Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Maestosi dipinti murali – avagy a falfestmények magasztossága

Egy Dél-Itáliai város püspöke befolyásos vendégeket vár, hogy megtekintsék a nagy becsben tartott katedrálisukat. Sok idő telt el, mióta utoljára itt jártak és ez idő alatt a mennyezeti freskó állaga nagyon leromlott. A püspöknek gyorsan tennie kell valamit, különben gondatlansága a hivatalába kerülhet. Felbérli hát a legjobb reneszánsz mestereket, hogy restaurálják a monumentális képet. Úgy hírlik, hogy a legjobb szakembereket nagy becsben tartja, és a legszebb színekkel kijavított képrészletekért busás jutalmat osztogat. A püspök Rád is számít egy kis maszek munkára! ;)

A Freskót 2-4 festőmester játszhatja. A játékot számos díjra jelölték, többek között 2010-ben Spiel des Jahres és 2013-ban a Magyar Társasjáték Díjra is. Bár jelenleg magyar nyelven nem kapható, a játék teljesen nyelvfüggetlen, a magyar szabály pedig letölthető innen. Az alapjáték a kiadása óta 10 kiegészítő modult kapott, de idén érkezik hozzá még további 4. Ráadásul az igazi rajongók Kickstarteren hozzájuthattak a Fresco MegaBox-hoz, mely további extrákat tartalmaz.

Most bevezetünk titeket a mesterek belső köreibe, és bemutatjuk, miként férkőzhettek a püspök kegyeibe.

Vernici, pennelli, assistenti – Festékek, ecsetek, segédek

A játék legfőbb erőforrásai a festékek. A színeket a katedrális freskójának, és oltárképének restaurálásához használjuk fel. A legjobb mester a legszebb és legértékesebb színekkel dolgozik, hogy a megrendelők kedvében járjon. Minden nap korán kel, hogy a szükséges anyagokat beszerezze.

A játékosok az ébresztő beállítása után, paravánok mögött az 5 segédjükkel szimultán megtervezik az akcióikat. Minden akcióhelyre legfeljebb 3 munkás tehető, az akciókat pedig az ébresztő beállításánál kialakult játékossorrendben hajtjuk végre. A helyszíneken a következőket tehetjük meg.

A piacon vásároljuk meg a festékeket. Elsőként mindig a legkorábban kelő mester válogathat, amiért kicsit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Bár az utoljára ébredő játékosnak már csak a maradék jut, ő tud a legolcsóbban vásárolni, és mivel később kelti a segédeit, népszerűsége emelkedik.

A festékekkel és munkásainkkal a katedrálisba sietünk, hogy még a többiek előtt elkészülhessünk az aznapra tervezett részletekkel. Minden megfestett részlet győzelmi pontokat és bevételt hoz. Az oltárkép restaurálása nem ér olyan sokat, a mennyezet helyreállítása sokkal kifizetődőbb.

A megmaradt színeket segédeink a műhelyben értékesebb színekké keverik össze. A kevert színek a püspöknek jobban tetszenek, ezért felhasználását több győzelmi ponttal jutalmazza.

Előfordul, hogy az igényes mester drága festékei elviszik a pénzt, ezért segítőit kénytelen a műterembe küldeni. A mester minden munkása 3-3 tallért hoz a konyhára. 

Mint minden reneszánsz mesternek, fontos a jóhírünk, de a gyakori korán kelés miatt a munkások elpártolhatnak tőlünk. Ha néha kedvükre teszünk és színházba visszük őket, növekszik népszerűségünk és még új segédeket is toborozhatunk.

Alla gloria di Dio – Az Úr dicsőségére

A püspök, árgús szemekkel figyeli a munkálatokat, és ha módja van rá, szereti végignézni egy-egy jelenet elkészültét. Ezért cserébe a pontozósávon is előnyre tehetünk szert. Érdemes arra törekedni, hogy őexcellenciája mindig a lehető legközelebb álljon a legújabb részlet befejezésekor.

