Sand
Videó beküldése

Sand társasjáték

társasjáték, 2024
Értékelem!

A Sand egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a kollekció gyűjtés, a fogd és vidd, a kockadobás és a pontról pontra mozgás mechanizmusokra. Hernyók hátán, homokdűnék...

A Sand egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a kollekció gyűjtés, a fogd és vidd, a kockadobás és a pontról pontra mozgás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Hernyók hátán, homokdűnék között!
Az emberek ezt a hatalmas helyet csak sivatagként emlegetik, mivel senki sem emlékszik rá, hogy mi volt itt korábban. Az emberek aranykora ugyanis már réges-régen elmúlt. Mostanra, ami maradt, az csupán homok, és az egyetlen remény a nedvességben rejlik.

Utazók kelnek át a sivatagon, amely az Akaishi hegység lejtőitől a Seaclaw sziklákig húzódik. Félig romokban heverő ősi városok adnak otthont az utolsó emberi közösségeknek, amelyek egyenesen a túlélésért küzdenek, és azt a kevés növényt gyűjtik, ami még megmaradt. Sivatagi vándorok ők, akik a hernyóik hátán szállítják az áruikat. Bár egyetlen céljuk, hogy minél több pénzt keressenek, ugyanakkor többé-kevésbé tudatosan segítenek visszahozni az életet a sivatagba azáltal, hogy a városok mesterséges üvegházaiból apró növényeket szállítanak e homoktenger legtávolabbi zugaiba.

A Sand-ben a játékosok ilyen rettenthetetlen sivatagi utazók lesznek, akik bejárják a játéktábla útvonalait, és felkeresik a különböző városokat. Árut gyűjtenek, hogy aztán más helyekre vigyék azokat, így pedig aranyat szerezzenek a szállítási szolgáltatásaikért cserébe. Hűséges hernyóik hátán szelik át a homokdűnéket, amely lények, ha gondoskodnak róluk, növekedni fognak, és segítenek a játékosoknak a feladatok hatékonyabb elvégzésében. Útközben segítőkész társak csatlakoznak hozzájuk, és olyan küldetésekkel bízzák meg őket, amelyek teljesítése esetén az út végén busás haszon várható. Segíts a növényeknek újra gyökeret ereszteniük, így talán még van némi remény e kietlen vidék számára…

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 3 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 11 409 Ft-tól
 • 4 ajánlat

Kategória: Szállítás
Mechanizmus: Akció pontok, Kollekció gyűjtés, Fogd és vidd, Kockadobás, Pontról pontra mozgás, Tech Trees / Tech Tracks, Contracts, Resource to Move, Different Dice Movement

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Hosszú

Hosszú játékidő! Ha egy egész estés/napos kikapcsolódásra vágysz ez a neked való!

Sand társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

SandHL76, Orosháza

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Orosháza! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Új, bontatlan, fóliás, angol. Postázom is kivéve utánvét. Csere ajánlat nem érdekel de beszámítok magyar Knarr és angol Nicodemus társasokat.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Sand társasjáték videók (5)

Kommentek

Kommentek

 • Csabusa

  2024-06-11 14:48:18

  Azért nem riaszt el. Sőt, szeretem a tanulás fázist is: olvassuk a szabályokat, rájövünk, hogy mire valók az alkatrészek, sorozatos aha-érzés; egy nagy felfedezésnek tartom. Tudom, a legtöbben minél gyorsabban túl akarnak lenni ezen a szakaszon. Számomra viszont játék a játékban hangulata van.

  A hülye tördelésével a Bitoku szabálykönyve bőven túlteljesítette ezt hangulatot, de úgy látom akkor a Sand se fog csalódást okozni 😄

 • bigacs

  2024-06-11 14:32:59

  A Bitokuval nincs tapasztalatom, viszont itt fel kellett állnunk az asztaltól, annyira felidegesített mindkettőnket a szabálykönyv. Csak ezután kezdtünk videókat nézni és másnap lenyugodva visszaültünk ismét. Ez egyébként még egyikünkkel sem fordult elő eddig, pedig gyakran játszunk ennél jóval nehezebb társasokkal (pl.: Anachrony, Gaia Project, stb.).

