Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Burritó hajító - Nincs véletlenül egy tornatermed?

Végre kijött egy komoly stratégiai játék az Exploding Kittens kiadótól, erre vártunk a Robbanó cicák megjelenése óta! Meglepő, de... te is tudod, hogy ilyen soha nem történne meg. Most sincs ez másképpen.

Azt hiszem, nem is nagyon várhatunk mást Matthew Inmanéktől, mint egy szórakoztató, abszurd humorral ellátott, sok szempontból kifejezetten ötletes partijátékot. Nos, ezek a jelzők tökéletesen ráillenek a Burritó hajítóra. A fiktív lények jelen esetben bocicát, lebegő mekegőt és hasonlókat takarnak, de itt valószínűleg nem is a Bears vs Babies szintjének megfelelő elmebetegség volt a cél, inkább amolyan ötletes cukiságról beszélhetünk.

Cuki kis szivacsburritók...

A Burritó hajító egy szettgyűjtögetős kártyajáték és az általános iskolából jól ismert kidobós összeházasításának eredménye. És micsoda házasságot sikerült összehozni!

Az előkészítés során összekeverjük a kártyapaklit, kiosztunk mindenkinek körülbelül tizenöt darabot, a maradékból képzünk két közös húzópaklit, melyeket a burritókkal egyetemben mindenki számára elérhető helyre teszünk az asztalon, és már kezdődik is a háború.

A gyűjtögetést egymással párhuzamosan végzi az összes vérbeli mexikói: eldob egy lapot a dobópaklijába, és felhúz egyet a húzópaklijából. A trükk abban van, hogy minden párbajhős húzópaklija a jobboldali szomszédjának a dobópaklija, így elvileg nem fogynak el sosem a húzható kártyák - ha mégis megtörténne, akkor mentőövként ott vannak a közös kártyakupacok.

Amint valakinek kigyűlik három ugyanolyan lap, leteszi maga elé, és ha azok burritót tartalmaznak bármilyen formában, akkor bekiabálja a csata típusát: párbaj, bunyó vagy háború - ezzel kisebb káoszt okozva.

A csaták típusai:

  • Párbaj: az indító játékos által kiválasztott két ember egymásnak háttal áll, hármat lépnek, majd a "Burritó!" felkiáltás után megpróbálják kidobni a másikat.
  • Bunyó: a kikáltó két szomszédja csatázik.
  • Háború: a szett tulajdonosán kívül mindenki résztvevő. Első vérig megy a dobálózás (na jó, a vért azért nem kell véresen komolyan venni).

A csata vesztese minden esetben kap egy burritóbibit. Amint elfogyott mind a hat darab, a fordulónak vége, és összegezzük a szetteket. A burritósok két-két pontot érnek, a többi egy-egy pontot, a bibik pedig darabonként mínusz egyet. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte, az nyerte a fordulót és a "Rettegd húsom!" jelvényt. Ha a második menet végén megint a jelvénytulajdonos győzedelmeskedik, ő lesz a burritók sombrerózatlan királya. Ellenkező esetben a két fordulógyőztes párbajjal dönti el, hogy ki nyeri a játékot.

Néhány harci burritóbibivel a hátunk mögött

Számomra a Burritó hajító volt a 2020-as év egyik leginkább várt játéka, és egyáltalán nem csalódtam benne. Az alkatrészek minőségiek, kellően humoros, és óriási élmény a mosolygós szivacsburritókat hajigálni.

Elképesztően pörgős játékmenetekben volt részünk, szórakozásnak és sportolásnak egyaránt tökéletes a kegyetlen dobálózás. Részben ugyan gyorsasági játékról beszélünk, de nem csak azokat díjazza a felépítése, akik a leggyorsabbak, hiszen ki is kell dobni a többieket. Pontozási szabályok is vannak, hogy legyen valami célja és kerete az egésznek, és a végén ki lehessen hirdetni egy burritócsászárt, de őszintén: mégis kit érdekel, hogy végül kinek hány pontja lesz?

