Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - A tízévente virágba boruló cseresznyefa legendája

A tízévente virágba boruló cseresznyefa legendája 2018-ban jelent meg, ami erősen építkezik a japánok egyik legjellegzetesebb nemzeti jelképére, a gyönyörű rózsaszín cseresznyefára. A társasjáték kifejezetten összpontosít arra, hogy a kinézete és az eszközei révén közvetítse a japán kultúrát, és ezzel igyekszik elvarázsolni a közönségét.

A játékosok célja, hogy a cseresznyefa virágait azelőtt gyűjtsék be, mielőtt azok elhervadnának.  Aki a legügyesebb, annak a fa teljesíti egy kívánságát, viszont aki túl mohó, az lemondhat az álmainak beteljesedéséről. Vagyis a játék alapvető mechanizmusát a kollekció gyűjtögetés, illetve a kockázatvállalás adja.

Mit rejt a festményi doboz világa?

  • 1 szabályfüzetet;
  • 4 paravánt;
  • 1 húzózsákot;
  • 3 kiválóságkártyát;
  • 96 virágot, ezt 18 rózsaszín, 18 sárga, 18 világoskék, 18 sötétkék, 18 fehér világ és 6 fekete virág alkotja.

Mit rejt a paravánod?

Minden játékos választ egy paravánt, ami elé és mögé (amit a többi játékos nem lát) gyűjtik majd a különböző színű virágokat, amiket a kifejezetten szép húzózsákból lehet szerezni. Mindenkinek muszáj a körében legalább egy virágot húznia, de maximum 8 lehet. Az adott játékos eldönti, hogy mennyi virágot vesz ki a zsákból, viszont ezután még a saját körében húzhat kétszer (azaz összesen háromszor lehet). Aki viszont túl mohó, az rosszul járhat, ugyanis van sikeres és sikertelen húzás. Ha valaki 3 azonos színű virágot vesz ki a zsákból, vagy 5 különböző színűt, akkor az sikertelen begyűjtésnek számít. Ekkor 2 különböző színű virágot vehet csak el (fekete nem lehet közötte), és ezeket a paraván elé kell helyeznie. Ha sikeres a húzás, akkor választhat 1 színt, amiből mindet a paravánja mögé helyezhet, az összes többit pedig elé kell tenni.

A fekete virágokból kevesebb van, viszont speciális funkcióval rendelkeznek. Amikor húzunk a zsákból, a fekete mindig felveszi a legtöbb számban lévő többi virág színét, ami növeli a sikertelenség esélyét. Például ha kihúzunk 2 sárga virágot, mellé pedig egy feketét, akkor az is sárgának fog minősülni.

A cseresznyefa kinek fogja teljesíteni a kívánságát?

Minden paraván belső részén táblázatok találhatóak, amelyek a pontszerzési lehetőségeket vázolják fel:

A paraván mögé külön gyűjtünk meleg (sárga, rózsaszín), illetve hideg színű (világoskék, sötétkék) virágokat. Az ide kerülő fekete, illetve fehér virágok felveszik valamelyik csoport színét, amelyről majd a játékosok döntenek a játék végénél, a pontok összeszámolása előtt. A paraván belső bal oldalán látható, hogy az kap a játék végén 18 pontot, aki majd a legtöbb meleg színű (sárga, rózsaszín) virággal rendelkezik, 16-ot pedig az, aki a legtöbb hideg színű (világoskék, sötétkék) virágot gyűjtötte be. A táblázatról leolvasható, hogy mennyi pontot kap a 2., illetve a 3. személy (2 fős játékos esetén változik a szabály, ott a játékos vagy kap pontot, vagy semmit, nincs 2. helyezett).

A paraván előtt minden szín külön csoportot alkot, és mind külön ad pontot. A paraván belső jobb oldalán látható, hogy egy csoporton belül hány pontot ér a színek száma. Pl.: 1 sárga virág -3 pontot ér, 2 sárga virág -1 pontot ér, 3 virág viszont már 1 pontot ér, és így tovább. Itt csak a fekete színű virág veszi fel az adott csoport színét.

A képen például a világos kék szín 5 pontot ér, a fehér 3-at, a rózsaszín -3-at, a sárga pedig 19 pontot. Az adott játékos a paraván mögött a fehér, illetve a fekete színű virágokat majd úgy csoportosítja, hogy számban jobban kijöjjön a többi játékosnál. Itt igazán figyelni kell a másik lépéseit is! Például ebben a szituációban lehet jobban megéri a fehér színű virágokat a meleg színűekhez (sárga, rózsaszín) csoportosítania, mert így első lehet mindkét kategóriában, ugyanis a kékkel lehet egyébként is első lenne.