  Fontos! Senkit sem szeretnék elrettenteni a játéktól. Az alapötlet egyébként tetszik, a dizájn is igazán kedves, egyszerűen csak szerintem jó lett volna még finomítani a szabályokon, mert így nagyon nincs meg az egyensúly a játékban.

 • Csabusa

  2024-06-11 09:18:26

  A szabálykönyvre reagálva: akkor elmondhatjuk hogy ez a kiadó/játékvilág sajátossága? :D A Bitokunál is borzalmas volt a szabálykönyv felépítése: össze-vissza hivatkozások, beszúrkált kiegészítések, felesleges ismétlések. Átgondolatlannak érződött.

 • bigacs

  2024-06-10 17:35:10

  folyt. köv.

  Összességében nagyon megosztó játék, talán lehet benne valami, hogy most jelenleg a bgg lista szerint 7,5-ös értékelésen áll, ugyanakkor érdemes kevésbé pozitív kritikákat is elolvasni, mert nem feltétlen fog mindenkinek tetszeni, még ha kedveli is a pick-up and deliver mechanizmust. Nekem szintén első játék alkalmával kb. ugyanannyira tetszett a Century: Eastern Wonders is, azaz végeredményben nem tartom rossz játéknak, csak nem választanám magamtól a polcról.

 • bigacs

  2024-06-10 17:25:04

  Kicsit irigykedve olvastam Coldnuit hozzászólását, mert én is nagyon szeretném szeretni ezt a játékot, de valahogy ez nekem egyelőre még nem jött össze. Kiemelném, hogy még csak 2 játékot játszottam vele, így elsőre összegyűjtöttem, azt ami tetszett és, hogy mi okozott csalódást.

  Tetszett:

  1. Ár/érték arány
  2. Viszonylag kis méretű dobozban 1-2 órás nagy játék (létszámtól függően)
  3. Bájos grafika
  4. Némi újdonság a kockahasználatban

  Nem tetszett:

  1. Szabálykönyv: először inkább videók szerinti játéktanulást javaslok, majd ahhoz olvasgatni a 40 oldalas szabálykönyvet, ami igen terjengős és borzalmas szerkezetű (pl.: volt olyan oldal, ahol 13-szor hivatkoztak más oldalakra, állandóan ide-oda kellett lapozgatnunk). Egy 3,2-es nehézségi szintű játéknál indokolatlan hosszú a viszonylag egyszerű szabályok leírása. Erre érdemes felkészülni lelkileg.
  2. Óriási előnye van a kezdő játékosnak, nem tudom 3-4 főnél hogyan tud kiegyensúlyozott lenni a küzdelem, mégha fordulónként változik is a kezdő játékos sorrend. Már az első kör után is elég nagy különbség tud kialakulni, ha nincs a közelünkben több jó kocka és a használhatókat begyűjti a kezdő játékos (a legelső körben a felső helyszíneken csak 1-1 kocka elérhető, ezért fontos, hogy ki kezd).
  3. A sámán felfogadásával szinte értelmét veszti a játék, mert egy menedék középre történő lehelyezésével kb. 1-2 helyszín közötti ingadozással megoldott a termények begyűjtése és eladása/átváltása, azaz nincs szükség sok utazásra, ezáltal alig fogja cipelni a férgünk a kockáinkat, nem kell átszelnünk a sivatagot.
  4. Szerintem a sámán mielőbbi felfogadása az egyetlen célravezető stratégia, de ez több játék alkalmával már elég unalmas is lehet.
  5. Sokszor nem látom értelmét a zöld és a szürke lassú utak használatának, mivel pénzzel és/vagy imádsággal kiegészítve a kockák értékét, igazából gyorsabb és hatékonyabb az utazás a piros gyors utakon.
  6. Azt hittem az oázis többet jelent egy kötelező megállónál, de sajnos nem, pedig így lett volna értelme a hosszú utaknak is.

 • chrome9

  2024-06-05 10:46:47

  Van már fordítás a Magyar Társasjátékékokért Fordítás Projekt csoportban 🙂 Ez már használható szvsz.

 • coldnuit

  2024-06-02 12:42:27

  ( 3/3 előző kommentek folytatása😂....)

