Hódítás, szövetség és árulás! Különböző frakciók harcolnak a sivatag bolygó, a Dűne irányításáért! Képzeld el, hogy egy nemesi családot, egy szervezetet vagy egy rendet...
3 felhasználó árulja, 16 000 Ft-tól
Kategória: Politika, Sci-Fi, Háború, Blöff, Alkudozás, Harc, Könyv alapú
Mechanizmus: Aukció/Licit, Váltakozó képességek, Terület mozgatás, Terület befolyásolás/irányítás, Vedd el, Card Play Conflict Resolution, Force Commitment, Roles with Asymmetric Information, Bribery, Negotiation, Alliances, MOV-18 Map Deformation, Predictive Bid
Most bukkantam rá a treachery.online oldalra, ahol elvileg ingyesen lehet játszani ezt a remek játékot. Van itt olyan, akit ez érdekelne (lehetőleg az advanced szabályokkal)?
LOL
Nagyon jó a sztori, Gawain
Szerkesztve: 2024. jan 03. 12:13
Egyik kedvenc sztorim: A Harkonnen játékos egy győztest csatát követően foglyul ejtette a Spacing Guild játékos egyik vezetőjét. Egy későbbi körben a Harkonnen játékos újból megtámadta a Spacing Guildet. Ugyanazt a vezetőt nem tudta most ellene használni, mint legutóbb (asszem már elhasználta vagy addigra már meghalt). A Guild játékos beblöffölte, hogy a Harkonnen megmaradt vezetői közül az egyik a nála lévő Traitor. A Harkonnen játékos inkább biztosra akart menni és a Guild saját, korábban foglyul ejtette vezetőjét játszotta ki a Guild ellen. Erre a Guild játékos előkapta a Traitor lapját és mindenki döbbenetére a saját, a Harkonnen által elfogott és most ellene kijátszott vezetőjét ábrázolta.
Szerkesztve: 2023. aug 16. 21:42
Válasz kardostibor44 (2023. aug 16. 19:22) üzenetére
Egy igazi klasszikus (az eredeti kiadás 79-es) kapott ráncfelvarrást a 40. szülinapjára. Ez a játék fényévekkel megelőzte a korát, nem véletlenül alakult ki hatalmas kultusza még úgy is, hogy hosszú éveken keresztül nem gyártottak belőle újabb példányokat. Mindezek ellenére folyamatosan játékban maradt rengeteg klubban és versenyeket rendeztek belőle.
Előnyei:
A játéknak nagyon sok szabálya van, de annyira tematikusak, hogy a sok kivételt és speciális képességet nagyon könnyű tanítani, ha a könyvet jól ismerőkkel játszunk. (Ha nem, akkor hosszabb a tanulási folyamat). Zseniálisak a szabályok, ujjongtam, amikor a szabálykönyvet olvastam. A frakciók asszimetrikusak, mindegyik képességeire rávágható, hogy ez túl erős. A játékosok feladata egymást balanszolni.
Lehet előny, de hátrány is:
Nagyon érződik, hogy régi abból a szempontból, hogy nincs felzárkóztató mechanizmus. Itt csúnyán a partvonalra lehet kerülni, minden lépés lehet végzetes is. Ez egyrészt nagyon izgalmas, de okozhat rossz játékélményt is. De hát a Dűne világa és története sem megbocsátó. Gyilkos konfrontáció van benne.
A megvalósítás nekem tetszik, bár az illusztrációk nem extrák. Nekem plusz pont, hogy nem tömték tele minikkel, nem igénylem ehhez a játékhoz.
Hátrány:
Lehet, hogy lepörög másfél-két óra alatt, de lehet, hogy több mint 4 órán keresztü nyüstöljük egymást. Sajnos 6 fővel az ideális, alatta egyre csökken az élmény, ahogy csökkentjük a játékosok számát. Az advanced harc szabályai is pepecselősek.
Összegezve:
Csodálatos játék, ami viszont nagyon nem való mindenkinek. Amikor jó, akkor nagyon jó, de elképzelhető, hogy csak meghalni és szenvedni mész az Arrakisra. Ha össze tudtok gyűlni 6-an és szeretitek a Dűne világát, akkor ne habozzatok!