Kiválóságkártyák:

Ezek a kártyák hoznak fordulatokat a játékba. Úgy kell őket elhelyezni az asztalon, hogy azt mindenki jól lássa. A lapok csak a sikeres begyűjtés lezárása után érvényesíthetik a hatásaikat. A lapok képességei az alábbiak:

  • Ha valaki 4 különböző színű virágot húz ki (a képen látható első lap), akkor a kihúzottak közül, vagy a paraván elől a paraván mögé tehet egy virágot.
  • Ha valaki 2 különböző színből 2-2 virágot húz (a képen látható második lap), akkor az adott játékos húzz a zsákból még egy virágot úgy, hogy azt senki se lássa, és a paravánja mögé helyezi.
  • Ha valaki 6 virágot tud kihúzni sikeresen (a képen látható harmadik lap), akkor a begyűjtés lezárása után 2 virágot vesz ki a zsákból, és eldöntheti külön-külön mindkettőről, hogy egy másik játékos paravánja elé teszi az adott zsákmányt, vagy a saját paravánja elé vagy mögé.

A játék rendelkezik haladó fokozattal is. Ez annyiból áll, hogy a kiválóságkártyákat meg kell fordítani, és a rózsaszín oldalukat kell használni. A lapok képességei az alábbiak:

  • Ha valaki 4 különböző színű virágot húz ki (a képen látható első lap), akkor a begyűjtés lezárása után újra húz 3 virágot, abból egyet kiválaszt, és a paravánja elé teszi (ez nem lehet fekete!) a többit visszahelyezi a zsákba.
  • Ha valaki 2 különböző színből 2-2 virágot húz (a képen látható második lap), akkor a begyűjtés után egy virágot elcserélhet (a húzott virágai, vagy paravánja elől vagy mögül) egy másik játékos paravánja előtt lévő virággal. Az elvett virágot a saját paravánja elé kell tenni. (Fekete virágot nem lehet elvenni!)
  • Ha valaki 6 virágot tud kihúzni sikeresen (a képen látható harmadik lap), akkor a begyűjtés után két különböző játékostól el kell venni két különböző színű virágot, majd a paravánja elé teszi őket (2 játékos esetén 1 embertől kell elvenni a 2 virágot). (Fekete virágot nem lehet elvenni!)

Tapasztalat arról, hogy milyen összeszedni a cseresznyefa virágait:

Az első játszmákban kifejezetten élményszerű a kis virágokat összegyűjteni, tapintani, az igényes zsákból kihúzni őket. A társasjáték nem tartalmaz túl sok eszközt, viszont azok nagyon szépek, hangulatosak. Én akár hányszor kiemelem a húzózsákot a dobozból, egy pillanatra mindig elképedek, hogy milyen szép. Mind a két oldalán külön egy-egy művészi festmény látható, tehát nem pusztán egy fekete zsákot kell használni. Mindegyik paraván külső oldalán megint csak egy egyedi rajz látható, a kiválóságkártyák is aranyosan kommunikálják az instrukciókat.

Egy játszma ezzel a gyönyörű társasjátékkal rövid, a dobozra írt 20 perc reális. Alapvetően nem túl mély játék, viszont nem is eszközigényes, egy igazán laza kis szórakoztatást biztosít. A szerencsefaktor viszonylag magas, de épp az az izgalmas a játékban, hogy érezni kell, hogy mikor állj meg a húzással, illetve hogy hova csoportosítsd a virágaidat. A játék folyamán sejtened kell, hogy a paraván mögött kinek mennyi virága van.

Számomra élvezetes gyűjtögetni és csoportosítani a kis színes virágokat. Sokat lehet azon nevetni, amikor valaki telhetetlen, és próbálkozik még több virágot kihúzni, de szerencsétlenül jár. Kiemelném, hogy 3-4 fővel jobb játszani, mert 2 főnél át tud menni matematikába, és egyeseknél az ellenfél virágjainak számontartása feszültséget okozhat.

Elsőre bonyolult játéknak tűnhet, pedig könnyen átlátható a játék mechanikája. A szabálykönyv szerintem viszonylag hosszasan, nem túl jól kommunikálja a szabályt. Viszont összességében mégis azt tudom elmondani, hogy kellemes, hangulatos időtöltést biztosít ez a játék, sok vicces szituációt tudd teremteni. Ki a győztes, aki óvatosan húzza a virágokat, vagy az aki mer, hátha nyer?

írta -- adi79r

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A tízévente virágba boruló cseresznyefa legendája