Királyságok
Királyságok
Királyságok
Királyságok
Videó beküldése

Királyságok

Társasjáték, 2012
Értékelem!

A Királyságok egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Magyar Társasjátékdíj díjára Az Év Játéka kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 9 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés mechanizmusra. Egy buja...

A Királyságok egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Magyar Társasjátékdíj díjára Az Év Játéka kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 9 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés mechanizmusra.

A Gémklub leírása:

Egy buja, termékeny kontinensen hatalmas birodalmak vetélkednek az erőforrásokért. Ám az alattomos lápokban, elhagyatott temetőkben a gonosz rejtőzik- a bölcs uralkodó elkerüli az ilyen helyzeteket.

A Királyságok egy pörgős taktikai játék.
A játékosok rivális uralkodók, akik a három forduló során várakat építtetve növelik befolyásukat és vagyonukat.

A játékos kétféle dolgot tehet a körében: Vagy egy lapkát helyez le a táblára, vagy egy várat a készletéből. A lapkák területeket szimbolizálnak és 1-6-ig bírnak értékkel, de vannak negatív értékkel bíró területlapkák, és olyanok is, amik speciális hatással bírnak (sárkány, aranybánya, varázsló, hegy), míg a várak jelképezik a játékosok birtokait.

Amikor a tábla minden mezőjére rákerült valami (lapka vagy vár), kiértékelésre kerül minden függőleges és vízszintes sor, és a játékosok azokból a sorokból és oszlopokból szerezhetnek pontokat, amelyikbe tettek várat. Minél több tornya van egy várnak, annál többszöröse szerezhető a pontoknak rajtuk keresztül. A kiértékelés után leveszünk mindent a tábláról, de csak az egyes tornyú várakat kapják vissza a játékosok, így a rendelkezésre álló várakat megfontoltan kell beosztani a három fordulóra.

Királyságok - Várépítők küzdelme 5x6 mezőn

Mégis, mi ez a Királyságok? Várépítési verseny, amelyben a játékosok igyekeznek prosperáló helyekre építkezni és a többieket kitúrni onnan, elkerülve a sárkányokat, orkokat és mocsarakat, de kihasználva az aranybányák előnyeit? Vagy a fantasy témát nem kedvelők számára is élvezetes, egyszerű, de zseniális játék a számokkal? Esetleg mindkettő? És tényleg közel húszéves játék a Delta Vision és a Gémklub együttműködésének legújabb gyümölcse?

Reiner Knizia 1994-ben mutatta be Auf Heller und Pfennig (kb. Az utolsó fillérig) című játékát, amelyben egy piacon kellett standokat vásárolnunk, lehetőség szerint a lehető legjobb helyen, vagyis a legjobb sorban és oszlopban, hogy minden fordulóban ezek függvényében kapjunk bevételt. Nyolc évig kellett várni, hogy a játék fantasy köntösbe bújtatott változata megjelenjen a már a bevezetőben említett tematikával, és további egy évtizedet, mire végre-valahára itt a magyar kiadás is, méghozzá a legújabb dizájnnak megfelelően, amely nemcsak a témára kissé rásegítő, részletesen kidolgozott vármodelleket, szemnek kellemes grafikájú lapkákat (magyar rajzoló, Tikos Péter munkája) de bónuszként a korábbi alapjátékhoz képest egy extra lapkát is tartalmaz (ez a varázsló). Ráadás még, hogy a magyar kiadás a legújabb nemzetközi verziót alapul véve az eddigieknél sokkal érthetőbb, letisztultabb szabálykönyvvel érkezik.

