Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Képérzék - Variációk egy cipőfűzőre

„...ez valami partijáték lesz!” – magyarázta az egyik barátom a Társasjátékok ünnepén, miközben gyakorlott mozdulattal lekapta a doboz tetejét, majd elkezdte kipakolni az alkatrészeket – „Van benne színes jelölő, egy csomó kártya, építőkocka, ...színes cipőfűző... és... egy marék kavics és bot?” Ezen a ponton néhány másodperc értetlen csend ereszkedett a társaságra, amíg mindenki feldolgozta magában, hogy a Képérzék valóban tartalmaz négy faágat tartozékként.

Azt gyorsan megállapítottam, hogy az akkor még az egyszerűen Pictures néven futó játék kiváló önmarketingelési képességgel rendelkezik. Az ugyanis messziről látszik a teremben, hogy itt a játékosok nem tokenek és minik fölé görnyednek, valamint az ember önkéntelenül is odakapja a fejét, ha azt látja, hogy egy csapat felnőtt építőkockákkal és cipőfűzőkkel babrál. Így történt, hogy hozzánk csapódott még egy bátor érdeklődő és öten egy nagyon kellemes fél órát töltöttünk el a játékkal. Már akkor biztos voltam benne, hogy hamarosan magyarul láthatjuk viszont a játékot, de azt nem gondoltam volna, hogy másnak is megragadja majd a figyelmét.

Márpedig megragadta, mert a Képérzék, nem sokkal a magyar kiadás bejelentése után, Spiel des Jahres díjat nyert Németországban. A zsűri az egyedi ötletet és az ügyesen összeválogatott eszközök (igen, a bot és a kő) kreativitásra ösztönző természetét méltatta.

Szabályok, két percben

A Képérzék asszociációs játék (vagyis olyan, ahol ki kell találni valamit), ami szabályait tekintve valahol a Dixit és a Skicc között helyezkedik el félúton. Itt is képekre kell rávezetnünk a barátainkat, de ezúttal nem szürreális-absztrakt agymenésekre, hanem valódi fotókra. Kilencvenegy kártyán összesen 182 ilyen képet tartalmaz a játék, melyek közül minden játékban tizenhat darabot kell kiraknunk egy négyszer-négyes négyzetbe. A saját képünk koordinátáit egy zsákból húzzuk ki – ez lesz az a fotó, amit valahogyan el kell mutogatnunk a többieknek az éppen kisorsolt eszközzel.

Mindenki egyszerre "építkezik", majd ha letelt az idő (vagy csak egyszerűen mindenki végzett), a játékosok felírják a saját pontozólapjukra, hogy szerintük a többiek melyik képet próbálták meg ábrázolni. Ezután következik a pontozás, ami egy kicsit a Dixitre hajaz: a játékosok pontot kapnak azért, ha eltalálták valaki képét és azért, ha valaki kitalálta az ő képüket. Utána mindenki letorkollja a másikat, hogy hogyan tudta ennyire gyengén elmutogatni a saját feladványát, amikor egyértelműen van rá egy sokkal jobb megoldás is. Ez utóbbi egyébként nem kötelező része a játéknak, de szinte mindig megtörténik.

Eszköztár

A képérzékben összesen ötféle eszközzel mutogathatjuk el a képeket. Öt forduló van, tehát addig tart a játék, amíg mindenki kipróbált mindent, legalább egyszer.

A legjobb tartozék – és egyöntetűen mindenki kedvence – a képkeret volt, amit mi egymás között pixeleknek neveztünk. Itt kilenc színes kockából kell megjeleníteni egy 3*3-as négyzetben a képet. A csavar az, hogy minden színből csak három áll rendelkezésre, úgyhogy a lehetőségek igen korlátozottak. Ha az egyik oldalon sikerül is megragadni a kép egy jellegzetességét, a másik oldalra már lehet, hogy nem marad színünk és emiatt félrevezetővé válik az alkotás.

A cipőfűzők nem túl szerencsés eszközök... úgy bárminek az ábrázolására, viszont ezeken lehet a legtöbbet nevetni – még sokadikra is kifejezetten vicces tud lenni, ahogy a forduló végén a játékos kétségbeesetten próbálja megmagyarázni, hogy az asztalon heverő amorf kígyó valójában egy hegycsúcsot akar ábrázolni.

A már említett botok és kövek (a szabálykönyv szerint: botocskák és kavicsok) egy készletbe tartoznak. Jellemző, hogy ezekkel először mindenki térbeli kompzíciót próbál alkotni, majd miután harmadszorra kapargatja ki az asztal alá gurult fadarabokat, akkor békél meg a gondolattal, hogy a kövecskék és a botocskák bizony síkbeli ábrákra lettek teremtve.

Az építőkockákat mindenki szerette, hiszen mindenkinek volt már velük gyakorlati tapasztalata 20-30 évvel ezelőttről. A nehézséget az adja, hogy minden elemből csak egyet tettek a zsákba, amitől máris érdekesebb a szimmetrikus ábrák megjelenítése. Egyébként velük lehet egyedül mélységet is érzékeltetni, úgyhogy ezek a legalkalmasabbak térbeli kompozíciókhoz.

Az utolsó – és egyben szerintem a leggyengébb – eszköz a szimbólumkártya pakli. Itt a képet piktogrammok segítségével kell elmutogatnunk, melyik közül 2-5 darabot használtunk fel. Sajnos a szimbólumok nem általánosak, inkább véletlenszerűen összeválogatottnak tűnnek: van például khm... bélsár, ami nem tudom, hány képnél lehet hasznos, de nincsen semmi vízre utaló – ezzel máris lőttek a legtöbb tájképnek. Bár született pár kreatív megoldás, a hibázások aránya itt volt a legmagasabb, és az összes közül ezt élveztük a legkevésbé.

Az év játéka?

Igen, a Képérzék partijáték. Ennek megfelelően a legkritikusabb pontja a mechanika mellett a feladványok minősége. Szavak helyett itt képek vannak, tehát a kiadónak nem kellett a lokalizációval vesződni. Bár első ránézésre a képek véletlenszerűen összeguberált stockfotóknak tűnnek – csak a vízjel hiányzik -, valójában igen okosan összeválogatott gyűjteményről van szó. Bárogyan is kavarjuk a lapokat, biztosan lesz legalább két-három olyan kártya, amik színben, vagy elrendezésben annyira hasonlítanak egymásra, hogy ne legyen egyértelmű, melyiket próbáljuk éppen kirakni.

Mint minden más partijáték, a Képérzék is arra való, hogy hangulatot teremtsen. Az előnye, hogy teljesen nyelvfüggetlen, így bárkivel játszható. A szabályok pillanatok alatt elmagyarázhatóak, de igazából nincs is rájuk szükség. Dobjátok ki nyugotan a pontozólapokat és egyszerűen csak játsszatok annyit, amennyi jól esik – akár ketten, akár öten, de akár még többen is!

A(z) Képérzék társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Képérzék