Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Concept Kids: Állatok - Egy okos játék gyerekeknek

Egy játék, ha sikeres lett, két úton fejlődhet tovább. Készíthetnek hozzá számtalan kiegészítőt (mint pl. a Carcassonne) vagy készülhetnek belőle újratematizált változatok (mint pl. Carcassonne). Ez utóbbinak egy fajtája, amikor gyerekeknek szóló verzió készül az eredeti játékból (mint pl. a Carcassonne). Mindez együtt tudomásom szerint csak egy játéknak (brandnek) sikerült. De a lényeg, ha megy a szekér, dobni kell rá még egy rókabőrt.

A Concept, amelyről az előző ismertetőm szólt, hat éve jelent meg, de csak tavaly adták ki  Concept Kids: Animals (magyarul: Concept Kids: Állatok) néven a gyerekváltozatát. Szerecsére mást nem, mert ez a játék önmagában kerek, és bármely esetleges kiegészítő elvenné a játék lényegét, hogy korlátozott szimbólumkészletből kell tudnunk kifejezni bármit.

A Concept Kids: Állatok megjelenése viszont indokolt, hiszen a benne alkalmazott módosítások, egyszerűsítések a gyerekek életkori sajátosságainak figyelembevételével történtek. A gyerekekben még nincs meg az a fajta magas szintű absztrakciós készség, amellyel egy elvont fogalomra asszociálhatnának egy szimbólumról. Sőt, valószínűleg maga a keresett fogalom sem része a szókincsüknek, az eredeti Concept gyerekekkel ezért csak nagyon korlátozottan használható. 

A feladványokat a Concepttől eltérően a fizikailag megjelenő dolgokra szűkítették le, és a szimbólumok is könnyen dekódolható fizikai megjelenési formákat vagy viselkedéseket reprezentálnak. Nevezetesen, a Concept Kidsben állatokat kell kitalálni. Elvégre

mindenki tudja hogy néz ki egy állat, és hogy kedves-e vagy sem.

A Concept Kids: Állatok tehát gyerekeknek szól, ennek megfelelően a megjelenő illusztrációk is meseszerűek és sematikusak: a cápa dühösen vicsorog, a giliszta kedvesen mosolyog, a tehén bambán néz.

A dobozban a táblán és szabályfüzeten kívül egy kedves, mancs formájú rendező fogad minket, sok kártyával, narancssárga keretekkel és egy kártyatartó állvánnyal megpakolva. Se kérdőjel, se felkiáltójelek, se színes kockák, mint a felnőtt változatban.

És tudjátok mi nincs még benne? Betűk. Mármint játékelemeken. Elvégre 4 éves kortól ajánlják a játékot. A kártyákon csak az állatrajzok, kék kerettel a könnyebb, piros kerettel a bonyolultabb állatok (azaz feladványok). Az állatok megnevezése időnként okozhat kis nehézséget, de erről majd később.

A képek csoportosítva vannak a táblán

Tekintsük meg a táblát!

A szimbólumok csoportokban állnak a táblán, a csoportokat egy-egy háttérben lévő halvány ábra mutatja. 

  • Élőhely (házi, tanyai/vidéki, vízi sarkvidéki, erdei stb…)
  • Nappali/éjszakai életmód
  • Étrend (növényevő, húsevő)
  • Mozgás (ugrás, repülés, úszás stb.)
  • Mozgás sebessége (lassú, közepes, gyors)
  • Békés / agresszív
  • Színek, minták (piros, fekete, fehér… csíkos, foltos)
  • Méret (kicsi, közepes, nagy)
  • Erős / gyenge
  • Egyéb jellegzetességek (lábak, lábak száma, szárnyak, csőr, szőr, pikkely, tollazat stb…)

Ezek nem egzakt kategóriák, de pont olyanok, amelyeket egy négy éves gyerek is értelmezni tud.

Ez csak a zebra lehet

A Concept Kids: Állatok, nem csak ebben kezeli okosan a gyerekek eltérő adottságait, hanem a szabályában is. A legfontosabb, hogy a játék kooperatív. Azért pontozás van, de ez a csapat közös pontja. Ez segít eldönteni, hogy Apró Cicák vagyunk-e (5, vagy kevesebb pont) vagy Legendás Oroszlánok (12 pont).

A játék alap változatát gyakorlatilag bármennyi (1-12) gyerek és egy felnőtt játszhatja. A kék keretes kártyákból véletlenszerűen húzni kell 12 lapot képpel lefelé, a többire nem lesz szükség. A felnőtt játékos az állványra teszi az első lapot úgy, hogy a gyerekek lássák, de ő nem! Ezután a gyerekek felváltva kereteket raknak le a táblán lévő képekre, így próbálják rávezetni a felnőttet a megoldásra. Ha a felnőtt tudja, megtippelheti. Ha sikerült, akkor a kártyát megtartja a csapat, ellenkező esetben vissza kell rakni a dobozba, és jöhet az új feladvány, ha még van új kártya. Minden megszerzett kártya egy pontot ér, így maximum 12 pont szerezhető (Legendás Oroszlán!).

A képeknél szerintem nem mindig egyértelmű, hogy milyen állatot ábrázol (“ööö, oké madár, de mi is a neve?”), így azért nehéz tippelni és ellenőrizni hogy jó volt-e a tipp.  De hé! Ilyenkor legyünk megengedők, elvégre gyerekekkel játszunk kooperativ játékot. Akár még szavazni is lehet, hogy elfogadjátok-e a választ.

Egy nehéz feladvány

És miért írtam, hogy a játék okos? Az eddig említetteken túl:

  • a  gyerekeket aktívan vonja be a feladatba. Látnak valamit amit kategorizálniuk kell, ez azért könnyebb mint a felnőtt szerepe. 
  • a kudarc, ugyan a csapat kudarca, de nem közvetlenül a gyerekeken csapódik le, hanem a felnőttön, hiszen a tippeléssel ő hibázott. Ilyenkor egy “Hát, de ügyetlen voltam, nem sikerült!” felkiáltással, még a tévedés miatti feszültség is könnyen oldható. 
  • a téma jól lett megválasztva. Az állatokat a lányok és fiúk egyaránt kedvelik.

Ezek szerintem nagyon fontos dolgok, mert a kis lurkóknak a csapat sikere és az ahhoz adott egyéni teljesítmény jobb üzenetet hordoznak - és megkockáztatom, fontosabbak -, mint a versengés. Azt egyébként az eredeti Conceptben sem éreztem fontosnak.

Nagyobb gyerekeknél lehet bonyolítani is a játékot, kékhez kevert piros szegélyes kártyákkal vagy akár csak pirosakkal játszva. Az egyik gyerek átveheti a felnőtt szerepét, de akár az is lehet, hogy egyetlen gyerek ad tippeket a többinek, akik igyekeznek közösen kitalálni.

Jó látni, hogy egy játék ennyire komolyan veszi azt, amit a borítóján ígér. Ez tényleg gyerekeknek szól és hozzáértő kezek munkája. Ajánlást csak ennyit írnék a végére: a kisfiam nemrég múlt két éves, még kicsi, hogy vele is kipróbáljam. De másfél év múlva tuti leülünk játszani vele.

Könnyebb és nehezebb feladványok

A(z) Concept Kids: Állatok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Concept Kids: Állatok