Miről is szól a Királyságok? Három fordulóban háromszor (avagy három helyen) kell felépítenünk, benépesítenünk a királyságunkat az öt sorból és hat oszlopból álló játéktáblán. Adott 23 négyzetlapka, amely erre a harminc mezőre lehelyezhető, továbbá minden játékos egy négytornyú, két háromtornyú, három kéttornyú és játékosszámtól függően 2-4 egytornyú kis várral indul neki a játéknak. És még egy-egy lapkával, amelyeket minden forduló elején véletlenszerűen húzunk fel magunknak, és titokban tartunk a többiek előtt. A készletben 12 erőforráslapka látható (1-6 értékkel, mindegyikből kettő) és 6 veszélylapka (mínusz 1-től mínusz 6-ig), továbbá öt különleges lapka.
Amikor sorra kerülünk, a teendőnk egyszerű: valamit tennünk kell a tábla valamelyik üres mezőjére. A döntés persze jóval nehezebb és érdekesebb. Választanunk kell: húzunk egyet a lapkák közül és ezt helyezzük a táblára, vagy inkább az egyik várunkat rakjuk le, esetleg - fordulónként egyszer - a talonban nálunk tartott lapkát. És hogy mindezt miért tesszük? Mert ahogy betelik a tábla összes mezője, véget ér egy forduló, és jöhet az értékelés.
Az értéket jelző lapkák meghatározzák, hogy egy-egy sor és oszlop mennyit is ér (ezek összegét). A várak szorzóként működnek: az egytornyos egyszeres, a négytornyos négyszeres szorzó. Egy háromtornyú várért tehát, ha az oszlopában a lapkákon látható értékek összege +3, 3×3=9pont jár, de ugyanez a vár a sorában található lapkák összegének háromszorosát is hozza a tulajdonosának (vagy viszi, ha az összeg negatív lenne).

Ezt az alapfokon matekozós (összeadás, kivonás, szorzás) játékot bolondítják meg a különleges lapkák. A hegység (kettő is van belőle) például két külön oszlopra és sorra bontja a saját oszlopát és sorát. Az aranybánya megduplázza minden lapka értékét. A sárkány minden kincset elvisz, más szóval a sorában és oszlopában kizárólag csak a negatív értékű lapok számítanak. A már említett varázsló pedig a vele szomszédos várak szorzóértékét növeli meg eggyel.
A játékszabály meglehetősen egyszerű; csak játék közben érezhetjük meg igazán a Királyságok ízét. Matekos játékról van szó? Igen. A téma lehetne bármi más is? Igen. A Királyságok mégis igen szórakoztató, és nehéz megfogni, hogy miért. Valószínűleg azért, mert ez a főleg taktikai, mégis stratégiai döntéseket is igénylő játék minden egyes lépésében egyszerre védekezünk és támadunk, vagyis erős a játékosok közötti interakció. Nincs mese, a békés szándékkal indító, tapasztalatlan játékosok is legkésőbb az első forduló végére ráéreznek a dolgok ízére: minden lapkát úgy kell leraknunk, hogy nekünk a lehető legjobb, az ellenfeleinknek a lehető legrosszabb legyen. Bár a lapkahúzásban a szerencse szerepe tagadhatatlan, a lapkakészlet összetétele könnyen átlátható, és a kizárólag a birtokunkban lévő pluszinformációt (a forduló elején húzott lapkát) a lehető legjobban tudjuk a javunkra fordítani, akár erőforrásokról, akár veszélyekről, akár különleges lapkákról van szó - csak meg kell találnunk a lapka kijátszásának ideális időzítését.

A játék a védekezésen és támadáson túl erről szól: a megfelelő időzítésről. Ha túl korán játszom ki a váraimat a mezőkre, akkor az ellenfeleimnek túl sok lehetőséget adok arra, hogy elrontsák a várak sorainak, oszlopainak értékét. Ha túl későn rakom ki a várakat, akkor lehet, hogy több információval felszerelkezve rakhatom ki ezeket, de annál nehezebb még felhasználható, sok pontot érő szabad mezőt találni.
Ráadásul van még egy trükkös szabály: a fordulók végén bár a lapkákat és a várakat letakarítjuk a tábláról, a várak közül csak az egytornyúakat, vagyis az egyszeres szorzót jelentőket kapják vissza a játékosok, a nagyobbakat nem. Tehát a nagy pontszámokat hozó várak lehelyezésének időzítését nem csupán a fordulón belül, de a három forduló között is el kell osztani, meg kell találni, akkor ugrani rá egy négytornyú várunkkal egy ideálisnak tűnő mezőre, amikor úgy érezzük, a játék során sosem lesz még egy ilyen remek pillanatunk arra, hogy egyetlen építménnyel sok tucat pontot gyűjtsünk össze.