Az még nem lenne probléma, hogy erősen rétegtermékről beszélünk, és meg kell találni hozzá a megfelelő partnereket - ez tulajdonképpen minden társasjátékról elmondható kisebb-nagyobb mértékben. Amiatt már sokkal inkább vakarhatjuk a fejünket, hogy hol fogunk játszani, mivel ehhez nem elég egy asztal és néhány szék. Legyen elég hely futkározni, ne verjük le a nagyi kedvenc porcelánvázáját, ne essen bele a burritó a mosatlanhegyekbe stb.

A szabálykönyvben felajánlanak egy kisebb szobás variánst, ami valóban nagy segítség és jól működik, de közel sem azt az élményt nyújtja, mintha egy asztal körül állnánk, és úgy futkároznánk, mint akiknek az életük múlik rajta. Mindenképpen egy nagy, üres szoba vagy tornaterem a legideálisabb helyszín. Esetleg az udvar is megfelelő alternatíva lehet, ha nem sajnáljuk a komponenseket. Létezik outdoor edition is, de azt hazánkban egyelőre nem forgalmazzák, és használtan is minimum 15-20000 forint ellenében juthatunk hozzá külföldi oldalakon.

Játékosszám szempontjából minden alternatívával jól működik a Burritó hajító, viszont érdemes legalább négyen lenni, hogy minden csatának meglegyen a sajátos működése, és igazán résen kelljen lenni. A bővíthetőség egyszerű, de nagyszerű, hiszen elég beszerezni egy újabb példányt, és akár tizenketten is részt vehetünk ebben a modern közép-amerikai háborúban. Semmivel nem lesz hosszabb a játék, ha ugyanannyi burritóbibivel játszunk, de még ha duplázzuk is azoknak a számát, akkor sem lesz élvezhetetlenül hosszú.

Hát nem édesek?

Rettegd húsom!

Véleményem szerint a Burritó hajító az eddigi legjobb ár-érték aránnyal rendelkező Exploding Kittens játék (a magyar megjelenések közül). Páratlan élményt nyújt, és mindenképp ajánlom legalább kipróbálásra. Ha pedig van egy rokonod, akinek éppen van egy tornaterme, ahova ingyen mehetsz játszani, akkor remélem, hogy már kosárba is raktad.

A(z) Burritó hajító társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel


Kommentek

  • gyd

    2021-03-27 15:43:00

    Hááát... Én nem feltétlenül értek egyet ezzel, nekem egyáltalán nem úgy jön le sem a kampányból, sem a marketingből, sem semmiből, hogy ez gyerekeknek szólna. Valóban elég fiatalos a dolog, de mi mind felnőttek játszottunk, és nagyon élvezetes volt. Szokatlan, hogy kidobóst kell játszani egy társasban, de semmiképp sem gondolom gyerekjáték kategóriának.
    Persze ezzel lehet vitatkozni, de szerintem nem a gyerekek a célközönség.

  • gyd

    2021-03-27 15:40:21

    A bunyónál az azt kikiáltó ember két szomszédja kell minél gyorsabban felkapjon egy burritót, hogy kidobja vele a másik résztvevőt. A bunyó vesztese kap egy burritó bibit.
    A háborúban pedig a kikiáltón kívül mindenki részt vesz: tehát ilyenkor mindenki megpróbál burritóhoz jutni (természetesen ha legalább 4 játékos van, akkor nem fog mindenkinek burritó jutni), és ki akar vele ütni valakit. Amint egy embert kiütöttek, a kiütött kap egy bibit, és vége a háborúnak, folytatódik a játék.
    Remélem, hogy erre voltál kíváncsi. :)

  • zkbali

    2021-03-27 13:37:31

    A bunyó és a háború hogyan zajlik?

  • Eyesis

    2021-03-26 23:29:35

    Főleg, ha pont gyerekek miatt venné meg az ember :) Azért lássuk be ez leginkább nekik szól. :)

  • Podapanni

    2021-02-17 12:12:49

    Én speciel nem is attól félek, hogy a burritoval kárt okozok, inkább a játék hevében vetődő habtestem a problémás elem :D De valóban, ez inkább outdoor játék, biztos ami tuti.

