A cikk egy 10% kedvezményre jogosító kuponkódot tartalmaz!

A kereskedők völgye – Kicsi dobozban rengeteg lehetőség

Olyan játékot találni, aminek a hosszát, vagy a nehézségét mi állíthatjuk be, nem nehéz. A Kereskedők völgye kártyáival viszont még a játékstílust és a szerencse szerepét is mi határozhatjuk meg.

A kereskedők völgye tipikusan olyan kiskiadós játék, amiért annak idején föltalálták a Kickstartert. Nem állt mögötte nagy marketinges csapat, mégis sikerült húszezer dollárt gyűjtenie. Végül nem csak a vásárlókat győzte meg, a játékosoknak is bizonyított: a tavalyelőtt kiadott második részhez már ezerrel több támogatót és háromszor annyi pénzt sikerült gyűjtenie.

A borítón terpeszkedő komor völgyet nézve nem is gondolnánk, hogy belül a kártyákon milyen színes-aranyos állatkák várnak majd minket. Ők azok a bizonyos kereskedők, akik hat céhbe (pakliba) szerveződve szeretnének vásárlókat magukhoz csábítani azzal, hogy ők töltik fel rekeszeiket a legszínvonalasabb áruval.

Céhezők viadala

Összesen tehát hatféle állatpakliból kell választanunk eggyel többet, mint a játékosok száma. Ezek fogják meghatározni a játék nehézségét és egyben a stílusát is. A kártyáknak van számértéke és különleges képessége. Mindenkinek mindegyik állatból kiosztunk egy-egy lapot, a maradék a piactáblára és az asztal közepére kerül, a játékosok paklijait pedig feltöltjük sok-sok ócskasággal. Ezek lesznek azok az értéktelen lapok, amikből a játék elején új kártyákat vásárolhatnak.

A cél, hogy kirakjunk magunk elé nyolc „rekeszt”. Ehhez azonos állatpakliba tartozó kártyákat kell lepakolnunk sorrendben, szigorúan egyszerre és pontosan az adott rekesz számának megfelelő értékben (például a harmadik rekeszben a lapok összértékének pont háromnak kell lennie, stb).

Ehhez folyamatosan vásárolnunk kell a piactábláról új lapokat a paklinkba, mivel az alapból kiosztott ócskaságokat nem tehetjük le rekeszbe. Ahogy bővítjük a paklinkat, úgy bővülnek a lehetőségeink is a különleges kártyáknak köszönhetően. De velük hígul is a pakli, vagyis minél több lapot veszünk, annál kisebb eséllyel húzzuk fel őket. A győzelemhez észben kell tartani a kártyák képességeit és rájönni, hogy hogyan tudjuk egymással kombinálni őket.

A kereskedők völgye tehát egy deckbuilder, vagyis pakliépítő játék. A pakliépítés mellett azonban itt megjelenik egy új motívum, a pakli-leépítés is. Mérlegelnünk kell ugyanis, hogy mely lapokat áldozzuk be a kezünkből a rekeszekbe, ahonnan már nem húzhatjuk vissza őket többet. Ha túl jó lapokat teszünk le, kezdhetjük előről a gyűjtögetést. Ha viszont sokáig kotlunk egy-egy nagyobb értékű kártyán, a többiek elhúzhatnak a saját rekeszeikkel, amit nehéz lesz behozni.

Imádnivaló

Szerencsére a szabályfüzetből minden elsőre megérthető, ezzel nincs is gond. Amit viszont hiányoltam, az egy összefoglaló a kártyák képességeiről. Néhány lap ugyanis nem volt teljesen egyértelmű, így közösen kellett megfejtenünk a hatását.

Jópofa ötlet, hogy a játéktérként szolgáló piactáblának mindkét oldalára nyomtattak képet. De mivel az egyik ugye lefelé néz, a másikat meg már a felpakoláskor telerakjuk kártyákkal, egyiket se fogjuk túl sokat látni. Külön dícséretet érdemel, hogy a dobozon az ajánlott kártyavédő méret is szerepel.

A Kereskedők völgye legfőbb erénye az újrajátszhatósága. A hat pakliból egyszerre max öt lehet játékban, ami sokféle kombinációt eredményez. Ráadásul mind a hat állatfaj teljesen eltérő képességekkel rendelkezik és teljesen más játékstílust kíván. Ha inkább szerencsén alapulú játékot szeretnénk, bedobjuk a tigriseket. Ha több interakciót kívánunk, akkor a mosómedvéket választjuk. Az állatok a stílus mellett a nehézséget is állítják, ezért érdemes a szabálykönyv tanácsát követve először a kezdő kártyákkal játszani pár partit.

