Zoo Tycoon: The Board Game
Videó beküldése

Zoo Tycoon: The Board Game

társasjáték, 2023
Értékelem!

A Zoo Tycoon: The Board Game egy nagyon összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 3 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a szimuláció, a solitaire és a market mechanizmusokra.

A Zoo Tycoon: The Board Game egy nagyon összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 3 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a szimuláció, a solitaire és a market mechanizmusokra.

Kategória: Közgazdaság, Környezet, Állat
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Szimuláció, Solitaire, Market

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Hosszú

Hosszú játékidő! Ha egy egész estés/napos kikapcsolódásra vágysz ez a neked való!

Zoo Tycoon: The Board Game vásárlása, árak és üzletek

Jelenleg egyik üzletben sem kapható a játék! Állíts be egy árufigyelést, hogy értesülj, amikor újra kapható lesz a boltokban!

Szabálykönyvek (1)

Zoo Tycoon: The Board Game társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • pepetoth

  2024-02-28 00:43:53

  Immár jó néhány játékkal a hátam mögött, részben igazat tudok adni a véleméynednek. Az, hogy játék hosszú relatív, 3 játéksosal belecsúszunk a 2-3 órába, nekem ez nem hosszú, de nyilván vannak, akik nem szánnak ennyi időt egy játékra. Az apró mütyürök pakolgatása szerintem a társasjátékok velejárója, a véleményem szerint leginkább túlhypeolt játékban, a Mars Terraformálásban is apró mütyüröket, konkértan kockákat pakolgatunk. Itt legalább szépen kidolgozott állatok vannak, kilóra is nagy mennyiségben. Az egyszerre építkezés olyan szempontból jó, hogy a játék fő fázisa egyszerre történik, nem kell egymásra 5-10 perceket várni, így le van csökkentve a holtidő. Az viszont tényleg probléma, hogy kinek mikor összesítjük a pontjait és az mennyiben befolyásolja a többiek körét. Ezt családi körben meg tudjuk beszélni, de már baráti körben is okozna feszültséget, és olyan helyezeteket, hogy "oké, csináld máshogy, de akkor én ezt még ide teszem, és akkor máris megint más a helyzet." Mivel sok esetben 1-1 ponton múlik, hogy kapok-e bónuszt, nagyon nem mindegy, hogy mit csinálok a körömben, és közben a többiek mit csinálnak. A szerencsefaktor jelentősen befolyásolja a játékot, az évente frissülő állatkínálat/kereslet, valamint a születendő kölykök neme mind totál random, bár az előbbi kiküszöbölhető, némi extra előkészülettel (ha előre megbeszélitek, hogy melyik évben melyik kereslet-kínlati sor lesz és nem rejtitek a tábla alá). Ez tematikailag nagyon rendben van, de a kiszámíthatóságot rontja. A tervezési hiányosságokra vonatkozó kritika jogos, a játékszabály nekem is kihívást jelentett, de leküzdöttem. A tervező párosnak ez a második játéka, ha ezt nézzük, akkor szeritnem nagyon rendben van a játék, ami nem tökéletes ugyan, de számomra tökéletes szubjektív élményt nyújt tematikailag és játéktechnikailag is, a hibái ellenére is.

 • mr.zehy

  2024-02-13 20:24:26

  Van ott más érdekesség is.

  "Vegyes érzések, mert játszani elég jó élmény és valahol ez a lényeg, de rettenetesen hosszú, és fiddly a szabálya és minden a játékmenetben. Ezer kivétel, bonyolítás, elegancia teljes hiánya sok helyen. Apró mütyüröket pakolgatni, átlátni és mindez még rengeteg adminisztrációval súlyosbítva, amit képtelenség nem elrontani legalább egyszer a játék során. Ami talán a legfájóbb tervezési hiba benne, hogy elvileg egyszerre építkezünk, de mégis egy csomó mindenben versenyzünk ezekkel az akciókkal szóval a kör végén lehetetlen igazságot tenni, hogy akkor még ki teheti ki ide-oda a figuráját, házát. Pláne, hogy a bonyolult adminisztráció miatt muszáj már menet közben lelépkedni a hatásokat, így a többik láthatják, hogy mit csinálunk a szimultán fázis alatt. Illetve érdekes döntés még tervezésileg egy bonyolult játéknál ekkora szerencsefaktor vinni a szaporodásba. Elkelt volna ide valami rutinos producer."