  A különböző színű kockák meghatározott akciókhoz tartoznak, tehát pl. piros kockával lehet a féreg élelem szintjét felvinni. Ebből következik, hogy ha piros növényt veszel fel és ezáltal leblokkolod a piros kocka akció tokenjét, akkor nem fogod tudni etetni a férget. Az utazáshoz viszont élelem kell neki, így előre be kell annyit gyűjteni, hogy arra az időre, amíg a piros akció blokkolva van elég legyen neki. Ez annyira érdekes előretervezést igényel, hogy én imádtam.

  Vannak a játékban eltérő képességű hősök is, akikkel opcionálisan lehet játszani, de ezeket még nem próbáltam. Érdekes képességeik vannak, remélem jól balanszolva lettek. Illetve viszonylag egyszerű és gyorsan kezelhető szóló mód is van, ami szintezhető.

  Összességében én el vagyok ájulva a játéktól, ritka hogy ennyire betaláljon nálam valami, de itt tényleg minden kis részlet nagyon tetszik, mintha direkt nekem rakták volna össze. Kényelmes a 3.2-es komplexitás, és senkit ne zavarjon meg, hogy nem egy "igazi nagy dobozos" játék. Továbbá a minőségre sem lehet egyetlen szava sem senkinek, masszív, nem feleslegesen nagy dobozban rengeteg minőségi alkatrészt kapunk 2 rétegű játékos táblákkal. Az pedig, hogy a Devir ezt ilyen kedvező áron adja.... az számomra már majdnem a hihetetlen kategória. (11.500.- szellemnél. Rengeteg 20e Ft-os játékot látok manapság amiben fele ennyi tartalom nincs.)

  Szóval nem tudom mi van a reflexnél, hogy kivitték az expo-ra, de nincs bejelentve... most akkor hozzák-e, vagy sem... De akinek nem probléma az angol, annak csak ajánlani tudom. (Ugyan tényleg van egy magyar fordítás BGG-n megosztva.. de az finoman fogalmazva is használhatatlan.)

 • coldnuit

  2024-06-02 12:42:20

  (2/3 előző komment folytatása)

  Én azt is szoktam szeretni a játékokban, amikor kockákat használunk akcióválasztásra, ahol az értéke meghatározza az akció erősségét, és itt pont ez történik. Minden forduló elején 4 kockával kell dobni, majd a fordulón belül 3 fázisban ezekkel a kockákkal lehet akciókat végrehajtani minden játékosnak. Szerencsére a játék elég szabadon engedi a kockák értékének módosítását, akár a pénzeddel. A pénz egyébként megegyezik a pontokkal, akinek több pénze van a játék végén az nyer. De szerintem nem kell félni, időnként bátran lehet ebből költeni a kockák módosítására, mert sokkal nagyobb előnyhöz jutunk egy erősebb kockával, mint hogy sajnáljam azt a 3 pontot amit elköltök. (Akár 200 pontos játékokat is össze lehet hozni!)

  Az akcióválasztás szerintem nagyon ötletes, és tematikus is. A 4 különböző színű kockához 1-1 akció token tartozik a saját színében. Alap helyzetben 4 akció tokent tudunk aktiválni, így minden kockát egy akcióra lehet fázisonként felhasználni. De a begyűjtött növények színben megegyeznek ezekkel az akció tokenekken. Így ha mondjuk egy fehér akció tokent elhasználok arra, hogy egy fehér növényt begyűjtsek, akkor ez az akció token átfordul a másik oldalára, és csomaggá változik. Innentől kezdve amíg a fehér növény nálam van, addig bokkol egy akciólehetőséget, és a fehér akció tokent nem használhatod semmire, hisz jelenleg egy csomag. Ha leszállítod a növényt valahova, akkor az akció token visszafordul, és újra használhatóvá válik. Tematikailag ez úgy értelmezhető, hogy ha megpakolod a férget csomagokkal akkor ezáltal lelassul, és kevesebb akciót tud végrehajtani. Emiatt viszont nagyon komoly előretervetést igényel minden áru hordozása. Ha valamit felveszel, akkor meg kell lennie a tervnek, hogy hova fogod tudni elszállítani a megmaradt akciólehetőségekkel.

