Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

SPOILERMENTES KRITIKA - T.I.M.E. Stories: Lyukak az idő szövetén

2015-ben napvilágot látott az T.I.M.E. Stories, mely azonnal elsöprő sikert aratott társasjátékos berkekben. Idén a Gémklub elhozta nekünk a már régóta várt magyar kiadást. De vajon mitől ez a nagy felhajtás a játék körül?

Spoilermentes bemutatónkból kiderül!

A T.I.M.E. Stories egy a T.I.M.E. Ügynökség újoncainak legizgalmasabb ügyeit bemutató, gazdag történetekkel átszőtt kooperatív társasjáték. Az Ügynökség írányítja és felügyeli az időutazást a jövőben. Azonban, mióta a technika (ún. tachyonbesugárzás) megszületett többen is megpróbáltak már anomáliákat létrehozni az idősíkon. Ezek létrejötte különböző alternatív valóságokat generálhat és nem meglepő módon hatásaik beláthatatlan következményekkel járhatnak az általunk ismert világra. Ezen oknál fogva jött létre a T.I.M.E. Ügynökség, ahol csapatunkkal éppen elvégeztük a kiképzésünket és ezzel elnyertük a jogot az első terepmunkák teljesítéséhez.

Azonban mielőtt belevágnátok mindenképpen essetek túl Ti is a kiképzéseteken! Bár a Tébolyda küldetés pakliján is szerepel, tanulmányozzátok át a szabálykönyvet! Ne aggódjatok, nem tartalmaz spoilereket!

Röviden a játékról

A játék során minden alkalommal újabb idősíkokra látogathatok el, mely szerintem a játék egyik legnagyobb érdeme. Ugyanis az adott szituációban az ügyek száma végtelen lehet és az alternatív valóságok segítségével az esetek műfaját tekintve is csak a képzelet szabhat határt.

A T.I.M.E Stories világa jelenleg az alapjátékon kívül nyolc egyedi küldetéssel rendelkezik. Ezek közül jelenleg magyar nyelven a Tébolyda (alapjáték), a Marcy-ügy és a Prófécia a sárkányokról című szcenáriók érhetőek el. Jó hír a rajongóknak, hogy biztosak vagyunk abban, hogy a Gémklub a teljes sorozatot ki szeretné adni magyar nyelven. Sőt nem rég bejelentették, hogy A maszk alatt és Az Endurance expedíciót is még idén megtalálhatjuk a boltok polcain! Fontos még megjegyeznem, hogy a szcenáriók nem csak a múlt darabkáit tartalmazzák, hanem az Ügynökséget érintő, részeken átívelő sztorit is felfedik, így mindenképpen azt javaslom, ha játszani szeretnétek egymás után csináljátok a küldetéseket.

Lényeges információként kiemelném még, hogy a T.I.M.E Stories nem családi játék! A szcenáriók műfaja és illusztrációi is ezt az ars poeticát követi. 14 éves kor alatt nem ajánlom a játékot! 

Hogyan álljunk neki a játéknak?

Az első és egyben legfontosabb feladatotok, hogy találjatok magatok mellé még három elkötelezett embert, akik a többi küldetésen keresztül is elkísér majd titeket. Bár a dobozon 2-4 fő szerepel, de valójában két fő esetén két karakter kell fejenként irányítani, három fő esetén pedig egy semleges karaktert kaptok magatok mellé. A magam részéről én a négy fős élményt ajánlom, de nagyon sokan tesztelték már ketten is, amennyiben nem zavar titeket a két karakter szimultán vezetgetése, akkor érdemes lehet így is belevágni. (De azért legyen inkább négy fős ;).)

Készüljetek fel egy hosszú játékra! Bár a dobozon 1,5 óra szerepel, de egy-egy szcenárió bőven elérheti a 4-6 órát is! (Hozzá teszem, hogy mi így is készültünk lelkiekben és egy percet sem unatkoztunk.)

Ahogy fent is említettem, rágjátok át magatokat a játékszabályzaton, majd ezután és tényleg csak ezután nyissátok fel a Tébolyda paklit, kövessétek az utasításokat és merüljetek el az 1921-es francia tébolyda különleges világában! Apróbb észrevételünk, hogy a lapok egy része szeret kicsit összeragadni, így figyeljetek rá oda, hogy tényleg mindig a jó lapot fordítottátok-e fel. Alul a lapok sarkában találtok egy számozást, ez sokat segít.

Hogy képzeljük el a játékot?

A doboz teljesen letisztult a bevezetés egy kemény vonalas scifi érzetét kelti, azonban az időutazás létén kívül inkább fantasy elemekkel találkoztunk a játék során. (Ez nem hiba, de érdemes tisztában lenni, hogy nem Lem vagy Asimov alap műveinek adaptációival lesz dolgunk.) Az időutazás elmélete ebben az esetben annyi, hogy különböző időkapszulák segítségével az Ügynökségünk az adott kornak és helyszínek megfelelő gazdatestekbe küldi vissza tudatunkat, így mindennemű feltűnést elkerülve nyomozhatunk a csapatunkkal és oldhatjuk meg az anomáliát.