Összefoglalva tehát, a Királyságok erősen matematikai alapokra építő, de annál jóval hangulatosabb, szórakoztatóbb, pörgős (30-45 perces) játék, amely a folyamatos védekezésről, támadásról éppannyira szól, mint a tökéletes időzítés megtalálásáról. Nemcsak fantasy-rajongóknak, de taktikusoknak és a könnyed stratégiák kedvelőinek egyaránt szívből ajánlható.

És egy rövid kiegészítő megjegyzés, főleg azok számára, akiknek a játék menete gyanúsan ismerős lehet: a 2002-es Kingdoms és a 2012-es Királyságok között félidőben megjelent angolul is, magyarul is egy, a Beowulf mozifilm témájára, de a Királyságok működésmódjára építő társasjáték. Bár a részletekbe nem megyek bele, érdemes megjegyezni, hogy a két társas a jellegében, hatásában erősen eltér egymástól: ha a konkrét kisebb szabálykülönbségekkel nem foglalkozunk, akkor is szembetűnő, hogy a Beowulfban a három fordulóra három játéktábla van és mindegyikhez külön készlet lapka tartozik. Ezek közül számos különleges lapka segíti a dolog tematizálását, egyben a jóval kiszámíthatatlanabb játékmenetet, mivel a lapkák összetételének átlátására esélyünk sincs. A sötétebb, néhol horrorisztikusabb ábrákkal ellátott Beowulf is tud élvezetes játék lenni a maga módján, de a Királyságok taktikusabban, stratégikusabban játszható, és akár azok is érdemes tenniük vele egy próbát, akiknek a Beowulf az említett okok miatt kevésbé nyerte el a tetszését.

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 6 890 Ft-tól
 • -14%-1 119 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/kiralysagok-1994" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Királyságok társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Stratégia, Fantasy, Középkori
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Királyságok társasjáték videók (7)

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • PlayHoo_95

  2020-04-03 16:53:31

  Ez egy nyelvfüggetlen, belépőszintű társasjáték. Ideális kezdőknek, viszont a tapasztaltabb játékosok hamar megunhatják. Tökéletes választás, ha egy ismerőst szeretnél bevonni a társasok világába. Egyszerű szabály, rövid játékidő, a fordulók végén egy kicsit számolni kell, de néhány menet után az is gyorsabban fog menni. 2-4 játékos játszhatja, van benne taktika és egy nagy adag szerencse is.

A Királyságok társasjáték és kiegészítői (1)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  9+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Reiner Knizia
 • Illusztrátor:  Franz Vohwinkel, Eric Lofgren, Jim Pavelec, Anders Finér, Kevin Childress, Peter Tikos, Henning Ludvigsen
 • Kiadók:  Fantasy Flight Games, Hans im Glück Verlags-GmbH, Edge Entertainment, Midgaard Games, Arclight, Delta Vision Publishing, Bergsala Enigma, MINDOK, Swan Panasia Co., Ltd., Fantasmagoria, ADC Blackfire Entertainment, Menart, cutia.ro
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, norvég, román, spanyol, svég, szlovák, horvát, bolgár

Alternatív nevei


Kiadások

 • Hans im Glück German first edition
  • Kiadás éve: 1994
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Multilingual second edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 19.9 cm x 26 cm x 4 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Multilingual second edition (Silver Line)
  • Kiadás éve: 2003
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 20.3 cm x 25.4 cm x 4.4 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English third edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Nordic first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 19.8 cm x 19.8 cm x 3.2 cm
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: japán
  • Súly: 0.7 kg
 • Spanish/French third edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Croatian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: horvát
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: román
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
 • Czech edition
  • Nyelv: cseh

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Királyságok társasjátékhoz