Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!-Nyerőleves - instant kártyajáték

Szereted a csilipaprikát? A játék során nem feltétlenül fogod! Az viszont nem számít, hogy a garnélás vagy a marhahúsos rament preferálod, annyi biztos, hogy a parti közben meg fogod kívánni valamelyik japán leveskülönlegességet!

A Nyerőleves egy taktikai döntéseken alapuló, "vedd el" mechanizmusra építő partijáték 2-5 játékos részére. Ebben a mechanizmusban a játékosok versengés közben egymástól lopva, egymást szabotálva, viszont egymást nem kiejtve próbálnak győzni. Nagyon egyszerűen elsajátíthatóak a szabályok, ezért már 8 éves kortól játszható. A játékidő rövid, 30 perc körüli. A játékosok célja az, hogy minél több pontot szerezzenek az egyedien ízesített ramen levesek elfogyasztásával. Egy leves pontozását a fűszerezése határozza meg.

Mit rejt a zacskós levesnek álcázó csomagolás?

Miután elvágtuk a jelölés mentén a hangulatos zacskós leves csomagolást, egy tésztatömbre emlékeztető kartondobozt találunk.

A doboz tartalma:

  • 15 ramen levesestál-kártya;

  • 89 összetevő kártya (fűszer, fehérje, zöldség, vegyes -fehérjeként és zöldségként is felhasználható-, csilipaprika, nori köret);

  • 10 kanállapka;

  • szabályfüzet.

Főzésre felkészülni!

A játék előkészületei során minden játékos maga elé helyez három üres levesestálkártyát a gőzölgő leveses oldalával felfelé, majd magához vesz két kanállapkát. A többi levesestálra és kanálra nem lesz szükség.

Az összetevőkártyák megkeverése után kiosztunk mindenkinek három lapot, amelyet titokban tartunk a kezünkben.

A maradék kártyából húzópaklit képzünk, ezt a játéktér közepére tesszük. Felcsapunk négy lapot a tetejéről, és képpel felfelé az asztalra helyezzük azokat. Ez az éléskamra.

Az igazán gyors előkészületek elvégzése után kiválasztjuk a kezdőjátékost. A szabály szerint az kezd, aki a legutóbb evett rament. Tekintve, hogy párom imádja, én pedig nem vagyok leveses, mindig ő kezdene, ezért mi bevezettünk egy egyfordulós kő-papír-ollót, amelynek a nyertese kezdhet.

Indulhat a főzőverseny!

A játékosok sorban következnek egymás után az óramutató járásának megfelelően, és körönként két tetszőleges (akár ugyanolyan) akciót hajtanak végre.

Az akciók segítségével tudjuk megfőzni és megenni a leveseinket, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • Főzhetünk, azaz letehetünk egy összetevőkártyát a kezünkből egy levesestálkánkba, mindig legfelülre, kicsit elcsúsztatva, hogy látszódjon az alatta levő összetevő is. Ügyeljünk arra, hogy maximum 5 lap lehet egy tálban, és ezekből legfeljebb egy lehet fűszer.

  • Laphúzás akcióként elvehetünk egy kívánt összetevőt az éléskamrából - vagyis a kiterített négy lap közül egyet kézbe veszünk, majd a helyére felcsapjuk a pakli legfelső lapját - vagy a húzópakliból. Ügyeljünk arra, hogy maximum 5 lap lehet a kezünkben, a többletet el kell dobni.

  • Kamratöltés akcióként lecserélhetjük az egész éléskamra tartalmát. Ekkor eldobjuk a lent lévő 4 lapot, és 4 újat csapunk fel a húzópakliból.

