Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kaland a zsebbe! Új felvonás – Spoilermentes Szabadulópakli bemutató

A szabadulószobák egyre népszerűbbek hazánkban is. Sorra nyílnak az új, könnyebb, nehezebb tematikus termek. Nem csoda, hogy egymást érik az erre alapozó társasjátékok is, mint az Exit, Unlock, Escape the Room, vagy épp a Szabadulópakli, amiről most is szó lesz.

A Szabadulópakli sorozat első három kalandjátéka tavaly jelent meg itthon a Gémklub gondozásában. Ezekről már írtunk ebben a cikkben. Idén a kínálathoz 3 új tag érkezett: az Eldorádó legendája, A függöny mögött és A Szfinx átka. Igazi szabadulószobából már volt szerencsénk kijutni, viszont erre a témára épülő társasjátékokot még nem próbáltunk. A Szabadulópaklihoz teljesen szűz kézzel nyúltunk, és kíváncsiak voltunk, mennyire adja át az élő kiszabadulás élményét. Egy ideig kerülgettük is, mint macska a forró kását, majd mindenféle koncepció és utána olvasás nélkül fejestugrottunk. A Szfinx átkával kezdtük meg utazásunkat, ez után jött a Függöny mögött, majd az Eldorádó legendájával zártuk a sort.

A Szfinx átka

A történet szerint meglátogatjuk az ősi egyiptomi síremléket. Amikor épp megkezdődne az idegenvezetés, egy váratlan esemény hatására egy titkos szobába zárva találjuk magunkat a piramis belsejében. Meg kell találnunk a kijáratot! Veszélyes csapdák és rejtélyes feladványok állnak az utunkban. És ha mindez nem lenne elég, felébresztettük a múmiát ezeréves álmából…

Négyen veselkedtünk neki az utazásnak, társasjátékokban és fejtörőkben igen tapasztalt kalandorokkal. Az első feladvány nagyon bíztató volt, pár másodperc alatt túljutottunk rajta, de aztán jött is a sűreje…

Mint utóbb kiderült, ez a játékcsalád legnehezebb darabja. A történet vezetés nagyon hangulatosra sikeredett, a körülményeket is jól visszaadja, a sivatag teljesen megelevenedett a szemünk előtt. Viszont a feladatok összekapcsolását és magukat a feladatokat is sokszor összefüggéstelennek éreztük. Gyakran a „Mire gondolt a költő?” helyzettel találtuk szembe magunkat.

Lehet, csak az volt a baj, hogy tapasztalat nélkül vágtunk bele és fogalmunk sem volt mire számíthatunk. Valószínűleg, ha nem ez a pakli akad először a kezünkbe és van némi elképzelésünk a feladatokról, akkor nem hagy kellemetlen nyomot. A három kipróbált pakli közül számunkra ez volt a leggyengébb láncszem. A 6700. BGG helyezés is azt sugallja: nem ez a szerzőpáros legjobban sikerült alkotása.

A függöny mögött

A Szfinx átka fiaskó után nehéz volt a többieket rávenni a következő részre, így ezt most egyedül próbáltam ki.

A postaládámban egy névtelen boríték várt, benne ingyen jegyekkel a híres mágus, Lance Oldman bűvészműsorára, ami aznap este volt New Yorkban. Gondtalan szórakozást ígért… ám, ha varázslatról van szó, jobb mindenre felkészülni. Miután elfoglaltam a helyemet a közönség soraiban, kezdetét vette az előadás. Miközben azt próbáltam kitalálni, mi a nyitja egyik-másik trükknek, az események váratlan fordulatot vettek…

Meg kell mondjam a három pakli közül nekem ez tetszett a legjobban. Nem vagyok a bűvésztrükkök nagy rajongója, de a feladványok nagyon érdekesek, változatosak, és a legkevésbé sem erőltetettek. Sok kis apró rejtély vezetett el az egész történetet átszövő konklúzióig. Számomra ez adta át leginkább a szabadulószoba élményt. Természetesen a dobozra írt időből bőven kifutottam és negatív pontokat is szereztem, de nem ez számított. Próbáltam elvonatkoztatni attól, hogy ez egy feladat, amivel időre végezni kell és ettől vált kellemes időtöltéssé.

Eldorádó legendája

A Függöny mögött pozitív élményével rábírtam a többieket, hogy tartsanak velem Eldorádóba, így újra négyen voltunk a csapatban.

A sztori a következő: az Aranyváros felkutatására indított expedíció teljes kudarc! Vesztes seregként indultatok haza parányi repülőtökkel, és már magasan a fák felett jártok, mikor valami a gépeteknek csapódik. Kényszerleszállásra nincs lehetőség. Felcsatoljátok az ejtőernyőket és kiugrotok a gépből! …most egyedül vagytok az őserdő mélyén. Fáradtak és éhesek vagytok, ráadásul minden bokorból veszély leselkedik rátok. Menekülés közben csak pár holmit kaptatok magatokhoz. Talán ez a vég..., vagy az utolsó esély?

A történet-szövés a többihez hasonlóan jó alaphangulatot adott, a körülményeket részletesen leírta. Külön tetszett, hogy a pakli tartalmaz extra kelléket, ami kicsit kiragadja a figyelmet a kártyák tömegéből, és élőbbé teszi a történetet. A megoldandó feladatok többségében könnyedek, egymásba illesztésük logikus, és nagyon tematikus. Nem tévedtünk el a kártyákban, egyenes úton jutottunk el a játék végére.

