Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! -Tiny Epic Zombi vérfürdő: 30 perc a Walking Deadben

A Tiny Epic Zombi vérfürdő egy gyors lefolyású túlélő játék. A leírás szerint egy játszma nagyjából 30-45 percig tart, amit eddig sose sikerült tartanunk, a legrövidebb játékmenet talán 1,5 óra volt. A minimális játékosszám 1 fő, a maximális 5 - ebben az esetben viszont valakinek a zombikat kell irányítania. Ahogy a Tiny Epic sorozattól megszokhattuk egy kisebb méretű, igazán dekoratív dobozt kapunk, tele rengeteg apró kellékkel, mintha a játékot arra tervezték volna, hogy elhagyjuk egyes darabjait. A sztori a szokásos: zombiinvázió söpör végig a világon, a játékosok csapdába estek a helyi plázában és a gonosz zombik meg akarják enni az agyukat. Az emberek célja, hogy élve kijussanak a plázából, a zombiké pedig, hogy jól lakjanak.

Játék előkészítése

A játéktér felépítése és az előkészületek viszonylag nagy időt vesznek igénybe, de ne aggódjatok, megéri várni! :)

Ötféle játékmód közül választhatunk: játszhatunk csapatként egy zombijátékos ellen, egymással versengve egy zombijátékos ellen, mindenki egy csapatban, egymással versengve automatizált zombik ellen valamint egyedül automatizált zombik ellen. Az összes játékmódnak lényegében ugyanaz az alapja, a játszhatóság érdekében apróbb módosításokat kell alkalmaznunk a különböző módok esetében.

Miután kiválasztottuk a játékmódot, indulhat a játéktér előkészítése: építsük fel a plázát, pakoljuk fel a miniatűr zombikat, válasszunk játékos- valamint küldetéskártyákat, rakjuk fel a küldetésekhez tartozó helyiség- és küldetésjelölőket, végezetül pedig állítsuk össze a kutatás-/felszereléspaklit. Amint ezekkel megvagyunk, indulhat a játék.

Játékmenet

Az lesz a kezdőjátékos, aki utoljára járt plázában. A játék az emberjátékosok köreiből áll, és minden emberjátékos köre után a zombijátékos köre következik. A játék akkor ér véget, amikor az emberek vagy a zombik elérik a céljukat.

Az emberjátékosok célja, hogy teljesítsék a 3 küldetéskártya feltételeit azelőtt, hogy elfogyna a kutatáspakli.

A zombijátékos célja, hogy megölje az embereket (a túlélőkkel együtt) vagy, hogy megakadályozza az emberjátékosokat a küldetéseik teljesítésében. Amennyiben elfogy az összes kutatáskártya (ne feledjük, ebből csak 24 darab áll rendelkezésünkre), az emberjátékosoknak még egy utolsó körük van, mielőtt lerohanják őket a zombik.

Minden emberjátékos a körében 3 akciót hajthat végre:

  • Egy zombi megölése.
  • Helyiségek képességének és/vagy jelölőinek használata.
  • Tárgyak begyűjtése.

Minden körben kötelező háromszor mozogni és a kör első akciója előtt kötelező egy másik helyiségbe menni. Az emberjátékosok körüket az üzlet átkutatásával fejezik be, ami annyit tesz, hogy felfedi a zombijátékos által elé helyezett kutatáskártyát.

Ezután a zombijátékos köre következik. Ez sorban a következő lépésekből áll:

  • Megvizsgálja, hogy hallott-e zajt, ezt úgy teszi meg, hogy az előtte soron lévő emberjátékos által felfordított kutatáskártya bal sarkában lévő szimbólumot összehasonlítja az üzlet bejáratszimbólumával, ahol a játékos bábuja áll. Amennyiben nem egyezik meg, az emberjátékos nem csapott zajt. Ha zajt csapott, a zombijátékos végrehajthatja a zombikártyáján lévő akciót.
  • Új zombikat helyez el a plázában.
  • Új kutatáskártyát oszt az emberjátékosoknak.

Nem szabad megfeledkezni mind a zombi- mind az emberjátékosok kártyáin található speciális képességekről. Ezek az egész játék ideje alatt aktívak és erősen befolyásolhatják a játék végkimenetelét!

A játék kétféleképpen érhet véget: nyernek az emberek vagy nyernek a zombik. Az embereknek egyetlen céljuk van, mind a 3 küldetéskártyát időben teljesíteni. Míg a zombinak meg kell akadályozni az emberjátékosokat a küldetéseik teljesítésében. Amennyiben a teljes kutatáspakli felfedésre került vagy az összes túlélőjelölő elfogyott az udvarról és a barikádjelölő is a nullán van, a zombik lerohanták az embereket és győztek.

Maga a játékmenet elég bonyolult, elsőre kissé döcögősen ment nálunk is, a túlélési kézikönyv mindig a kezünkben volt, de amint tisztázódnak a szabályok az ember fejében, gyorsan izgalmassá válik a játék. Sajnos én úgy látom, hogy a zombijátékosnak nincs elég nagy ráhatása a játékra, ő inkább olyan, mintha egyfajta mesélő szerepet töltene be, amit kicsit nehezményezek. Kevés az olyan akciókártya, amivel árthatunk az embereknek. Legtöbbször mi adjuk a kezükbe a fegyvereket, ami nem túl szerencsés tekintve, hogy a következő körben a mi fejünket lövi szét az Uzival…

Konklúzió

Miután kibontottam a dobozt és szétszórtam a tartalmát, az első gondolatom az volt: „nahát ez tiszta Walking Dead!” Majd megláttam Lucille-t (Negan baseball ütője) és rájöttem, hogy tényleg. Ahogy az elején említettem a játékkészítők igen csak alulértékelték a játékidőt (vagy a mi társaságunk nagyon béna), de a 30-45 percet valahogy még sosem sikerült tartanunk, sőt még az 1 óra közelében se sokszor jártunk. Ennek ellenére, elég sokszor az asztalra kerül a doboz, nagyon részletesen ki vannak dolgozva a kártyák, alaposan átgondolt az összes játékmód, gyönyörű a grafika (már amennyire ezt egy zombi témájú játékról el lehet mondani); egyszóval érződik rajta, hogy az alkotói sokat foglalkoztak vele –pacsi érte!

Szeretem az olyan játékokat, melyekkel több módon is tudunk játszani, így kisebb az esélye, hogy a szekrény sarkában végzik elfeledetten. Mint minden játéknak, ennek is vannak hibái, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy jól költöttem el a pénzem. Szóval fogjátok a machetét és zombiölésre felkészülni!

írta -- kitka6

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.


Kommentek

  • kitka6

    2019-05-29 19:32:56

    köszönöm szépen! :)

  • ARduel

    2019-05-29 17:25:25

    Nagyon jó írás! Összeszedett és humoros! Pacsi érte! 😉

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiny Epic Zombi vérfürdő