára, azon csak azért ne spóroljon, mert "ez csak hobbi" és nem kötelező kiadás, vagy klasszikus értelemben vett befektetés. Spórulhatunk rajta más célok elérése érdekében (megtakarítás, egyéb kiadások, stb) de lekorlátozni azt ami igazi élményt ad, csak mert nem szolgálja a hosszútávú jövőt szerintem szomorú. Az öncélú szórakozásra is kell tudni igent mondani, sokan ezt elfelejtik. 😉

  • godzsakattila

    2021-05-10 08:54:59

    Én a magamrészéről enyhén viszakozok, ha valami lelkiegyensúlyt, ezáltal családi és munkahelyi békét teremtő mindent kitevő hobbi, nagy A betűvel A hobbija valakinek megéri a kiadás igazad van, bár akkor is egy összegben húzós 50 e körüli dolgot venni (a legnagyobb számot nézve ami elhangzott). Viszont az utolsó gondolathoz annyit, hogy szerintem azért majdnem minden értelmes hobbival így van, legalábbis ha most elkezdek átgondolni tucatnyi hobbit ami eszembe jut fel se tudnék fogni olyan hobbit amibe csak pakolod a pénzt, mint régen a videojátéktermekbe és a jó élményen kívül semmi nem marad, semmi kézzel fogható, az számomra nem hobbi, max időtöltés.

  • harnas1207

    2021-05-10 01:26:31

    Ez az a határ amit az ízlés alakít. A társasjátékok ára nő a hobby bővülésével. Ma már táblás játékot nem igazán kapsz 10 000 ft alatt. Az más kérdés, hogy ami a dobozba van, lehet nem ér 2000-et sem. Ha a Viticulture életed játéka, akkor minden fillért megér, ha a Vinhos 53/35-ért akkor annak is minden fillére jó befektetés. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a társasok értékek maradnak. Megveszed és eladhatod idővel, vagy megöröklik a gyerekek... Ellenben más hobbyval, ahol elillan az amit drágán vásárolsz.

  • godzsakattila

    2021-05-09 23:28:21

    Igen, lehet, hogy csak a "középosztálybeli" beszél belőlem, de mostani fejemmel úgy gondolom, hogyha milliomos lennék akkor is hatszor meggondolnám költök-e annyit "egy összegben hobbira", ahogy fogalmaztál.

  • zkbali

    2021-05-09 22:36:03

    Mondjuk, ha egy Century Fűszerút 10.000 ft, akkor a Viticulture nem is tűnik annyira túlárazottnak 16-ért. Azért nálam az ár-érték meghatározásban sokat nyom a latban a komponensek, még ha a mechanizmus jó is.

    De azért ez az 53 ezer (meg még a 35 ezer is) elég komoly. Nálam ennyit egy összegben hobbira költeni kicsit sok.

  • Kellernita

    2021-05-09 22:20:34

    A 35 már nem is hangzik olyan durván az 53hoz képest 😁 egyébként azt nem vitatom, hogy a Viticulture is túlárazott játék. De az az igazság, hogy mégis megvesszük a túlárazott játékokat is, ha megfog, így valahol mi fogyasztók is tehetünk erről. A legfontosabb viszont az, hogy még egyetlem fillért sem bántam meg, amit játékra szórtam el, pedig sokban van már a hobbi 😂

  • harnas1207

    2021-05-09 20:10:53

    35 000 külfödön, nem kell a feltuningolt áron megvenni. De igazad van, nem pénztárca barát. Viszont szerintem a Viticulture is dupla áron fut, mint amit tud.

  • Kellernita

    2021-05-09 19:25:19

    Hát ha a Viticulturenek kifogásoltuk az árát, akkor a Vinhos odaver még pár pofont...53ért igencsak jónak kell lennie...szerintem egyébként, aki bírja pénztárcával, annak mindkettő megfér egymás mellett, ha nem ragaszkodik csak családi vagy csak hg kategóriához. Egyszer talán, ha már nem tudom hova tenni a lóvét megveszem a Vinhost is.