A kalandunk egy rövid eligazítással kezdődik, ahol többek közt megismerjük a helyszínt (térképkártyák), majd szcenáriónak megfelelő gazdatestek közül kiválasztjuk csapatunk összetételét. Érdemes hosszabban tanulmányozni karaktereket, mert mind különleges, mind pedig alap (ügyesség, meggyőzés, harc) képességeikben is különböznek egymástól. Bizonyos esetekben a karakterek tárgyakkal is rendelkezhetnek.

Ezután megkezdődik az áttöltés és egyben az első futásunk is. (Futásnak hívják a próbálkozásaink számát, a futások hossza az adott kalandtól, a próbálkozások számától, illetve a csapatunk létszámától függ.) Ilyenkor a csapat a kezdő helyszínen találja magát és megkezdi a nyomozást...

Az esetek nagy részében egy futás alatt nem sikerül megoldani az esetet, ilyenkor újabb futás kezdődik és bár a memóriánk nem törlődik, az addig megszerzett ismereteink és tárgyaink jelentős része elvész, így az addig megszerzett tudással a birtokunkban kell újragondolnunk a bejárandó útvonalat. A futások között arra is lehetőségünk lesz, hogy gazdatestet váltsunk, így az adott küldetések típusához és nehézségéhez finomhangolhatjuk a karaktereket.

A magyar fordításról

A T.I.M.E. Stories egy rendkívül sztori gazdag játék, mely több funkciót is betölt. Egyrészt hangulat teremtő és történet mesélő szerepe van, másrészt pedig az ezekben a szövegekben elrejtett finom utalások, esetleges feladványok képezik a nyomozásunk alapját. ( A nyomozás jelentős részét képzik még a különböző illusztrációk, tárgyak stb.)  Ez alapján könnyen belátható, hogy az adott nyelv megfelelő ismerete elengedhetetlen. Szóval erősen nyelvfüggő, na! :) Így kifejezetten hiánypótlónak találom a játék magyar megjelenését. 

Külön kiemelem, hogy az eredeti feladványok minőségét megőrizve készült el a magyar fordítás és láthatóan nagy munka volt vele.

A doboz tartalmáról

Az alapjáték doboz külseje, a benne található tokenek, jelölők minősége kifogástalan. A kártyák illusztrációi gyönyörűek, azonnal megteremtik szükséges hangulatot. Sajnos ez nem mondható el az inzertről, a műanyag papírvékony, törésre hajlamos, már a játék kezdete előtt javításra szorult, a mentésre szolgáló helyekről pedig szinte lehetetlen kiszedni a tokeneket.

A kiegészítők ezt a tematikát követve, egyszerű fehér dobozokban lapulnak, melyek különböző a szcenáriókhoz szükséges paklikat tartalmaznak. Az illusztrációk ebben az esetben is gyönyörűek, le a kalappal a készítők előtt. Megjegyzés: a Marcy-ügy első paklijának aljára nem került takaró kártya, figyeljetek oda, hogy ne fordítsátok meg, mert igencsak spoileres lapról van szó! 

Kiknek ajánlom?

  • Akik készek hosszútávon időt szánni a küldetések felgyöngyölítésére.
  • Nem ijednek meg a hosszú játékidőtől (4-6 óra).
  • Nem zavarja őket, hogy a játék egy fajta legacyként működik, tehát nem újrajátszható. (Maximum évek múlva.)
  • Akik elmúltak 14 évesek és nem zavarja őket a felnőttesebb témák feldolgozása.

Extra tipp: sokszor hallottam már a legacy jellegű játékok esetén, hogy az emberek drágálják a játékot. Én azt javaslom, hogy mivel tényleg négyen játszható, osszátok el egymás közt az anyagiakat. Nagyjából így számolva egy mozi jegy áráért nagyjából 6 órányi közös élményt kaptok. Ha pedig az angol se akadály, érdemes szétnézni a neten is, mert rengeteg ingyenesen letölthető print and play rajongói kiegészítőt találhatok.

Végső vélemény

Ahogy az ebből a kritikából is kiérződhetet, mi imádtuk a játék minden percét. Személy szerint nem is gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz ránk a játék! A legérzékletesebben csak úgy tudom kifejezni a szerettünket, hogy bár a Tébolydát hétköznap (egy keddi napon) munka után késő este kezdtük el, addig nem tudtuk elengedni a történet kezét, míg meg nem oldottuk a rejtélyt, igaz ez másnap (azaz szerda) hajnali háromig tartott! Igaz, kissé megfáradtan, de annál büszkébben és lelkesebben áltunk fel az asztal mellől. :)

A(z) T.I.M.E Stories társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) T.I.M.E Stories: A Marcy-ügy társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) T.I.M.E Stories: Prófécia a sárkányról társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • cuf87

    2019-07-03 13:13:44

    Amikor teszteltük, az első részt reggel 4ig toltuk, a második rész meg annyira lekötött minket, hogy elfelejtettünk enni 🍔 ... Isteni, imádom! Szerintem nem bánod meg :-)

  • nagysandor.mc

    2019-07-03 10:59:25

    Remek írás. Régóta szeretném kipróbálni ezt a játékot. A cikk olvasása köben mégnagyobb kedvett kaptam hozzá! Köszönöm.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • T.I.M.E Stories
  • T.I.M.E Stories: A Marcy-ügy
  • T.I.M.E Stories: Prófécia a sárkányról