Dűne rajongóknak:
Inkább az eurókat szereted: Dűne Impérium
A minik rajongója vagy és epikus wargame-re vágysz: Dune: War for Arrakis (várni kell rá)
Ha asszimetrikus, különleges harcos játékot keresel: Root, Vast, Oath, Twilight Imperium IV, Eclipse
BGG értékelés: 10/10
Szerkesztve: 2023. aug 16. 19:42
Ugyan magyar kiadás nincs. De teljes magyarosítás igen, a BGG-n. (Kártyák fordítása is)
Válasz kemiaiteso (2021. nov 07. 18:21) üzenetére
Köszönöm az infót, sajnálom, hogy pont ezt a 79-es felújított változatot nem magyarosítják le, pedig ez eddigiek közül ez a legütősebb szerintem (már ahogy az ismertetőket nézegettem).
Válasz harnas1207 (2021. nov 07. 12:29) üzenetére
Köszi szépen! :) Talán egy Karácsonyban benne is tud majd lenni ;)
Válasz harnas1207 (2021. nov 07. 14:35) üzenetére
A Reflexshop fogja kiadni mindkettőt. Az Imperium megjelenési dátuma a film premierhez volt kötve, de csúszik a kiadás. Szerintem azért az idei felhozatalba bele fog férni.
Válasz armin.d.ivan (2021. nov 07. 13:13) üzenetére
Hát már ez is csodálatos hír, nem tudod melyik kiadó hozza? :O
Válasz harnas1207 (2021. nov 07. 12:29) üzenetére
Idén (vagy valamikor jövő év elején) a Dűne Imperium jön magyarul, így ez biztosan nem jelenik már meg magyar nyelven. Sőt azt hiszem a következő magyar projekt a 2022-ben megjelenő Dune: House Secrets lesz.
Válasz kemiaiteso (2021. nov 07. 10:12) üzenetére
Sziasztok, nincs valakinek információja arról, hogy lesz-e magyar változata a játéknak valamikor?
Ha már itt az új Dűne film, gondoltam ezzel is előjön valamelyik játékforgalmazó itthon. De ha valakinek régi, kártyagyáras Dűne változata, s megválna tőle, rámírhat nyugodtan. Köszönöm.
Köszi a leírást most már biztos hogy az Imperiumot fogom megvenni a tematikussága miatt hozza a düne érzést ez lejött már azokból a videókból is amiket láttam eddig, nem hiába lett díjazott a Golden Geek Awardson sokan szeretik
Válasz Kisde (2021. máj 24. 15:55) üzenetére
Nem kell elnézést kérni, mivel nincs miért :) Szerintem kettő között dönteni viszonylag egyszerű, tudván azt, hogy kikkel fogod legtöbbet játszani.
A klasszikus Dune igazi "gamer" játék és igényli az elkötelezettséget, mind időben mind játékosszámban. Ha van egy 5-6 fős komolyabb társasos csoport, főleg a 14+ korhatárban, akik nem veszik rossz néven az egymással elég komoly kiszúrásokat, akkor ott remek választás.
Ha mondjuk egy családban társasozik az ember (mint pl. én is) és leginkább 2-4 játékosszám a jellemző vagy esetleg a szóló is opció, valamint kicsit eurósabb, könnyedebb de mégis izgalmas és interakcióban sem szűkölködő társast keres az ember, amit max 1,5 óra alatt be lehet fejezni, annak egyértelműen a Dune: Imperium a jó választás.
Válasz godzsakattila (2021. máj 24. 16:13) üzenetére
Nagyon köszönöm a hosszas válaszod, immáron "pro" is van a Dune Imperium mellé és köszönöm az erősségi összevetést is. Igazad van egyébként és elnézést is kérek a magam nevében, Ubazsival (szerintem egyformán) úgy értettük, hogy annyi társas van, különböző mechanikák és történetek, hogy két azonos történetből készült játékot nem biztos, hogy veszünk, még ha más is a mechanikájuk. Én nem vagyok a a deck building ellen sem (sőt) és a tárgyalós-harcolós-diplomáciás játékok ellen sem és mindkettő kell legyen valaki polcán szerintem, de nálam elég mondjuk egy Dűnés diplomáciás egy xy diplomáciás, mondjuk egy Clank deck buildinges és egy zw deck buildinges 😊
De összevetni tényleg nem jó egy tenisz játékost egy kosarassal, mert nem egy pályán játszanak.
Válasz Kisde (2021. máj 24. 15:55) üzenetére
nmajsa- 2024. júl 13. 04:18
- Válasz
- / +2
engem érdekelne bár gondolom nem aktuális
Válasz Gawain (2024. jan 03. 18:43) üzenetére