Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A forradalomhoz vezető út befolyással van kikövezve - Bastille játékbemutató

A forradalom szele fúj Franciaországban, már csak napok kérdése, hogy a feldühödött párizsiak fellázadjanak. Benned is parázslik a forradalom lángja, ezért a játék során azon mesterkedsz, hogy a város egész területén növeld a befolyásod. Támogatókat, követőket kell szerezned, akiket fel kell fegyverezned. Vajon elég jó vezető vagy, hogy a forradalmat megszervezd és elfoglald a Bastillet?

„Ancient regime” hulló csillaga

Forradalmi vezetőként, befolyásunkat latba vetve, látogatjuk meg Párizs fontos helyszíneit és igyekszünk jól mozgóstani a megszerzett forrásainkat.

A Bastille játékban mindenki befolyásjelzőket kap, ezekkel fogunk a különböző helyszíneken licitálni. A kezdő befolyásjelzők egyes és kettes erősségűek, melyek a játék folyamán fejleszthetők. Az akciók végrehajtásának sorrendjét nem az fogja meghatározni, hogy ki érkezett a helyszínre először, hanem az, hogy ki rakta az erősebb befolyásjelzőt. Egy helyszínre több lapkát is rakhatunk, és mivel értékük nem adódik össze, azon a helyen többször is akciózhatunk. 

A játékosok jelzőiket körsorrendben helyezik le az üres mezőkre, majd sorrendben végrehajtjuk az akciókat. A forradalom előtti napokban fontos, hogy pénzt gyűjtsünk, forradalmárokat toborozzunk, és fegyvereket szerezzünk, melyeket a következő párizsi helyszíneken tehetjük meg:

A legfontosabb, harcokat mozgatni képes erőforrás: a pénz! A Banque de Paris-ban pénzben mérik a befolyásodat. Az ide rakott lapkák értéke kettővel szorzóik, és az így megkapott összeget teheted zsebre.

A Notre Dame-ba misére menni forradalom idején nagy luxusnak tűnhet, de nem akkor, ha találkozni akarunk a város rangos vezetőivel. Egy kis smúzolás és máris fejlődik a befolyásjelzőnk egy értékkel. Érdemes minél befolyásosabbá válni, mert több előnyre tehetünk szert.

Küldj apródokat a Katakombákba, hogy bónuszokat szerezzenek neked. Ehhez némi szerencsére is szükséged lesz. A befolyásodért apródokat tehetsz a zsákba, amiből az értékelő körökben húzunk. Minél több kockád lesz a zsákban, annál nagyobb eséllyel húzzák ki és annál több bónuszt aktiválhatsz.

Ha van elég pénzed, szövetségeseket állíthatsz az ügyed mellé a Place Louis-n. Vannak karakterek, amik már fegyverrel is rendelkeznek, némelyiket még azzal is el kell látni. A szövetségeseidnél lehetnek még különböző tárgyak, mint: a zászló, a korona vagy a gyémánt. Ezekkel előnyökre és plusz pontokra tehetsz szert.

A Versailles palotába érkezve választhatunk a felkínált bónuszokból, fáklyákból. A fáklyák nagyon hasznosak: fegyvertelen katona kezébe adva, jokernek számítanak.

Szivárogj be a Bastille-ba, hogy kilopd a szükséges fegyvereket. Aki elöl áll a rondellán, elsőbbséget élvez a fegyverválasztásban. Értékelésnél mindenki megkapja a sáv mellett jelzett pontszámot is.

A Rendi Gyűlésen célokat választhatsz magadnak. A célok között MAX, és sorozatkártyák vannak, melyeket a játék végéig kell teljesíteni. A MAX kártyáknál az összes játékos eredményét kell összehasonlítani, például a gyémántok vagy a fegyverek tekintetében, a sorozatkártyáknál pedig meghatározott számú és értékű karakterekkel kell rendelkezni.

A helyszínekre érkező legnagyobb befolyású játékosok további bónuszokat is kapnak.

Minden forduló végén kiértékeljük, hogy a körben ki vált a legnagyobb hazafivá. Összeszámoljuk a felbérelt karakterek által bírtokolt francia zászlókat, és a legtöbbel rendelkező játékos megkapja a lapka által felkínált nagyobb, a második pedig a kisebb jutalmat.