  (úgy tűnik 2 komment sem elég... folyt köv!)

 • coldnuit

  2024-06-02 12:42:01

  (1/3)

  Na, én jöttem egy kicsit áradozni. Ez a játék tőlem szemrebbenés nélkül kapott 10/10-et. (248 általam értékelt játékból összesen 6 ilyen van!)

  Először is azt tudni kell, hogy pick-up and deliver a fő mechanizmus, és tényleg az egész játék akörül forog, hogy be kell gyűjteni a növényeket, majd leszállítani őket. Akinek ez nem érdekes, vagy nem szereti, annak nem fog tetszeni a játék. De nekem az egyik kedvenc mechanizmusom, számomra élvezetes előre megtervezni az útvonalamat, merre megyek, mit gyűjtök be, hol tudom eladni a legkedvezőbb áron minél hamarabb. És azért mondom, hogy minél hamarabb, mert azért bőven van engine building is a játékban, és ezt fontos minél előbb elkezdeni. Minden segítő remek új lehetőséget ad, illetve kulcsfontosságú a féreg fejlesztése is. Főleg a játék elején megéri kicsit kedvezőtlenebb feltételek mellett gyorsan eladni az árukat, mert ezek a saját táblán egy tárolóba kerülnek, ahol azonnali bónuszokat takarnak le, és így tudjuk megszerezni a fejlesztéseket, a segítőket.

  Nagyon felfelé ívelő a játékmenet, és ami a játék elején lehetetlennek tűnik, meg "úristen, minden nagyon drága, hogy fogok én itt bármit is csinálni..", az a játék második felében szinte már könnyen megy. És míg a játék elején vért izzadva kúszik szegény féreg az egyik városból a másikba, a játék végén már gond nélkül tudod átszelni az egész pályát vele (feltéve persze hogy felfejlesztetted!).

  És ha már féreg- tényleg nagy szerepe van a játékban annak, hogy egészséges állapotban kell tartani a férget, különben lehetetlen utazni vele. 3 érték is van amit fent kell tartani: élelem, víz, és egészség. Ezért rendszeresen kell a gondozás akciót végrehajtani, ami először kicsit feleslegesnek tűnhet, vagy hogy akciókat pazarolsz rá, de nem így van, egész egyszerűen a játék része. A fehér várkastély után itt felüdülés, hogy elég sok akciónk van a játék során. 6 forduló, minden fordulóban 3 fázis, és 1 fázison belül átlag 3 akciót végre lehet hajtani.

  (folyt. kövi kommentben)

 • coldnuit

  2024-05-31 23:20:56

  Azt mondjuk nem értem, hogy ha kivitték az expo-ra, akkor miért nem jelentették be?

  Mindenesetre én türelmetlen voltam, és megvettem angolul. Szellemlovasnál már kapható, és jóval olcsóbb is, mint a reflex honlapján az angol, és esélyes hogy ennyi lesz magyarul is HA hozzák.

  Egyébként nyelvfüggetlen a játék teljesen.

 • gazsif

  2024-05-31 09:27:53

  Furcsa módon az adatlapon az ajánlatok között a Reflex-nél magyar van feltüntetve, míg a másik két boltnál angol. Igaz, a reflex honlapján is angol szerepel. Mindenképpen homokszem került a gépezetbe. 🙃

 • Pcs

  2024-05-31 09:08:41

  A Reflex oldalán nincsen az új megjelenések között és a FB-n sem láttam bejelentést, csak egy nagyon halvány (félreértett?) utalást az egyik csoportban.

  A Board Game Expo-n négy új megjelenés volt: a Too Many Bones, a Düne: felkelés, A rókák tudománya és a Sand. Az első három magyar nyelvű volt, a Sand-et nem tudom (ahhoz nem sikerült leülünk). Én is azt hittem, hogy azért volt ott a négy között, mert ez is jön magyarul.

 • Lamond

  2024-05-31 08:15:56

  Valahol én is olvastam. Lehet, hogy fb poszt... akár valami rendezvényen is elhangozhatott (,de az is lehet, hogy csak annyi, hogy: "hozhatná" a rflx). Furcsálltam is, hogy komplex darab, de persze Devir.