Summa summárum

Érdekes élmény volt kipróbálni a Szabadulópaklikat. Tapasztalatunk szerint 4 fővel kicsit hosszadalmas, általában 1,5-2 órás játékidőt ad. Számunkra kényelmetlen volt, hogy négyen mindig konszenzusra kell jutnunk a tovább haladáshoz, ezért a gördülékeny játékhoz inkább egyedül vagy párban ideális választás.

Számunkra a Szfinx átka állt legtávolabb az élő szabadulószobától. Ennek oka az, hogy több feladatra is hiába tudtuk a választ, a mellényúlás miatt büntit kaptunk. Valódi körülmények között, ez nem lett volna probléma.

Nekünk el kellett engedni az „ajánlott” célidőt és a negatív pontokat, mert az ezek által okozott feszültség nagyon bezavart az élménybe.

Mivel sok együttműködést kíván, ezért elsősorban azoknak a rejtvényrajongóknak ajánlanánk több fővel, akik nem bánják, ha mások beleszólnak a gondolatmenetükbe. De ne féljetek társ nélkül se nekivágni a kalandoknak.

Szabadulópakli-sorozat – Zsebre vágható szabadulószoba?

Ismertető, 2019.07.20. 13:36:00

Gondoltunk egy merészet és leteszteltük az összes Szabadulópaklit, ami eddig magyarul megjelent a Gémklub gondozásában. Bízunk benne, hogy ez a SPOILERMENTES három az egyben ismertetőnk felkelti az érdeklődéseteket az egyszer játszható műfaj iránt.

A(z) Szabadulópakli: Eldorádó legendája társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Szabadulópakli: A függöny mögött társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Szabadulópakli: A szfinx átka társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Okt

Aranyásók: Az elfeledett bányák

Ismertető | 2020.10.27. 13:00:00

Az aranyra vágyó törpék megunták (vagy kifosztották) az eddigi lelőhelyeiket, és klánokba verődve, újabb kalandokat - na meg persze mesés gazdagságot - keresve elindulnak rég elfeledett bányák felfedezésére.

17Okt

Micsoda pech#!? Bemutató

Ismertető | 2020.10.17. 11:00:00

Veled is megtörtént már, hogy egész nap üldözött a balszerencse? Ömlött már kávé a fontos irataidra? Ültél már frissen festett padra az új öltönyben? Veled ez nem történhet meg…? Akkor passzold át a bajt másnak.


Kommentek

 • Alleira

  2020-10-18 17:31:01

  Külön köszönet, hogy sikerült egy tényleg spoilermentes, hangulatot jól átadó cikket írni. Tetszik, hogy több oldalról is bemutatásra kerültek a játékok, hisz a túláradó pozitív bemutatók utáni kipróbálás sokszor okozott már csalódást. Így itt már tudom mik lehetnek a buktatók. Például a játékidő nem tudtam, hogy ilyen hosszúra nyúlhat, így mindenképp fontos, hogy ne tájékoztassam félre a többieket, amikor egy szabadulópakli partira invitálom őket.

 • Barnil

  2020-10-18 17:07:36

  Én hatalmas szabadulószoba rajongó vagyok, bár feltételezem nem egyedül. :) Már az első hármas szériára felfigyeltem, de féltem, hogy úgy se fog olyan jó élményt nyújtani, mint egy élő. Bevallom őszintén az ára miatt gondoltam ezt :( . Aztán jött még újabb három. Itt már muszáj volt jobban utánanéznem a dolgoknak. Meglepődtem, hogy 10-20 ember véleményéből, 1 vagy annyi se volt a negatív tapasztalatokat tartalmazó.
  A témaválasztások fantasztikusak, mind a hat játék esetében. Van olyan élő szabadulószoba, ami ennyire se kreatív egy-egy témaválasztásnál.
  Az ára a legeslegbrátibb, főleg a leírt élményekhez viszonyítva. Bámulatos, hogy mennyi mindenre elég egy pakli kártya, ugyanakkor ezt már több játéknak is sikerült bebizonyítania.
  Sajnos még nem volt alkalmam megvásárolni és játszani bármelyikkel is, de a kíváncsiságom mértékét elnézve, első helyen van a képzeletbeli kívánságlistámon. :)

Népszerű

Friss

 • Res Arcana- A hatalom alkímiája

  2020.10.29. 16:00:00 / Ismertető, Bemutató

  A Res Arcanaban mágusokat alakítunk, akik nem kisebb célért, mint a hatalomért versengenek egymással. A társasért Tom Lehmann felelős, akinek a Race for the Galaxyt és a Roll for the Galaxyt is köszönhetjük.

 • Ti írtátok!- UFO Farmer

  2020.10.29. 10:00:00 / Ismertető, Ti írtátok!

  A játékosok földönkívüliek bőrébe bújva próbálnak meg minél több állatot elrabolni a Szuperfarmer farmjáról, majd az űrhajók segítségével az űrbázisukra szállítani a megszerzett állatokat.

 • Ti írtátok! - Vírus

  2020.10.28. 10:00:00 / Ismertető, Ti írtátok!

  A Vírus! különösen izgalmas lehet a mai vírushelyzetben, bár a története nem illeszkedik napjaink eseményeire: a tartályokból kiszabadultak kísérleti vírustörzsek, amelyek terjedését neked kell megakadályozni.

 • Aranyásók: Az elfeledett bányák

  2020.10.27. 13:00:00 / Ismertető, Bemutató

  Az aranyra vágyó törpék megunták (vagy kifosztották) az eddigi lelőhelyeiket, és klánokba verődve, újabb kalandokat - na meg persze mesés gazdagságot - keresve elindulnak rég elfeledett bányák felfedezésére.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Szabadulópakli: Eldorádó legendája
 • Szabadulópakli: A függöny mögött
 • Szabadulópakli: A szfinx átka