Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Concept - Találd ki mire gondolok!

“Azért kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi”- mondhatnánk a reklámbeli bácsi után, gyerekkori játékainkra gondolva. Na nem a Gazdálkodj okosanra vagy az Ezüst tó kincsére gondolok, hanem az olyan játékokra, amelyeket eszünkbe nem jutott volna társasjátéknak nevezni. Pedig hát azok.

Gondoljunk csak a bulik elengedhetetlen kellékére a Gyilkososra (vagy Maffiára), az Ország, Városra vagy a barkochbára. De várjunk csak! Hiszen ezek a játékok ma is léteznek, igaz kicsit másképpen, kicsit megcsavarva. Ott van például a Vérfarkasok Millers Hollowban, ott van a Címke és ott van jelen ismeretőnk tárgya, a Concept is. Aki ismeri a játékot, az esetleg nem ért egyet velem, és az Activity-t kezdi emlegetni.

Az én meglátásom mégis az, hogy inkább egy kifordított barkochbával van dolgunk. De hogy te is el tudd dönteni a kérdést kedves olvasó, ismerd meg a játékot. A Concept az a játék, amit meglátásom szerint legjobb egy példajátékon keresztül bemutatni. A képen látható kellékek állnak a rendelkezésünkre, hogy rávezessük a játékostársainkat a feladványra. Dolgunkat nehezíti, hogy viszonylag korlátozott számú szimbólumot és eszközt használhatunk. A játékhoz feladványkártyák is tartoznak, ha esetleg nem lenne fantáziánk, de nekünk van. Következzen tehát a feladvány!

tárgy, dolog, csomag ) A feladványt zöld kérdőjellel jelezzük, esetünkben valószínűleg egy tárgyról, dologról van szó. A Concept szimbólumai gyakran párba vannak állítva, egymást kizáró fogalmakként. Ha a fő feladvány jelölőt tesszük rá, akkor biztos, hogy nem a csomag jelentésre kell gondolnunk.

játék, játékszerek, fiatalság ) Egy játékkal lehet dolgunk, esetleg egy tárggyal, amely a fiatalsággal kapcsolatos, de ennek jóval kisebb a valószínűsége.

ötlet, gondolat, koncepció ) és ( kifejezés, dialógus/nyelv,  képregény/rajzfilm ) Bonyolódik a dolog. Ha tartjuk magunkat a koncepciónkhoz, akkor egy játékról lehet szó, amelyhez a jó ötlet vagy a koncepció (haha) kell. Fontos a kifejezés vagy a nyelvhasználat benne? Vagy valami képregényre gondoltunk? Még kevés a támpont.

papír, lap ), ( műanyag, gumi ), ( kocka, tégla ), ( lapos ) és ( fehér ) Itt valószínűleg a külső megjelenésről van szó. Nagyobb részt papír, és valamennyi műanyag vagy gumi, lapos téglatest és a színe fehér. Hoppá! Az anyaghasználat árulkodó. Talán egy társasjáték lehet fehér dobozzal? Kérünk még infót!

( személy, család, csoport ), ( fiatal/új, gyerek, kisbaba ) és ( öreg, ősi, régmúlt ) Ismét el kell fogadnunk, hogy jó nyomon indultunk el, tehát ez családi játék lehet. De mire utal a sok kocka az egyik oldalon, egy-egy kocka a kettő között és a másik oldalon. Talán inkább gyerekeknek szól és kevésbé felnőtteknek? Vagy sok gyerek játszhatja felnőtt vezetésével. Hamarosan kiderül, mi lehet.

élővilág, állat ), ( gyors, élénk, nyúl ) és ( örömteli, pozitív ) Az előzőek ismeretében szinte biztosra vehető, hogy a játékunk állatokkal kapcsolatos. Gyorsaságot igényel vagy gyorsan lejátszható? Esetleg az említett állat egy nyúl? Az biztos, hogy vidám játék (ugyan milyen lehetne egy gyerekjáték?).

Tekintsük át újra az összes információt! Látható, hogy igen komplex dolgokat lehet kifejezni ezzel a fura szimbólummátrixszal. Folyamatos interakció zajlik a feladvány feladója és a többi játékos között, hiszen az előbbi annak fényében alakítja az információszálakat, hogy a többiek milyen következtetéseket osztottak meg az asztalnál. Nem kérdésekre válaszol, hanem az asszociációkra ad plusz információt, amelyek segítenek körvonalazni a megfejtést. Persze mindehhez az kell, hogy legyen koncepciója a játékosoknak. És hogy ne legyen túl egyszerű, egymással versengve próbálják kitalálni.

Ez utóbbitól azonban el lehet tekinteni, mint ahogy a pontozástól is. Mi legalábbis sohase pontoztuk a játékot. A kitalálósdi része pont elegendó élményt nyújt, versengésre itt nem volt igényünk. 8-10 éves kortól már nyugodtan lehet játszani (azért az asszociációhoz és absztakcióhoz kell egy kis érettség), amúgy pedig tökéletes családi vagy partijáték (nyilván nem az ivós partira gondolok).

Visszatérve a feladványunkra, ha még nem jöttetek rá, mi a megoldás, kicsit hunyoroga nézzetek a táblára és kirajzolódik a megoldás. De erről majd a következő ismeretőben írok.

A(z) Concept társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • jenei.balazs87

    2019-09-13 13:02:04

    Nem könnyű játék, de nagyon szórakoztató - pláne, amint az ember már fejből tudja a kategóriák jelölését. :) Addig ez egy kicsit lassítja a dolgokat.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Concept