Carbomorphozis-Kvízjáték

Carbomorphozis- egy új magyar gyöngyszem az absztrakt játékok palettáján

A Carbomorphozis egy két fős, absztrakt, taktikai társasjáték, ahol két „szén-hadsereg” vívja csatáit egy transzformációs hadszíntéren, ismerős lépésmechanizmusokkal.

A játék megalkotója Góczán-Tóth Tímea, aki saját kiadót alapított Gimród Játékok néven, hogy az évek alatt összegyűlt játékötleteit formába öntse. Idén jelent meg első saját játéka a Carbomorphozis, ami a szén három természetes formáját veszi alapul. Az ötletből egy meglepően fordulatos, gyors, taktikai játék született, ami elsőre bár a sakkot juttatja eszünkbe, mégis kicsit más, kicsit több, kicsit modernebb. Lássuk!

Evolúció, revolúció, transzformáció

A tábla 4 különböző részből áll, melyet az elemek négy oldalával tetszőlegesen összeillesztve, akár 256 táblaállást kaphatunk, ami rengeteg újrajátszhatóságot biztosít, továbbá kapunk még játékosonként 24-24 lapkát (8 szén, 8 grafit és 8 gyémánt). Miután felállítottuk a táblát, a játéktéren egymással szemben, egy sorban felsorakoztatjuk hadseregünket és kezdődhet a csata. A kezdő állásban minden “katona” szén formában kerül a táblára. A transzformáció a csatatéren megy végbe, amelyik mezőn a “katona” befejezte lépését és vonatkozik rá az átalakulás, ott átalakul. A négyzetrácsos játéktér mezőiben piktogramokkal vannak jelölve, hogy az adott mezőn melyik ásvány mivé kell átalakuljon. A piktogramok szerint a szenet a kör, a grafitot a négyszög, a gyémántot pedig a háromszög szimbolizálja. A piktogramok egymásba ágyazódnak, a belső szimbólum jelöli, hogy melyik formára vonatkozik az átalakulás a külső pedig, hogy mivé transzformálódik. (pl: Egy körben lévő négyszög azt jelenti, hogy a grafit szénné alakul stb.) Az átalakulás lineáris és mindig az adott mezőtől függ, ez határozza meg, hogy melyik forma melyik formává alakul át. A szén csak előre képes fejlődni, tehát  grafittá alakulhat. A grafit viszont tovább fejlődhet gyémánttá, de akár visszaalakulhat szénné is. Ugyan így a gyémánt csak visszafelé képes transzformálni, grafittá.

De mi is a lényege az átalakulásnak? A különböző formák különböző irányba képesek lépni és ütni. A szén egy lépést tud megtenni függőleges, vagy vízszintes irányban, átlósan pedig ütni. A legegyszerűbb és leggyengébb katona, kicsit a sakk gyalogjára emlékeztet, viszont a szén képes hátrafelé is haladni és ütni. A grafit tetszőleges számú lépést tud megtenni átlós irányokban, ütni viszont függőlegesen és vízszintesen tud. A képessége lényegében a szén inverze, viszont nagy előnye, hogy nincs lépéskorlátja. A legerősebb forma a gyémánt: ő a szélrózsa minden irányában képes lépni és támadni, lépéskorlát nélkül, mint a királynő a sakkban, csak sokkal ékesebb.

A játék a végsőkig tart, az a játékos nyer aki ellenfel összes katonáját legyőzte.

Veni, vidi, vici!

Ahogy fentebb már említettük, a játék első partira a sakkot jutatta eszünkbe, viszont az átalakulás egy plusz csavart hozott a játékba, amitől rugalmasabbá és izgalmasabbá vált számunkra. Szeretünk viszonylag gyors és rugalmas döntéseket hozni, ami a sakkra nem igazán jellemző, mivel a játékidejét megnöveli a gondolkodási idő és a különböző lépéskombinációk közötti döntés. A Carbomorphozisban viszont az átalakulások miatt nem olyan kiszámíthatóak a lépések, így egy jóval dinamikusabb taktikai játékot kapunk, ami könnyen lejátszható 20-30 perc alatt. (Hardcore sakkozóknak max. 45 perc alatt ;) ) 

Szeretjük, ha egy absztrakt játék jól van tematizálva (a magyar felhozatalban találunk erre jó pár példát) és külön öröm, hogy a téma valós tényeken alapul, egy kis fantáziával megspékelve. A címválasztásért pedig pacsi, mert egyetlen szóban benne van a játék lényege (Carbon=szén, morphozis=átalakulás), amit a Föld kerekén bárhol megértenének. Még egy plusz pont, hogy a nehézség variálható, kezdőknek és haladónak külön játékmódot ajánl a szerző, így mindenki számára élvezhető lehet.

Csiszolatlan gyémánt

A játék minden pontjában teljesíti azt, amit ígér. Gyors, könnyen tanulható és fejleszti a taktikai érzéket kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A játékot megtanulni könnyű, de igazán jól játszani nehéz. Tény ami tény, hogy előnyből indulnak a sakkosok, viszont el kell rugaszkodni az ott bevált  tervezhetőségtől. A játékot 12 éves kortól ajánlják, szerintünk tapasztalt 10 évesek, akik nyitottak a logikai és taktikai játékok iránt, már próbát tehetnek vele.

A Carbomorphozis a maga egyszerűségében egy nagyon okos játék, ami megállja a helyét a műfajában. Egyetlen hiányérzetünk a külső megjelenéssel kapcsolatos, ami nem rossz, de kicsit alul marad a modern játékokhoz képest. Szerintünk a játék minősége megérdemelne egy kicsit szebb kivitelt, például egy kompaktabb doboz, fa vagy plasztik lapkákkal sokat dobna a megjelenésén. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy ez egy magán finanszírozású kiadás, külső kiadó és grafikus bevonása nélkül, így nyilván kihozták belőle a maximumot, ami tiszteletet érdemel.

A Carbomorphozist meleg szívvel ajánljuk kipróbálásra mindazoknak akik:

  • szeretik az absztrakt játékokat
  • kifejezetten kétfős játékot keresnek
  • fejlesztenék a gondolkodást és a taktikát
  • keresik a magyar tervezésű játékokat

Reméljük a játék sikerrel fut majd be és találkozhatunk majd játékboltok polcain is. Ha pedig már most felkeltette érdeklődésedet megrendelheted a kiadó weboldalán itt, vagy kitöltve játék kvízünket akár meg is nyerheted magadnak. Jó játékot kívánunk!

írta -- ARduel

09Nov

Bűnügyi Krónikák - Reus ex machina

Ismertető | 2019.11.09. 08:41:00

A Bűnügyi Krónikák egy nagyon jó hibrid játék, az applikációt megfelelő mértékben használja a cél érdekében. Ami az, hogy a játékosok bűnügyi nyomozók bőrébe bújva belefeledkezhessenek a nyomozásba.

07Nov

Csókolt már homlokon a Múzsa?

Ismertető | 2019.11.07. 08:00:00

A Múzsa ízig-vérig családi partijáték, ahol az együttműködésnek nagy szerepe van. Az irányított sugallatoknak köszönhetően, kezdő és kevésbé jól asszociáló játékosok is gond nélkül bevonhatók, viszont tapasztalat játékosok számára is izgalmas lehet.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Carbomorphozis