Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 20. hét

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat, és ne maradj le semmi érdekesről!

Erik a kicsi viking epikus kalandra indul.

Tiny Epic Vikings: 1-4 játékos, 30-60 perc, 14+ évestől

A Tiny Epic sorozat már 17 dobozban bizonyította be, hogy lehet kis helyen nagyot alkotni. Úgy kell elképzelni ezeket a játékokat, mintha a Doctor Who sorozatban szereplő Tardist nyitnánk ki, csak itt a telefonfülke ajtaja helyett a doboztetőt emeljük fel. Ezúttal a vikingek korába repülünk vissza, és a belezsúfolt tartalomra sem lehet panasz, melyek garantálják a versengést, interakciót és változatosságot ebben az euro játékban. 

Minden játékunkat három isten jelenléte fogja befolyásolni, és három korszakon keresztül fogják megfigyelni tetteinket. Az akcióinkat a kártyák fogják irányítani, melyeket draftoláson keresztül tudunk megszerezni. A kártyák a viking harcosainkat mutatják, rajtuk azok harci erejével és akció képességeikkel. Miután a kiosztott összes kártyát leválogattuk, kezdődhet az akció fázis. Körünkben a kezünkben lévő kártyákat kétféleképpen használhatjuk. Ha képpel felfelé rakjuk le, akkor aktiváljuk annak akció képességét. Így mozgathatjuk a hajóinkat a fjordok között, vagy ki is köthetünk velük, hogy telepeseket helyezzünk le a szigetre. A telepesek ezt követően elűzhetik más játékosok telepeseit vagy kifoszthatják a falvakat. Ha pedig már van telepesünk, akkor begyűjthetjük a sziget erőforrásait, vagy hajót és templomot építhetünk. Azonban, ha egy kártyát képpel lefelé helyezünk le, akkor harcba indulunk az istenek dicsőségéért. A többi játékosnak lehetősége van szembeszállni velünk és ha mindenki nyilatkozott, akkor felfedjük a kártyákat és megnézzük kié lesz a zsákmány, és ki utazik a valhallába, hogy Odin, Freya vagy Thor mellett emelje mézsörös kupáját a magasba. A győztes zsákmánnyal tér haza, míg a vesztes növeli kedvelt istene haragját, és isteni áldásban részesül a dicső tettéért. A játék központi eleme a rúnák, melyeket a vikingjeink magukon hordoznak a megszerzett kártyákon, a szigeteken tudjuk token formájában begyűjteni és megtalálhatóak a győztes csata után a kapott kártyákon. Amellett, hogy játék közben a kártyáink rúnaképességeit aktiválják, a játék végén győzelmi pontokat adnak, annak függvényében, hogy a hozzá tartozó isten mekkora haragra lobbant. A játék végén a legtöbb ponttal rendelkező játékos nevét éneklik meg a dicsőség csarnokában. 

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem elég az alapjáték komponensei, akkor tovább zsúfolhatjuk a dobozt deluxe komponensekkel és ha megmérettetnénk magunkat a Ragnarok idején is, akkor a Valkűrök és Óriásölők is csatlakozhatnak hozzánk, további istenekkel az oldalukon.

Tiny Epic Vikings

Gamelyn Games is raising funds for Tiny Epic Vikings on Kickstarter! The gods' fury is rising! Sail to new lands, conquer, settle, and defend, all for their favor! 1-4p * 45-60m * Drafting + Area Control.

Na azért egy kozmosz már mégse férjen bele egy kis dobozba, vagy mégis?

Micro Cosmos: 1-4 játékos, 45-90 perc, 12+ évestől

Úgy néz ki a kis dobozos játékok sorát folytatva ezúttal intergalaktikus utazásra leszünk meghívva. A kozmoszt hatalmas pusztításon esett át a nagy háború után és a te feladatod, hogy segíts újraépíteni azt. Az űrutazás során bolygókat terraformálunk, miközben túlélők után kutatunk, erőforrásokat gyűjtünk és fejlesztjük a hajónkat. 