  • gyd

    2021-02-17 11:40:03

    Természetesen lehet vele törni-zúzni, de közel sem olyan szinten, mint egy téglával. A legjobb, ha van egy nagyobb tér teljesen szabadon, de nálunk is túlélte a kalandot a perifériában lévő monitor, nem törtünk ki egy ablakot sem stb. Érdemes preventíven kezelni a helyzetet: le/megfordítod a monitort, elpakolod a poharakat és egyéb törékenyebb dolgokat stb.

    Ha pedig nem félted az alkatrészeket, akkor tényleg a kinti játék tűnik a legjobb lehetőségnek. Ha pedig be tudsz valahogy szerezni másodkézből egy outdoor változatot, az a legideálisabb - meg mennyire menők már a gigantikus felfújható burritók. :)

  • Alleira

    2021-02-17 11:10:01

    Tipikusan az a játék, amit a szabadban tudok elképzelni törés-zúzás mentesen. Értem, hogy szivacsból vannak a burritók, de azzal is szépen le lehet söpörni egy polc tartalmát. Viszont simán működőképes lehet strandon (amikor nincsenek heringben egymás körül az emberek), azoknak akik a félprofi röplabdázók mellé nem állnak oda, de szívesebben dobálják egymást ülve, nevetve.

    Nagyon óckodtam ettől a játéktól borító alapján, de hát mind ismerjük a mondást. Remélem a JátszóHáz projekt viszi magával a Lupára, Strandfesztre vagy Művészetek völgyére (ha 2021ben lesznek ilyenek) és ki lehet próbálni.

  • Podapanni

    2021-02-15 14:07:21

    Első blikkre nekem is a rongálás,rombolás lehetősége ugrott be :D Na meg ha elképzelem ahogy a szüleim vagy a barátaim (főleg 1-2 pohár után) ugrálnak/vetődnek...
    Van egy olyan érzésem, hogy ez a játék többe kerülne, mint amennyiért megveszem :D

  • mateklesz

    2021-02-15 13:56:42

    Ahogy az én baráti társaságomat ismerem, szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen a vége valami sérülés, rongálás, vagy törés :D Szívesen kipróbálnám, de csakis egy nagy kinti udvaron, lakásban biztos hogy nem vállalnám be, főleg ha én vagyok a házigazda.

  • hierroo

    2021-02-14 13:06:31

    Viccesek ezek a nevek! Jó, lehet hogy nem dobálnék ezzel, de mindenesetre vicces a "Mélytengeri Megöleb" is! :) Jellegzetes játék, és magától érthetődő, hogy aki robbanó cicás társast csinál, az burritókat is hajigál, nem? :)

  • Cygnus

    2021-02-14 12:58:52

    Első látásra tényleg annyira betegnek tűnik, hogy az ember nem tudja eldönteni, hogy kell-e vagy sem. A szivacsburritók a legjobbak benne, stresszlabda helyett is kiválóak, annyira jó őket nyomkodni :D
    Az az élmény, amikor egy csapat felnőtt kisgyerek módjára rohangál, bújkál, vetődik, dobálózik, na az egészen eufórikus :D
    Nekem határozottan az egyik kedvenc játékom lett, szóval ha van rá lehetőséged, mindenképp próbáld ki, nagyon ajánlom! :)

  • gyd

    2021-02-13 09:22:11

    Örülök, ha sikerült meghozni a kedvedet. :) Nekem már a kezdetektől fogva tetszett a koncepció, és a megfelelő emberekkel tényleg nagy élményt nyújt. Szokatlan, és meg kell találni hozzá a megfelelő helyszínt is, de én csak ajánlani tudom, ha a társaság nem zárkózik egy el kis mozgástól.

  • bensereni

    2021-02-13 08:00:56

    Korábban, mikor megtaláltuk, csak pislogtunk, hogy "nemárvazze". Nem tudtuk eldönteni, hogy jó ez vagy sem, most kicsit kedvet kaptam hozzá a cikk után... Épp azon gondolkodom, melyik rokon háza lehetne alkalmas játszani, a családomat ismerve ez egy működő képes karácsonyi játék lenne majd az ünnepi stressz levezetéséhez. :D

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Burritó hajító