Grog Island
Videó beküldése

Grog Island társasjáték

társasjáték, 2014
Értékelem!

A Grog Island egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 75 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a kereskedés, az aukció/licit és a kockadobás mechanizmusokra. Számos játék feldolgozta már a kalózos témák mindenféle...

A Grog Island egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 75 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a kereskedés, az aukció/licit és a kockadobás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Számos játék feldolgozta már a kalózos témák mindenféle aspektusát. Ilyet azonban még biztosan nem láttál: Mit csinál egy kalóz, miután úgy érzi, öreg ő már a fosztogatáshoz? Remélhetőleg sok pénze van, amit mindenféle üzletbe invesztálhat, mint például a faláb-faragó üzlet, vagy a hírhedt Grog-lyuk kocsma. Ha érdekel mit csinál egy öreg tengeri medve nyugdíjazása után, akkor vess egy pillantást erre a licitálós játékra!

Öreg medve, nem vén medve

Na, természetesen azért az öreg kalózok sem alakulnak át adományszolgálattá. Pénzüket olyan helyekre fektetik be, ahonnan később remélhetőleg profittal jönnek ki. A játék egyik célja is éppen ez, győzelmi pontokat ugyanis leginkább a pénzedre kaphatsz a játékban, nagyon kevés más helyzet juttathat közelebb a dicső győzelemhez, mint a pénz, pénz, pénz és pénz szerzése. A gyarapodás útjához pedig egy érdekes játékmechanika vezet, ami öt darab eltérő színű kocka formájában jelentkezik.

Vállalkozás Grog szigeten

A játékosok minden forduló elején dobnak az öt különböző színű kockával. A kockákat a saját színű mezőjükre kell helyezni, majd licitálhattok arannyal. A licittől függően félrerakhattok bizonyos kockákat, így a kockák alatt lévő akció mezők elérhetővé válnak. Ha egy utánad következő játékos föléd licitál, akkor az előző kockák visszatérhetnek és más kockákat kell félretenni, más akciókat téve ezzel elérhetővé. Ha egy játékos passzol, akkor az aktuális „hiányzó kockáknak” megfelelően valamilyen árucikkhez jut.

Lehet kapni ilyen módon például rumot, amit a többi nyersanyaghoz hasonlóan kétféle képpen lehet felhasználni. A rumot vagy kocsmába fektetheted, annál több pénzt szerezve, minél kevesebb konkurens kocsma van már a környéken, vagy azonnal átválthatod (valamivel több) arannyá, de ilyenkor nem lesz kocsmád. Más nyersanyagok persze más-más előnyt adhatnak, sőt olyanok is vannak amik bizonyos színű kockák újradobását teszik lehetővé.

Virágzó üzlet

Azt már láthattad, hogy aki passzol nem jár rosszul. Aki viszont megnyeri a kockák licitjét, az még jobban jár. Minél magasabb összeggel nyered meg a licitet, análl több dolgot csinálhatsz a körödben. Ha például három kockát is sikerül megnyerned, akkor építhetsz két házat és még egy győzelmi pontot is kapsz. A játék egészen addig tart amíg egy játékos az összes jelzőjét ki nem teszi a játéktáblára, amivel különböző üzleteket jelöl. Ha ez bekövetkezik, akkor győzelmi pont számlálás következik, a játékot pedig az nyeri, akinek ebből a legtöbb gyűlt össze. Jarr!

Összegzés, ajánlás

A játék elsősorban a licitálásról szól, és érdekes mechanikájával elég jól meg is valósítja azt. A rendszernek azonban van egy-két érdekes hibája. Az egyik az első licit túlzott jelentősége. Aki elsőként fel tud építeni egy vagy két kocsmát a szigeten, az a licitre szánt pénz nagy részét vissza is kapja, ugyanis a többiek még nyilván nem rendelkeznek ilyenkor épületekkel a szigeten.

A játék másik furcsasága, hogy a kezdő pénzét minden játékos véletlenszerűen kapja meg kártyák segítségével. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy valaki 9, más akár 12 arannyal kezdi a játékot, és mindez csupán a szerencsén múlik. Persze a játék folyamán ezek a hátrányok egyre inkább eltűnnek és kiegyenlítődnek, de akit zavar az ilyesmi (ami teljesen jogos lehet), az biztosan nem fogja kedvelni a játékot. Ha azonban valaki kedveli az aukciós játékokat, és valami egyedi mechanikát keres, annak érdemes lehet kipróbálnia legalább egyszer.

Mi van a dobozban?

1 játéktábla
110 kártya
5 dobókocka
Tokenek, jelölők és lapkák

Forrás: Szellemlovas

Kategória: Kockajáték, Közgazdaság, Kalóz
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Kereskedés, Aukció/Licit, Kockadobás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Grog Island társasjáték vásárlása, árak és üzletek

Jelenleg egyik üzletben sem kapható a játék! Állíts be egy árufigyelést, hogy értesülj, amikor újra kapható lesz a boltokban!

Szabálykönyvek (1)

Grog Island társasjáték videók (2)

Kommentek

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  40 - 75 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Michael Rieneck
  • Illusztrátor:  Klemens Franz
  • Kiadók:  Pegasus Spiele, eggertspiele, Arclight
  • Elérhető nyelvek:  angol, német, japán

Alternatív nevei


Kiadások

  • English/German first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Grog Island társasjátékhoz