Az intergalaktikus kapun megérkezve a hajónkkal bejárjuk a bolygókat, holdakat és űrállomásokat. Folyamatos mozgásban leszünk, minden körben új helyszínt kell meglátogatni. A saját táblánkon fejleszthetjük a hajónk képességeit, ezzel elérhetővé tudunk tenni plusz akciókat, illetve a kolóniákhoz és kereskedőállomásokhoz szükséges jelölőket tudjuk elérhetővé tenni. Megérkezve egy új állomásra begyűjthetjük annak az erőforrásait vagy ha bolygóra érkeztünk, akkor terraformálhatjuk azt a készletünkben található biomasszával, nyersanyagokkal, munkaerőnkkel és technológiával. A legénységünk kártyáit az erőforrás tábla alá és fölé kell rakni megszerzéskor. Ez fontos, mivel ezzel meghatározzuk, hogy későbbi akcióink során az alsó vagy felső érintkező oldalt akarjuk majd használni. A meglátogatott bolygó színével azonos legénység kártyákat tudjuk ezen módon munkára fogni és érvényesíteni hatásukat. A bolygó felszínén túlélők után kutathatunk és ha találunk, akkor még el kell juttatnunk az otthonául szolgáló másik égitestre. Végezetül pedig kolóniákat hozhatunk létre, növelve ezzel a terraformációs képességünket, vagy kereskedő állomást építhetünk, hogy erőforrást adjanak minden odalátogató hajó után. A játék akkor ér véget, ha három bolygót terraformáltunk. Győzelmi pontokat kapunk a leszállított túlélők után, a terraformált bolygóért és a létrehozott épületekért, melyeket összeadva kihirdethetjük a galaxis megmentőjét.

Az alapjáték doboza mellett lehetőségünk van megszerezni a kiegészítőt is, ami főleg a szóló játékmód kedvelőinek ad extra tartalmat, ugyanis egyik fő eleme a több fejezeten átívelő kampány mód.

Micro Cosmos

Thistroy Games is raising funds for Micro Cosmos on Kickstarter! Terraform planets, create colonies and bring back survivors to their home worlds.

Kaliforniai álom: fent a hegyek között, távol az emberektől a természetet csodálva.

Trailblazer: the John Muir Trail: 1-4 játékos, 30-120 perc, 14+ évestől

Tegyünk egy kellemes kirándulást Kaliforniába, hogy átutazzunk John Muir nyomdokaiban a Yosemite, Kings Canyon és a Sequoia Nemzeti Parkon. A célod, hogy élvezd az utazást, ne hagyj magad után lábnyomot, meg persze, hogy a végén legtöbb ponttal te nyerd meg a játékot. 

Az utazások 12 napon keresztül fog tartani, ami alatt meg kell tenned a 10 állomásból álló utat. Minden nap pirkadatkor kinézel a sátradból és megtekinted az égboltot, hogy lásd milyen időjárással kell szembenézned aznap. Hátizsákodban a felszerelésekkel és erőforrásokkal nekivágsz az útnak. A legfontosabb célod az előrehaladás lesz. A játék elején mindenki kap egy térképet, ami tartalmazza a túrán való átkeléshez szükséges erőforrásokat. A következő helyszínre lépéshez ki kell fizetni a térkép erőforrásait, a térképen felrakott véletlenszerű erőforrás követelményeket és az időjárás adta nehézségek miatti plusz jelölőket is. Mivel kulcsfontosságú, hogy eljuss az úticélod végére, így ha nem tudsz erőforrást beadni, akkor nehézség jelölőért cserébe haladhatsz tovább, azonban ez pontlevonással jár a végső értékelésnél. Útközben erőforrásokat gyűjthetünk patakokból, hegyi ösvényekről és erdei kitérőkről, valamint megcsodálhatjuk a flórát és faunát, hogy élményeinket elmesélve pontokhoz jussunk. Amennyiben pedig úgy érezzünk, hogy van még lábunkban erő, akkor letérve a főcsapásról lencsevégre kaphatjuk a helyi látványosságokat, mint a "drágakő tavat" (Lake Gem), a Half Dome gránit kupoláját vagy a Nevada vízesést, hogy fotókkal bizonyítva növeljük győzelmi esélyeinket. Megpihent és vízhólyagos lábainkat ápolhatjuk a High Sierra Lodge faházában, és eldicsekedhetünk jó cserkész módjára, hogy milyen felszereléseink vannak és ezeket hogyan használtuk. Napnyugtakor ne felejts el enni és inni, és már jöhet is a megérdemelt pihenő, hogy másnap ismét túrabakancsot húz és nekivágj a rengetegnek. A játékvégi pontozásra csak az jogosult, aki a 12 nap végére elérte a Mount Whitney-t és a legtöbb ponttal rendelkező célba érő lesz a győztes.