 • mr.zehy

  2024-05-30 19:04:05

  Valahol mintha olvastam volna, de most már kezdek elbizonytalanodni... 🤣

 • Mardaenas

  2024-05-30 11:41:48

  Ezt lehet tudni honnan veszed? Mert eddig azt látni csak, hogy az angolt promózzák, magyar kiadásról semmi hír. És mivel ők jóban vannak a Devirrel, gondolom ha lenne magyar kiadás, már be lenne jelentve.

 • Pcs

  2024-05-22 20:33:41

  Személyesen a hétvégi Board Game Expo-n lehetett megvenni, valószínűleg oda hozták ki először. Azóta felkerült a webshopba is, egyenlőre az angol változat:

  https://reflexshop.hu/sand-tarsasjatek

 • tengeritehen

  2024-05-22 13:19:11

  Személyesen meg lehet venni de a honlapon az angol verzió sincs fent. :D Tipikus reflex stílus. Köszi az infót.

 • mr.zehy

  2024-05-22 07:25:13

  Reflex hozza magyarul.

 • donihuan01

  2024-05-21 21:21:56

  Angolul volt, magyar kiadásról én nem tudok egyelőre, de teljesen nyelvfüggetlen. BGG-n pedig van már magyar szabály is pár hibával, de ezek a hibák lehet csak amiatt jöttek ki, mert telefonra töltöttem le.

 • pietro

  2024-05-21 20:58:11

  Jön magyarul vagy angolul adják/adták?

 • donihuan01

  2024-05-21 19:56:00

  BoardGame Expon a Reflexshop standjánál lehetett vásárolni, de legjobb tudomásom szerint hamarosan webshopjukba is felkerül. Kb 12ezer volt, ha jól emlékszem +-1000 Ft.

 • tengeritehen

  2024-05-21 19:52:47

  Köszi. Honnan szerezted be és mennyiért ha kérdezhetem?

 • donihuan01

  2024-05-21 16:07:15

  Devir Gamesnek a közepes méretű dobozai, mindig csurig vannak tartalommal és ez most sem volt másképp. Ár/érték arányban nagyon jól járunk, rengeteg minőségi komponenst kapunk jó áron. Egyedül a kinyomkodók minősége nem a legjobb és ezt már a Fehér várkastélynál is észleltem, de ez legyen a legkevesebb. Pick up and delivery avagy Fogd és vidd mechanizmussal még nem volt dolgom, de örülök, hogy ezzel a játékkal próbálhattam ki élesben. A tematika számomra nagyon tetszik és üdítő, hogy egy homokféreggel a homokos tájakon nem a Dűne világában kell tevékenykedni, mert a jóbol is megárt a sok. Rengeteg tapasztalatom nincs még sajnos vele, de szerintem egy kellemes agytorna, ahol néha kellemetlenül érzed magad, mert sok mindenre kell figyelned, a terved lehet dől, mert elviszik előled a nyersanyagot, amire készültél és esetenként úgy érzed, hogy nem tudsz mit csinálni, de mindig van valami megoldás. Utaznod kell, árut betölteni, nem mindegy melyik árut hova viszed, de közben a kis férged fárad, éhes lesz, kiszárad és ezzel is kell kezdeni valamit, viszont minél több nyersanyagot szállítasz le annál jobb lesz a helyzeted. Amint sikerül fejleszteni a homokférgeden begyorsulnak az események és hirtelen azon kapod magad, hogy eddig azon pánikoltál, hogy alig tudsz mit csinálni, de a fejlesztés után meg sokkal több lehetőséged lesz és azt sem tudod merre indulj. Rengeteg lehetőség, nagyon jó atmoszférát teremtenek a komponensek, szépen van kidolgozva. Nekem egyik favorit játékom lett és mechanizmusok terén is találtam egy új kedvencet. Egy próbát megér mindenképp szerintem. 🙂

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Javier Pelizzari, Ariel Di Costanzo
 • Illusztrátor:  Mado Peña, Ernest Sala
 • Kiadók:  Devir
 • Elérhető nyelvek:  angol, olasz, spanyol

Kiadások

 • English/Spanish edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: angol
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: olasz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Sand társasjátékhoz