A negyedik és az utolsó forduló után pontozó körök vannak. A közbenső értékelés során megszámoljuk a karakterkártyáinkon szereplő drágaköveket és koronajelzőket, amik után győzelmi pontot kapunk. A katakombák bónuszaira 5 apródot húzunk a zsákból. Ezután következik a Bastille, ahol fegyvert választunk.

A negyedik fordulót és a végső értékelés

A végső értékelésnél ezeken a lépéseken felül értékeljük még a karakter kártyákat. A fegyvertelen katonáid után kemény büntetést kapsz, hisz rájuk nem számíthatsz a csatában. Ez után mindenki felfedi a küldetés kártyáit. A teljesítettekért megkapjátok a pontokat, a nem teljesítettért viszont nem jár mínusz pont.

A játékot az értékelő kör után a legtöbb győzelmi pontot gyűjtő játékos nyeri.

Liberté, Égalité, Fraternité

Fontos kiemelni, hogy a Bastille nem a forradalmat modellezi le, hanem a harcokat megelőző felkészülés és tervezés időszakán vezet végig. Szóval aki egy „wargamet-et keres, ne a Bastille-t válassza. Bár sok féleképpen hatunk a társaink lehetőségeire, a konfrontáció teljesen kimarad a játékból.

A szerző beletett 6-7 játékmechanizmust, ezért ideális családi, de nem kapujáték. A játékosok sok mechanizmussal ismerkedhetnek meg, van benne: licit, szettgyűjtés, zsáképítés, munkáslehelyezés stb. Ezek a mechanizmusok jól épülnek egymásra, és nagyon jól harmonizálnak. Három-négy fővel is jól balanszolt játék, viszont a kijárási korlátozás miatt a szükség törvényt bontott, így kénytelenek voltunk megoldani két játékossal is. Kisebb módosításokkal játszható két fővel is, de nem adja azt a fajta verseny helyzetet, mint több fővel.

Az alkatrészek minősége jó, vígan elmehetünk vele megvívni a Révolution française-t, viszont a grafikát és az alkatrészeket kissé elnagyoltnak találtuk. A jelölésrendszer egyértelmű, az első játék alatt megtanulható. A játékmenet nagyon gördülékeny, dinamikus, az egész játékot áthatja egy kellemes versengés.

Adótermészetű játék, sok mindenben kedvez a játékosoknak, Igazán tetszett, hogy a helyszínek legbefolyásosabb játékosa mindig kap valami bónuszt, de az is érdekes, hogy a küldetésekből a játékos választ nem pedig random kártyát kap. Mínusz pont csak a fegyvertelen katonákért jár, de ezt egy forradalmi hangulatban teljesen korrektnek tekintjük. Egy kicsit arra kényszeríti a játékost, hogy ne ész nélkül gyűjtse a támogatóit, aztán csak kiállítsa őket golyófogónak. A begyűjtött karakterek és pénzkészlet nyílt információ a játékosok előtt, így sejthető az ellenfél küldetése, ami ellen tudunk tenni a fordulók során.

A játékidő az ígértnek megfelelő, viszont azt tapasztaltuk, hogy az értékelés körei majdnem tovább tartanak, mint egy egész forduló, így a játékidőhöz képest az elszámolás hosszú. A körök egyébként gyorsan lefutnak, mind három, mind négy játékos esetén is.

A téma érdekes, bár nem túl erős. A Bastille viszonylag kevés szerencsefaktorral és egyszerű szabályokkal rendelkezik, ennek ellenére a játék sokrétű, és bizonyos helyzetekben analízis paralízis érzékeny lehet. Abszolút jó élmény vele játszani, viszont tapasztalataink szerint a stratégia kitanulható. A játékmenetnek van egy észrevehető struktúrája, hogy mikor melyik helyszín válik fontossá a fordulók során. Ez valószínűleg a kevés szerencsefaktornak köszönhető, és pont ez az, ami az újrajátszhatóságot csökkenti.

A kitanulhatósága miatt, ha sűrűn előkerül a társaságban, egy idő után monotonná teheti a játékélményt, viszont havonta 1-2 játék nagyon kellemes tud lenni.

A Francia nemzeti trikolór születése

1789 július 14-én a párizsi nép puskaporhoz jutott és bevette a Bastille-t, ezzel kitört a francia forradalom, mely megváltoztatta a világot és a demokráciáról alkotott képünket. A játék eddig a momentumig vezeti el játékosait egy jól megkomponált sokféle mechanizmusból csipegető közép nehéz játék során.

A(z) Bastille társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bastille