Habár bolti forgalomba is fog kerülni a játék, a kickstarter kiadás tartalmaz két mini kiegészítőt (szóló mód és medvék és madarak kiegészítő) és számos deluxe komponenst, így, ha érdekel a túrázás ezen formája, akkor érdemes támogatni a projektet a plusz jóságokért. 

Trailblazer: the John Muir Trail

Mariposa Games is raising funds for Trailblazer: the John Muir Trail on Kickstarter! A journey of exploration and discovery.

Egysoros ajánlók.

Minotaur: 1-4 játékos, 45 perc, 14+ évestől: LOAD"MINOTAUR",8,1... LOADING... READY... RUN... és már kezdődheti is a pixeles menekülés a minotaurosz elől egy labirintusban. 

Desperation: 1-5 játékos, 90 perc, 14+ évestől: Két pakli, két történet. Itt ne számíts boldog végkifejletre. Minden fekete és fehér, és minden döntés súlya nehéz lesz. 

Resist!: 1 játékos, 30 perc, 10+ évestől: Irányíts a spanyol felkelőket ebben a fejezetekre bontott történelmi kártyajátékban. 

Butterfly Garden Duel: A Dr. Finn's BYOP Game: 1-2 játékos, 15-20 perc, 8+ évestől: Pillangók kergetése tollal vagy ceruzával, de szigorúan csak azért, hogy segítsd az áttelepítésüket, hogy nyugodt körülmények között élhessenek. 

Hunters of the Lost Creatures - The Card Game: 1-5 játékos, 15 perc, "Nem számít" évestől: Állatbefogók vagytok, és a legkülönlegesebb állatokat keresitek. Nemakarfiol, papitypang, galamalac, bélefánt, mind csak rád vár, hogy megtaláld. 

Cultist Chaos - A Card Game: 1-6 játékos, 15-30 perc, ??? évestől: Draftolós partijáték a tárgyakat, goblinkoponyákat, varázslatokat, helyszíneket, áldozatokat és isteneket gyűjtő cultistáknak.

WARLINE—Design Custom Maneuvers, Craft Your Path to Victory: 2-4 játékos, 30-60 perc, 10+ évestől: Irány ennek a fantasy világnak a harctere, hogy megmutasd, milyen stratéga vagy, és hogy győzelemre vezesd kockákból álló seregedet. 

Battlecrest: 2 játékos, 20 perc, 10+ évestől: Mit lehet összerakni 18 kártyából? Legyen 6-6 kártya két párbajozó hősnek és 6 helyszínkártya, és már kész is a játék. 

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Jún

Kickstarter körkép - 24. hét

Megjelenés | 2022.06.14. 06:30:00

A héten rendhagyó Kickstarter körkép érkezik. Jelenleg nincs nagy projekt indulás, és a kisebbek sem tolonganak a nyári melegben, így a meglévők egyenlő figyelmet kapnak, valahol félúton az egysoros és a megszokott ismertető között.

08Jún

Kickstarter körkép - 23. hét

Megjelenés | 2022.06.08. 20:00:00

A héten a bestárium a sárkányok oldalán nyílt ki, így nézzük is három játékot, ahol megjelennek, ezek a csodálatos lények.


Kommentek

 • batik.balazs

  2022-05-24 08:57:15

  A Trailblazer felett eddig átsiklottam, amikor kijött a cikk, csak felületesen olvastam el, mert nem akartam mélyen belemenni a témába és KS kampányt sem néztem meg. Tegnap az egyik oldalon felmerült, hogy legyen rá csoportos rendelés. Erre felkaptam a fejem, beütött a FOMO. Ma reggel már kétszer is elolvastam a cikk bejegyzését és a KS oldal is megvolt.

  Tényleg tetszetős játéknak tűnik. Ha ti is így jártatok el először, mint én, javaslom, tegyetek még egy próbát! Rejtett kincsnek tűnik, amire érdemes lecsapni.

  (Külön köszi, hogy a szerző ezt a játékot is kiemelte.)

 • Csiracsirke

  2022-05-23 23:01:34

  Én már pledgeltem is a tiny epic-et rögtön a deluxot nekem ez lesz az első a sorozatból sok jót hallottam én is róla azon belül is a zombisról, a viking téma miatt meg instant vétel nálam ez a rész.

