Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dragomino: Sárkánytojások nyomában - Ki sárkányt lel, aranyat lel

Ha az egyszeri gémer a Twilight Imperium, Android Netrunner és ultranehézsúlyú társai bűvkörében éli társasjátékos mindennapjait, könnyűszerrel hajlamos lekezelően tekinteni a családi játékokra, ahogyan tettem én is évekkel korábban. Aztán persze fordul a kocka, és hirtelen rádöbbenni kényszerülünk, hogy bizony a pici gyerkőcökkel is érdemes, és bizony kell is játszani. Ezen a ponton indul ám el a fejvakarás, és fordulunk kiscsaládos gémertársainkhoz, ugyan mit ajánlanának? Aki hasonló cipőben járna, annak most itt egy tuti tipp: Dragomino!

Milyen dínó?

Nem dínó, sárkány! Sárkányos dominó, vagyis az ősi kirakós játék alapmechanizmusát felhasználó könnyed, családi móka. A sárkányok igazából csak alibiként szolgálnak a tematikának, mert ugyan mindegy, milyen állatkák gyűjtögetését tűzzük ki célul, de tény, hogy manapság nagy divatja van a sárkányoknak, plusz angol nyelvterületen még szójáték is rejtőzik a címben, hát miért ne.

A Dragomino kettő, három, vagy négy fő által játszható, és tulajdonképpen minden előfeltételnek megfelel, amit egy 5 éves kortól ajánlott játéktól elvárhatunk: piszokegyszerű szabályok, gyors játékmenet, izgalmas adok-kapok, és megnyerő külső. Ha ehhez hozzáteszem, hogy a társasjáték-tervezők egyik Nagy Öregjének, Bruno Cathalának a neve fűződik hozzá, akkor ez valahol garancia rá, hogy itt bizony semmi nem mehet félre.

Tojás? Héj!

A cuki sárkánykákat és pasztell színeket felvonultató dobozban első látásra meglepő mennyiségű tartozék bukkan elő, itt bizony van mit kinyomkodni a keretekről. A bonyolultságon ez egyébként semmit sem dob, egyszerűen csak ennyi mütyür kell a játékhoz (nyilván Homályrév féle mennyiségre senki ne gondoljon, attól fényévekre van). A Dragomino célja, hogy a legtöbb pontot, azaz sárkányfiókát gyűjtsük össze. Ehhez jó adag szerencsére és egy kis valószínűség-ismeretre lesz szükség – utóbbi, ha nincs meg, sebaj, a Dragomino majd megtanítja!

A játékmenete roppant egyszerű: válassz egy dominót, párosítsd össze a saját lapkáiddal, és ha egyező területűt raksz le egymás mellé, húzhatsz egy sárkánytojás tokent. Nos, igen, a szerencse itt lép be játékba, ugyanis minden tojáska fejjel lefelé látható, így nem tudhatod biztosra, hogy már üres, értéktelen tojáshéjra bukkantál felfedezéseid során, vagy éppen akkor kel ki a cuki sárkányka, és máris viheted haza. A dominólapkákon ugyanis hat területből látható kettő (sivatagtól az erdőn át a vulkanikus hegyekig), és minden területhez saját színű tojás, így saját sárkány tartozik.

Sárkánykutató kerestetik

A fifika ott lép be a játékba, hogy míg minden területen 7 darab sárkány lelhető fel, addig a területekhez tartozó tojások száma eltérő. A sivatagban például 14 tojás közt bújik meg a 7 sárkányfi, az erdőben 11 tojás rejt fiókát, a tűzföldön viszont ez a szám már csak 9! Ezért nem mindegy, hogy a körről körre változó kínálatból melyiket választjuk ki magunknak, ráadásul minden egyező csatlakozásért jár a tojás, tehát az ügyesek akár három, vagy négy tojást is bezsebelhetnek maguknak. Nem is beszélve arról, hogy ha figyelmesen követjük a többiek bővülő területeit, elhappolhatunk előlük olyan dominókat, amikkel ők több pontot is bezsákolnának.

Persze a ponteső nem jön magától, Fortuna Asszony kegye szükségeltetik hozzá: hiába a nagy igyekezet, ha pechesen csak üres tojásokat húzunk fel. Szerencsére a Dragomino ritkán tart negyedóránál tovább, így ha csúfosan utolsó helyen fejezted be, nosza, hamar lehet újat kezdeni. A rejtett tojások felfedése pedig rejt magában annyi izgalmat, hogy együltő helyünkben két-három sárkánykeresgélésbe is belefogjunk.

Mit rejt a tojás?

A Dragomino nem pusztán könnyed, de lebilincselő, a felnőttek számára is szórakoztató játékmenetével okoz meglepetést, hanem a komponenseinek minőségével is. Nyilván a gyerkőcök nem kímélik a tárgyakat, és ennek tudatában került gyártásra a játék, de ilyen vastag és gyerekbiztos kartonnal rég találkoztam. A doboz kialakítása szintén óriási piros pont, mindennek koppra megvan a helye, félreérthetetlenül, így a ki- és elpakolás egyetlen perc műve csak.

Összefoglalva, a Dragomino az egyik legideálisabb családi társasjáték. Mesébe illően könnyű szabályai és pörgős játékmenete mellett észrevétlenül tanítja meg a kicsiket a valószínűségek gyermeki szintű kiszámítására, vagy legalábbis megkönnyíti a szülő számára annak képletes bemutatását. A tojások kihúzása zsákbamacska ugyan, de a gyerkőcök imádják az ilyet (legalábbis amíg sárkányt húznak – apropó, nem elhanyagolható tény, de minden egyes sárkánykölyök egyedi rajzot kapott, érdemes mindet szemügyre venni, nagyon aranyosak). Mindemellett anyuka és apuka sem fog azonnal a falnak rohanni, mert bizonyos ideig még őket is képes lekötni a Dragomino. A tojáskeresgélés ugyan húsvéti hagyomány, ám mi ezúttal kifejezetten Karácsonyra ajánljuk!

A(z) Dragomino: Sárkánytojások nyomában társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- Nagylaki András

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Feb

Burritó hajító - Nincs véletlenül egy tornatermed?

Ismertető | 2021.02.09. 10:00:00

Végre kijött egy komoly stratégiai játék az Exploding Kittens kiadótól, erre vártunk a Robbanó cicák megjelenése óta! Meglepő, de... te is tudod, hogy ilyen soha nem történne meg. Most sincs ez másképpen.

17Feb

Macskák szigete – Vasmacskát fel, indulhat a macskamentés

Ismertető | 2021.02.17. 13:00:00

Egy szigetnyi varázslatos macska, és mind csak arra vár, hogy megmentsd. Hajóra fel, irány a Macskák szigete!


Kommentek

  • szocsadam

    2021-01-18 17:06:06

    Valóban pofon egyszerű családi/gyermek játék. Nagyon minőségi alkatrészek, ahogy írod is, nekem az insert egy kis fejtörést azért okozott, melyik tokent hova is kell rakni. De strapabíró, akárcsak a dominó elemek. Pörgős, szerethető, mók@s játék. Jó a felütés, hogy a csatlakozások adnak tojásokat. Óvodás kortól lazán értik, és játszák is a gyerekek.

    Köszi a cikket, nagyon jó lett.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dragomino: Sárkánytojások nyomában