Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Álmodj velem! - Álomharcosok

Az Álmodj velem! egyszerre képes megszólítani a Dixit rajongókat, akik odáig vannak a szürreális illusztrációkért, a gyors partijátékok kedvelőit és azokat is, akik élnek-halnak a versengésért. Ráadásul mindezt olyan minőségben teszi, hogy számos nagyjáték megirigyelhetné.

Ahogy bővül a társasjáték piac, egyre inkább igaz lesz, hogy a játéknak először a látványával kell magára felhívnia a figyelmet. Ez egyfelől lehet rossz, mert így az absztrakt játékok rendre hátrányból indulnak a többiekkel szemben, másfelől lehet jó is, mert olyan csodás alkotások születhetnek belőle, mint az Álmodj velem.

Az egész játék lehetett volna egy pakli szókártya és egy szemfedő is. Ehelyett húsz grafikus – köztük olyan nagy nevekkel, mint Miguel Coimbra - dolgozott együtt a játék száztíz kártyáján, hogy meglódítsák a játékosok fantáziáját. Reposék azonban nem álltak meg itt. Egy jópofa műanyag ágyat ácsoltak nekünk paklitartónak, mindez pedig egy megkapó tábla közepén foglal helyet, amiről a fontosabb szabályokat azonnal le tudjuk olvasni.

Tudatos álom

Minden fordulóban más játékos próbálja majd bekötött szemmel megtippelni, hogy mi lehet az előtte lévő kártyán – ő lesz az álmodó. A többiek húznak egyet a szerepkártyák közül, amik meghatározzák, hogy arra a fordulóra tündérek, mumusok vagy álommanók lesznek-e. A húzott szereptől függ, hogy segíteni vagy hátráltatni fogják-e majd az álmodót. Esetleg mindkettőt egyszerre.

A homokóra elindul és fölcsapjuk az első lapot. Minden játékos mond róla valamit, egészen addig, amíg az álmodó ki nem találja, hogy mi van a kártyán. Akár igaza volt, akár nem, jön a következő lap. Megint mindenki mond róla valamit, az álmodó pedig ismét tippel. Ez egészen addig így zajlik, amíg le nem jár az idő. Ekkor azonban még nincs vége a megpróbáltatásainak. Emlékezetből vissza kell mondania az összes lapot, amit kitalált. Csak utána veheti le a szemfedőt.

Ezek után pontokat kap: minden eltalált lapért egy pont jár, ha pedig helyesen vissza tudta mondani az összes lapot, még két ponttal gazdagodik. A többiek a pontokat a szerepüknek megfelelően kapják. Nem mindenkinek célja ugyanis, hogy az álmodó eltalálja a lapokat. Az csak annak érdeke, aki a jóságos tündér kártyát kapta. Ő az álmodó minden helyes tippje után egy pontot kap. Ezzel szemben, aki a mumus szerepében díszeleg, az elrontott tippek után kap pontot. Az álommanók érdeke pedig az, hogy egyik oldal se győzzön és pont ugyanannyi elrontott kártyája legyen az álmodónak, mint jól sikerült.

Ha kiosztottuk a pontokat, a szemfedő tovább vándorol és újra osztjuk a szerepeket is – természetesen az új álmodó előtt titokban.

Szürreális élmény

Elsőre kényelmetlen érzés volt bekötött szemmel ülni az asztalfőn. Soha nem szerettem az ilyen típusú játékokat. Ráadásul itt legalább egyvalaki az én véremet kívánta – a többiek viszont pont azt várták, hogy az én parádés teljesítményem dobja majd meg a pontjaikat.

Szerencsére a többieknek sincs könnyű dolga. A mumusoknak vigyázni kell, nehogy folyamatosan túl rossz tippeket adjanak, mert akkor könnyen lelepleződhetnek. A tündéreknek fejben kell tartani az összes korábbi segítséget fejben kell tartaniuk, hogy vissza tudják hozni az álmodót, ha a többiek rossz irányba vitték el. Egyedül álommankóként nem éreztem azt, hogy nehéz dolgom lenne. A helyes tippek számától függően löktem a jó és rossz tippeket, akár hülyeséget is – hiszen ha le is leplez, az álmodó akkor sem fogja tudni, hogy mikor hihet nekem.

Mivel a szerepek állandóan változnak, nincsenek állandó csapatok és nem tud senki nagyon elhúzni. Ráadásul az állandóan változó szerepek miatt a játék nem lesz repetitív, minden körnek más taktikával kell nekiindulni.

Az Álmodj velem! egészen friss és üdítő élménnyel emelkedik ki az asszociációs játékok közül. A valós időben játszódó körök és a folyamatosan cserélődő szerepek adnak neki egy olyan lendületet, ami csak kevés játékban van meg. Ha van egy legalább négy fős csapatod, akik vevőek a partijátékokra, mindenképpen tegyetek vele egy próbát!

A(z) Álmodj velem! társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

Álmodj velem! társasjáték vásárlása esetén a Gémklub webáruházban 20%-os, más kedvezménnyel nem összevonható kedvezményt biztosít! Beváltható: 2019. szeptember 10-ig KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!

10Márc

Schrödinger macskája - A kvantumcicák dorombolnak

Ismertető | 2024.03.10. 13:20:00

Hogy kerül a macska a kártyaasztalra? És vajon él-e, vagy meghalt? Csak akkor derül ki, ha kijátszod a lapokat ebben a különleges ütésvívős játékban!


Kommentek

  • osztheimertamas1

    2019-09-02 14:44:41

    Szerintem teli találat, változatos körök a szerep leosztás miatt többször elővevős , nem egy ráfeszülős könnyed party játék. :)

  • Valezius

    2019-09-02 12:08:02

    Nem rajongok az ilyenfajta party szójátékokért, de kellemes csalódtam ebben a játékban.

    Nagyon pörgős, mind kitaláló mind segítő szerepben élvezetes.

    Még csak egyszer próbáltam egy 6 fős társasággal, de mindenképp szívesen játszanám újra.

  • Bonita

    2019-09-01 14:22:51

    Nemrég volt szerencsém kipróbálni és teljesen megfelelt az elképzeléseimnek.

    A szerepeket kifejezetten imádtam, mindegyiknél máshogyan kellett taktikáznom. Kifejezetten tetszik, hogy mindegyik szerepben kipróbálhattam magam, kimozdultam a komfortzónámból.

    A kártyák illusztrációi gyönyörűek, szürreálisak és a humort sem nélkülözik.

    Elég nagy társasággal játszotram és remekül működött, talán így igazán izgalmas mert többet kell találgatni hogy ki kicsoda.

    Összességében gyönyörűek a kártyák, a tartozékok minőségiek és remek a játék, bármelyik korosztály élvezheti és minél többen játszátok annál jobb :)

  • vitezjanos888

    2019-08-24 18:55:36

    Sziasztok!

    Tetszik a leírása, szívesen kipróbálnám. Szeretem a változatos taktikákkal bíró játékokat főleg ha nem mindig lehet tudni ki kivel van. Ez pont olyan csalafinta! :)

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Álmodj velem!