A 19. képrészlet elkészülte után (vagy a kiegészítőben található kártyák elfogytakor) a Freskó munkálatai az utolsó fordulóba érnek. Amint az utolsó mester is eldolgozta vonalait, a játék véget ér és a legtöbb győzelmi pontot gyűjtő mester megnyeri a játékot.

Buongiorno Leonardo! – Jó reggelt Leonardo!

Bár maga az alapjáték is bőven rejt kihívásokat, a jelenleg kapható dobozok tartalmaznak 3 kiegészítő modult is. A modulok nagyon elegánsan bővítik ki az alapjátékot, komplexebbé teszik és több utat is biztosítanak a győzelemhez.

Az egyik modulnak köszönhetően találkozhatunk Leonardoval, aki kétfős módban segíti a munkálatokat. Őt a játékosok felváltva irányítják, így komoly taktikai hatással bír. Ugyan a fiktív harmadik játékos alibinek tűnhet, itt viszont Leonardo teszi kiegyenlítetté a játékmenetet.

A többi kiegészítő felfedezését most rábízzuk a mestertanoncokra.

Valutazione - Értékelés

A Freskóban több mechanizmus keveredik, melyek olyan kidolgozottak, akár a finom ecsetvonások, szépen illeszkednek a játék történetéhez. Tény, hogy jó két fővel is, de a legjobb, ha 4 játékos áll neki a katedrális kifestéséhez.

Érdekes elem, hogy a Freskó erőforrásai a színek, de talán ez a legnagyobb gyengesége is. Sajnos a kiadó nem gondolt a színtévesztőkre. A 3 alapszín (sárga, kék, piros), a 3 kevertszín (lila, zöld, narancs) és a két különleges keverék szín (rózsaszín és a barna) kockáinak mérete ugyan kategóriánként eltér, ennek ellenére játékostársaink nehezen tudták megkülönböztetni a kockákat. Sokakat zavarhat az is, hogy az utolsó 2-3 körre tetemes pontkülönbség alakul ki, amit már nehéz ledolgozni.

A Freskó-festés szabályai szépen és világosan össze vannak gyűjtve a szabálykönyvben és a kiegészítő füzetben. A munkálatok során a "kötbértől" nem kell tartani, mert minden apró részlet kijavítása 70-90 percbe belefér, előkészítéssel együtt.

Rispetta le opere d'arte! – Tiszteld az alkotásokat!

Sajnos Magyarországon valamiért méltatlanul kevés figyelmet kap ez a kiváló társasjáték. Egyedi témával és érdekes játékmenettel dolgozik, mely élvezetes ketten és négyen is. Ugyan a színtévesztők számára nem ez lesz ideális választás, de egyedi jelölésekkel, optikai tuninggal ez is orvosolható.

Bravo Leonardo! Trascinante!

A(z) Freskó társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Kommentek

  • Peter

    2020-01-16 11:33:56

    Az elírást korrigáltuk.

  • gyd

    2020-01-15 13:29:59

    Látom, sikerült megfogni a cikk lényegét. Szerencsére te még soha semmit nem írtál el, így jogosan kezdheted fikázni ezt az egy elírt szót a cikkben. Vagy a másik oldalról megfogva, biztos találkoztál már olyan oldallal, ahol semmiféle elírás nem történt soha. Te még soha nem írtál "kell" helyett "kel"-t, amit még a helyesírás-ellenőrző sem fog észrevenni - remélem, érted a példa lényegét, és nem a konkrétumot szeded ki belőle.

    Lehet értelmesen is kommunikálni a cikk írója felé (vagy az oldal felé ), hogy van egy elírás, biztosan megvan rá a mód. Viszont egy ilyet odaböfögni egy cikk alá kár, mert nem sok haszon származik belőle. Legfeljebb annyi, hogy végre kiadhattad magadból az oldal vagy a cikkíró iránti nemtetszésedet valamilyen formában.

    Szép napot!

  • haha

    2020-01-15 12:36:50

    "Bongionro"?? ez milyen nyelven van? nem kell eroltetni, ami nem megy.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Freskó