 • gazsif

  2024-02-13 19:33:14

  Talán nem mondok újdonságot, de a BGG-n van jónéhány vélemény, és sok köztük Ark Nova vonatkozású, ha még nem tetted nézz rá: https://boardgamegeek.com/boardgame/370757/zoo-tycoon-board-game/ratings?comment=1

 • kicsianiko

  2024-02-13 14:56:49

  Mennyire más/hasonló ez a játék más természetközeli témájú játékokkal, vagy akár az Ark novával?

  Pár hónapja került látómezőbe ez a játék, érdekel, milyen. 🙂 Hol tudtad kipróbálni?

 • sziszi0212

  2024-02-13 09:46:00

  Köszönöm az infót 😊

 • pepetoth

  2024-02-12 13:58:59

  A szabálykönyvet még a Kickstarter kampány alatt lefordították magyarra, a játék alkatrészein pedig elég kevés szöveg van.

 • sziszi0212

  2024-02-12 11:45:57

  De jó lenne magyarul megjelenne! 😍

 • pepetoth

  2024-02-11 19:14:16

  A Zoo Tycoon a hasonló nevű számítógépes játék alapján készült társasjáték. Különféle állatfajok betelepítésével és mindenféle nemzetközi szervezetekkel való szerződésekkel alkotjuk meg a legmenőbb állatkertetet a világon.

  A játék alkatrész minősége rendkívüli, minden műanyagmentes, a dobozban minden tökéletesen elfér.

  A játékszabály kihívások elé állítja a játékosokat, többször át kell olvasni, érdemes próbajátékot játszani és közben értelmezni a szabályokat. A végére azonban minden a helyére kerül. A játékossegédletek, a játéktáblák tele vannak informácációkkal a játékmenetet illetően. A játék folyamatosan kommunikálja az egyes fázisokban elvégezhető akciókat. Ha minden információ összeáll, egy nagyon komplex, élvezetes és élménydús játékélményt kapnak a játékosok.

  A komponensek minősége elsőosztályú, a dobozaban mindennek megvan a helye, elképesztően sok csodálatosan kidolgozott animeeple áll rendelkezesére. A pontszámláló tábla méretét kicsit eltúlzottnak tartom, emiatt a játék jó nagy területet igényel az asztalon, de az egész nagyon látványos, nagyszabású és elképesztően élvezetes. Számtalan stratégiai lehetőség áll a játékosok előtt, a játék kezdetén érdemes végigvenni a rendelkezésre álló lehetőségeket, milyen nemzeti parkokkal akarunk együttműködni, milyen típusú állatokat akarunk gyűjteni. A játék randomitása néha hátráltatni fog a céljaink elérésében, de mindig van lehetőség a stratégia változtatására, és mindig van lehetőség a fejlődésre. Az epületek építésével mindig vannak extra lehetőségeink a fejlődésre akkor is, ha az általunk vágyott állatfajok épp nem elérhetőek.

  A Zoo Tycoon egy komplex stratégiai játék, rengeteg csodálatosan kidolgott komponensel és széles körű stratégiai lehetőséggel, nagyszerű minőséggel és nagy újrajátszhatósági lehetőséggel.

  Ez a játék szerintem méltatlanul kevés figyelmet kapott, a tavalyi éve egyik legjobb megjelenése, egyáltlán nem tudok belekötni.

  Értékelésem: 10/10 pont.

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 - 3 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Komplexitás:  Nagyon összetett
 • Tervező:  Marc Dür, Samuel Luterbacher
 • Illusztrátor:  Matthieu Martin, Rozenn Grosjean, Johanna Tarkela, Victor Sales, Nina Pommelin
 • Kiadók:  Treecer
 • Elérhető nyelvek:  angol, német

Kiadások

 • Deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
 • English/German edition, first printing
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 38 cm x 8 cm
  • Súly: 3.5 kg
 • English/German edition, second printing
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 37 cm x 8 cm
  • Súly: 3.5 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Zoo Tycoon: The Board Game társasjátékhoz