Risk 2210
Risk 2210
Risk 2210
Risk 2210
Videó beküldése

Risk 2210

Társasjáték, 2001
Értékelem!

A Risk 2210 egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 4 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, a váltakozó képességek, a terület mozgatás, a kockadobás és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra....

A Risk 2210 egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 4 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, a váltakozó képességek, a terület mozgatás, a kockadobás és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Évszázadokkal később is dúl a háború a Föld uralmáért. A mechanikus gépek és robotok küzdenek egymással, míg az emberek hátulról osztják a parancsokat. Az ütközet feldúlja a földeket, tengereket, még a Holdat is!

A jövő fegyverei

A Rizikó játékok ezen kiadása a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol hatalmas gépekkel, robotokkal folyik a harc a Föld és a Hold területeiért. A játék alapszabályai nem sokban különböznek más Rizikó-játékoktól, így ezekről nem fogok sok szót ejteni, inkább a 2210 A.D. egyedi vonásairól fogok írni. Ha esetleg nem ismernéd a Rizikó működését, ajánlom ennek a cikknek az elolvasását: Rizikó – A világ meghódítása.

Mindegyikőtök egy-egy nemzet hadseregét irányítja. Egymással küzdötök a teljes uralomért. Jelentős változás a többi Rizikóhoz képest, hogy két térképen folyik a harc: a Hold három „kontinensre” lett felosztva, melyek ugyanúgy működnek, mint a földi kontinensek. Amennyiben egy teljes kontinenst sikerül elfoglalnia valamelyikőtöknek, több katonához jut minden kör elején. Ugyanez igaz a tengeri terültekre is. Sokkal több taktikai lehetőséget nyújt a 2210 A.D., mint bármely más Rizikó.
A háború nem kíméli a Földet. A játék elején négy véletlenszerűen kiválasztott területre fel kell helyezni egy-egy pusztulásjelzőt. A nukleáris háború teljesen lakhatatlanná tette ezeket a földrészeket, így nem elfoglalhatóak, kimaradnak a játékból.

Az előkészítéskor az alap Rizikóhoz hasonlóan fel kell helyezni a játékosok számától függő mennyiségű egységet. Az összes katona felhelyezése után még minden játékosnak el kell helyeznie egy földi parancsnokot, egy diplomata parancsnokot és egy űrállomást a saját területein. A parancsnokok segítségével különleges kártyákat lehet majd kijátszani, amik könnyen megfordíthatják a csaták kimenetelét. A többi parancsnokot (tengerész, holdi és nukleáris) a későbbiekben megvásárolni. Az űrállomásokkal értelemszerűen a Holdra lehet katonákat eljuttatni.
Egy játszma öt fordulóig, azaz évig tart. Ez egy jó pont, mert nem tart öt-hat óráig egy háború lejátszása. Minden kör elején kaptok ún. energiát, amivel licitálhattok a kezdés jogára. Aki a legtöbbet teszi fel, az kezd. A második legtöbb a második lesz és így tovább.
A maradék energiából a toborzás során vásárolhattok további katonákat, parancsnokokat, űrbázisokat vagy kártyákat. Csak olyan kártyákat használhattok, amilyen parancsnokkal rendelkeztek. A parancsnokok a kártyák használatán kívül más előnyöket is adnak. Némelyik jobb a harcokban, valamelyik a védekezésben, az egyikkel a tengerre lehet szállni, a másikkal a Holdat lehet célba venni és még akár atomfegyverekkel is lőhetjük ellenfeleinket. Érdemes rájuk figyelni!
A játék az ötödik kör befejezésével véget ér. Ilyenkor kezdődik a pontozás. Minden elfoglalt terület egy pontot ér; teljes kontinensek, tengerek, kolóniák plusz pontokat adnak, valamint némely parancsnoki kártya is sok pontot hozhat. Akinek a legtöbb pontja lett, az lesz a világ új ura!

A doboz tartalma

Egy játéktábla a Föld térképével, egy tábla a Holddal, egy pontozótábla, tíz dobókocka (öt hatoldalú és öt tízoldalú), 71 területkártya, öt készlet műanyag katona, öt készlet parancsnok figura, 20 űrállomás, 109 parancsnoki kártya (melyből kilenc üres), négy pusztulásjelző, öt sorrendjelző, egy évjelző, valamint 80 energiajelző.

Értékelés

A Risk 2210 A.D. az alapjáték remek újragondolása. A több és változatosabb terület, egy új térkép bevezetése, Ausztrália könnyebb támadhatósága (ami nem ártott, hisz’ mindig volt egy játékos, aki teknősbékaként elbarikádozta magát a kontinensen), a parancsnokok mind-mind nagyon jól működnek és hatalmasat dobnak a játékon. A szerencsének ezek mellett is nagy szerepe van, de mégsem olyan jelentős, mint az alap Rizikónál. Jó stratégiával ellensúlyozni lehet a kockák eredményeit.

A rövidebb játékidő is jót tett a Rizikónak, ugyanis az eredeti változat sokszor egész nap tartott és a kiesett játékosok csak nézhették a többiek háborúját. Az öt kör épp’ elég idő ahhoz, hogy kibontakozzanak a játékosok, viszont nagyon ritkán fordul elő az, hogy valaki kiesik. Ez egy nagyon jó pont.
Ha valami könnyebb stratégiai játékot kerestek, esetleg az eredeti Rizikót már meguntátok, érdemes kipróbálni ezt a társasjátékot. Nem kíván nagy stratégákat és sok agyalást, de sokak nem is ezt akarják egy háborús játéktól. Bátran ajánlom kipróbálását!
Készülj a technika harcára!

Linkek:


Szabálykönyv
(a fordítást Bertyák Istvánnak köszönhetjük)
Magyar kártyalapok (szintén Bertyák István munkája)

Melyik Rizikót válasszam?

Alapváltozatok:
- Rizikó - Modern idők
- Rizikó - A világ meghódítása

Kampány mód, változó játékmenet:
-Risk: Legacy

Két játékosra:
- Rizikó - Szemtől szemben
- Rizikó - A világ meghódítása

Rizikó a jövőben (robotokkal és energiával):
- Risk 2210 A.D.

Forrás: Szellemlovas
 • 11 970 Ft-tól
 • 2 ajánlat

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/risk-2210-2001" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Risk 2210 társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Sci-Fi, Háború, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Aukció/Licit, Váltakozó képességek, Terület mozgatás, Kockadobás, Terület befolyásolás/irányítás

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Risk 2210 társasjáték videók (2)

Kommentek

A(z) Risk 2210 társasjáték kiegészítői (15)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  4 óra
 • Játékosok:  2 - 5
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Craig Van Ness, Rob Daviau
 • Kiadók:  Avalon Hill (Hasbro)
 • Elérhető nyelvek:  angol

Kiadások

 • Big box edition
  • Kiadás éve: 2001
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.7 cm x 40 cm x 8.5 cm
  • Súly: 2 kg
 • Small box edition
  • Kiadás éve: 2003
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26.7 cm x 26.7 cm x 8.9 cm
  • Súly: 1.3 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Risk 2210 társasjátékhoz