 • Robby

  2022-05-22 17:10:13

  Nekem a Tiny Epic sorozat nagy kedvencem, nem is értem, hogy miért nem jelent meg eddig az összes magyarul is. Legnagyobb előnye, hogy kis dobozba van csomagolva, így nálam is simán elfér, ahol a hely a legnagyobb problémám. Ennek ellenére hatalmas játékokat kapunk baromi jó minőségben sok olyan extrával amit még nagy drága játékokban sem láttam. Ilyenek az etalon minőségű kártyák (pl.: galaxisos) akkor a karakterek kezébe adható fegyverek, a festett fa minik a baromi szép grafika és természetesen a többi játékhoz képest a "filléres" ár! Ennek ellenére a legtöbb játékba berakták a kompetitív, kooperatív, szóló, csapat ... játékmódokat is, amit szintén nem sok játéktól kapunk. Ja és utazáshoz is tökéletesek :) Itt meg a viking világ is bejön, - kelleni fog nekem.

  A Micro Cosmos játék is egy kicsit olyan volt mintha a TE sorozat tagja lenne, nekem tetszett, de sok újdonságot nem igazán láttam benne.

  A Trailblazer meg olyan nem tudom kategória. A Parks is tetszett, aztán mégsem jött be. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, talán azért mert olyan ismeretterjesztőre sikeredett, amibe nem sikrült a túrázás élményét nekem átadnia.

 • hierroo

  2022-05-22 12:22:16

  Ha most nem a Mandalorian nevű filmsorozatot néztem volna pont nemrég, akkor a Micro Cosmos elsiklott volna nálam, de mivel ez a film hatással volt rám ezért ez a társasjáték is előtérbe került. A Tabletopián is ki lehet próbálni, ezért én is megnézegettem ezt a játékot. Egyszerű a téma, bolygók között kell utazgatni és terraformálni. Egyértelműen eurós játék, aminek a kinézete nem különleges, de a temájához illik. Szerintem érdemes kipróbálni.

  A Trailblazer azért fogott meg, mert a Parks nevű játékra hasonlított. A Parks is nagyon szép játék, de nekem nem nyűközött le valamiért. A kinézete igen, de a játékmenet nem tetszett. Ezért reménykedek abban, hogy Trailblazer jobban be fog jönni. Bár így első ránézésre ugyanolyan módokat látok, mint a Parks-ban, kiránduló helyeket kell meglátogatni, túrázgatni kell és jelzők segítségével kell kártyákat megszerezni. (Ez nem baj, csak vannak bennem bizonyos előítéletek. 🤔) Azért az állatos és növényes kártyák is tetszenek, és több lehetőséget látok ebben a játékban. Szóval én drukkolok ennek a társasnak, mert nagyon szép, hangulatos és remélem, hogy ki tudom majd próbálni pozitív érzésekkel a végén.

 • MaRo

  2022-05-18 21:04:42

  Ahh, bocs kalifornia, valahol láttam egy ausztrál témájút és azzal kevertem össze.

  Hát igen ahogy mondod, szerintem is elêg gagyik a kártyák bár én azt mondanám, hogy az állatképek még úgy ahogy, de egyik másik természetkép nagyon nem realisztikus amit a videóban láttam. Szerintem eléggé lelombozó.

  Ugyebár pont te írtad az alaposságot ill. Hogyha valaki a dolgot mélyebben kutatná se csalódjon. Itt igazából nem tudtak mellé menni mert túl sok infót szerintem nem is adtak meg pedig tök jó játék is lehetne ezzel az extrával.

  Nem tudom, hogy ezek után a túrázás mennyire lett lemodellezve valósághűre, habár lehet pont erre fektették a hangsúlyt. De az én kedvem így összességében nem hozták meg a játékhoz és itt még mindig a nem túl informatív a kisebb bökkenő és a grafika a nagyobb.

 • ryuk669

  2022-05-18 20:10:09

  Az Ausztrál vadont? O.o Én azt hittem ez Kalifornia különböző vidékein, parkjain vezet végig. Mondjuk az sem túl ismert általunk úgyhogy nem rossz felvetés, hogy lehetne róla wgy rövid ismertető. Pl a Thébában is tetszik hogy a fellelhető leletekről van egy kis leírás egy külön papíron. Megjelenés szempontjából a társasokon a rajzot én személy szerint szeretem elönyben részesíteni, de abban teljesen igazad van, hogy valós helyszínekről készült játék esetén kimondottan jó lehet szépen komponált fotókkal illusztrálni a kartyákat és az egyéb elemeket. Ennek a társasnak épp a rajzolt grafikája nem tetszik. A tábla és a térkép, meg a lapkák nagyon szépek, viszont a tájrészleteket ábrázoló kártyákhoz képest elég egyszerüek lettek pl az állatokat ábrázoló lapok.