  • harnas1207

    2021-05-09 16:46:37

    Sajnos ez egy brutálisan szerencsfüggő játék, a megrendelések és a két évszak segítőinek húzásai döntik el a játékot. Már a papa és mama kártyák sincsenek jól balanszolva. Könnyed családi játéknak tökéletes, de aki komolyabbra vágyik: Vinhos....

  • nemi92

    2021-05-09 06:52:41

    Mikor írtam a kérdéseim a te válaszodat még nem dobta fel nekem a rendszer. Töröltem volna a hozzászólásom utólag, de olyan opció meg nincs. Elolvasva a válaszaidat még mindig úgy érzem, hogy nem feltétlenül vagyok meggyőzve arról, hogy mindenképpen megveszem. Tudom nem is ez volt a kommented lényege, hogy bárkit meggyőzzél bármiről! Köszi a válaszaidat ettől függetlenül hasznos volt! :)

  • Kellernita

    2021-05-09 00:37:39

    Én is elviselném, ha a Pontra fel játékban meg lehetne nyerni 😄 az ára igen fájdalmas...de a téma, a kivitelezés nagyon tetszik, és még a lélektani határban benne van, mert most pl a Gamewiz 17 alá vitte akcióban. Szerintem a kiegészítő is biztosan lesz magyarul, ha már az alapjáték kapott fordítást. A gyerekek meg fejlődnek a játékokban is, ha nem is most, de idővel akár a családi programba is befér majd 😉

  • zkbali

    2021-05-08 22:52:05

    Én is csatlakozom, én is szívesen beszerezném (lehetne mondjuk a következő Pontra fel! nyeremény 😀). A tematika és a kivitelezés valami hihetetlen jó kombinációja, kevesen lehetnek, akiknek nem kelti fel a figyelmét. Bor, mezőgazdaság, mediterrán olasz vidék és jó minőségű komponensek... Nos, hát ennek meg is van az ára. :)

    Persze biztos megéri, csak nálam is vannak olyan szubjektív szempontok, amik miatt bizonytalan vagyok abban, hogy mennyire lenne a szép, drága játék kihasználva. Nálunk az egyik ugye a gyerekek, hogy alapvetően olyan játékok célszerűek, amikkel legalább olyan szinten tudnak játszani ők is, hogy megértsék a szabályokat, játékmenetet. Ha meg nem, akkor meg jól működjön 2 játékossal is (bár erre kaptunk már megerősítést a kommentekben). A fő - szubjektív - hátrány nálam a hosszúsága, ez már eleve bekorlátozza a gyerekekkel való játszhatóságot. De egy családban még úgy is ritkán van ennyi üres idő, ha annyira lekötné a gyerekeket, hogy végig tudnak figyelni rá. Szóval sajnos nem gyakran tudna előkerülni. :(

    Nekem a leírások, bemutatók alapján kicsit a Village-re hasonlít a játékmenet, bár annál összetettebb. Nem tudom, mechanizmus tekintetében mennyire üt el a két játék egymástól, úgy értem, pl játszanál-e egy Village után egy Viticulture-t (ha rengeteg időd van :D)? Nekem egyelőre az a szempontom, hogy sokféle mechanizmusú játék legyen itthon, amik más-más élményt adnak, más-más játéktechnikát igényel. Ez is kicsit hátrébb sorolja.

    Mindezekkel nem lehúzni akartam, mert ezek teljesen szubjektív dolgok, akinél ezek a szempontok nincsenek jelen, annak szuper jól bejöhet. Nálam is marad a kívánságlistán, hátha egyszer...

  • bahonhun

    2021-05-08 21:26:29

    Előtted tettem hozzászólást, amiden szinte minden kérdésedre kapsz választ, csak egyre nem: nekünk nincs meg a kiegészítő és szerintem nem is lesz. Egy az, hogy az nem magyar. A másik, hogy tökéletesen kereknek, teljesnek érezzük az alapjátékot. A harmadik, hogy annyi pénért veszek egy egészen más játékot és akkor változatosabbak a játékalkalmak.

    De ez csak egy vélemény...

