Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hunok - A zsákmányokkal felpakolt horda

453-at írunk, a hunok ötszáz éve uralják Közép-Ázsiát, és néhány törzsük már Európát is meghódította. E harcos, vándor nép nem csak a pásztorkodáshoz ért, kitűnő kézművesek és kereskedők hírében állnak. Törzseik laza szövetséget alkotnak, melynek élén a kán áll.

Új idők szele fúj a hunok földjén, mert dicső kánjuk haldoklik, ezért új vezető kell a népnek. A legjobb hadvezérek gyűlnek össze, hogy bizonyítsák rátermettségüket. A kán mind közül a legdicsőbbet nevezi ki utódjának. Hódíts, zsákmányolj kincseket és indítsd újra megrakott szekereidet! Légy te a Hunok új vezére!

„Keleten kél a nap” – Götz László

Ritkán találkozunk a hunok történelmét feldolgozó társasjátékkal, főleg olyannal, ami egyrészt nem Attila legendája köré építi a történetet, másrészt magyar nyelven is elérhető. Külön öröm, hogy az egyik legszebb kivitelezésű ilyen társasjáték, a Hunok, magyar kiadást kapott.

Első hallásra egy területfoglalós hódító játékot várnánk, ezzel ellentétben a Hunok egy kockadraft játék, amibe egy kis készletgyűjtést és egy kis motorépítést is belecsempésztek.

A játék öt különböző színű kártyapaklit és zsákmányjelölőket, valamint a hozzájuk tartozó színes, egytől háromig számozott dobókockát tartalmaz. A kártyákkal akciókat hajthatunk végre, míg a jelölők különböző zsákmányokat prezentálnak. A cél, hogy a portyázások során a kártyák különböző akcióinak segítésével minél több zsákmánnyal megrakott szekeret indítsunk a rejtekhelyünkre.

Felperzselő hadművelet és nyílzápor

A kör elején dobunk mind az 5 dobókockával, majd a megfelelő pakli és jelölők elé helyezzük őket. A játékos a körében elvesz egy dobókockát, majd dönt, hogy az értéknek megfelelően zsákmányt szerez, vagy kártyát húz. Kártya húzáskor a kockának megfelelő számú lapot a kezünkbe veszünk, ebből egyet megtartunk, a többit visszatesszük a pakli aljára. Minden kártya egyedi hatással rendelkezik, ami a kártyákon olvasható. A kártyatípusok a következők:

  • A kék pakliból felszerelkezhetünk. A felszerelések segítik a kereskedést, a zsákmányolást, vagy épp a védekezést. Hatásuk tartós, a játék végéig használhatjuk őket.
  • A piros kártyák fosztogatásra sarkallnak, kártyánként egyszer rabolhatunk ellenfeleinktől, vagy a készletből.
  • A zsoldosokat a zöld kártyák segítségével fogadhatjuk fel és csak akkor állnak szolgálatunkba, ha megfizettük zsákmányigényüket.
  • Hátráltathatjuk egy ellenfelünket, ha fekete kártyával elátkozzuk. Feloldani csak akkor lehet, ha zsákmányokkal adózunk a szellemeknek. Ha egy átok elől megfutamodunk, gyávaságunkért mínusz pont a büntetésünk.
  • Az aranysárga lapok kincseket rejtenek. Ha teljesíted e mágikus tárgyak feltételeit a játék végén győzelmi pontokat kapsz.

Másik lehetőség, hogy a kártyahúzás helyett a zsákmányszerzés akciót választjuk. A megszerzett zsákmánnyal vagy a szekereinket rakjuk meg, vagy a zsoldos és átokkártyákat töltjük fel. A megtöltött szekereket útnak indítjuk, helyére újat állítunk be. Ám a szekerekre sem akármilyen portékát lehet pakolni, mindegyikre egyedi kombinációban gyűjthetjük a zsákmányokat.

A játék addig tart, amíg valamelyik pakli vagy zsákmányhalom elfogy. A pontozáskor egy-egy pontot kapunk a kifizetett zsoldosokért, és minden felhúzott fosztogatáskártyáért. A teljesített kincskártyák és az útnak indított szekerek pontértéke a játékosszámmal szorzódik. A legmagasabb pontot elért játékos lesz a kán utódja.

Regélő

A Hunok nem egy pontgazdag játék, pontot szerezni gyakorlatilag kétféleképpen lehet: kártyakijátszással, és megrakott szekerek útnak indításával. A győzelemhez vezető út viszont rengeteg döntési lehetőséggel van kikövezve.

A játékmenet nagyon izgalmas, a hangulat könnyen magával ragadja a nomádvilágba lépőket. Játék mechanikailag több módon is hathatnunk egymás játékára: a kincskártyák versenyhelyzetet teremtenek, az átokkártyákkal pedig egyszerűen megnehezítjük az ellenfelek dolgát. Három, négy játékos esetén az átkokkal könnyű sarokba szorítani vagy visszafogni a jól felszerelt játékost. Két fővel a játék kiegyenlítettebb, és sokkal nagyobb szerepe van az erőforrások közötti választásnak.

A felszerelésekkel és zsoldosokkal hatékonyan védekezhetünk átkok és fosztogatás ellen, de az, hogy a kártyahúzás során lehetőségünk lesz-e felhúzni a szükséges lapot, az már a szerencsén múlik. Mivel a felhúzott kártyák számát a kocka értéke határozza meg, jól kompenzálható a randomfaktor is. Ezt leszámítva minden más információ nyílt, és a mi döntésünk, hogy mire építünk az ellenféllel vagy a szerencsével szemben.

A téma elég erős, amiért elsősorban az illusztrációk és a kártyák szövegei felelnek. A játék nagyon szépen átadja a portyázás hangulatát: minél hamarabb összeszedni a megfelelő zsákmányokat, közben pedig oda-oda szúrni az ellenfeleknek átkokkal és fosztogatással.

A játék nyelvfüggő, viszonylag sok szöveg található a kártyákon, ami szövegértést igényel, de mivel a játékmenet egyszerű, a történetvezetés pedig nagyon érdekes és izgalmas: jól működik 11-12 éves kortól is. A játékidő, az ígértnek megfelel, az újrajátszhatóság pedig a szerencsefaktor miatt elég jól teljesít.

A grafika szerintünk nagyon szép, a megjelenített képsorok rendkívül autentikusak és kultúrgazdagok. Komoly kutató munka állhat mögötte, hogy milyen korabeli kincseket gyűjthettek be, vagy milyen harcmodort alkalmaztak a hunok. De olyan karakter nevek is feltűnnek, mint Ildikó, Arykan (Réka) vagy Buda, ami ismerősen csenghet.

Rettegett nép, remekbe szabott játék

A Hunok számunkra az egyik legnagyobb meglepetést okozta mind témájában, mechanikájában és dizájnjában. Számos díjra jelölték 2018-as megjelenése óta, de itthon még kevesen ismerik. Reméljük, a szupermarket portyázások mellet egy kis Hunokra is kedvet kaptatok!

A(z) Hunok társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hunok