Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szüret - In vino veritas

A roll and write (dobj és írj), illetve a draw and write (húzz és írj) mechanizmusú társasjátékok az aranykorukat élik az utóbbi időben. Népszerűségük számos toplistán kitűnik. A 2017-es Szüret című társasjáték ennek egy igazi úttörőjeként tűnt fel a színen, megelőzve a mostani hype hullámot. Nem meglepő módon ezt a frissességet a Magyar Társasjátékdíj is kiemelte.

A tavalyi évben a roll and write játékoké volt a főszerep a magyar kiadások terén: Köszöntünk...Álmaid városában, Ganz schön clever, Második esély, Korinthosz, Vasútvonal. Népszerűségük könnyen magyarázható: egyszerű, könnyen tanítható játékmenettel bírnak, sokszor újrajátszhatóak, kisebb és nagyobb csoportokkal is jól működhetnek, kreatívak és nem utolsó sorban az áruk is igen csak pénztárca barát. Természetesen ez előtt a felvirágzás előtt is voltak ilyen darabok, sőt átdolgozásként szinte az összes nagy klasszikus társas pocket verziójaként megtalálhatjuk (Catan Telepesei: Kockajáték, Birodalomi telepesek: Roll & Write, The Castle of Burgundy: Kockajáték) a műfaj képviselőit.

Ennek a trendnek az előfutáraként jelent meg a hazánkban is a Szüret című társasjáték a Granna gondozásában, mely a dél-franciaországi szőlődűlőkre varázsol bennünket, hogy a legsikeresebb szüretet hajtsuk végre, amiről borász csak álmodhat. A teljes játék relatíve kis dobozban kapott helyet, ami még ugyan nem nevezhető utazóbarát verziónak, ám könnyen azzá varázsolható. Találunk benne egy 150 darabos tömböt -ebből minden játéknál egy újra lesz szükségünk-, 6 birtokkártyát (A-tól F-ig), 42 útvonalkártyát sárga és szürke színben és a szabályzat. A kapott javakon kívül tollról vagy ceruzáról se feledkezzünk meg!

A könnyed játékmenet erre a roll and write játékra is igaz, egy kör nagyjából tíz perces, ami öt fordulóból áll.

  1. Fordítsunk fel egyet a megkevert birtokkártyák közül, ez adja meg, hogy melyik birtokot fogjuk pontozni a forduló végén.
  2. Fordítsunk fel az útkártyákat egészen addig, míg négy darab sárga út nem került játéktérre. 
  3. Pontozzunk, majd indítsunk egy új fordulót.

Az útkártyákból összesen hat típus közül húzhatunk, a játékosok kötelesek a felhúzott utat a lapjukon berajzolni, vagy rajzolás helyett fordulónként egyszer, titokban megnézhetik a következő birtokkártyát. De mielőtt még nagyon előre szaladnánk beszéljünk egy kicsit az utak és birtokok viszonyáról. A térképünkön hat birtokot és két kastély (lásd később) találunk, valamint nullától négyig vörös és fehér szőlőfürtöket. Egy-egy birtok annyi pontot ér, ahány szőlőfürt az úton keresztül összeköttetésben van vele. Így könnyen érthető, hogy a következő birtokkártya ismerete komoly előnyhöz juttathat minket a következő fordulóban.

Fontos még megemlíteni, hogy egy-egy birtokért csak akkor kaphatunk pontot, ha az több pontot termelt, mint az előző birtok. Így, ha pechesek vagyunk könnyen lenullázhatjuk egy-egy fordulónkat. 

A végső pontozásra az ötödik lezárt forduló után kerül sor, ahol is összeadjuk a fordulónként szerzett pontjainkat. Minden nullás birtokért ezúttal még egy mínusz öt pontos büntetést is el kell szenvednünk. Szintén itt válthatjuk pontokká a fehér és a vörös kastélyunk értékét is, mely úgy kalkulálódik, hogy az adott színű szőlőtökéből hány darabot kötöttünk össze a megegyező színű kastéllyal. Az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot szerezte.

Pár szót a játék kinézetéről is meg kell ejtenem, a grafika nekem nem a kedvencem, de sokaknak tetszik a rajzfilmszerű kinézete.

Végszó

A dobozon található 1-10 fős ajánlás ugyan megoldható, de ha csak nem rendelkezünk óriási asztallal inkább kisebb létszámmal játsszuk. Kifejezetten erős játékélményt kaptunk 2-4 fős játék esetén.

A Szüret egy roppant egyszerűen tanulható, de kellő mélységeket adó családi társasjáték. A gyors játékidő miatt kiváló lehet utazásokhoz, fillerként vagy egy fárasztó nap levezetéseként. A kevés összetevő ne ijesszen meg senkit, előtervezni, gondolkodni bőven kell a játékban, nem véletlenül nyerte el a MENSA Társasjátékdíját. Egy-egy forduló kiszámíthatatlansága komoly kihívásokat tartogathat idősebb gyerekek (8+) és felnőttek számára is.

A(z) Szüret társasjátékot a Jatekmakettcentrum.hu biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

12Feb

Szoba kiadó - Fogadófoglaló

Ismertető | 2024.02.12. 20:43:00

A Fogadófoglaló című kártyajátékban minden játékos megpróbálja bejuttatni vendégeit a legjobb szállodákba, de a hotelek csak bizonyos számú vendéget tudnak fogadni, ráadásul a társaid igyekeznek keresztbe tenni a terveidnek.


Kommentek

  • PlayHoo_95

    2020-04-16 10:35:10

    Nagyon szuper egy játék egyszerű szabályokkal. Az első alkalommal 19 pontot sikerült össze gyűjtenem..de aztán ahogy egyre jobban bele jöttem ezt sikerült egészen 89ig is feltornázni. Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szüret