  • Csiracsirke

    2021-05-08 21:14:00

    Szemezek én is ezzel a játékkal a szerencsefaktorral igazábol nincs bajom mert sok ameri játékkal játszottam már számomra igazábol az a mérvadó hogy két fővel mennyire működik mert többnyire ketten játszanánk vele de még várok a vételével, az érdeklődésem nekem is felkeltette mindenesetre.

  • nemi92

    2021-05-08 21:08:45

    Bakancslistás a játék nálam is, de egyelőre még nem vettem rá magam, hogy beszerezzem. Ennek a legfőbb oka az, hogy nem igagán tudom eldönteni, hogy egyrészt két fővel nagyon jó kikapcsolódás vagy csak elmegy kategória. Sok kommentet olvastam, valaki kifejezetten ajánlja 2 főre, van aki egyáltalán nincs oda érte. Szóval ez így kérdéses részenről.

    Illetve itt van ez a szerencsefaktor dolog. Nagyon durván befolyásolja a játékot vagy viszonylag jól van balanszolva? Nem akarok abba a csapdába esni, hogy annyira elveszi ez a jellegű dolog a kedvét valakinek, hogy többet akár le se ülne vele játszani, mert felmerül benne, hogy mi van, ha a köveztkező játékban megint én járok rosszul.

    És az utolsó ami miatt még rágódok, hogy a Tuscany kiegészítőt is nagyon dicsérik és majdnem, hogy kötelezőnek mondják mellé, mert nagyon sokat dob a játékon. Enélkül is élvezetes az alapjáték vagy aki megteheti inkább csak ezzel együtt vágjon neki?

    Ha esetleg valaki ezekre tudna válaszolni, azt nagyon megköszönném! :)

  • bahonhun

    2021-05-08 21:01:17

    Mi a legtöbbször ketten játszuk a "Vitit", de minden játékosszámmal élveztük, mert az akcióhelyek ugyanolyan szűkösek tudnak lenni bárhányan is borászkodunk.

    Nagyon szeretjük! Éppen ezért háziszabállyal megcsappantottuk a szerencsefaktort azzal, hogy a mama-papa kártyák kiosztása után a szőlőkártyákból hármat felfordítunk a táblára (pont annyinak van hely) és azokból lehet később választani, vagy a pakli tetejéről ha egyik felfordított sem kedves neked.

    Ami viszont nem szerepel a cikkben: kipróbáltuk többször, hogy egyvalaki nem teljesít egyetlen megrendelést sem, és mindig ő nyert! Nem hiszem, hogy véletlen, de érdekes jelenség. Ettől függetlenül én például megrögzötten törekszek a palackozott italok eladásával pontot szerezni. És nyerni, természetesen!

  • Kellernita

    2021-05-08 20:56:35

    Szupi, köszi a tippet, rákeresek ezekre is 🤗 a nehezebb játékok is jöhetnek, szeretjük a komlexebb, gondolkodós darabokat! Az Agricolát sokan emlegetik, megérett a pillanat, hogy utánajárjak a dolognak 😊

  • ARduel

    2021-05-08 20:37:36

    A Finca nagyon jó játék, de ott inkább az áruszállításon van a hangsúly. Mezőgazdaság/gazdálkodás témában az Agricola, Clans of Caledonia, Hallertau Lowlands passzolnak, de ezek már nehezebb játékok. A Fields of Green is témába vág, de azt már nehéz beszerezni. Van még sok, de hírtelen ennyi jutott eszembe :)

  • Kellernita

    2021-05-08 15:54:48

    A Viticulture az új kiszemelt játékom, így nagyon örülök ennek a cikknek, és még inkább biztos vagyok benne, hogy ezt szerzem be legközelebb 😍 A doboza nagyon tetszik, beltartalmat még nem láttam élőben, de a téma bejön, pedig nem vagyok nagy boros 😊 Most valahogy ilyen mezőgazdász irányt vett az érdeklődésem, kacsintgatok a Fincával is például és szerintem még körbenézek mi akad, de jól jönne néhány ajánlás. 😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Viticulture: Esszenciális kiadás