Szerencsére a Kereskedők völgye nem csak lehetőséget ad az újrajátszásra, játszatja is magát. Nálunk egy parti vége mindig elemzésbe torkollik, ahol azt fejtegetjük, hogy az újonnan felfedezett kombókat melyik állatpaklival lehetne még erősebbé tenni. Ahhoz tehát, hogy teljesen átlássuk a játékot jópár parti szükséges. Ez a 20-30 perces játékidővel nem is megterhelő.

A játékidő és a holtidő négy főnél sem kúszik túl magasra, én mégis legfeljebb három játékossal ajánlom. Négynél ugyanis egy kivételével az összes paklit be kell dobni a játékba, így elveszik az a változatosság és taktikázási lehetőség, amit kevesebb fővel nyújtana a játék.

A kereskedők völgye hamar az új kedvencemmé vált. Okos, pörgős, kompakt és pont annyira összetett, hogy ne fáradjak el benne, de máris kívánjam a következő játékot.

Kedves Reflexshop, kérjük kiadni a második részt is magyarul! :)

A(z) A kereskedők völgye - Legendás mesterek céhe társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

A kuponkód egy a Reflexshopban beváltható 10%-os kedvezményre jogosít az A kereskedők völgye - Legendás mesterek céhe társasjátékra. Beváltható 2018. agusztus 16-ig. KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

07Dec

Dr. Fondor és az Idő Fellegvára - Ki itt betörsz, hagyj fel minden reménnyel!

Ismertető | 2018.12.07. 19:56:00

Fondorlatos gonosztevők nélkül nincsenek hősök, ezt minden gyerek tudja. Persze nem feltétlenül muszáj, hogy a hősök patyolattiszta erkölcsi idolok legyenek, elég, ha Robin Hood módjára a gonosztól akarnak lopni.

05Dec

Mire a levelek lehullanak ... - Remény Hadművelet

Ismertető | 2018.12.05. 16:06:00

100 éve, hogy véget ért az I. világháború, ez ad különös aktualitást a Remény Hadművelet c. játék magyar kiadásának. Ugyanakkor az üzenete kortalan: az összetartás és bajtársiasság, a kétségbeejtő, embertelen helyzetekben is segít túlélni.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Five Tribes: Melyik kiegészítőt válasszam?

  2018.12.07. 11:43:33 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, társasjáték, five_tribes

  Eleget írtam már arról, hogy a Five Tribes mennyire a kedvenc játékom és, hogy mennyire sajnálom, hogy még csak idén vándoroltam el Naqala sivatagába. Ha kíváncsi vagy bővebben...

 • Gamer hírek 15.

  2018.12.03. 21:45:18 / játék, magyar, hír, társasjáték

  Amerika mellett, emberiség ellen  Érdekes kampányba fogott a Card Against Humanity csapata. Százötvenezer embertől gyűjtöttek összesen 2,25 millió dollárnyi adományt, cserébe...

 • Everdell - Mint a mókus fenn a fán...

  2018.11.28. 10:45:26 / teszt, ajánló, játék, kártya, erdő, társasjáték, kickstarter, worker_placement

  Az Everdell sikere már abban a pillanatban borítékolható volt, amikor a projekt gazdája megnyomta az indítás gombot Kickstarteren. A lélegzetelállító illusztrációk vonzzák az...

 • Gamer hírek 14.

  2018.11.20. 12:35:40 / játék, hír, ciki, fantasy_flight_games, társasjáték, fail, kickstarter

  Bedőlt a Super Dungeon Explore Legends  És jó eséllyel nem is fog felállni. A szépreményű, minikkel bőven megpakolt játék Kickstartere körül már régóta nem stimmelt valami....

 • Consentacle - Csápos kis romantika (18+)

  2018.11.13. 09:38:20 / teszt, ajánló, játék, kártya, felnőtt, hentai, társasjáték, csáp

  Figyelem! Ebben a posztban egy szexuális tartalmú játékot mutatok be, annak keletkezésével és előtörténetével együtt. Mint ilyen, ez tizennyolc éven felülieknek szól. Szóval ha...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • A kereskedők völgye - Legendás mesterek céhe