Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Mariposas - Amerika lepketávlatból

A pompás királylepkék minden évben útra kelnek, hogy Mexikóból indulva Észak-Amerikába repüljenek. E lepkefaj év közben a Nagy-tavak környékén él, télre pedig a mexikói Michoacánba költözik. A lepke hernyójának egyetlen tápláléka a selyemkóró, így útjuk során ezeket a telepeket érintik, hogy petéiket lerakva egy új generáció kaphasson szárnyra.

Elisabeth Hargrave 2020-ban ismét egy természet témájú társast varázsolt az asztalra. Noha a Fesztáv szerzőnője szakmáját tekintve (közpolitikai elemző) messze áll a biológustól, zoológustól, a természet iránti szenvedélye mégis táptalajt nyújt zseniálisan felépített játékainak. A Mariposas már a harmadik ilyen játék, és biztosan követni fogja még több hasonló edukatív téma.

Nyár van, nyár...

A Mariposas társasjátékban tavasztól őszig vezetjük végig “lepkecsaládunkat” a már említett útvonalon, hogy a tél beköszöntével lepkéink 4. generációja biztonságban telelhessen át. A játék célja, hogy az út megtétele közben fejlődéskártyákat gyűjtsünk, szaporodjunk, és minél több lepkével érjünk haza. Az út hosszú, az idő kevés, viszont több stratégia vezethet a győzelemhez.

A tavasz 4, a nyár 5, az ősz pedig 6 körön át tart. A játékosok a kezükben tartott két kártyából minden körben kijátszanak egyet, amivel mozgatják lepkéiket. Adott mezőre érkezve felveszik az ott látható virágot, amiket később a szaporodáshoz tudnak felhasználni.

A királylepkék száma az elmúlt években jelentősen csökkent, és a selyemkóró elterjedési területe is visszaszorult, ezért az emberek a nagyobb városok körül megállókat hoztak létre. A tábla ennek megfelelő helyeire lefordított bónuszlapkákat helyezünk. Ezekre érkezve felfordítjuk a lapkát és az annak megfelelő bónuszt magunkhoz vesszük. Ez után dobunk a virágos kockával is, hogy még táplálékot is gyűjtsünk. Selyemkóró mellé szállva lehetőségünk van szaporodni. Ilyenkor a generációnak megfelelő számú virágot beadjuk, majd egy fiatalabb lepkét helyezünk a táblára.

"A lepkék mindössze körülbelül ezerötszáz fán telelnek át, de azokon hatalmas tömegekben."

Minden évszakhoz tartozik 1-1 kártya, ami a játék során ad győzelmi pontokat, általában szaporodásért, vagy az évszak végén, ha a meghatározott területeken helyezkedünk el. A következő évszakban az idősebb egyedek már nem folytatják az utazást és lekerülnek a tábláról.

A játék végén nem feltétlenül az lesz a győztes, aki hamarabb, vagy több lepkével ért vissza Michoakanba, hanem aki a játék során a legtöbb pontot gyűjtötte.

röpke lepke száll virágra…

A Mariposas kivitelezése nagyon szépre sikerült, nem mellesleg a minőség is kiváló. A fekete alapszínű tábla elég sötét, viszont a szép rajzok feldobják a komor hátteret. Az alkatrészek prémium minőségűek, az inzert viszont elég esetlen.

A sok véletlenszerűség miatt nehéz stratégiai játékként kezelni, bármennyire is azt mutatja. Szerencsefaktor adódik a kártyahúzásból, a bónuszlapkákból, a városokban a virágokért is dobni kell, és még ott vannak az évszakkártyák is. Ez nagyban befolyásolja a döntést, hogy tovább megyek, visszafordulok vagy bónuszt gyűjtök. Gyakori volt, hogy egy körben csak egy fajta lapot tudtam kijátszani, és nagyon nem mindegy, hogy egy évszakban a lepke mindig 3*1 mezőt halad előre vagy többször ötöt. Két kártyával a kezedben nehéz megmondani mikor fordulj vissza. Kicsit olyan, mint oxigénpalack nélkül megmászni a K2-t.

Igyekeztünk minden lehetőséget kimaxolni, de minél többet játszottunk vele, annál inkább éreztük, hogy nem lehet mindent teljesíteni. Nem egy pontsaláta játék, erről árulkodik az 50-ig számozott pontozósáv is.

Négy-öt fővel tudjuk a legtöbb bónuszlapkát felfordítani, viszont ezzel együtt növekszik a holtidő is. Két fővel a lapkagyűjtés nagyon súlytalan, a véletlenszerű lehelyezés miatt, kínkeserves akár egy fejlődéskártya szettet is összeszedni, csak ha kifejezetten ez a célunk, de ez önmagában meg nem lesz elég.

Erre találtuk ki 2 főre azt a megoldást, hogy véletlenszerűen meghatározunk 8 várost, ahová a bónuszlapkákat képpel felfordítva helyezzük le. Ezáltal csökken a szerencsefaktor, és lesz értelme a városokat is meglátogatni.

"Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra programjának nemzetközi koordinációs tanácsa 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította. 2008-ban pedig Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátum néven a világörökség része lett."

A játékidő nagyban függ a játékosszámtól: 2 fővel gyakorlott játékosok 40-45 perc alatt le tudják játszani, 4 fővel ez duplája, 5-en kb. 2 óra.

...zümmög száz bogár.

A téma feldolgozása kiváló, amelyhez jól illeszkedik a mechanika. Szinte minden mozzanatra magyarázatot kapunk és ezt játék közben könnyű is átélni.

A Mariposas jétékmenetét sikerült jól felépíteni, viszont nem hordoz magában sok újdonságot. Kellemes családi játék, ami azért nehezebben adja magát, mint elsőre gondoltuk.

A játékmenet egyszerű, viszont nem könnyű jól játszani. A győzelemhez többféle út is vezet. A játék különlegessége, hogy ugyanaz a kiindulási hely és a cél, de hogy milyen utat teszünk meg a játéktáblán, elmerészkedünk-e a Kanadai határnál található bónuszlapkákig, vagy csak cikázunk a déli városok között, az a játékosok egyéni döntése. Begyűjtheted az összes fejlődés kártyát, vagy hajthatsz az évszakkártyák adta pontokra, de az összes 4. generációs lepkét is visszajuttathatod Michoakanba. Egy biztos, fixen 15 lépés áll minden játékos rendelkezésére, és aki a célba szeretne érni, annak megfontolt játékra lesz szüksége.

A tervezhetőség volt az egyetlen ami nekünk hiányzott, de talán ez a játék eszenciája. Hagyni kell magunkat, pillévé változni, hogy a szél arra vigyen amerre jónak látja.

A(z) Mariposas társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

30Márc

Mellékküldetés: Nemesis - Nemesises szabadulószoba otthon

Ismertető | 2024.03.30. 14:00:00

Szabadulós játék a Nemesis társasjáték világában izgalmas feladványokkal és nehéz döntésekkel - spoilermentesen.

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.


Kommentek

  • JGabesz

    2021-04-02 11:01:34

    Nálunk nagyon gyorsan kedvenc lett a játék, könnyed mechanikájával és szabályaival, nem mellékesen az impozáns kinézettel. Közel 10 db kétszemélyes játékunk van már benne, és mindig szívesen kerül le a polcról. Az évszakkártyák kellő változatosságot adnak minden játéknak, és bizony erősen optimalizálni kell a lépéseket és számolni, hogy a limitált fordulószámba mi is fog beleférni. Könnyed családi kategória, szerencsefaktor jelen van azért, de véleményem szerint valamennyire szükséges ennél a típusnál, és kellően emeli az élményfaktort.

  • hierroo

    2021-04-02 10:03:23

    Nekem még nincsenek negatív érzéseim erről a játékról. A mechanizmusra nem tudok véleményt mondani, ki kell próbálni. Viszont a kinézete elég szép, tulajdonképpen van saját aurája, ami valakinek vagy tetszik vagy nem tetszik. Nekem tetszik. Valóban hasonlít a Fesztáv-hoz. De mégsem ugyanaz, és ez benne a jó. Egy próbát mindenképp megérne, ha lenne rá lehetőség.

  • veerzoltan80

    2021-04-02 07:01:03

    A Fesztávot nagyon szeretjük, de úgy érzem a néni csak meg akarja lovagolni pillanatnyi sikerességét. Bár nem feltétlenül rókabőr effektus, de nem túl meggyőző sem a téma, sem a rendszer. Nem hiszem hogy ráugranánk. Bár eleinte a Fesztávról is ezt gondoltam aztán mi lett belőle. 🤣

  • nemi92

    2021-03-28 15:53:27

    Sajnos a közelemben nincs olyan lehetőség, ahol ki lehetne próbálni így maradnam a vélemények, videók illetve a cikkek. Ha BGA - ra felkerül, ott én is ki fogom próbálni! 👍

  • Podapanni

    2021-03-28 15:37:31

    Valahogy így érzek én is...

    Első blikkre beindult bennem a tündérkirálylány-ösztön, hogy virágoklepkékvirágoklepkékvirágoklepkék! :D De ez kevés ahhoz hogy rohanjak a boltba. Viszont bennem megmozgatott valamit, szóval lehet hogy kölcsönzés lesz a vége, vagy ha esetleg elérhető lesz BGA-n, ott kipróbálom :)

  • nemi92

    2021-03-28 15:32:37

    Korábban találkoztam már ezzel a játékkal a boltok polcain. El is olvastam a dobozon szereplő leírást de nem győzött meg. A cikk elolvasása után is sajnos ugyan azon a véleményen vagyok mint korábban. Érdekes a téma, szép a kinézet, de valahogy nem mozgatja meg a fantáziámat. Aki esetleg próbálta vagy fogja, ossza majd meg velünk a tapasztalatait milyen élményekkel lett gazdagabb! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mariposas