  • Kikanalazhatjuk a legfelső összetevőt egy tetszőleges tálkából (akár sajátból, akár másik játékoséból) egy kanalunk segítségével. A kikanalazott összetevőt le is tehetjük még ezen az akción belül egy saját tálkánkba. (Ez akkor lehet hasznos, ha a másik játékostól egy levesünkbe illő összetevőt vettünk el. Saját összetevő kikanalazásának letevése pedig akkor, ha például nem tüzes levesünkből vettünk ki egy mínusz egy pontot érő csilipaprikát, és van egy másik, tüzes ízesítésű levesünk, amelyben már két pontot érne, vagy például egy nori köretet tettek be szabotálásként egy még ízesítés nélküli levesünkbe ötödik kártyának. Mivel ízesítés nélküli levest nem ehetünk meg, meg kell szabadulnunk egy kártyától, viszont az egy másik levesünkben hasznos lehet.) Ha ezzel a lehetőséggel nem szeretnénk élni, maradhat a kezünkben (ügyelve a lapok maximális számára). Mivel minden játékosnak két kanálkája van, egy partiban ezt legfeljebb kétszer tehetjük meg.

  • Kiönthetjük egy tálkánkból az addig megfőzött levest, vagyis eldobhatjuk az adott tálra helyezett összes összetevőt, hogy egy teljesen új levest főzhessünk benne.

  • Megehetjük az általunk megfőzött rament, ha abban van egy fűszerkártya és legalább egy másik összetevő. Ezt úgy jelezzük, hogy megfordítjuk a lesestálunkat a rajta levő összetevőkártyákkal együtt. Innentől kezdve nem lehet lapot rátenni vagy elvenni róla. A parti végén csak a megevett ramen ér pontot.

Az összetevőkártyák között található csilipaprika és nori köretekre más szabályok vonatkoznak, mint a többi összetevőre:

  • Ha laphúzás vagy kamratöltés akciók közben a felcsapott lap a fent említettek valamelyike, az aktív játékos azonnal leteheti egy általa meghatározott levesestálba (akár sajátjába, akár máséba).

  • Ez a két összetevő ingyen kijátszható a játékos saját körében.

  • A nori köret minden ramenhez passzol, mindig egy pontot ad hozzá a leveshez annak a fűszerezésétől függetlenül.

  • A csilipaprika mindig mínusz egy pontot ér, kivéve ha tüzes fűszerezésű az adott ramen. Ebben az esetben a fűszerkártyán feltüntetett két pont jár minden benne lévő csiliért.

Taktikai döntéseket hozhatunk a saját leveseink főzésével, de a mások levesének szabotálásával kapcsolatban is. Mivel minden fűszer másféle módon pontozza a tálban található összetevőket, így a játékos által preferáltakat az aktuálisan felhasznált fűszer dönti el. Ha valaki egyértelműen kimutatja, mely összetevőkre utazik, könnyű célponttá válik a többiek számára, ugyanis így elkapkodhatják előle az éléskamrából azokat az összetevőket, vagy bele is tehetnek más nem kívánatos ételt (csilipaprikát és norit). Ilyen esetben a megtámadott játékos kikanalazhatja az oda nem illő ételt, de sokszor csak az egész leves kiöntése a megoldás. Csak a hasunkban van biztonságban a főzőcskézésünk gyümölcse!

A játék akkor ér véget, ha egy játékos megette mind a három ramenjét, vagy elfogyott a húzópakli. Ekkor mindenki sorra kerül még egyszer. A pontozáskor minden játékos megevett ramenjét kell megvizsgálni, hogy az adott fűszerezési feltételek alapján hány pontot kapott. A legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyert.

Véleményem

Egy gyors, pörgős filler játékról van szó, amely előkészületei se tartanak egy percnél tovább. Három főtől nagyobb az izgalom, mivel többször csúszunk le az általunk preferált összetevőkről az éléskamrában. Ennek ellenére mi ketten is imádjuk játszani. Tökéletes lenne utazós játéknak, ha a doboza nem lenne ilyen silány minőségű. Ezt az egy hiányosságot elnézzük a játéknak, pláne az alacsony ára mellett. Extra csomagolással, de minden utazásunk elengedhetetlen résztvevője. Ritka, hogy ilyen kicsi dobozban ilyen nagy élményt kapjon a vásárló. A játék nyújtotta gonoszkodás sok mosolyt csalhat az arcokra.

írta -- gevanda.93

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nyerőleves