Carbomorphozis-Kvízjáték

Carbomorphozis- egy új magyar gyöngyszem az absztrakt játékok palettáján

A Carbomorphozis egy két fős, absztrakt, taktikai társasjáték, ahol két „szén-hadsereg” vívja csatáit egy transzformációs hadszíntéren, ismerős lépésmechanizmusokkal.

A játék megalkotója Góczán-Tóth Tímea, aki saját kiadót alapított Gimród Játékok néven, hogy az évek alatt összegyűlt játékötleteit formába öntse. Idén jelent meg első saját játéka a Carbomorphozis, ami a szén három természetes formáját veszi alapul. Az ötletből egy meglepően fordulatos, gyors, taktikai játék született, ami elsőre bár a sakkot juttatja eszünkbe, mégis kicsit más, kicsit több, kicsit modernebb. Lássuk!

Evolúció, revolúció, transzformáció

A tábla 4 különböző részből áll, melyet az elemek négy oldalával tetszőlegesen összeillesztve, akár 256 táblaállást kaphatunk, ami rengeteg újrajátszhatóságot biztosít, továbbá kapunk még játékosonként 24-24 lapkát (8 szén, 8 grafit és 8 gyémánt). Miután felállítottuk a táblát, a játéktéren egymással szemben, egy sorban felsorakoztatjuk hadseregünket és kezdődhet a csata. A kezdő állásban minden “katona” szén formában kerül a táblára. A transzformáció a csatatéren megy végbe, amelyik mezőn a “katona” befejezte lépését és vonatkozik rá az átalakulás, ott átalakul. A négyzetrácsos játéktér mezőiben piktogramokkal vannak jelölve, hogy az adott mezőn melyik ásvány mivé kell átalakuljon. A piktogramok szerint a szenet a kör, a grafitot a négyszög, a gyémántot pedig a háromszög szimbolizálja. A piktogramok egymásba ágyazódnak, a belső szimbólum jelöli, hogy melyik formára vonatkozik az átalakulás a külső pedig, hogy mivé transzformálódik. (pl: Egy körben lévő négyszög azt jelenti, hogy a grafit szénné alakul stb.) Az átalakulás lineáris és mindig az adott mezőtől függ, ez határozza meg, hogy melyik forma melyik formává alakul át. A szén csak előre képes fejlődni, tehát  grafittá alakulhat. A grafit viszont tovább fejlődhet gyémánttá, de akár visszaalakulhat szénné is. Ugyan így a gyémánt csak visszafelé képes transzformálni, grafittá.

De mi is a lényege az átalakulásnak? A különböző formák különböző irányba képesek lépni és ütni. A szén egy lépést tud megtenni függőleges, vagy vízszintes irányban, átlósan pedig ütni. A legegyszerűbb és leggyengébb katona, kicsit a sakk gyalogjára emlékeztet, viszont a szén képes hátrafelé is haladni és ütni. A grafit tetszőleges számú lépést tud megtenni átlós irányokban, ütni viszont függőlegesen és vízszintesen tud. A képessége lényegében a szén inverze, viszont nagy előnye, hogy nincs lépéskorlátja. A legerősebb forma a gyémánt: ő a szélrózsa minden irányában képes lépni és támadni, lépéskorlát nélkül, mint a királynő a sakkban, csak sokkal ékesebb.

A játék a végsőkig tart, az a játékos nyer aki ellenfel összes katonáját legyőzte.

Veni, vidi, vici!

Ahogy fentebb már említettük, a játék első partira a sakkot jutatta eszünkbe, viszont az átalakulás egy plusz csavart hozott a játékba, amitől rugalmasabbá és izgalmasabbá vált számunkra. Szeretünk viszonylag gyors és rugalmas döntéseket hozni, ami a sakkra nem igazán jellemző, mivel a játékidejét megnöveli a gondolkodási idő és a különböző lépéskombinációk közötti döntés. A Carbomorphozisban viszont az átalakulások miatt nem olyan kiszámíthatóak a lépések, így egy jóval dinamikusabb taktikai játékot kapunk, ami könnyen lejátszható 20-30 perc alatt. (Hardcore sakkozóknak max. 45 perc alatt ;) ) 

Szeretjük, ha egy absztrakt játék jól van tematizálva (a magyar felhozatalban találunk erre jó pár példát) és külön öröm, hogy a téma valós tényeken alapul, egy kis fantáziával megspékelve. A címválasztásért pedig pacsi, mert egyetlen szóban benne van a játék lényege (Carbon=szén, morphozis=átalakulás), amit a Föld kerekén bárhol megértenének. Még egy plusz pont, hogy a nehézség variálható, kezdőknek és haladónak külön játékmódot ajánl a szerző, így mindenki számára élvezhető lehet.

Csiszolatlan gyémánt

A játék minden pontjában teljesíti azt, amit ígér. Gyors, könnyen tanulható és fejleszti a taktikai érzéket kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A játékot megtanulni könnyű, de igazán jól játszani nehéz. Tény ami tény, hogy előnyből indulnak a sakkosok, viszont el kell rugaszkodni az ott bevált  tervezhetőségtől. A játékot 12 éves kortól ajánlják, szerintünk tapasztalt 10 évesek, akik nyitottak a logikai és taktikai játékok iránt, már próbát tehetnek vele.

A Carbomorphozis a maga egyszerűségében egy nagyon okos játék, ami megállja a helyét a műfajában. Egyetlen hiányérzetünk a külső megjelenéssel kapcsolatos, ami nem rossz, de kicsit alul marad a modern játékokhoz képest. Szerintünk a játék minősége megérdemelne egy kicsit szebb kivitelt, például egy kompaktabb doboz, fa vagy plasztik lapkákkal sokat dobna a megjelenésén. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy ez egy magán finanszírozású kiadás, külső kiadó és grafikus bevonása nélkül, így nyilván kihozták belőle a maximumot, ami tiszteletet érdemel.

A Carbomorphozist meleg szívvel ajánljuk kipróbálásra mindazoknak akik:

  • szeretik az absztrakt játékokat
  • kifejezetten kétfős játékot keresnek
  • fejlesztenék a gondolkodást és a taktikát
  • keresik a magyar tervezésű játékokat

Reméljük a játék sikerrel fut majd be és találkozhatunk majd játékboltok polcain is. Ha pedig már most felkeltette érdeklődésedet megrendelheted a kiadó weboldalán itt, vagy kitöltve játék kvízünket akár meg is nyerheted magadnak. Jó játékot kívánunk!

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Carbomorphozis