Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Arborétum - A látszat néha csal

Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!

Szemet gyönyörködtető természet

Az Arborétum egy 2-4 fővel játszható kártyajáték, melyben arborétumvezetők szerepébe bújva küzdhetünk azért, hogy elnyerjük a természet legnagyobb rajongója címet. Úgy kell lehelyeznünk a lapjainkat magunk elé, hogy a játék végére a miénk legyen a legszebb botanikus kert a vidéken. A szépséget ez esetben győzelmi pontokban mérjük...

A játék előkészületei nagyon kevés időt igényelnek, ugyanis játékosszámtól függően összekeverjük hat, nyolc vagy tíz fafajta kártyáit, kiosztunk mindenkinek hét lapot, a maradékból képzünk egy húzópaklit, és már ültethetjük is az első fákat. A keverés előtt mi választhatjuk ki, hogy milyen fajokkal szeretnénk játszani: lehet az akár tölgyfa, cseresznyefa vagy tulipánfa is.

#teamtrees

Minden játékosnak ugyanúgy néz ki minden köre: húz két lapot, egyet lehelyez az arborétumába, egyet pedig a dobópaklijára. Kártyahúzáskor minden esetben szabadon dönthetünk, hogy a húzópakli, vagy egy tetszőleges dobópakli tetejéről szeretnénk húzni. A kertünk bővítésekor pedig arra kell figyelnünk, hogy közvetlenül már lerakott kártya mellé, alá vagy fölé helyezzünk le újat.

A játék addig tart, amíg el nem fogy a húzópakli. Az ekkor soron lévő játékos végrehajtja a körét, majd a pontszámítás következik. Ilyenkor megnézzük fajtánként, hogy ki szerezte meg a pontszerzés jogát a kezében tartott lapok segítségével. Akinek a legnagyobb összegben vannak a kezében az adott fafajtából kártyák, az pontozhatja le az ahhoz tartozó legértékesebb útvonalat az arborétumában. Az útvonalakat úgy definiáljuk, hogy a kezdő- és véglap megegyező fajtájú legyen, és élszomszédos lapokra lépkedhetünk szám szerint növekvő sorrendben. Az nyer, aki így a legtöbb pontot gyűjti össze.

Szép... De jól működik?

Az Arborétum egy nagyon egyszerűen tanítható, ugyanakkor komoly mélységekkel rendelkező kártyajáték, melyben sokat számít a megfelelő taktikázás. Emellett arról sem érdemes megfeledkezni, hogy egy jó adag szerencsefaktor is van benne.

A pontozás nem alapjog, ugyanis a kézben maradt lapok alapján dől el, hogy ki nyeri el az adott fafajta pontozásának lehetőségét. Ezáltal nem csak a saját értékes útvonalainkat válthatjuk pontokra, hanem másokét is lenullázhatjuk - ha nem engedjük lepontozni azokat. Ez a fajta gáncsoskodás nagyon megosztó, hiszen a gyönyörű ábrázolás és kivitelezés láttán inkább egy bájos, kedves játékra számítanánk.

A játék a taktikai mélysége miatt nem túl pörgős, és nem igazán lehet nyerő stratégiát kitalálni a magas szerencsefaktornak köszönhetően. Az ábrázolás gyönyörű, igényes. Olyanoknak ajánlanám elsősorban, akiknek fontos a könnyű taníthatóság, a gyors előkészítés, valamint a játékosokat nem érinti érzékenyen az egymással kiszúrás.

A(z) Arboretum társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • simonvirag

    2020-08-21 12:44:08

    Nagyon szép, igényes játék. :) Az iskolában és kertésztáborokban is hasznos lenne.

  • alka_timea

    2020-08-19 12:53:00

    Nagyon igényes, örülnék neki!

  • katica0522

    2020-08-18 13:35:25

    Szuper lenne megnyerni!

    Imádjuk a növényeket!

  • s.juszti2

    2020-08-17 18:45:39

    Nagyon hasznos, ötletes játék, tanítás során is tudnám hasznosítani. Jó lenne megnyerni!

  • asimonovics

    2020-08-17 13:36:26

    Régóta érdekel már ez a játék. :)

  • erika

    2020-08-16 00:26:12

    Nagyon szép játék

  • armad0r

    2020-08-15 16:53:23

    Sok szerencsét mindenkinek!

  • Légrádi Ferenc

    2020-08-15 00:47:50

    Jó lenne nyerni, a 4 unokám nagyon komoly pertner lenne....

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Arboretum