 • BartaTamas

  2022-05-18 08:27:01

  Angol nyelvű változat szerintem itthon is biztosan lesz, az hogy magyar kiadás várható-e már kérdéses.

 • MaRo

  2022-05-17 22:14:34

  A trailblazer valóban érdekesen néz ki talán a maga nemében egyedülálló is legalábbis én nem igazán ismerek ilyen tematikájú játékot.

  Szerintem rajzolt képek helyett fotókkal jobban néznének ki meg esetleg egy rövid leírással mert nem hiszem, hogy behatóan ismernénk az ausztrál vadont. Bár lehet, hogy általánosabb dolgokat hoz ami megint csak kár lenne valamilyen szinten.

  A téma érdekessége ellenére valahogy mégsem igazán tudott megfogni magának.

  A resist történelmi vonzata és ha jól értem kampány sztorija viszont szintén érdekes bár nem vagyok benne biztos, hogy nagy újrajátszhatósággal bír + 1 személyes ami számomra mégis elengedhetővé teszi a játékot...

 • Clio

  2022-05-17 17:56:17

  A Tiny Epic családból a zombies-t próbáltuk ki, többször is. Sajnos nekünk, az annyira nem jött be, de ez a vikinges felkeltette ismét az érdeklődésemet. Bár megfogadtam, hogy 1 leírás alapján még nem hozok döntést :D. A Trailblazer első nekifutásra nagyon megtetszett. Szeretünk túrázni, szeretjük a természet közelségét. A kis bemutató videóból éreztem, hogy szépen illusztrált játékról lesz szó, de valahogy mégse érzem, hogy tudna nekem izgalmas játékélményt adni. Erre még kíváncsi leszek, erről is biztos gyűjtök több infót.

  Tényleg kár ezeket olvasgatni amúgy, mert nem hogy fogyna a whislistről a játékok hada (főleg hogy havi szinten tuti beújítunk 1-2 darabot :D ), hanem egyre csak gyarapszik. Lassan tényleg el kéne járnunk kipróbálni őket, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket xD.

 • syndi-cate

  2022-05-17 14:18:08

  Trailblazer: "Habár bolti forgalomba is fog kerülni a játék,..."

  Idehaza melyik kiadó fogja hozni?

 • ryuk669

  2022-05-17 13:55:50

  Nekem időm, se pénzem jelenleg behatóbban tanulmányozni a játékokat, így most én is üresjáratban vagyok. Az oldalra is ritkábban jutottam fel a napokban.

  Nehéz megválogatni, hogy mit érdemes megvenni az újakból, így egyenlőre maradok a magyar kiadásoknál, ( bár sajnos sok esetben zseniális játékok maradnak így ki a repertoárból) de ha már jobban benne leszek a témában, akkor biztos beruházok pár angol nyelvűre is.

  Nekem a természetközeli téma miatt a Trailblazer tetszik ezek közül, de sok alternatíva van hasonló témában úgyhogy...

 • batik.balazs

  2022-05-17 11:42:20

  A cikk - szokás szerint - tartalmas és informatív lett. Köszönjük.

  Tiny Epic társasjátékokban az a jó, hogy nem én gyűjtöm, hanem egy haverom, így én másra tudok költeni, és mégis lehet vele játszani. 😂 A FOMO-t időnként el kell engedni vagy elfogadni, hogy nem, lesz ott a saját polcodon, de a barátodén ott lesz, ha játszanál vele. Inkább a barátodra vigyázz. 😅

 • esze.gergo

  2022-05-17 10:09:25

  Hálistennek most semmi nem fogott meg igazán, amiről a játékok tehetnek és nem az összefoglaló :P
  Így lehet, hogy marad pénzem, hogy még június 15-ig beszálljak a Final Girl late pledge-be.

  Resist!-et amúgy először támogattam, mivel early bird kedvezmény volt. Alapvetően ott a grafika fogott meg, Albert Monteys csinálta az Ötös számú vágóhíd képregény változatát is. Viszont végiggondolva muszáj volt kiszállnom belőle, mert egy ekkora kis játékért tök jó árat találtak ki, viszont fizetned kell még egyszer annyit attól függetlenül, hogy Európán belülről küldik. A dupla árat pedig szerintem nem éri már meg.

Népszerű

Friss

Címkék