Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szabaduljunk (ki) újra a lakásból! - Unlock! 3. spoiler-mentes bemutató

Tavaly év végén magyarul is megjelent az Unlock! sorozat 3. darabja, ahol újabb csavaros történeteken keresztül szabadulhatunk ki egy kicsit a karantén hétköznapjaiból. A harmadik rész újfent három apróbb történetet tartalmaz: az első részből ismert őrült tudós visszatér, ellátogathatunk a vadnyugatra vagy belevethetjük magunkat egy tornádóba, hogy újból átéljük a Twister, khmm azaz Óz, a csodák csodáját.

Ugyan Unlock! 3. részeként emlegetem, senkit ne ijesszen meg, a sztorik egymástól teljesen különállóak, ez nem csak a dobozokra, hanem magára a történetekre is vonatkozik. A Space Cowboy szabadulószobás játékának történeteit nem csak más-más ember írja, hanem még az illusztrációkért is más felel! Így bár az alapmechanizmusok ugyanúgy működnek, könnyen járhatunk úgy, hogy a feladványok megoldásához egy teljesen más gondolatmenet szükségeltetik. Ez leginkább ebben a felvonásban csúcsosodott ki, ahol Óz birodalmából igencsak kínkeservesre sikeredett a visszatérés. Természetesen ezt ne vegye senki sem negatív fennhanggal, hisz pont ez a meglepő változatosság az, ami miatt csak tátogtam a westernes kirándulásunkba beépített minijáték alatt. :)

A játék alapmechanizmusaira ebben a cikkben nem fogok kitérni, hiszen ezt az előző két rész bemutatójában is megtaláljatok, valamint a fejlesztők is külön összedobtak egy minijátékot a betanításra, így szerintem inkább azt csináljátok végig a szabályfüzet bújása helyett. De akkor lássuk, hogyan sikerültek a történetek, illetve milyen lett a fordítás.

Noside rejtekhelyén

A Kolbász és a kisegér történetéből (Unlock! 1) jól ismert főgonosz, Noside professzor újfent rosszban sántikál, így kénytelenek vagyunk ismét felkeresni a tudósúr rezidenciáját, ahol újabb fejtörők és kalandok várnak ránk. 
Itt egy pillanatra kénytelen vagyok megállni, hogy pontosítsam a bevezetőmet. Ugyan a két történet egymástól tényleg külön áll, de az időrendiség a sztoriban egyértelműen fellelhető. Valójában nem kell építenünk az előzőből megszerzett tapasztalatokra, de némi jellegű cameozás erejéig ránk kacsint a kisegér és a prof kutyája is az újabb kalandban. A sorozatban, amúgy Noside az egyetlen visszatérő figura - az eddigi 8 részből 4 dobozban is külön történetet kapott.

A fordítás kiemelkedően jól sikerült, itt elsősorban az applikáció által lejászott hangfelvételeket emelném ki - biztos vagyok benne, hogy nem kevés munkával járt ezeket összerakni. Nekünk ez tetszett a legjobban a dobozból.

Tombstone express

Történetünk rögtön a cselekmény csúcspontján veszi kezdetét: egy vadnyugati vonaton robogunk, miközben próbáljuk megvédeni az apacsokkal kötendő békéhez elengehetetlen drágakövet. Itt egy jópofa nyomozós történetet kapunk vegyítve a western filmekből jól ismert szekvenciákkal. A sztori, illetve a felhasznált elemek igazán élvezetesek, viszont muszáj kiemelnem, hogy itt minden apró részletre nagyon figyelnünk kell, mert kevés lehetőségünk van hibázni, ha a happy endingre vadászunk.

Óz birodalma

A Sárgaköves Út minden zegzugát bejárhatjuk, a jól ismert kis csapatunkkal: Dorothy-val, Totoval, A gyáva oroszlánnal, A bádogemberrel és A madárijesztővel. Ha valaki rajongója a filmnek, musicalnek, vagy akár a könyvnek, akkor érdemes próbát tennie ezzel a darabbal is. A készítők szerint a nehéz kategóriába esik, amivel egyfelől egyet is értek, meg nem is. Ugyanis nem a feladatok voltak nehezek, hanem, hogy megértsük, hogy milyen logika alapján kellene a dolgokat megoldani. Mi valahogy nem éreztünk rá annyira erre, de valójában ez nem is okozott volna problémát egészen az utolsó fejtörők egyikéig. Itt ugyanis egy olyan értelmezhetetlen feladatot kapunk, amiket az applikációban található hintekkel se tudtak kibogozni. Azonban, ha jól néztem itt, nem a magyar verzió hibájáról van szó, az angol szöveg is elég kesze-kusza ennél a résznél. Persze az is lehet, hogy itt mi nem voltunk a toppon, de kommentben szívesen várom, hogy kinek milyen véleménye van erről a feladványról/sztoriról, meg úgy általában a történetekről. (Természetesen jelöljétek, hogy ha spoileres tartalomról van szó!)

Összeségében

Ha próbáltátok már az Unlock! sorozat valamelyik tagját és tetszett nektek, akkor ez is tetszeni fog, nyugodtan tegyetek vele egy próbát. Ha még nem próbáltátok, akkor első körben az Unlock! 1. vagy 2. részét ajánlom inkább kipróbálásra, mert a feladványok ebben a részben a Noside rejtekhelyén kívül a nehezebb kategóriába esnek.

Ha még soha nem szabadulószobáztatok akkor én kifejezetten ajánlom, hogy az Unlockkal kezdjetek. Nálunk otthon, ugyanis ez a legkedveltebb a kategóriából. :)

A(z) Unlock – Különös kalandok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Azután - De mi után?! - GY.I.K.

Ismertető | 2021.04.12. 10:00:00

Az emberek rejtélyes módon, nyomtalanul eltűntek a világból. Vajon mi történhetett? A többi élőlény miért nem jutott erre a sorsra? Megannyi kérdés felmerülhet, de nincs idő ezekkel foglalkozni, hiszen az itt maradtak a túlélésért küzdenek.

26Márc

Bűnügyi krónikák: 1400 - Álomfejtés két nap alatt

Ismertető | 2021.03.26. 12:30:00

Szerencsére manapság rengeteg dolog könnyíti meg a nyomozók dolgát a bűnözők felkutatásában: szakértők, DNS minta, ujjlenyomat azonosítása, rengeteg kamera stb. De vajon hogy találták meg a gazfickókat 1400-ban? Most talán megtudhatjuk a választ.


Kommentek

  • Csiracsirke

    2021-03-06 14:44:33

    Ez a játék felkeltette az érdeklődésem be fogom szerezni mind a 3 részt külön tetszik hogy applikáció is van hozzá. Hasonlóval már játszottam és az az Exit volt kellőképpen meg tudja mozgatni az agyat és igen kreatív módon vannak megtervezve a relytélyek, kiváncsi lettem hogy az Unlock milyen

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unlock – Különös kalandok